PIK NA MESO S RAZLOGOM

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#126 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by mIRCerka »

amelino wrote:
Tebi je Mirci svaka zlatna i komunikacija kao i uvijek na zavidnom nivou :)
:lol: e sad me bas nasmija...

uostalom, moje misljenje o Prijateljima zivotinja BiH se zna i ptice na grani znaju da ih ne mirisem bas nesto jer samo pricaju a vrlo malo rade...
black

#127 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by black »

amelino wrote:Svi smo mi nekom jestivi:) Stalno su me uzimali u usta zato sam iskoristila frazu '' Htjeli pojesti '':)

Ali po meni voljeti zivotinje znaci mrziti ljude koji mrze zivotinje....a takvih je trenutno vise nego ljubitelja zivotinja :(
ti fakat lupash..znaci ti ces mene svrstati u mrzitelje zivotinja (iako me ne znas) samo zato sto jedem npr teletinu :shock: da nije zalosno bilo bi smijesno..ako idemo tom linijom onda i ti mrzis paradajz
amelino

#128 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by amelino »

black wrote:
amelino wrote:Svi smo mi nekom jestivi:) Stalno su me uzimali u usta zato sam iskoristila frazu '' Htjeli pojesti '':)

Ali po meni voljeti zivotinje znaci mrziti ljude koji mrze zivotinje....a takvih je trenutno vise nego ljubitelja zivotinja :(
ti fakat lupash..znaci ti ces mene svrstati u mrzitelje zivotinja (iako me ne znas) samo zato sto jedem npr teletinu :shock: da nije zalosno bilo bi smijesno..ako idemo tom linijom onda i ti mrzis paradajz

Vidis...nista sto sam napisala na ovu temu nisi procitala osim ovog zadnjeg...da jesi znala bi da ja ne mrzim ljude koji jedu meso. Idiot nisam. To ne znaci da ti ljudi ne vole zivotinje. Ali ti ljudi ne razmisljaju o zivotinjama na nacin na koji ja razmisljam i to je sve. Tu se razilazimo. Mrzim ljude koji ubijaju, muce, zapostavljaju i dr. zivotinje - divlje, domace, kucne... To je moje stajaliste.

Sama si zakljucila da cu te strpati u mrzitelje zivotinja a to nije istina. I ne treba ici u krajnost.
mIRCerka

#129 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by mIRCerka »

offtopic...black capi :D

Amelino, da budem dijelom on topic, black je ona vrsta mesa koju i vegetarijanke rado unose u svoj organizam.
amelino

#130 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by amelino »

mIRCerka wrote:
amelino wrote:
Tebi je Mirci svaka zlatna i komunikacija kao i uvijek na zavidnom nivou :)
:lol: e sad me bas nasmija...

uostalom, moje misljenje o Prijateljima zivotinja BiH se zna i ptice na grani znaju da ih ne mirisem bas nesto jer samo pricaju a vrlo malo rade...

:lol: :lol: :lol:

E bas mi je drago :lol: :lol: :lol:

Necu braniti nijednu organizaciju koja djeluje u BiH po pitanju zastite i dobrobiti zivotinja...Ja sam najiskrenije samo volonter - aktivista u svakoj od njih:)

Sve one imaju i svoje pozitivne i negativne strane...I sretna sam sto postoje... Radi se u svakoj od tih organizacija, ali rezultati nisu jos vidljivi...ali bit ce:)
Op3r4t0r

#131 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by Op3r4t0r »

Opet travojedi napadaju :D ja mislim da vecina travojeda kad spava u snu sanja kako jede snicle, batake i druge specijalitete i makar na taj nacin ispunjavaju sebi zelju da se najedu mesa, a onda nama palamude da ne treba jesti meso, a vjerujem i da ga jedu podukrad, kad ih niko ne gleda, u mene komsija bio zakleti veganer, bio toliko ufuran u to da ni o cemu drugom nije pricao, samo o borbi za zivotinje, jedne prilike mu udjem u kuhinju a lik jede pizzu sa salamom, na jednoj temi sam ovo vec pisao prije, pitam ga odkud salama, kaze dosadilo onako, a i jest bio poblijedio ko krpa na toj travnatoj hrani, veganer bio 18 godina, eno ga sad vise voli salamu nego mater rodjenu :)
black

