Pismo engleskog premijera o Bosni

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
addo888
Posts: 242
Joined: 15/07/2006 20:42

Pismo engleskog premijera o Bosni

Post by addo888 » 13/08/2006 18:04

Velika Britanija je podrzavala raspad Bosne i Hercegovine pocetkom 90-tih i zalagala se da se po svaku cijenu izbegne stvaranje muslimanske drzave na Balkanu!
Ovo je sustina pisma koje je pocetkom ovog mjeseca uvrsteno u sudske spise Haskog tribunala, u sudjenju sestorici Hrvata koje tuzilastvo tereti za navodne ratne zlocine pocinjene u BiH. Pismo je nekadasnji britanski premijer Dzon Mejdzor 2. maja 1993. uputio tadasnjem ministru spoljnih poslova Daglasu Herdu.


„Dragi Daglase“,
„Hvala Vam na iscrpnom izjvestaju o situaciji u BiH. Prvo, mi ne pristajemo, ni sad ni u buducnosti, da naoruzavamo ili obucavamo muslimane u BiH vojnom tehnikom. Drugo, nastavicemo da pomazemo nametanje i prisilno vrsenje embarga UN. U tu svrhu, i do konacnog rjesenja situacije na terenu, to jest do raspada BiH i njenog unistenja kao moguce islamske drzave unutar Evrope, koja se nece tolerisati, nastavicemo da slijedimo takvu politiku.
Trece, dok se situacija u bivsoj Jugoslaviji ne rijesi, moramo po svaku cijenu da osiguramo da se ne dopusti nijednoj muslimanskoj drzavi nikakav uticaj na politicke akcije Zapada u tom podrucju, posebno ne Turskoj. Zato je potrebno nastaviti sa sprovodjenjem Vens-Ovenovog plana, da bi se odlozila svaka takva moguca akcija dok BiH ne prestane da postoji kao drzava sposobna za zivot, i dok njeno muslimansko stanovnistvo ne bude potpuno uklonjeno sa tog podrucja!
Mada se to moze ciniti kao tvrda politika, moram insistirati kod Vas i onih koji stvaraju politiku u Ministarstvu spoljnih poslova i vojnim snagama, da je to, u stvari, realna politika, koja je u najboljem interesu stabilne Evrope.
Ako Zapad ne spasi muslimane, oni muslimani na Zapadu potpuno su bespomocni da nam se odupru, jer mi kontrolisemo njihove vlade. Vazno je da svi imamo ujedinjen front prema onima u parlamentu i zemlji koji imaju drugacije glediste, narocito posle snaznog napada bivse premijerke na takvu politiku. Ocekujem da se svi koji sluze ovoj vladi pokore kabinetskoj odgovornosti. Iskreno Vas Dzon Mejdzor.“


Bivsi predsjednik hrvatske vlade Josip Manolic svjedocio je pred Tribunalom da je to pismo pokojni predsednik Hrvatske Franjo Tudjman procitao na sastanku drzavnog vrha RH 2. jula 1993, objasnjavajuci da hrvatske snage imaju podrsku u borbi protiv vojske Alije Izetbegovica. Mada je zvanicni London demantovao autenticnost pisma, odbrana optuzenih Hrvata uspjela je da ono kao zvanicni dokaz udje u postupak.


Post Reply