Piranski Obama

Post Reply
beerdrinker

#1 Piranski Obama

Post by beerdrinker »

NAKON nedavnih lokalnih izbora u Sloveniji, grad Piran dobio je novog gradonačelnika Petera Bossmana, crnac koji se vrlo loše služi slovenskim jezikom. "Vjerojatno sam zaista zapostavio svoje učenje slovenskog jezika jer mi dosad nije bilo potrebno da njime savršeno vladam. Sad kad sam postao gradonačelnik je situacija drugačija. Imam prijateljicu slavistkinju koja mi je već ponudila dodatne poduke", rekao je Ganac Bossman nakon izbora.

Bossmanov izbor popratili su mnogi strani mediji ter je već dobio nadimak "piranski Obama". Radi se o prvom tamnoputom gradonačelniku na području bivše Jugoslavije, ali i na području cijelog bivšeg istočnog bloka. BBC preuzima Bossmanovu izjavu da je njegov izbor dokaz "visokog stupnja demokracije u Sloveniji". Usto, u tekstu se dodaje i kako je čak 12 posto stanovnika rođeno izvan Slovenije. O Bossmanovom izboru pišu i Guardian i Daily Telegraph.

AFP ističe Bossmanocu izjavu da ga u Sloveniji ne doživljavaju kao tamnoputog čovjeka ili kao stranca liječnika, već kao dobrog liječnika i čovjeka.

....Mozda i Bosanac bude...jednom u Velenju npr.... :-)
poznanik

#2 Re: Piranski Obama

Post by poznanik »

Meni je nevjerovatna činjenica da danas u Evropi ili BiH neko doživljava osobu s tamnijom bojom kože :shock:

Gledao sam vijest na BHT o izboru piranskog gradonačelnika, u kojem voditeljica puna euforije i uz osmijeh na licu, senzacionalistički komentira volju građana Pirana. Pa zar je moguće da se čudimo pojavi i prisustvu osobe s drukčijim izgledom od većine, zar je crnac danas ikom neobičnost?
Kada je rasizam u svijetu na prestanku, u nas izgleda on doživljava "renesansu" :(

Izbor tamnoputog gradonačelnika je najobičnija vijest kao što bi bila i da je neko drugi izabran.
michio

#3 Re: Piranski Obama

Post by michio »

Mi smo imali ljekara iz Gane za ambasadora u Japanu nekad davno 97 iz vremena kad su Hrvati bojkotovali državu pa poslali u Japan tamnoputog Jajčanina a sada traže entitet.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: Piranski Obama

Post by PipiDugaDevetka »

poznanik wrote:Meni je nevjerovatna činjenica da danas u Evropi ili BiH neko doživljava osobu s tamnijom bojom kože :shock:

Gledao sam vijest na BHT o izboru piranskog gradonačelnika, u kojem voditeljica puna euforije i uz osmijeh na licu, senzacionalistički komentira volju građana Pirana. Pa zar je moguće da se čudimo pojavi i prisustvu osobe s drukčijim izgledom od većine, zar je crnac danas ikom neobičnost?
Kada je rasizam u svijetu na prestanku, u nas izgleda on doživljava "renesansu" :(

Izbor tamnoputog gradonačelnika je najobičnija vijest kao što bi bila i da je neko drugi izabran.
Jarane @poznaniče, bio sam tamo gdje su me nazivali M'ZUNGU=BJELČUGA. Izgleda da je kolonijalna vladavina bijelaca toliko zgadila domaćim ljudima nas bijelce da je rasizam crnaca prema bijelcima 100 puta veći nego obratno.

Nije meni na čelu pisalo da sam iz Bosne i da Željini fudbaleri, crnci, stanuju u mom komšiluku, te da svi oni imaju djevojke-cure Bosanke, m'zunginje.
:D
poznanik

#5 Re: Piranski Obama

Post by poznanik »

@Pipi, mislim da je tvoj slučaj izdvojen, ili veoma rijedak. Ono o čemu ja pišem i kritikujem je podrugljiv odnos prema tamnoputom gradonačelniku Pirana, nastao na temeljima rasizma kolonijalnih zemalja koje su odnijele hiljade života nevinih ljudi.

Da li iščuđavanje i podsmijeh voditeljice na javnoj TV u BiH u vijesti o izboru crnca na poziciju vlasti u državi bivše YU trebamo protumačiti kao senzacionalističku, jer u nas "nije bilo crnaca" :shock:

U kojem vremenu mi u BiH živimo :(
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Piranski Obama

Post by PipiDugaDevetka »

poznanik wrote:@Pipi, mislim da je tvoj slučaj izdvojen, ili veoma rijedak. Ono o čemu ja pišem i kritikujem je podrugljiv odnos prema tamnoputom gradonačelniku Pirana, nastao na temeljima rasizma kolonijalnih zemalja koje su odnijele hiljade života nevinih ljudi.

Da li iščuđavanje i podsmijeh voditeljice na javnoj TV u BiH u vijesti o izboru crnca na poziciju vlasti u državi bivše YU trebamo protumačiti kao senzacionalističku, jer u nas "nije bilo crnaca" :shock:

Gledao sam FTV Dnevnik kada je objavljena ova vijest. Nisam pridavao značaj novinarkinom osmjehu i senzacionalističkoj primisli njenoj. Istina je da je bila nabacila osmjeh broj: 3 kada je iščitavala ovu vijest.

Hbga, do nje je,...a ne do gledalaca.