#132 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by black »

mIRCerka wrote:offtopic...black capi :D

Amelino, da budem dijelom on topic, black je ona vrsta mesa koju i vegetarijanke rado unose u svoj organizam.
:lol:
goran5

#133 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by goran5 »

Bas sam pricao sa jednim doktorom nutricionistom iz Berlina na ovu temu .Evo sta kaze :

Naime , samo u mesu moze se naci proteinski enzim 13 ( ime sam mu zaboravio ) , koji sluzi za kvalitetno povezivanje tkiva i zivcanog sistema.
Taj enzim covjek ne moze proizvesti , dakle mora ga unjeti hranom.
Posljedice se osjete tek za 20tak godina , u obliku degradacije strukture tkiva.

Zakljucak je bio: Ne treba nikako prestati potpuno jesti meso jer su ljudi mjesojedi i ne mogu bez mesa ali ne treba ni pretjerivati u mesu.
Treba jesti i bjelo i crveno i optimalno bi bilo 1 sedmicno.

Dakle oni koji su potpuno prestali jesti meso uopce ne zive zdravo , dak sta vise dugorocno stete organizmu.
amelino

#134 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by amelino »

Tužno lice janjetine

Image

Ži­vo bi­će ra­do­snih po­kre­ta i nje­žnih oči­ju što je ska­ku­ta­lo kraj svo­je maj­ke na pašnja­ku ne­da­le­ko od mje­sta Košljun u sa­mo 30 da­na po­sta­lo je obrok u ne­ko­me dru­gom gra­du, u ne­kom re­sto­ra­nu gdje sla­do­ku­sci uži­va­ju u spe­ci­fi­čnom oku­su paške ja­nje­ti­ne. Ta­kav put sva­ke go­di­ne pri­je­đe oko 20.000 ja­nja­di s oto­čnih pašnja­ka na ko­ji­ma pa­se oko 35.000 ova­ca.

Piše: Zlatko Šimić, Dijana Vuleta - Jutarnji list
Dolazimo do pašnjaka Paške sirane, smještenog kod mjesta Košljun na zapadnoj strani otoka. Ovčari Paške sirane vode nas na dio pašnjaka na kojem je upravo u tijeku janjenje.'Janjad je predivna', kaže nam Marino Pernar iz Paške sirane, 'zaigrana je i snažna, ali odvest ćemo vas tamo gdje čekamo da se jedna ovca ojanji. Snažna je ta ovca, nema brige za nju i sigurno će biti sve u redu.' Pomalo smo začuđeni tišinom koja vlada na pašnjaku dok polagano pada kiša. Ovčari međusobno komentiraju kako je dobro što sa sjevera od strane Velebita dolazi hladan zrak. Nadaju se buri.

Ustaje se iz trećeg pokušaja

Mlijeko nam je dragocjeno, paška ovca daje ga vrlo malo, šest decilitara dnevno, a za kilogram sira treba nam bar šest litara
'Za nas je sve dobro, samo kiša ne', kažu ovčari. Stižemo do ovce koja sjedi pokraj zidića do kojeg su je ovčari doveli kako se ne bi ojanjila na pašnjaku. To je uvijek problem jer tada treba janjad dugo tražiti. Prolaze minute, razmišljamo; možda uzalud čekamo.
Ovčari nas uvjeravaju: 'Budite strpljivi, još malo.'
A onda odjedanput brz trzaj ovce. Janje polako bez ičije pomoći izlazi iz majčine utrobe i spušta se na mokro tlo. Majka se okreće, prilazi mu, gleda ga, čisti, uređuje i priprema za prve korake.
Pitamo ovčare kada će se janje osoviti na svoje noge. 'Odmah', kažu. 'To je lako kod janjadi. Brzo je spremna za samostalno kretanje.'

Očišćeno od svih tragova, janje se nespretno ustaje u trećem pokušaju i počinje trčkarati s ostalim janjcima. Jedno je to u nizu od 2000 janjadi koliko će biti na tom pašnjaku ojanjeno do proljeća, ali u sustavu proizvodnje janjetine, samo je broj i sirovina koja će uskoro biti upućena na sasvim drugi kraj otoka, u klaonički pogon Paške sirane.
'Janjad se vrlo rano odvaja od majke i to je jedna specifičnost na Pagu jer je zapravo glavni cilj ovčarstva dobivanje sirovine za proizvodnju paškog sira, a to je ovčje mlijeko', kaže voditelj radne jedinice Paške sirane Nenad Škoda..

