Pisanje pismenih vjezbi - eseja
-
esejist
#1 Pisanje pismenih vjezbi - eseja
Kao prvo, pozdrav!
Cetvrti sam razred jedne sarajevske gimnazije.. Uskoro imam pismenu vjezbu iz bosanskog, i eto, trebalo bi da dobijem dvicu! Al problem je taj sto ja nikako ne mogu da napisem esej za tu ebenu dvicu.
E sad, znam da ce se mnogi smijat itd., al eto, ako ko ima kakav savijet dobro bi mi dosao..
Nije problem pravopis, rijetko (skoro nikad) ne pravim pravopisne greske, al eto nemam taj nekakav "stil" (j**o je stil, sto me nije naucila onda stil) Nisu svi nadareni u pisanju, isto ko sto nisu svi matematicki geniji, al eto ja nikako ne mogu da dobijem 2. Najgore je to sto je ova najvaznija ocjena i ne gleda postovana gospodja profesorica nijednu drugu. Tako ako imam sve trice iz lektira, odgovora, testova a sve jedinice iz pismene (ko sto imam), to je opet pad.. E pa sad meni nikako nije jasno kako moze na osnovu neceg sto nismo ucili (kao sto je "stil") odlucivat hocu li past il proc, al haj dobro..
Znaci, kako da popravim taj nekakav "stil" i bolje pisem i dobijem barem dvicu!
Cetvrti sam razred jedne sarajevske gimnazije.. Uskoro imam pismenu vjezbu iz bosanskog, i eto, trebalo bi da dobijem dvicu! Al problem je taj sto ja nikako ne mogu da napisem esej za tu ebenu dvicu.
E sad, znam da ce se mnogi smijat itd., al eto, ako ko ima kakav savijet dobro bi mi dosao..
Nije problem pravopis, rijetko (skoro nikad) ne pravim pravopisne greske, al eto nemam taj nekakav "stil" (j**o je stil, sto me nije naucila onda stil) Nisu svi nadareni u pisanju, isto ko sto nisu svi matematicki geniji, al eto ja nikako ne mogu da dobijem 2. Najgore je to sto je ova najvaznija ocjena i ne gleda postovana gospodja profesorica nijednu drugu. Tako ako imam sve trice iz lektira, odgovora, testova a sve jedinice iz pismene (ko sto imam), to je opet pad.. E pa sad meni nikako nije jasno kako moze na osnovu neceg sto nismo ucili (kao sto je "stil") odlucivat hocu li past il proc, al haj dobro..
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#2 Re: Pisanje pismenih vjezbi - eseja
Pa ne znam sta ce vam biti tema... Uglavnom, cas traje 45 minuta..nemoj zuriti da pocnes pisati, uzmi sebi vremena i razmisli o temi. Pokusaj u glavi napraviti neki koncept, odakle ces poceti, kako ce se radnja razvijati, i naravno rasplet.esejist wrote:Kao prvo, pozdrav!
Trudi se da nema prostih recenica, nemoj stedjeti epitete
Tesko je ovako napamet savjetovati, trebao si ovdje napisati jedan sastav, onda je lakse ukazati na nedostatke.
I jedan savjet, nikako sastav pisati kao ovaj uvodni post, pun je gresaka
- prorok
#3 Re: Pisanje pismenih vjezbi - eseja
Fokusiraj se na par dobrih i kvalitetnih uvodnih recenica kao i zakljucak. Glavni dio neka ti sluzi kao odmor za tvoj mozak, jer su najcesce situacije gdje profesorica uopste ne cita spomenuto.
Valjda si vec dosad upoznao profesoricu i kako ona razmislja, pa ako ti je toliko tesko napisati ''svoje djelo'', napisi par recenica s kojim bi joj se uvukao u dupe.
Valjda si vec dosad upoznao profesoricu i kako ona razmislja, pa ako ti je toliko tesko napisati ''svoje djelo'', napisi par recenica s kojim bi joj se uvukao u dupe.
-
Sarajevski_Marlboro
#4 Re: Pisanje pismenih vjezbi - eseja
Valjda trebaš čitat' još koju knjigu sem lektire
za jebenu dvicu

- Vojko.Vrućina
#5 Re: Pisanje pismenih vjezbi - eseja
Procitaj Zlocin i kaznu. Poslje nje svaka pismena je petarda bila. 
