Pink Floyd

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
SF-Mujo

Post by SF-Mujo »

konyan wrote:Ja imam na VHS-u PULSE i Delicate sound of thunder.
Na DIVx-u imam film The Wall. Lomim se vec dugo da nadjem koncert The Wall na DVD-u ili bilo cemu. Amazon, ostatak interneta, sve sam prerovio. Ali naci cu ga.
O cemu ti to? The Wall se moze kupiti na DVD formatu pa i na Amazonu. Eto ti link:
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/de ... ance&s=dvd

Jest da je ovaj u NTSC ali nevidim sto ga nebi bilo i u evropskom formatu. Trazi sebi, garant ga ima.
black

Post by black »

Hendrixe kako da se dogovorimo da meni snimish:D imao sam ali sam ga upropastio...

pozdrav
konyan

Post by konyan »

Hendrix - bio bih ti zahvalan za PULSE na DIVx-u.

SF-Mujo - Ako pogledas sta sam napisao, vidices da pise The Wall - KONCERT. Ako pogledas link koji si ostavio, vidjeces da se radi o filmu The Wall. Ako ne znas koja je razlika, javi pa cu ti objasniti.

Zaboravio sam napomenuti da imam i Live at Pompei na VHS-u.
zole

Post by zole »

Imao sam priliku da ih vidim u Njemackoj '94, 70000 ljudi na otvorenom. Tri sata audio vizuelnog orgazma. Poslije tog koncerta sam isao na i druge koncerte npr. Rolling Stones, Aerosmith, Lenny Kravitz, Joe Cocker, Sting itd. nadajuci se da cu opet dozivjeti nesto slicno, ali nazalost nije to ni priblizno turneji "Delicate Sound of Thunder". Ljudi su istinski umjetnici ali nazalost izgleda da vise ne misle svirati zajedno. David Gilmour pravi svoju muziku (ne zvuci ni priblizno Floydu) i u jednom od rijetkih intervjua prije par godina za londonski Times na pitanje da li ce Pink Floyd ponovo snimati/svirati odgovorio je da su sanse gotovo nepostojece. On se pored pravljenja svoje muzike nasao u pomaganju beskucnicima u Londonu i prosle im je godine poklonio kucu vrijednu 2.5 miliona funti (1 funta = 3KM) u jednom od najboljih dijelova Londona (Little Venice). Steta, ne to sto je poklonio kucu nego sto vise ne misle svirati jer se tako nesto javlja jednom u sto godina.
SF-Mujo

Post by SF-Mujo »

konyan wrote:Hendrix - bio bih ti zahvalan za PULSE na DIVx-u.

SF-Mujo - Ako pogledas sta sam napisao, vidices da pise The Wall - KONCERT. Ako pogledas link koji si ostavio, vidjeces da se radi o filmu The Wall. Ako ne znas koja je razlika, javi pa cu ti objasniti.

Zaboravio sam napomenuti da imam i Live at Pompei na VHS-u.
Garant mi ti trebas objasniti u cemu je razlika. Vjerovatno si i ti kao leeloo tutu u rikverc gurao kad je koncert odrzan samo sto leeloo to posteno prizna.
Jest da sam ti poslao pogresan link ali evo ti sad pravi:
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/de ... d&n=507846
Imaj na umu da nas ima nekoliko koji ponekad navrate na ovaj forum a koji smo bili skupa na tom koncertu. Ako kupis DVD mozda ti se i posreci da nas i vidis - dobro smo se vidjeli u 6 scena a ja licno u dvije scene :wink: .
Anyways, DVD se MOZE naci i kupiti.
konyan

Post by konyan »

Pa Mujo, picka mu materina, da se moram ovako izraziti.