Put bez povratka

Kada dolazimo na pašnjak donijeti im hranu, ovce i janjad veselo mekeću. Kad dolazimo po njih, nekim čudom zavlada tišina
Janjad u tim prvim danima isiše sve majčino mlijeko kako bi za nekoliko dana dobilo jedan dodatni kilogram težine. Mi ipak u praksi ne odvajamo janjad istoga dana već dopuštamo da ojača i da oko 30 dana siše mlijeko kako bi steklo snagu i težinu potrebnu za ono što je neminovno, a to je proizvodnja janjetine. Teoretski, mogli bismo janje odmah odvojiti, tada bismo sigurno po jednoj ovci dobili 18 litara mjesečno mlijeka više, ali iz obzira prema janjcu tako se ne radi”, kaže Škoda.
Bezbrižni dani janjeta čiji smo dolazak na svijet nestrpljivo čekali na pašnjaku završavaju za trideset dana. Tada janje, kako kažu ovčari, teži od 6 do 7 kilograma. Ovčari kreću sa skupljanjem janjadi koja se pomalo bojažljivo povlači prema stadu kao da predosjeća budući razvoj događaja.
Kažu kako je to veoma neobično i čudno jer kada dolaze na pašnjak kako bi im dali hranu, i ovce i janjad veselo mekeću. Međutim, kada dolaze uzeti janjad za klanje, tada na pašnjaku vlada tišina i teško je razumjeti po čemu to ovce mogu osjetiti.

Janje se utovaruje u kamion zajedno sa 40-ak njemu sličnih janjčića i kreću na put bez povratka. Kamion se polako spušta s pašnjaka prema asfaltiranoj cesti kod Košljuna i vozi prema gradu Pagu gdje je na predjelu Macel, na samo desetak metara od mora, veliki klaonički pogon Paške sirane. Za razliku od golemih pašnjačkih površina, tu pred klaoničkim pogonom vlada tišina, sve je drugačije, neonsko svjetlo sa stropa odražava se u čistim keramičkim pločicama kojima su obloženi zidovi. U klaoničkome pogonu janjad se ne snalazi, to se vidi odmah, zbunjena je i prestrašena, jedva se i pomiče.

'Janjad je jako lijepa i mila. Riječ je o prekrasnoj životinji, a pogotovo ako se malo s njom zbližite, uhvatite je u ruke, podignete i pogledate u oči. Doista nije lako uvijek obavljati ovaj posao u klaonici, ali i to je posao koji se mora napraviti. Jednostavno ne može drugačije biti', kaže jedan od klaoničara Nikola Kustić koji taj posao radi punih trideset godina. Uz njega su i dečki iz klaonice Goran Kustić, Dinko Stupičić i Nenad Rumora, sve dugogodišnji zaposlenici Paške sirane.

Da bismo ipak umanjili bol janjadi, ne radimo kao nekada kada ih se serijski klalo, već ih omamimo s pomoću posebnog uređaja što ipak znatno olakšava pristup tom poslu. Tako znamo da janje koje smo upravo uzeli za klanje ne osjeća bol, nema u njemu straha', kaže Goran Kustić. Janjad ovčari stavljaju u red, prave niz i polako kreće ono neizbježno i uobičajeno, a to je proces proizvodnje mlade paške janjetine.

'Vrlo je važno u procesu klanja janjadi sve raditi u skladu s tradicijom i standardima koji se traže u tom poslu pa se tako neposredno nakon klanja janjad mora očistiti od krvi. To je taj prvi korak i najvažniji jer, ako se to ne napravi onako kako to višestoljetno iskustvo zahtijeva, krv se može zgrušati i pokvariti, a onda može nastati i šteta', kaže klaoničar Dinko Stupičić.

Dani paške janjetine

Tako je, kažu klaoničari, za njih najteži dio posla završen. Pred sobom imaju 40-ak janjadi iz kojih je očišćena krv i koja kreće u daljnju obradu.