- leks0504
#6 Re: Pisanje pismenih vjezbi - eseja
Pozdrav i tebi,
pokušat ću ti i ja dati poneki savjet, nadam se koristan
- esej kao neka kraća prozna vrsta zasnovana je na svojevrsnom umjetničkom oblikovanju stavova, mišljenja o zadatoj temi. Ovdje moraš paziti da tvoj rad ne bude previše ličan, patetičan, i bez razrade zbog čega nešto misliš, pišeš, te da prilikom obrade neke teme ako je moguće izneseš stečeno znanje iz neke oblasti. (npr. ako je tema Likovi u romanu Derviš i smrt osim što ćeš pisati o vlastitom viđenju psiholoških, moralnih i drugih osobenosti tih likova bilo bi poželjno napisati i par rečenica o samom romanu, u koji žanr ga svrstavamo, u kom vremenu je napisan, kojoj književnoj epohi pripada i sl.)
- na formalnom planu rad bi trebao biti podjeljen u odreĐene cjeline: uvod, razrada, zaključak (svaku bi bilo lijepo odvojiTi, ako vam nije već prof. ukazala na to: cjeline se najčešće odvajaju tako što ostaviš možda 5 cm praznog prostora prije pisanja cjeline)
- uvod: kao što i sam naziv kaže tu se nagovještava o čemu ćeš pisati, nećeš odma preći na obradu teme - vraćam se na vlastiti primjer teme Likovi.... znači nećeš odma "obrađivati" likove već bi tu bilo lijepo reći nešto više o samom djelu npr. Djelo Derviš i smrt smatra se jednim od najboljih književnih ostvarenja ovog pisca. još par rečenica o djelu, a onda uvod završavaš sa, da tako kažem prelomnom rečenicom koja će ti stvoriti prostor za razradu. npr. Njegov roman značajan je i za bosanskohercegovačku književnost u kome autor posebnu pažnju pridaje individui, psihološkom odrazu i moralnim dvojbama prije svega glavnog lika, Nehrudina (ako se dobro sjećam)...
Razrada: sada govoriš o likovima, odnosno razrađuješ zadatu temu onako kako si je ti percipiro nastojeći svoje stavove potkrijepiti ponekim primjerom ili nekom drugom činjenicom, citatom, drugom knjigom i sl.
Zatim u zaključku uobličavaš temu, daješ neki vlastiti stav o temi recimo autor je u ovom romanu posebnu pažnju posvetio likovima što je sam roman učinilo još interesantnijim ili relanijim i sl..
****** izbjegavaj rečenice tipa: ja mislim, meni se svidjelo, tj. pisanje u prvom licu...
- epiteti su pooželjni ali nemoj pretjerivati s njima (osim ako ti prof. nije jedna od onih koje žude za patetikom
)
- osim epiteta poželjne su naravno i druge stilske figure: metafora, poređenje, kontrast,... kojima ćeš tekst estetski učiniti privlačnijim
- pazi na to da ti rečenice nisu ni prekratke, ali ni preduge, da su jasne i da ti je tekst lahko čitljiv (tj. da su ti misli povezane, da ne skačeš s teme na temu, sa ideje na ideju)
-pravopis, gramatika i čitak rukopis su obavezni
- možda zvuči banalno, ali moraš odgovoriti na temu (tj. akao ti je tema Javni prevoz u Sarajevu moraš pisati o prevozu, a ne cijeli tekst potrošiti na historijat grada i sl.
IZVINJAVAM SE ZBOG OVAKO OPŠIRNOG POSTA....
P.S. o stilovima pisanja vam je valjda već trebala govoriti na časovima
koliko se sjećam nešto otome je nekada bilo u onim knjigama Naš jezik.. evo našla sam ti nešto općenito o stilovima (od 88. do 90. str)
pokušat ću ti i ja dati poneki savjet, nadam se koristan
- esej kao neka kraća prozna vrsta zasnovana je na svojevrsnom umjetničkom oblikovanju stavova, mišljenja o zadatoj temi. Ovdje moraš paziti da tvoj rad ne bude previše ličan, patetičan, i bez razrade zbog čega nešto misliš, pišeš, te da prilikom obrade neke teme ako je moguće izneseš stečeno znanje iz neke oblasti. (npr. ako je tema Likovi u romanu Derviš i smrt osim što ćeš pisati o vlastitom viđenju psiholoških, moralnih i drugih osobenosti tih likova bilo bi poželjno napisati i par rečenica o samom romanu, u koji žanr ga svrstavamo, u kom vremenu je napisan, kojoj književnoj epohi pripada i sl.)