1. Ne gotivim prepotentne likove koji se kurce na forumima, jos neargumentovano. Malo snizi ton i nemoj se kurciti.

2. Opet si posalo link na The Wall - Live in Berlin.
To jeste koncert, samo koncert Roger Waters-a, a ne Pink Floyd (to cak pise na nazivu DVD-a). Ono sto ja trazim je koncert iz 1980. nakon objavljivanja albuma The Wall.

3. Nemoj se kurciti.

Srdacno tvoj,

Konyan
Hendrix

Post by Hendrix »

Evo,fino se javite ko hoće Divx i ja snimim,za cijenu jednog praznog Cda dobijete koncert :)
progDVB

Post by progDVB »

Hendrix wrote:Imam ja Pulse na Divxu :D
Ako neko hoće moglo bi se snimit :)
Kako da se dogovorimo?
black

Post by black »

E bas ti hvala Hendra:) samo ostavi mail ili tako nesta da se dogovorimo:) peace..
Gollum

Post by Gollum »

Je l' itko gledao nedavno na hrt-u film o Sidu Bartletu?
konyan

Post by konyan »

Gollum wrote:Je l' itko gledao nedavno na hrt-u film o Sidu Bartletu?
Ja nisam. Jesi li mozda snimio. Ko ga je pravio, kako se zove, mozda ima na netu. Da li pokriva njegov zivot do sada ili samo one ranije dane.
leeloo

Post by leeloo »

Gollum wrote:Je l' itko gledao nedavno na hrt-u film o Sidu Bartletu?
Sidu Bartletu?!?!

Piše se Syd Barrett, čita Sid Beret/Baret

Ne želi da se pravim pametna (opet ), ali samo želim da utvrdim da li se potkrala greška u kucanju ili nešto..

Evo sada sam googlala, ali nigdje ne nađoh da ima film o njemu. Možda jednostavno ne znam googlati :D

Našla sam izvjesnog Syd Bartletta... nakav fudbaler sa jamajke
leeloo

Post by leeloo »

DaysleepeR wrote:Kada covjek razmisli o Floydima, i njihovoj muzici, porukama, vizuelnim prezentacijama i koncertima, ustvari skonta kako je sva danasnja muzika shit.
JA ne mogu reći da je današnja muzika shit... raznovrsna sam... ja volim dobru muziku... Imam par kriterija po kojim je mjerim. Šta žele da kažu sa svojom muzikom, da li uspjevaju u tome, kako se snalaze u svom žanru, itd....
Međutim Floyde ne mogu uopšte upoređivati sa ostalom muzikom.

Oni koji su završili gimnaziju sjetiće se književnostu u 4 razredu. Camus, Hesse, sto godina samoće... književnost apsurda bla, bla...

Oni su pisali knjige... o apsurdnosti ljudskog života... pink floyd je stvarao muziku na istu temu. Mislim pogledajte samo film The Wall. Metafor zida, mašina... jednostavno genijalno

Možda će neki reći da pretjerujem, ali oni su za mene filozofija.
leeloo

Post by leeloo »

Hendrix wrote:Evo,fino se javite ko hoće Divx i ja snimim,za cijenu jednog praznog Cda dobijete koncert :)

Jel može nekad iduće sedmice..?!?! Definitivno sam zainteresovana za to. Jel ti se mogu javiti na mail ovih dana pa da se dogovorimo.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Neznam ko na ovom topiku je pisao da li je Wish You Were Here album bio posvecen Syd-iju ili samo par pjesama. E ovako "The Dark Side Of the Moon" "Whish You Were Here" i "The Wall" svi ti albumi imaju veze sa Syd-om. Pogotovo "Whish You Were Here" i "TheWall". U stvari "The Wall" ima jos jedno znacenje u sebi. Roger Waters je mrzio publiku koja bi se penjala na binu i grlila muzicare dok sviraju. Prema tome on je dobio ovu finu ideju da napocetku se izgradi zid i da oni sviraju iza zida. Tako da mu djecurlija nebi mogla da ide na kurac dok svira. A naravno ima tu i Syd. I zato su se i rastavili Pink-ovi, jer je Roger uvjek tezio prema Syd-u i nije se mogao od njega odljepiti dok drugi clanovi grupe pogotvo Gilmour su mislili da su dosta vremena proveli sto se tice Syd-a i pisacujuci o njemu. "The Wall" je vecinom bio napisan od strane Roger-a i to je smetalo drugim pripadnicima grupe i nakon par albuma poslije toga su se rastali.

