Moja mala skromna pomoc.....
Ja sam sam izabrao temu, u skladu sa mojim znanjem i iskustvom u toj oblasti. Nakon toga sam otisao kod mentora i dogovorili se o njegovom prihvatanju mentorstva (mozes imati mentora i sa nekog drugog fakulteta, ako je u skladu sa propisima tvog univerziteta). Zatim smo temu doradili, s obzirom da nesmiju prethodni radovi biti slicni sa mojim radom, pa makar i u samom nazivu teme. Nakon toga sam pristupio izradi prijedloga teme ( obrazlozenje, ciljevi i zadaci, metode, hipoteze, struktura rada, literatura) i sa ostalim trazenim dokumentima predao fakultetu. Prijedlog teme je prosao katedru moga fakulteta i stavljen je na dnevni red naucno nastavnog vijeca. Komisija je izvrsila ocjenu podobnosti teme i donijela dvije odluke (za temu i za mentora) koje su mi uručene.
Sto se tice izrade rada, radim svakodnveno 3-4 sata nekad i vise.

Moram naglasiti da sam materijal za sadasnju temu skupljao skoro sest godina, jer sam u podsvijesti imao zelju braniti bas ovu magistarsku temu, tako da se nadam da cu u tome i uspjeti.
Prije samog pocetka sam napravio gantogram aktivnosti u vezi izrade magistarskog rada. U njemu sam tacno naveo sve aktivnosti (prikupljanje grade, proucavanje, analiza i sinteza, konsultacije, formulacija, pisanje teksta). Sve ove aktivnosti sam raspodjelio po mjesecima, tako da sam znao sta svaki dan, sedmicu, mjesec imam zadatak da uradim. Mislim da je to planiranje dovelo da jako dobrih rezultata.
Imao sam i problema, nisu mi se svi odazvali kojima sam se obratio za pomoc u izradi moga rada, s obzirom da neke podatke mogu samo na taj nacin dobiti. Literatura iz moje oblasti je uglavnom pisana na stranim jezicima, tako da sam morao dosta koristiti i stranih izvora prilikom izrade. U vezi svog rada, morao sam otici i na medjunarodne kongrese iz ove oblasti, te traziti i pomoc medunarodnih eksperata.
Sretno u izradi, nadam se da sam ti barem malo priblizio problematiku......