'Janjetu se uklanjaju papci i utroba od koje su jetrica primjerice vrlo tražena pa se odvajaju. Nakon toga radi se guljenje kože', kaže klaoničar Nenad Rumora.
Tako očišćeno janje je ono što će ljubitelj paške janjetine ugledati sutradan u mesnici zakvačeno za mesarsku kuku.
'Janjad, nakon što je potpuno obrađena, prolazi postupak veterinarskog pregleda tijekom kojeg se utvrđuje kakvo je stanje mesa, ima li tragova bolesti ili nečega drugog, a onda janjad za koju je utvrđeno da je potpuno zdrava dobiva žig i ide u otpremu', kaže Kustić.

Naime, već drugi dan ujutro po njih dolaze hladnjače, najčešće iz Zagreba, a do tada se janjad stavlja u hladnjaču. 'Mi čistimo pogon. Ne smije ostati nikakvih tragova organskog otpada kako bi klaonički pogon bio spreman za novu pošiljku janjadi s pašnjaka', kažu klaoničari.
Dok jedna janjad kreće na dugačak put prema zagrebačkim restoranima od kojih neki u siječnju i veljači organiziraju dane paške janjetine, druga janjad na prostranim pašnjacima sprema se na isti put. Tu završava put janjeta od udaljenoga otočnog pašnjaka do stola ili restoranske kuhinje u kojoj se janjad priprema na različite načine.
Živo biće radosnih pokreta i nježnih očiju što je skakutalo kraj svoje majke na pašnjaku nedaleko od mjesta Košljun u samo 30 dana postalo je obrok u nekome drugom gradu, u nekom restoranu gdje sladokusci uživaju u specifičnom okusu paške janjetine. Takav put svake godine prijeđe oko 20.000 janjadi s otočnih pašnjaka na kojima pase oko 35.000 ovaca.
Paška sirana na tržište isporuči oko 2000 janjadi iz svoga stada i oko 3000 janjadi od kooperanata, a na cijelom otoku proizvede se oko 20.000 janjadi, što u malim siranama i mljekarama, što u malim domaćinstvima.

Dio ipak preživi
Paške janjetine ne bi bilo bez paškoga sira, ali ni paškoga sira bez paške janjetine - rijetki to znaju, osim Pažana koji stoljećima odvajaju mlado janje od majke radi mužnje ovčjeg mlijeka.
Siječanj na Pagu. Vrijeme je janjenja i ovčari imaju najviše posla. U tridesetak dana treba obaviti posao od janjenja do klanja i prodaje janjaca. Da bi ispečeni, skuhani ili prženi došli do stola, prvo ih se mora odvojiti od majčine sise. Zatim odvući s livade na kojoj su žvakali zasoljene vrhove kadulje i ubaciti u kamion koji ide u jednome smjeru - prema klaonici. Mladi, šareni, čupavi i razigrani na vunenom vratu dobiju krvav potpis i završe u hladnjačama. No takav je život nas mesoždera, a janjeći smo put pratili na otoku Pagu.
Samo rijetki ovčari ne odvajaju janjad dok ne dostigne težinu od 15 kilograma, a to je nekako i gornja granica po kojoj se određuje mlada paška janjetina.
Dio janjadi ipak, u tom specifičnom sustavu proizvodnje paške janjetine, preživi jer se odvaja za rasplod kako bi se održavalo i obnavljalo stado. I ta će janjad jednom postati dio stada, ovce koje će na svijet donositi novu mladu janjad koja će prolaziti put od pašnjaka do stolova, onako kako to u Pagu traje već oko dva tisućljeća.

Najviše janjetine ide u Zagreb

Paška sirana najveći je otočni proizvođač paške janjetine i paškoga sira. U njoj je zaposleno 76 radnika, a dio njih po potrebi odlazi interventno u klaonicu gdje se u siječnju, veljači i ožujku zakolje oko 5000 janjadi. Za nekoliko dana janjad će iz paške klaonice krenuti prema zagrebačkim restoranima. Janjad se prodaje po cijeni od 75 kuna bez PDV-a, a u restoranima dostiže cijenu od 180 do 200 kuna po kilogramu. Najviše janjadi prodaje se upravo u Zagrebu, a zatim slijede Dubrovnik, Split i druga mjesta. Najveći dio janjadi s otoka ipak prodaju mala domaćinstva. Istodobno, s početkom klanja kreće i proizvodnja paškoga sira koji je, iako jako vrijedan, u odnosu na pašku janjetinu zapravo samo popratni proizvod. Paška janjetina specifična je okusa zbog ambijenta u kojem živi i u kojem se hrani paška autohtona ovca. To je krš, goli kamenjar na kojem raste kadulja i druga sitna trava posuta posolicom koju nanose česte zimske bure. Paška janjetina je posebna i zato što paški ovčari od davnina odvajaju mladu janjad od ovce što se u drugim krajevima nikada nije radilo.
chaos158

