pijace/buvljaci

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
costacurta

#1 pijace/buvljaci

Post by costacurta »

Koji je radno/pravni status ljudi koji rade na pijacama/buvljacima, zna li neko?
Jesu li prijavljeni, penziono-zdravstveno i to?
Kako "gazde" prijavljuju dobit, znam da stand placaju ali kako promet prikazuju?
Opstepoznata stvar je da se ogromna kolicina para vrti upravo na pijacama a znam da nemaju fiskalnih kasa, oslobodjeni sta li vec, sto je apsurd.
Pounukan pisanjem o statistickim podacima o nezaposslenosti od neki dan prvo sto mi pade na pamet su raznorazne pijace. Sad ce neko reci "Pa ljudi prezivljavaju na sve moguce nacine" sto nema veze sa istinom, mozda DA ali manji procenat a uglavnom se radi o ljudima koji su 20ak i vise godina u tom biznisu. Nema veze sa prezivljavanjem dovoziti robu sleperima, ici u Tursku po istu. Sta je sa onim jadnicima sto prodaju sve i svasta po trotoarima? Jesul prijavljeni? Ako nisu zasto?
Sta je sa onima sto stoje za standom i rade za gazde? Jesul na birou? AKo jesu, zasto?
Znam ja odgovore na sva ova pitanja al' pitam drzavu? Kako je moguce da se tolerise 20 godina ocigledna utaja i to basnoslovnih kolicina novca?
Zasto sam ja bio u situaciji da razjebem posao jer sam bio uredno prijavljen, radnici, porezi, doprinosi ali nisam mogao na kraj izaci sa inspekcijama, pravilima o npr, registar kasama, sjecam se da sam promijenio 5 registar kasa dok nisam potrefio onu za koju je cika inspektor rekao "Da misli da ce TA biti ok" kao i sa nelojalnom konkurencijom za koju je cika inspektor rekao "Da je to sitno sto oni rade i jebada im je od suda traziti nalog da mu udje u kucu" + pijaca na kojoj si mogao kupiti robu koja je bila ispod normalnih vrijednosti upravo iz razloga sto nisu placali porez, doprinose.
Svako ce reci "Bujrum na pijacu pa i ti radi" samo sto je to nidje veze, to je isto ko kad bi reko pa imas izbor, mozes raditi posteno i nece ti nista niko a mozes i utajiti porez, svercati opet ti nece nisko nista, samo sto sam ubijedjen da u mom slucaju ja bi zavrsio na stubu srama kad bi htio zavrnuti drzavu, ne meni bi trenirali strogocu, sto i jesu radili dok sam bio "u biznisu"
Znaci nemam milosti niti razumijevanja jer sam grohno od ledinu probajuci biti posten u ovoj madafaka zemlji, al me cudi kako drzava dozvoljava da joj stotine miliona klizi kroz prste?
Jbmli ga evo "nove" vlasti, evo im prijedloga odakle da namaknu para :D

'na!!
Post Reply