Ne bez razloga rezultati PISA cesto koreliraju sa globalnim indeksom razvijenosti neke zemlje
Evo rezultata iz 2015. godine:

Gdje smo mi tu

Opšte znanje nije ono što se ocjenjuje, već proaktivno rješavanje problema, tu se ne snalaze štreberi koji uce napametne fali nama opšteg znanja.
U školi sam morao učiti napamet sa razumijevanjem. To su profesori od mene tražili.iz zadnje klupe wrote:Opšte znanje nije ono što se ocjenjuje, već proaktivno rješavanje problema, tu se ne snalaze štreberi koji uce napametne fali nama opšteg znanja.
Hoćemo biti bolji, malo morgen.victom wrote:mi ćemo tu biti bolji od njemačke.
ne fali nama opšteg znanja.
nego nam fali specifičnog znanja i ustanova gdje će se primjeniti.
Kur'anskih razmjeraExNihilo wrote:Potop.
živi bili pa videjli. Njemački učenici nisu baš prepametni ni prevrijedni.Men_of_Numenor wrote:Hoćemo biti bolji, malo morgen.victom wrote:mi ćemo tu biti bolji od njemačke.
Koliko mi samo druge podcjenjujemo
Vidim što nisu toliko pametnivictom wrote:živi bili pa videjli. Njemački učenici nisu baš prepametni ni prevrijedni.Men_of_Numenor wrote:Hoćemo biti bolji, malo morgen.victom wrote:mi ćemo tu biti bolji od njemačke.
Koliko mi samo druge podcjenjujemo
Znam iz prve ruke.
Išao sam u njihovu školu. znamMen_of_Numenor wrote:Vidim što nisu toliko pametnivictom wrote:
živi bili pa videjli. Njemački učenici nisu baš prepametni ni prevrijedni.
Znam iz prve ruke.![]()
![]()
![]()
Gledaj njihove države a gledaj naše
Svim đacima s kojima sam imala priliku razgovorati, umjesto nekih razgovora o testu, nastavnici su rekli da je to testiranje obična glupost i šupljiranje i da nema potrebe da se gnjave oko priprema.zanimljiv wrote:Ove godine se tek prvi put uključujemo, 3.4 je testiranje pa ćemo vidjeti
Ništa me to ne iznenađuje iskreno. Mada je PISA test tako koncipiran da ti i ne treba priprema, ne možeš se baš spremiti za zadatke tipa profesionalne orijentacije ili MENSA gdje rješavaš konkretne logičke i analitičke probleme. Barem ne možeš za 7 dana, možeš ti sada djeci objasniti kako se traži najkraći put između dvije tačke gdje su svake dvije povezane linijom određene cijene. Ali onda dođe neki potpuno drugačiji problem, to je upravo ono sistemsko razvijanje neke logike, solidan učenik sa dobrim mentorom će biti i uspješan na takmičenju, dok onaj izuzetni sa lošim možda neće biti ni upola uspješan jer nije imao od koga učiti. Takav je život.dobar osjecaj wrote:Svim đacima s kojima sam imala priliku razgovorati, umjesto nekih razgovora o testu, nastavnici su rekli da je to testiranje obična glupost i šupljiranje i da nema potrebe da se gnjave oko priprema.zanimljiv wrote:Ove godine se tek prvi put uključujemo, 3.4 je testiranje pa ćemo vidjeti
OVO JE ONO KAD JE ONAJ MEĐED LAKA OTIŠAO NA EUROVIZIJU PA NEMA OKOVAŠE GA U NEBESA A ONO NA KRAJU PRCPrpa.ba wrote:Ultimativni bosanski dokaz da nismo glupi: ma nismo se ni potrudili, glupost ba.![]()
Rijetki bi odgovorili.Haris.ba wrote:Figure 1 shows changing levels of Lake
Chad, in Saharan North Africa. Lake
Chad disappeared completely in about
20,000 BC, during the last Ice Age. In
about 11,000 BC it reappeared. Today,
its level is about the same as it was in
AD 1000.
Figure 2 shows Saharan rock art
(ancient drawings or paintings found
on the walls of caves) and changing
patterns of wildlife
QUESTION 1.1
What is the depth of Lake Chad today?
A. About two metres.
B. About fifteen metres.
C. About fifty metres.
D. It has disappeared completely.
E. The information is not provided.
Haj iskreno, ko je tačno odgovorio? I šta mislite da li bi tačno odgovorili ljudi oko vas?
Nije sustina u opcem znanju, vec u nacinu zakljucivanja, a na osnovu npr. cinjenica iz opceg znanja.victom wrote:mi ćemo tu biti bolji od njemačke.
Pa ne bi trebalo biti preteško odgovoriti, obzirom da je uz pitanje postavljen i dijagram.Haris.ba wrote:Figure 1 shows changing levels of Lake Chad, in Saharan North Africa. Lake Chad disappeared completely in about 20,000 BC, during the last Ice Age. In about 11,000 BC it reappeared. Today, its level is about the same as it was in AD 1000.
QUESTION 1.1
A. About two metres.
B. About fifteen metres.
C. About fifty metres.
Haj iskreno, ko je tačno odgovorio? I šta mislite da li bi tačno odgovorili ljudi oko vas?

pa to sam i ja rekao svojom zadnjom rečenicomBloo wrote:Nije sustina u opcem znanju, vec u nacinu zakljucivanja, a na osnovu npr. cinjenica iz opceg znanja.victom wrote:mi ćemo tu biti bolji od njemačke.
Mi smo nauceni samo da papagajski ponavljamo nauceno, a ne da.povezujemo stvari.
Ovo no Chuck Norris nebi znao odgovoritHaris.ba wrote:Figure 1 shows changing levels of Lake
Chad, in Saharan North Africa. Lake
Chad disappeared completely in about
20,000 BC, during the last Ice Age. In
about 11,000 BC it reappeared. Today,
its level is about the same as it was in
AD 1000.
Figure 2 shows Saharan rock art
(ancient drawings or paintings found
on the walls of caves) and changing
patterns of wildlife
QUESTION 1.1
A. About two metres.
B. About fifteen metres.
C. About fifty metres.
Metodika nastave nam je karinavictom wrote:pa to sam i ja rekao svojom zadnjom rečenicomBloo wrote:Nije sustina u opcem znanju, vec u nacinu zakljucivanja, a na osnovu npr. cinjenica iz opceg znanja.victom wrote:mi ćemo tu biti bolji od njemačke.
Mi smo nauceni samo da papagajski ponavljamo nauceno, a ne da.povezujemo stvari.