#135 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by chaos158 »

mIRCerka wrote:
chaos158 wrote:Naravno, standardan mehanizam odbrane osoba koje konzumiraju meso, ne zamarajući svoj mozak pretjeranim razmišljanjem oko nastanka onoga što trenutno žvaču u ćevabdžinici. Priznajem, leš, pardon meso je izuzetno ukusno (uz dodatak pravih začina), ali zar je tako teško pojmiti toliku nehumanost prilikom tog čitavog proizvodnog procesa? Zar je tako teško uvidjeti koristi od umjerenog, pa do konačnog prestanka, što da ne, konzumiranja mesa i mesnih prerađevina? Ne govorim prvenstveno o prednostima po naše zdravlje, već o nečemu mnogo bitnijem, privođenju kraja gladi u svijetu.

To je to. Pozz.
Lijepo, ja jedem les (cevape) a ti abortus od kokoske (jaje).

Dokle god ne naucite da tim "vidi sto sam ti sukno a sve fol lijepo napisao" jezikom samo izazivate gnusne komentare, normalnog dijaloga po tom pitanju biti nece.
Nažalost, jaje je sastavna komponenta mnogih jela, i prinuđen sam ga jesti. No, prošlo je više godina od kada sam pojeo jaje na oko, kajganu, ili neko slično jelo.

Normalnog dijaloga neće biti sve dok vi budete smatrali da neko od nas pokušava nešto šuknuti drugima. Jednostavno, pronalazite se u tim situacijama, osjećate se ugroženo, i pokušavate se na različite načine odbraniti od tih stavova u fazonu ''vi sebe veličate, smatrate se boljim od nas, jer vi kao ne jedete meso...'', što je totalno van pameti. Agresivne nastupe upravo imate vi.
Zaista, koliko vam se puta mora ponoviti, shvatanje našeg odnosa u prirodi i pretjerivanja u svemu nije teorija zavjere, to je realnost. I to dakako nije naš pokušaj da vas ubijedimo kako smo mi nešto bolji u odnosu na vas. Iznosimo argumente, vi postate slikice plećki. Kažemo moramo promijeniti razmišljanje kako bismo bili u harmoniji sa prirodom, vi smatrate da vam ga neko hoće šuknut'...
mIRCerka wrote:ako se vec igramo monologa...evo i moj doprinos...

Kao "ne jedite krave"

Bolje jednu kravu pojesti pa ce jedna krava manje da prdi i proizvodi staklenicke gasove nego istu kravu drzati duplo duze zivu (duplo duze prdi) radi mlijeka i sira i slicno....

Volim zivotinje, ali volim i sebe. I smatram da riba nije meso.
Ne možeš postaviti tako stvari oko te jedne krave. Milioni krava se upravo uzgajaju zbog ogromne potražnje na tržištu, i prilikom procesa od farme do trpeze, desi se dosta toga. Svi smo manje-više upućeni i znamo osnovne stvari, te nema potrebe za ponavljanjem gradiva. Kada ne bude bilo potražnje, neće se ni uzgajati, i njihov broj će se enormno smanjivati, a samim tim i njihov uticaj na okolinu.

Ali priznajmo, više smo narcisoidni nego što volimo ostala živa bića koja nas okružuju tokom našeg života. Narcisoidni smo u mnogo pogleda.

Riba nije meso? LoL. Ja smatram da imam super moći i da mogu letjet'... Ja smatram da je Zemlja ravna i da nas na kraju čeka opasno čudovište koje će nas pojesti... and so on.
mycy

#136 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by mycy »

Svaka cast goran5. Komentar je na mjestu. Dokle god mnogi travojedi uopste ne razmisljaju o fizioloskim potrebama ljudskog organizma sumnjam i da ce biti napretka u njihovim mozgovoima! Ali sta ces: 100 ljudi, 100 cudi. Hvala Bogu. Ja sam cak cula komentar od jedne divne vegetarijanke da ne pije mlijeko jer oduzima Ca iz kostiju! Dotle je doslo razaranje njenog mozga.