Je li iko zna sta ime Pink Floyd znaci i odakle je doslo?? Ja znam ali trenutno nemogu da se sejtim punog tacnog odgovora, nemogu da se sjetim imena koje trebam da spomenem da bi u potpunosti reci odakle je ime doslo.
joki
Location: esterajh (http://de.youtube.com/watch?v=pRzG--NFjPw)

Post by joki »

Pink (Anderson) i Floyd (Council)su bili omiljeni blues-muzikanti S.Barrett-a-"ludog dijamanta" ranog Floyd-a...
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Pink (Anderson) i Floyd (Council)su bili omiljeni blues-muzikanti S.Barrett-a-"ludog dijamanta" ranog Floyd-a...
Hvala
leeloo

Post by leeloo »

Drug_Tito wrote: Je li iko zna sta ime Pink Floyd znaci i odakle je doslo?? Ja znam ali trenutno nemogu da se sejtim punog tacnog odgovora, nemogu da se sjetim imena koje trebam da spomenem da bi u potpunosti reci odakle je ime doslo.
Syd Barrett je dao ime grupi po Pinku Andersonu i Floydu Counsilu. To su neki amreički bluzeri.. Syd je imao njihove ploče u svojoj kolekciji.. valjda ih je gotivio....

Ustvari, tada su se nazvali Pink Floyd Sound
Hendrix

Post by Hendrix »

Šaljite ponude na [email protected] :D
Ko da više dobije CD :D Dakle kad skontam koliko ljudi tačno hoće CD snimam,iduće sedmice imam ispit u utorak,sve iza toga može termin,prije ne izlazim iz kuće :)
konyan

Post by konyan »

Druze Tito:

Iz svega sto sam vidio i procitao (sto nije ni malo) saznao sam slijedece.

Prvi album Pink Floyd-a je bio The Piper at The Gates of Dawn. U cijelosti ga je napisao Syd sa izuzetkom jedne pjesme koju je napisao Roger Waters. David Gilmour je tad zivio u Parizu.

David je inace bio Syd-ov prijatelj iz djetinjstva i zapravo je on ucio Syd-a nekim stvarima na gitari. Syd je nakon izdavanja albuma i pocetne popularnosti poceo da ekstenzivno koristi droge, sto ga je nakon nekog vremena ucinilo neupotrebljivim za svirati. Tada je bend doveo Gilmour-a koji je svirao gitaru u pozadini dok je Syd stojao naprijed i pjevao.

Jednog dana (mislim '69), kad je bend krenuo na svirku, jednostavno su odlucili da ne odu po Syd-a (vec je bio toliko unisten da zaista nije bio u stanju nastupati).

Roger Waters, koji do tada nije imao nikakvih kreativnih ispada koji bi ukazali na to da posjeduje muzicki potencijal, a kamoli genijalnost. Medjutim, nakon sto je Syd manje vise ispao iz price (napisao je jednu pjesmu za iduci album "A Saucerful of Secrets"), Roger je odjednom postao apsolutno genijalan pisac tekstova i muzike na narednim albumima Pink Floyd-a.

