Pilodinalni sinus - urasla dlaka

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
starboy018

#1 Pilodinalni sinus - urasla dlaka

Post by starboy018 »

da li neko ima iskustva sa ovom bolescu?

prije par dana mi je dijagnostikovana? da li je neko radio lasersko zatvaranje sinusa?
vidim da se vecinom laserski tretman radi u privatnim bolnicama i da je jedina drzavna bolnica koja to radi u ex-yu KB Dubrava Zagreb.

nije mi bas jasno kako nas sistem funkcionise, da li je uopste moguce dobiti od doktora uputnicu za Zagreb za ovaj zahvat ili sam osudjen na klasicnu operaciju i 2-3 mjeseca lezanja :shock:
malwarebyte

#2 Re: Pilodinalni sinus - urasla dlaka

Post by malwarebyte »

---
Last edited by malwarebyte on 19/02/2026 11:36, edited 1 time in total.
starboy018

#3 Re: Pilodinalni sinus - urasla dlaka

Post by starboy018 »

malwarebyte wrote: 13/02/2026 08:50
starboy018 wrote: 12/02/2026 22:29 da li neko ima iskustva sa ovom bolescu?

prije par dana mi je dijagnostikovana? da li je neko radio lasersko zatvaranje sinusa?
vidim da se vecinom laserski tretman radi u privatnim bolnicama i da je jedina drzavna bolnica koja to radi u ex-yu KB Dubrava Zagreb.

nije mi bas jasno kako nas sistem funkcionise, da li je uopste moguce dobiti od doktora uputnicu za Zagreb za ovaj zahvat ili sam osudjen na klasicnu operaciju i 2-3 mjeseca lezanja :shock:
Ja sam to odradio prije 10ak godina, klasični zahvat. Ne znam da li sada rade nešto drugačije da ležiš tako dugo, ali ja sam ležao 2 dana u bolnici, treći dan otpust, kontrola za 5 dana, druga kontrola kroz dvije sedmice. Hodao normalno čim sam izašao iz bolnice.
mislio sam na mirovanje opcenito i nemogucnost sjedenja, a radim u kancelariji. rekli su mi da bi trebalo 3-4 sedmice odmarati i ne sjediti puno, a rana (ne znam kolika je kod tebe bila?) zarasta neka 2-3 mjeseca uz redovno previjanje i tusiranje rane
DaysleepeR

#4 Re: Pilodinalni sinus - urasla dlaka

Post by DaysleepeR »

starboy018 wrote: 12/02/2026 22:29 da li neko ima iskustva sa ovom bolescu?

Operisao sam ja to, bezveze te prepadaju.
Kupiš onaj dekubitalni šlauf i sjediš bez problema, kako u autu tako i u kancelariji.
Ne treba dugo sjediti, niti ćeš moći jer boli (tupa je bol) ali nije nikakav bauk niti puno traje.
Jako rutinska i mala operacija.

Radi se na plastičnoj hirurgiji, i niti je rez veliki niti je rana velika.
Poslije operacije ti kažu da ležiš na leđima i na rani da što prije zaraste.

Taman odmoriš malo od posla.
Nakon mjesec i ko nov.
Ja operisao u februaru, već u aprilu vozio motor bez problema i putovao sa istim na ljeto tamo vamo.
Rugafet

#5 Re: Pilodinalni sinus - urasla dlaka

Post by Rugafet »

Radio sam i ja to. Danas operisan, ujutro kući. Kontrola bila kroz par dana i cao. Ne znam je li me par puta zignulo u guzici nakon operacije. Kakav Zagreb.
moimoi

#6 Re: Pilodinalni sinus - urasla dlaka

Post by moimoi »

Imam dva primjera u bliskom mi okruzenju.Jedan radjen vani, drugi u Sa. Vani ne siju ranu.. kod nas siju.
Velicina reza ovisi naravno od duzine sinusa.
Zarastanje isto tako. Prvi primjer za 3-4 sedmice… drugi primjer trajao je 2mj.
Na kraju uz pomoc intersite gela za rane, zaraslo je. Uglavnom, njasre koje moze a i ne mora da se vraca koliko skontah. A to lasersko uglavnom niko od dr ne preporucuje jerbo se valjda iz tog sinusisa svakakve bagavstine izvuce.
akcija007

#7 Re: Pilodinalni sinus - urasla dlaka

Post by akcija007 »

Za Zagreb na teret zdravstvenog osiguranja mozes dobiti odobrenje samo i iskljucivo ako ti bolnica u BiH napise da se takav zahvat ne radi . A to ti nece napisati jer je to rutinska OP koja se radi kod nas na Plasticnoj hirurgiji
Post Reply