Kladim se da vecina ovdasnjih travojeda koji, Aman Jarabi, gledaju cak i "tuzni" pogled jednog janjeta nose nesto kozno na sebi, ako nista - to su cipele! Ali otom-potom...

Takodjer jedan od rijetkih argumenata zasto da se meso ne jede je kancerogenost. Da li vi travojedi razmisljate o kancerogenosti: paradajza, krompira, spinata, ... koji su, naravno, proizvedeni u staklenicima???????

Vjerujte da je to otrovnije nego 10kg mesa!

A sad cemo vidjeti, prema komentarima, koji travojedi jos uvijek imaju citav mozak! :lol: :lol: :lol: :lol:
muz66

#137 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by muz66 »

Samo me zanima kako uspijevaju prezivjeti ljudi koji ne jedu meso? Takve sam fizicke konstitucije( 200 cm i 100 kg) da jedem u zaista velikim kolicinama. Dorucak se sastoji od 8-12 jaja, kako kad, pola litra mlijeka i cijeli hljeb su neizbjezni za taj prvi i najvazniji obrok. Uz to obicno ide neki namaz ili slicno. Rucak ne racunam ako se ne napravi neka kombinacija sa mesom. Vecera je repriza dorucka-opet cijeli hljeb, pola litra mlijeka, salama, puter i med ili nesto trece. Kako god, ko se krece i zivi aktivan i brz zivot ne moze normalno funkcionisati samo na biljkama i zitaricama.

Sto ce tice same brige oko zivotinja...volim i ja strasno zivotinje, dva psa i cetiri macke su valjda neki svjedok tome. Isto tako rado odem kod dede da se poigram sa malim jaricima i hranim ih. Ali...od te ljubavi ne mogu zivjeti, i treba prihvatiti taj prirodni lanac ishrane ;-)
mIRCerka

#138 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by mIRCerka »

chaos158 wrote: Nažalost, jaje je sastavna komponenta mnogih jela, i prinuđen sam ga jesti. No, prošlo je više godina od kada sam pojeo jaje na oko, kajganu, ili neko slično jelo.
nisi prinudjen. izbjegavaj te proizvode. BUDI PRINCIPIJELAN.
chaos158 wrote: Normalnog dijaloga neće biti sve dok vi budete smatrali da neko od nas pokušava nešto šuknuti drugima. Jednostavno, pronalazite se u tim situacijama, osjećate se ugroženo, i pokušavate se na različite načine odbraniti od tih stavova u fazonu ''vi sebe veličate, smatrate se boljim od nas, jer vi kao ne jedete meso...'', što je totalno van pameti. Agresivne nastupe upravo imate vi.
Procitaj malo temu od pocetka samog..sve filozofija...sve s visine govor...
Niko od nas koji jedemo meso se ne nalazimo pogodjeni ovom pricom, svjesni smo sta jedemo. I vama ne govorimo da ste krave i da pasete sve dok vi ne pocnete kao prave drama queens "leshine bla bla"...Zakon akcije i reakcije.
chaos158 wrote: Zaista, koliko vam se puta mora ponoviti, shvatanje našeg odnosa u prirodi i pretjerivanja u svemu nije teorija zavjere, to je realnost. I to dakako nije naš pokušaj da vas ubijedimo kako smo mi nešto bolji u odnosu na vas. Iznosimo argumente, vi postate slikice plećki. Kažemo moramo promijeniti razmišljanje kako bismo bili u harmoniji sa prirodom, vi smatrate da vam ga neko hoće šuknut'...
Ono sto ti mislis u glavi i ono sto napises ne mora nuzno biti isto. Ti mozda mislis dobro nama koji jedemo meso, i umjesto da kazete nesto jednostavno poput "kad vec jedete meso, pazite sta jedete nemojte jesti to i to jer u tome ima ribanih rogova i kopita" a ne na nacin na koji nastupate "o kanibali jedni".
chaos158 wrote: Riba nije meso? LoL. Ja smatram da imam super moći i da mogu letjet'... Ja smatram da je Zemlja ravna i da nas na kraju čeka opasno čudovište koje će nas pojesti... and so on.
I da , riba nije meso vec jelo "za popizdit" jer se preznojis dok ocistis od kostiju, a meso rastresito pa nemas sta na zub natakarit :)
I jos nesto, to sto ismijavas mene govori vise o tebi nego o meni :D
seln