The Wall nema apsolutno nikakve veze sa Sydom, bilo to emotivno, muzicki ili bilo kako drugacije.
Sto se tice samog albuma, on je izrazito autobiografski. Tu se jako puno bavi drugim svjetskim ratom i svojim ocem koji je poginuo kao pilot RAF-a u istom. Tu takodjer ima i elemenata njegovog zivota. Ko je gledao film The Wall, sjetice se scene kad se Pink-ova zena jebe s nekim likom. To se zapravo desilo i Rogeru. Zena ga je varala sa nekim politickim aktivistom.
Koncept koncerta The Wall turneje jeste bio isprovociran publikom kao sto si napisao.
Roger Waters prije svega nije volio koncerte na stadionima jer je publika pravila previse buke, a on je opsesivno zelio da publika slusa muziku koju sviraju. Jednom prilikom je tako prisao do ivice bine i pljunuo nekog fana koji je pokusavao da se popne (cini mi se da je ovo bilo u Kanadi). Tada je dosao na ideju zida izmedju njih i publike. Oni bi svirali, a publika nek' se jebe. Tako je rodjen koncept izvodjenja The Wall-a.

Razilazenje Watersa i ostatka Pink Floyd-a opet nema veze sa Sydom. Syd-a neki od njih nisu godinama vidjeli. Gilmour je tada pricao kako samo ponekad posjeti Syd-ovu porodicu da se uvjeri da primaju royalties redovno. Roger se ponasao odvec samovoljno, sto ostalima nije bilo bas po volji. Tad je Roger odlucio da mu je dosta Pink Floyd-a i htio je da se bend razidje (nakon The Final Cut-a, mada je to zapravo bio Rogerov solo projekat skoro u cjelosti). Medjutim, Gilmour kao puno razumniji covjek i businessman nije tako mislio i nije htio da baci niz vodu 20 godina rada. Prije nego sto je Roger napustio bend, vec je bio natjerao Rick Wright-a da ode svojim ponasanjem (on se kasnije vratio).

Bez obzira na sve, ja Roger Waters-a smatram genijalcem.

Najsazetija sazeta prica
metal_rules_cura

Post by metal_rules_cura »

Pink Floyd je grupa koja je pored Deep Purplea,Queena,Zeppelina i Sabbatha ostavila najveci trag na rock and roll(ako izumemo Presleya i Beatlese).Najdrazi albumi The Wall i Dark side of the Moon.
komsinica

Post by komsinica »

Slazem se da su njihovi stari albumi savrsenstvo, ali meni je, recimo, i The Division Bell odlican. Inace, veliki sam Floydoholicar :-D
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Elvis Presley urkao crnu muziku. Nije on meni nikakav pjevac. Da nije bilo racizma 50-tih u Americi nebi sada spominjali Elvisa kao kralja roka nego chuck berry-a i ostale crnce koji su iznjeli zvuk roka u bijele kafice. Ali bijeli roditelji se prepali sto se njihova djeca pale na crnacku muziku i onda uvedi Elvisa on bjel i onda je OK ako se na njega pale. Naravno onda je roditeljima smetalo sto Elvis plese "sexualno" ...

Znam da topic nije o elvisu, ali mi se nije dalo otvarati nova tema.
konyan

Post by konyan »

Komsinice, sto se The Divion Bell-a tice, moje misljenje je da je u poredjenu sa ostatkom svjetske muzicke scene odlican. U poredjenju sa kompletnim PF djelima, onako. High Hopes je muzicki genijalna (Gilmour-u svaka cast), tekst je takodjer odlican. Ima jedna pjesma takodjer sa country prizvucima, sto ne mogu oprostiti nikako. U svakom slucaju je bolji od Momentary Lapse of Reason.
zili

Post by zili »

zbog stvari poput pink floyda mi krivo sto sam se prekasno rodila

ipak uspjela sam ih jednom vidjeti uzivo. na division bell turneji u kopenhagenu. naravno nije se imalo love za koncert, ali smo se zato popeli na stadion, kasnije nas ganjala policija, mal' nisam nogu slomila, al' vrijedilo je... definitivno... cak je i division bell bio nevjerovatan, mogu samo zamisliti kako su svirali ranije...
Post Reply