Medjutim, veća senzacija bi bila da izaberu Bosanca za gradonačelnika Velenja. To, medjutim, nećemo doživjeti.
Ne znam samo šta je po nacionalnosti gradonačelnik LJubljane?
beerdrinker

#7 Re: Piranski Obama

Post by beerdrinker »

PipiDugaDevetka wrote:
poznanik wrote:@Pipi, mislim da je tvoj slučaj izdvojen, ili veoma rijedak. Ono o čemu ja pišem i kritikujem je podrugljiv odnos prema tamnoputom gradonačelniku Pirana, nastao na temeljima rasizma kolonijalnih zemalja koje su odnijele hiljade života nevinih ljudi.

Gledao sam FTV Dnevnik kada je objavljena ova vijest. Nisam pridavao značaj novinarkinom osmjehu i senzacionalističkoj primisli njenoj. Istina je da je bila nabacila osmjeh broj: 3 kada je iščitavala ovu vijest.

Medjutim, veća senzacija bi bila da izaberu Bosanca za gradonačelnika Velenja. To, medjutim, nećemo doživjeti.
Gradonacelnik LJ je mix SLO-Srbija
beerdrinker

#8 Re: Piranski Obama

Post by beerdrinker »

PipiDugaDevetka wrote:

Gradonacelnik LJ je mix SLO-Srbija
luckypot

#9 Re: Piranski Obama

Post by luckypot »

ova gradonacelnik nije legitimni predstavnik slovenaca u piranu :D
JThomas

#10 Re: Piranski Obama

Post by JThomas »

:lol:

njega su manjine izabrale slovencima :lol:
kv99

#11 Re: Piranski Obama

Post by kv99 »

beerdrinker wrote:NAKON nedavnih lokalnih izbora u Sloveniji, grad Piran dobio je novog gradonačelnika Petera Bossmana, crnac koji se vrlo loše služi slovenskim jezikom. "Vjerojatno sam zaista zapostavio svoje učenje slovenskog jezika jer mi dosad nije bilo potrebno da njime savršeno vladam. Sad kad sam postao gradonačelnik je situacija drugačija. Imam prijateljicu slavistkinju koja mi je već ponudila dodatne poduke", rekao je Ganac Bossman nakon izbora.

Bossmanov izbor popratili su mnogi strani mediji ter je već dobio nadimak "piranski Obama". Radi se o prvom tamnoputom gradonačelniku na području bivše Jugoslavije, ali i na području cijelog bivšeg istočnog bloka. BBC preuzima Bossmanovu izjavu da je njegov izbor dokaz "visokog stupnja demokracije u Sloveniji". Usto, u tekstu se dodaje i kako je čak 12 posto stanovnika rođeno izvan Slovenije. O Bossmanovom izboru pišu i Guardian i Daily Telegraph.

AFP ističe Bossmanocu izjavu da ga u Sloveniji ne doživljavaju kao tamnoputog čovjeka ili kao stranca liječnika, već kao dobrog liječnika i čovjeka.

....Mozda i Bosanac bude...jednom u Vele nju npr.... :-)
Pa imala je i Bosna i Hercegovina svog Obamu . Dobro nije bio bas predsjednik ali je bio ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu , crnac rodzen u Gani :

Prvi ambasador BiH u Japanu bio je svojevremeno Dr. Benjamin Markin iz Jajca. Dr. Markin bio je tzv. “hrvatski kadar”, jer je u ratu bio hirurg u vojnoj bolnici Hrvatskog vijeća obrane. Zna Dr. Markin i domaće i strane jezike, i bio je nevjerovatno aktivan u diplomatiji, u dalekom Japanu, ograničen u to vrijeme posebno oskudnim sredstvima na raspolaganju bh. diplomatiji. Sjećam se anegdote da je, kad je jednom Markin odvezao šefa neke privredne delegacije na aerodrom, tog šefa delegacije neko upitao “a jel’, jel’ ti ovo šofer?” A šef odgovorio, “nije, to mi je ambasador.” I ne bi tu ničeg čudnog bilo da Ambasador Markin nije rodom – iz Gane.

P.S ko kaze da smo mi zaostala i nedemokratska zemlja , Slovenci svoje crnce daju za gradonacelnike a mi nase saljemo vani da nas predstavljaju :) Mogu da zamislim kako je bilo jadnim Japancima tesko da shvate kako to izgleda prosjecan Bosanac i Hercegovac a pogotovo jer je ovaj predstavljao " hrvate " :lol:
luckypot

#12 Re: Piranski Obama

Post by luckypot »

JThomas wrote::lol:

njega su manjine izabrale slovencima :lol:
a sto opet nije u skladu s piranskim sporazumom kojim se tacno definise da li je riba hrvatska ili slovenska i ko ima pravo da predstavlja crnce u sloveniji
kiky

#13 Re: Piranski Obama

Post by kiky »

opet bolje priča slovenski nego srbijanski kralj srpski ...
:D
slobodni armirach

#14 Re: Piranski Obama

Post by slobodni armirach »

Ganci ga izabrali ili su gancima izabrali slovenci Zupana, :):):)
lutkarska predstava za narod.

Pa moja mjesna zajednica ima vise stanovnika od kompletnog Pirana, i mi sebi mogli Kineza da izaberemo ko presjednika mjesne zajednice iz zajebancije.

'Visoka demokraticnost u Sloveniji' o Bossmane ti nikad nisi bio na Gorenjskem, pa da vidis sta je prava demokratija, odnosno fasizam.
Post Reply