#139 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by seln »

amelino wrote: Tužno lice janjetine

Ži­vo bi­će ra­do­snih po­kre­ta i nje­žnih oči­ju što je ska­ku­ta­lo kraj svo­je maj­ke na pašnja­ku...blabla
Jebote, ovo ko mevlud....za travojede.
schnjufko

#140 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by schnjufko »

Želim samo da konstatujem da druga živa bića kao što je na primjer salata ili mrkva nikad neće dobiti pokret koj se bori za njihova prava a ovi vegani ih utamaniše. Dakle malo logičkog rezimiranja. Mrkvu možemo zaklat jer ne krvari i jer nas negleda. Salatu isto tako možemo da jedemo jer je njena krv zelena. Trebamo zabraniti crvene narandže jer kad ih presječeš iz njih nešto krvari ah da to je sok pardon. Alge se nejedu jer su iz vode. Sa njima još nismo raskrstili jel su živa bića koja možemo pržit i klat ili nisu. Ubijanje životinja je tako grozno al indijanci ubijaju samo 20 bizona na zimu. Prije toga je došao bijeli čovijek i sveo populaciju indijanaca na 2 posto od početne, pobivši ih upalom ,pluća , sifilisom ili starim nekim provjerenim krišćanskim obredom lišavanja života. Ako pojedemo sve biljke ni životinje neće imat šta da jedu.
E pa ja imam jedan mudar prijedlog za očuvanje naše male ljepe planetice.
Ajd da se za početak ne množimo toliko. Da nepravimo po 28 djece kojima onda nije dosta ni bizon po glavi da preživi heftu dana.
Nije problem u hrani koju jedemo nego u kulturi kojom živimo. Sadašnja kultura i religijska usmjerenja nam cijelo vrijeme govore da se množimo da nas bude više da nam vjera bude jača da se možemo efikasnije potuć protiv onih koji misle drugačije.
Evo jedno pametno pitanje veganima a bogami i ostalima.
Koliko hektara mrkve će pojesti vaše dijete u svom životu.
Pitanje onim drugim koji jedu meso. Koliko teladi i ovaca će pojesti vaše dijete. Koliko hiljada ćevapa i koliko hiljada kila salate kao prilog ćevapima. Koliko tona krompira.
I samo da dodam još jedan mali zaključak
Poslednja istraživanja i generalni trend u svijetu je smanjenje potrošnje mesa veći izbor hrane i korisnija i kvalitetnija prehrana ljudi. dakle ne prelazak na vegetarijanstvo nego smanjenje količine mesa koja se troši.
mycy

#141 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by mycy »

Slazem se. Pored toga mislim da je glupo pitanje da li ljudi koji jedu meso vole zivotinje?! Ja sam takodjer ludjakinja za zivotinjama ali isto tako ne uskracujem sebi ono sto mi je potrebno. Sve sam se pitala kad ce takvim ljudima doci na pamet da svoje mace i cuke prebace na vegetarijanska hraniva, do neki dan! Saznala sam da je jedna divna gospodjica koja je "zastitnik" zivotinja pocela svog rotvajlera hraniti iskljucivo biljnom hranom!!!!! Molim te...
muz66

#142 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by muz66 »

mycy wrote:Slazem se. Pored toga mislim da je glupo pitanje da li ljudi koji jedu meso vole zivotinje?! Ja sam takodjer ludjakinja za zivotinjama ali isto tako ne uskracujem sebi ono sto mi je potrebno. Sve sam se pitala kad ce takvim ljudima doci na pamet da svoje mace i cuke prebace na vegetarijanska hraniva, do neki dan! Saznala sam da je jedna divna gospodjica koja je "zastitnik" zivotinja pocela svog rotvajlera hraniti iskljucivo biljnom hranom!!!!! Molim te...
Svega sam se naslusao, ali da neko cuku hrani biljnom hranom jer stiti zivotinje...to je nesto novo definitivno! Ljudska glupost stvarno ne poznaje granice...ne bih bio tom cuki u kozi nikako, cisto sumnjam da ce ikad biti sit.
schnjufko