- na formalnom planu rad bi trebao biti podjeljen u odreĐene cjeline: uvod, razrada, zaključak (svaku bi bilo lijepo odvojiTi, ako vam nije već prof. ukazala na to: cjeline se najčešće odvajaju tako što ostaviš možda 5 cm praznog prostora prije pisanja cjeline)
- uvod: kao što i sam naziv kaže tu se nagovještava o čemu ćeš pisati, nećeš odma preći na obradu teme - vraćam se na vlastiti primjer teme Likovi.... znači nećeš odma "obrađivati" likove već bi tu bilo lijepo reći nešto više o samom djelu npr. Djelo Derviš i smrt smatra se jednim od najboljih književnih ostvarenja ovog pisca. još par rečenica o djelu, a onda uvod završavaš sa, da tako kažem prelomnom rečenicom koja će ti stvoriti prostor za razradu. npr. Njegov roman značajan je i za bosanskohercegovačku književnost u kome autor posebnu pažnju pridaje individui, psihološkom odrazu i moralnim dvojbama prije svega glavnog lika, Nehrudina (ako se dobro sjećam)...
Razrada: sada govoriš o likovima, odnosno razrađuješ zadatu temu onako kako si je ti percipiro nastojeći svoje stavove potkrijepiti ponekim primjerom ili nekom drugom činjenicom, citatom, drugom knjigom i sl.
Zatim u zaključku uobličavaš temu, daješ neki vlastiti stav o temi recimo autor je u ovom romanu posebnu pažnju posvetio likovima što je sam roman učinilo još interesantnijim ili relanijim i sl..
****** izbjegavaj rečenice tipa: ja mislim, meni se svidjelo, tj. pisanje u prvom licu...
- epiteti su pooželjni ali nemoj pretjerivati s njima (osim ako ti prof. nije jedna od onih koje žude za patetikom
- osim epiteta poželjne su naravno i druge stilske figure: metafora, poređenje, kontrast,... kojima ćeš tekst estetski učiniti privlačnijim
- pazi na to da ti rečenice nisu ni prekratke, ali ni preduge, da su jasne i da ti je tekst lahko čitljiv (tj. da su ti misli povezane, da ne skačeš s teme na temu, sa ideje na ideju)
-pravopis, gramatika i čitak rukopis su obavezni
- možda zvuči banalno, ali moraš odgovoriti na temu (tj. akao ti je tema Javni prevoz u Sarajevu moraš pisati o prevozu, a ne cijeli tekst potrošiti na historijat grada i sl.
IZVINJAVAM SE ZBOG OVAKO OPŠIRNOG POSTA....
P.S. o stilovima pisanja vam je valjda već trebala govoriti na časovima
-
esejist
#7 Re: Pisanje pismenih vjezbi - eseja
Hvala vam svima na odgovorima.
A i da jesmo ne moze od mene trazit da izgradim knjizevni stil na osnovu lekcije..
Moze mi valjda dat 2 na osnovu toga sto nisam nepismen, al neeee, moras emocije, moras stila, moras malo patetike ubacit
Meni se cini da je bas jedna od tih.. Najvise mi zamjeri sto nemam dovoljno "emocija" u svom radu.. Prvo sto ne znam da pisem s tim emocijama (posto me, jel, nije naucila), a drugo sto ne moze od mene ocekivat da budem emotivno vezan za teme koje mi ona da..leks0504 wrote:****** izbjegavaj rečenice tipa: ja mislim, meni se svidjelo, tj. pisanje u prvom licu...
E vala nismoP.S. o stilovima pisanja vam je valjda već trebala govoriti na časovimakoliko se sjećam nešto otome je nekada bilo u onim knjigama Naš jezik.. evo našla sam ti nešto općenito o stilovima (od 88. do 90. str)
Moze mi valjda dat 2 na osnovu toga sto nisam nepismen, al neeee, moras emocije, moras stila, moras malo patetike ubacit
-
MajcinaDusica
#8 Re: Pisanje pismenih vjezbi - eseja
Ako si gimnazijalac, pretpostavljam da učiš engleski. Ima na internetu bezbroj sajtova How to write an essay, pa malo istraži, vidi može li ti neka od tih uputa pomoći (ukoliko je esej zaista forma koju ćete raditi, sad je to moderna riječ pa svi sve zovu esejom, i kad to nije).
Dalje, ove lekcije iz Našeg jezika možda nisu same po sebi dovoljne, ali će sigurno pomoći. Ako nisi došao samo da kukaš i kritikuješ profesoricu što "te nije naučila", poslušaj savjet i nauči ih.
I na kraju, proguglaj malo i nađi neke dobre eseje - ima ih milion, i pročitaj. Nejasno mi je kako neko može od sebe očekivati da napiše npr. dobar esej ili dobru pripovjetku a da pri tom nikad nije pročitao nikakav, a kamoli dobar, esej, odnosno pripovjetku.
