Piramida ili bore u prirodi???
Moderator: anex
- peace
#1 Piramida ili bore u prirodi???
Uslijed uticaja bocnih pritisaka,stijene se svijaju i nastaju oblici u reljefu koje nazivamo BORE...Ako su ti pritisci djelovali na sloj stijena jednakom snagom nastaju PRAVILNE ili uspravne BORE...
U slucaju da su pritisci djelovali nejednakom snagom,onda nastaju kose ili ASIMETRICNE BORE...
Bora se sastoji od izbocenog dijela i koritastog udubljenja..
Dakle vrlo zanimljivo,i na ovo sam slucajno nalatio...Shvatio sam da je ustvari "piramida"o kojoj cijelo vrijeme Osmanagic prica usvari velika stijena...
Zasto,jedino sto narodu jeste cudno je te ravne ploce koje su poredane jedna na drugu...Ustvari to su ploce koje su nastale nekada davno uslijed uticaja bocnih pritisaka..
Jos zanimljivo sta kaze za BORE,one se sastoje od izbocenog dijela i koritastog udubljenja...Znamo da Osmanagic tvrdi da u toj "piramidi"imaju neki tuneli,to su ustvari udubljenja koja su nastala uticajem bocnih sila..
Sta vi mislite o ovome,pokusacu naci sliku,da vam pokazem da je to zaista tako...
U slucaju da su pritisci djelovali nejednakom snagom,onda nastaju kose ili ASIMETRICNE BORE...
Dakle vrlo zanimljivo,i na ovo sam slucajno nalatio...Shvatio sam da je ustvari "piramida"o kojoj cijelo vrijeme Osmanagic prica usvari velika stijena...
Zasto,jedino sto narodu jeste cudno je te ravne ploce koje su poredane jedna na drugu...Ustvari to su ploce koje su nastale nekada davno uslijed uticaja bocnih pritisaka..
Jos zanimljivo sta kaze za BORE,one se sastoje od izbocenog dijela i koritastog udubljenja...Znamo da Osmanagic tvrdi da u toj "piramidi"imaju neki tuneli,to su ustvari udubljenja koja su nastala uticajem bocnih sila..
Sta vi mislite o ovome,pokusacu naci sliku,da vam pokazem da je to zaista tako...
- ProbuseniDolar
#2 Re: Piramida ili bore u prirodi???
A mozda su ipak piramide?
- Irelevantan
#3 Re: Piramida ili bore u prirodi???
peace wrote:Uslijed uticaja bocnih pritisaka,stijene se svijaju i nastaju oblici u reljefu koje nazivamo BORE...Ako su ti pritisci djelovali na sloj stijena jednakom snagom nastaju PRAVILNE ili uspravne BORE...
Jesi li ti kralju posjetio Visoko i piramide....očigledno nisi...jer da jesi ne bi pričao o borama....
Bio sam na piramidama ...možda nisu konkretno piramide al šta je da je napravljeno je ljudskom rukom
- peace
#4 Re: Piramida ili bore u prirodi???
objasni kako..zato sto izgledaju ploce ravne i pravilne???to su upravo bore...
- terra_incognita
#5 Re: Piramida ili bore u prirodi???
Koje bore imaju fugu između ploča ?
-
Wind
#6 Re: Piramida ili bore u prirodi???
Odmah se javi Semiru da si rijesio zagonetku!! 
- nellington
#7 Re: Piramida ili bore u prirodi???
Jes', pa da ga Sem likvidiraWind wrote:Odmah se javi Semiru da si rijesio zagonetku!!
- softly
#8 Re: Piramida ili bore u prirodi???
Snijeg nije garant.
Nisu ni bore, nema teorije.
Da su piramide, vec bi odletjele...
To je samo ubleha jedna
price dalje nije vrijedna
Nisu ni bore, nema teorije.
Da su piramide, vec bi odletjele...
To je samo ubleha jedna
price dalje nije vrijedna
-
raznosac_pice
#9 Re: Piramida ili bore u prirodi???
Jeste, eto, bore su. Aj' sad idi radi nešto.
Sve sami istraživači i naučnici, a radove, mo'š mislit, prvo postavljaju na forume.
Sve sami istraživači i naučnici, a radove, mo'š mislit, prvo postavljaju na forume.
- peace
#10 Re: Piramida ili bore u prirodi???
aaa sine ko je tebe dirao,koja ispovijed...raznosac_pice wrote:Jeste, eto, bore su. Aj' sad idi radi nešto.
nisu radovi jednostvano sam nasao u jednoj knjizi,i ucinilo mi se da bi moglo biti to...nisam rekao da jeste,niti da nije...sta je danas vas ovo sunce ubilo,pa niste ni za sta...