#143 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by schnjufko »

Da sam rotvajler rokno bi se u stvari ne mislim da bi pojeo postara mljac ili mozda onu djecicu u parku ah hm meso je meso nema veze sto se tako slatko smjese. :D
atko

#144 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by atko »

mycy wrote: Saznala sam da je jedna divna gospodjica koja je "zastitnik" zivotinja pocela svog rotvajlera hraniti iskljucivo biljnom hranom!!!!! Molim te...
Zamisljam gospodju kako drzi rota u parku a on pase travu :lol: dokle to ide ... cisti fanatizam :?

@schnjufko, stvarno odlicno receno :thumbup:
mycy

#145 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by mycy »

Haahahhaha... Dobro receno! Nisam ni ja mogla vjerovati ali moram. Svasta ima u Bozijoj basti a narocito ovoj u Bosni.
Rasta_sa

#148 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by Rasta_sa »

atko wrote:Prvo ovakvoj temi NIKAKO nije mjesto na PF "kucni ljubimci" ...

Drugo, ovakav atak na ljude koji jedu meso je zastrasujuci ... a sami pobornici ovakvih ideja su mi ravni rasistima ... bas se pitam sta je slijedece ... napadi solnom kiselinom na one koji se upute ka mesnici ???

Covjek je prije vise hiljada godina jeo meso, ne znajuci ni za kakve naucne studije, jer je po prirodi svastojed pa izmedju ostalog jede i meso i jer su ga instinkt i nagoni organizma navodili na to.

Mozes navesti 10 000 studija koje govore o prednostima nejedenja mesa ... ali opet mozes navesi i 10 000 studija koje govore o prednostima jedenja mesa ;)

Slazem se da covjek kao inteligentno bice i treba i mora da evoluira ka visim stepenima svijesti, ali ovakav pristup je nedopustiv!

I jedno logicno pitanje, recimo da 7 milijardi ljudi presane jesti meso ...da li bi bilo dovoljno biljaka onda za sve ljude i sve zivotinje???
ovoj temi jeste mjesto u Kucnim ljubimcima!!!!!! cisto iz razloga, sto mnogi ljudi jedu meso od krave, a ta zivotinja u kini je SVETA i ophode se prema njoj kao prema kucnom ljubimcu. znaci kao sto je kod nas pas, kod njih je krava. a sad zamisli svog psa ili macku (ako imas) zaklanog, isprezenog i na tanjiru nekog kineza!!!!
i kao sto si rekao '' a sami pobornici ovakvih ideja su mi ravni rasistima ... ''. oni koji su zgrozeni ljudima koji jedu pse ili macke, a istovremeno svaki dan pojedu po pola krave, nisu ravni rasistima jel'? :? :? :?
ako ljude ne treba dijeliti, ne treba ni zivotinje! :twisted:
rispekt. pozdrav. mir.
Rasta_sa

#149 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by Rasta_sa »

mycy wrote:Slazem se. Pored toga mislim da je glupo pitanje da li ljudi koji jedu meso vole zivotinje?! Ja sam takodjer ludjakinja za zivotinjama ali isto tako ne uskracujem sebi ono sto mi je potrebno. Sve sam se pitala kad ce takvim ljudima doci na pamet da svoje mace i cuke prebace na vegetarijanska hraniva, do neki dan! Saznala sam da je jedna divna gospodjica koja je "zastitnik" zivotinja pocela svog rotvajlera hraniti iskljucivo biljnom hranom!!!!! Molim te...

znaci luda si za zivotinjama a jedes krave, ovce i koze, od kojih nemas nikakve koristi! te zivotinje su negdje kucni ljubimci kao tvoj pas kojeg jedu kinezi! ako ces jesti meso, nemoj pricati da si zaludjena zivotinjama. nisi! cim si pobornik njihovog ubijanja! :x :x
Rasta_sa

#150 Re: PIK NA MESO S RAZLOGOM

Post by Rasta_sa »

da... zakoljite kravu, a nakon toga idite maziti svog cukicu.. kretenluk!
Post Reply