Sretno na pismenoj. Ako i padneš na polugodištu, nije kraj svijeta, u drugom polugodištu zagrij stolicu i vježbaj pisanje, i puno puno čitaj (ne samo lektiru), jer čitanjem se izgrađuje stil. Što neko naprijed reče, ne bi bilo loše da postaviš neki esej koji si napisao (ne moraš ovdje, ima i drugih foruma koji se bave baš takvim stvarima) pa da ti ljudi daju komentare šta se može unaprijeiti.
Dalje, ove lekcije iz Našeg jezika možda nisu same po sebi dovoljne, ali će sigurno pomoći. Ako nisi došao samo da kukaš i kritikuješ profesoricu što "te nije naučila", poslušaj savjet i nauči ih.
I na kraju, proguglaj malo i nađi neke dobre eseje - ima ih milion, i pročitaj. Nejasno mi je kako neko može od sebe očekivati da napiše npr. dobar esej ili dobru pripovjetku a da pri tom nikad nije pročitao nikakav, a kamoli dobar, esej, odnosno pripovjetku.
Sretno na pismenoj. Ako i padneš na polugodištu, nije kraj svijeta, u drugom polugodištu zagrij stolicu i vježbaj pisanje, i puno puno čitaj (ne samo lektiru), jer čitanjem se izgrađuje stil. Što neko naprijed reče, ne bi bilo loše da postaviš neki esej koji si napisao (ne moraš ovdje, ima i drugih foruma koji se bave baš takvim stvarima) pa da ti ljudi daju komentare šta se može unaprijeiti.
-
esejist
#9 Re: Pisanje pismenih vjezbi - eseja
Jesam, gimnazijalac.Trazio sam vec, al vala mogu rec da mi nikako nije pomoglo. Evo jedan primjer:MajcinaDusica wrote:Ako si gimnazijalac, pretpostavljam da učiš engleski. Ima na internetu bezbroj sajtova How to write an essay, pa malo istraži, vidi može li ti neka od tih uputa pomoći (ukoliko je esej zaista forma koju ćete raditi, sad je to moderna riječ pa svi sve zovu esejom, i kad to nije).
http://www1.aucegypt.edu/academic/writers/
Kako da ovo sve odradim u 45 minuta. Cuj da ga skiciram prije nego sto pocnem, pa 2 puta da ga pisem. Jest, malo sutra. Kako da istrazim temu na casu itd. A jeste esej je (u vecini slucajeva). Nekad bude esej nekad rasprava. Ni jedno ni drugo mi ne ide, al ovaj put ce biti esej, pa eto.
Sad da li ce mi pomoci, hoce, al na mikroskopskom nivou. Svakako nedovoljno da dobijem dvicu. Osim toga, ovo nismo radili na nastavi i ostajem pri misljenju da je jako glupo da meni prolaz zavisi o necemu sto se ne nalazi u planu i programu, nego sto (ocito) trebam da znam samo od sebe.Dalje, ove lekcije iz Našeg jezika možda nisu same po sebi dovoljne, ali će sigurno pomoći. Ako nisi došao samo da kukaš i kritikuješ profesoricu što "te nije naučila", poslušaj savjet i nauči ih.
Pa i meni je nejasno kako da primjenim to sto procitam u svom vlastitom eseju.I na kraju, proguglaj malo i nađi neke dobre eseje - ima ih milion, i pročitaj. Nejasno mi je kako neko može od sebe očekivati da napiše npr. dobar esej ili dobru pripovjetku a da pri tom nikad nije pročitao nikakav, a kamoli dobar, esej, odnosno pripovjetku.
-
Avetinho
#10 Re: Pisanje pismenih vjezbi - eseja
Meni se cini da je tvoj stil sasvim u redu.esejist wrote:Kao prvo, pozdrav!
Pisi kao i ovdje i petica ti je, garant.
-
crnoplavo
#11 Re: Pisanje pismenih vjezbi - eseja
Odpozdrav!esejist wrote:Kao prvo, pozdrav!
esejist wrote: ...al eto nemam taj nekakav "stil" ( j**o je stil, sto me nije naucila onda stil)...
plain vanilla wrote: Trudi se da nema prostih recenica
-
Mr.Penguin
- leks0504
#13 Re: Pisanje pismenih vjezbi - eseja
jedan prijedlog: pitaj tu svoju profesoricu da ti da da pročitaš radove onih učenika koji su dobili pozitivne ocjene, čisto da vidiš na koji način oni pišu.. a ja bih to pogotovo uradila ako smatram da zaslužujem prolaznu ocjenu