-
breuer
#11 Re: Piramida ili bore u prirodi???
terra_incognita wrote:Koje bore imaju fugu između ploča ?
da li iko moze postaviti slike sa dokazom o postojanju necega ispod, necega sto nisu ispucali slojevi tla ili ogromni kamenovi i sl.
te fuge su po mom misljenju prirodne. sasvim prirodno izlomljene, nikakve obrade koja bi bila potrebna za toliko kolosalnu strukturu...
-
bordo_boy
#12 Re: Piramida ili bore u prirodi???
Ja mislim da postavljač teme i dosta forumaša ne shvataju dobro pojam PIRAMIDA.
Piramida je geometrijsko tijelo koje je u osnovi kvadrat, i ima vrh izvučen iznad spoja dijagonala baze-kvadrata.
Dakle, mislim da bi tvoje pitanje trebalo da glasi : "djelo ljudi ili djelo prirode? ". Ono su definitivno PIRAMIDE. Dakle, piramide oblikom, a ne piramide kao hramovi i nadgrobni spomenici (kao u Egiptu). Niko ne može osporiti činjenicu da ona brda izgledaju kao piramide obrasle zelenilom... a ispitivanja će pokazati da li su one PIRAMIDE hramovi, ili brda, ili popločana brda, ili nešto peto...
Dakle, pitanje :
Ima li piramida u Visokom? Samo ćorav bi rekao da nema...
Da li su to hramovi / nadgrobni spomenici kao u Egiptu? Po meni teško... jer nije još pronađeno ništa unutar piramida, osim da su popločane kamenom koji postavljan ili rukom, ili ispucao usljed pokreta i izdizanja stijena.
Moje mišljenje... mislim da je to sve kombinacija prirode i ljudske ruke. Priroda sigurno nije napravila tunele i kamene staze pronađene u koritu rijeke. A što se tiče brda... previše mi je "slučajno" da priroda napravi 3 brda koja su međusobno jednako udaljena (vrhovi piramida prave istostranični trougao) a strane piramida su okrenute prema stranama svijeta, zatim, povezane tunelima, pronađene kamene staze... i piramida Mjeseca je stepenasta... to je već malo teže prirodi za napravit, posebno sa "fugama" kako reče neko prije mene...
odgovor : PIRAMIDE...
Piramida je geometrijsko tijelo koje je u osnovi kvadrat, i ima vrh izvučen iznad spoja dijagonala baze-kvadrata.
Dakle, mislim da bi tvoje pitanje trebalo da glasi : "djelo ljudi ili djelo prirode? ". Ono su definitivno PIRAMIDE. Dakle, piramide oblikom, a ne piramide kao hramovi i nadgrobni spomenici (kao u Egiptu). Niko ne može osporiti činjenicu da ona brda izgledaju kao piramide obrasle zelenilom... a ispitivanja će pokazati da li su one PIRAMIDE hramovi, ili brda, ili popločana brda, ili nešto peto...
Dakle, pitanje :
Ima li piramida u Visokom? Samo ćorav bi rekao da nema...
Da li su to hramovi / nadgrobni spomenici kao u Egiptu? Po meni teško... jer nije još pronađeno ništa unutar piramida, osim da su popločane kamenom koji postavljan ili rukom, ili ispucao usljed pokreta i izdizanja stijena.
Moje mišljenje... mislim da je to sve kombinacija prirode i ljudske ruke. Priroda sigurno nije napravila tunele i kamene staze pronađene u koritu rijeke. A što se tiče brda... previše mi je "slučajno" da priroda napravi 3 brda koja su međusobno jednako udaljena (vrhovi piramida prave istostranični trougao) a strane piramida su okrenute prema stranama svijeta, zatim, povezane tunelima, pronađene kamene staze... i piramida Mjeseca je stepenasta... to je već malo teže prirodi za napravit, posebno sa "fugama" kako reče neko prije mene...
odgovor : PIRAMIDE...
- peace
#13 Re: Piramida ili bore u prirodi???
ne mogu da postavim nikako sliku,ali ako neko nadje nesto slicno neka postavi....
-
Shoshana
#14 Re: Piramida ili bore u prirodi???
E, nakon ravno 555 stranica ispisanih o piramidi, necete vala jos jednu temu otvarati, nema sanse