Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Enigma29 wrote:Bas cu da probam ,letim sutra odmah u kupovinu pa eto da vidim i to cudo
Hvala
Ok, kremu nanosi 2 puta dnevno, i javi nam dali u tvom slucaju djeluje, javljaj nam promjene jer sam sigurna da ima jos onih koji bi htjeli da cuju informaciju vise
Okej krema kupljena i pocinjem prvo sa manjom flekom koju imam na desnoj nozi na gleznju......Fleka frisko uslikana vizavi poredjenja prije/poslije.Totalno sam nafurana da ce upaliti
Ako to uspije il se bar trun popravi krenucu u pohode na fleke ispod pazuha koje su naravno vece.Vec me doduse srklet fata kako cu, jer garant na onako masnu kremu necu moci koristiti deo s obzirom da se krema maze 2x dnevno.Bilo kako bilo ja pocela a drz´te fige da sve bude kako treba
Okej krema kupljena i pocinjem prvo sa manjom flekom koju imam na desnoj nozi na gleznju......Fleka frisko uslikana vizavi poredjenja prije/poslije.Totalno sam nafurana da ce upaliti
Ako to uspije il se bar trun popravi krenucu u pohode na fleke ispod pazuha koje su naravno vece.Vec me doduse srklet fata kako cu, jer garant na onako masnu kremu necu moci koristiti deo s obzirom da se krema maze 2x dnevno.Bilo kako bilo ja pocela a drz´te fige da sve bude kako treba
Nemoras ti kremu nanijeti tonama, vec samo na vrh prsta blago izmasiraj taj dio gdje ti je bijelo a bolje da ne nanosis deo dok koristis ispod pazuha jer i on sacinjava neke hemikalije ipak bolje da se nemjesaju, samo nanosi na cistu kozu.
meni se izgubio pigment na intimnim mjestima...ako ta krema djeluje kao sto kazete...da li bi bilo opasno da se nanosi na tako osjetljive dijelove tijela???
meni to toliko i ne smeta sto ''imam'' ali...bilo bi draze da budem u ''jednoj boji''...
KOMODOR wrote:meni se izgubio pigment na intimnim mjestima...ako ta krema djeluje kao sto kazete...da li bi bilo opasno da se nanosi na tako osjetljive dijelove tijela???
meni to toliko i ne smeta sto ''imam'' ali...bilo bi draze da budem u ''jednoj boji''...
Ja da sam na tvom mjestu nebih rizikovala, jer koliko god da je krema efikasna moze imati i neke kontraefekte a ipak se tu radi o osjetljivom djelu koze.
A gdje si kupila Protopic? Ja imam vitiligo, ali nisam nikad otisla ljekaru. Da li je ok da samoinicijativno odem u apoteku, kupim kremu i pocnem tretman bez predhodnog savjetovanja sa ljekarom? Nekako, ne znam kojem dermatologu da odem, a ne znam ni zasto bih isla kad sasvim sigurno znam da je rijec o Vitiligu. Postoji li uopste neki dermatolog kod nas koji bi znao kako da tretira Vitiligo?
Vozdra!
Evo posto vidim da je bilo pokusaja zamjene vitiliga za albi gljivice koje izazivaju takode depigmentaciju koze ja bih vam preporucio nesto sto stvarno djeluje.
Dakle moj sin koji ima 6 godina ima vitiligo tj bjele pjege po licu.I nakon stvarno teskih sastanaka sa dermatolozima ovdje po kanadi koji su preporucivali PUVA tretmane tj woodvu lampu koja je ustvari laser odredenog spekta koji izaziva stvaranje melatoninskih celija koji su uglavnom doslovno ubijene od imunog sistema dosli smo do jednog vrlo bitnog sastanka sa jednim dermatologom koji nam izricito zabranjuje taj tretman jer je opasan za osobe ispod 15 godina.i to mi je i pokazao u enciklopediji da je to tako i dao mi je jedan lijek .obecao je da ce lijecenje biti od 3 do 12 mjeseci ovom kremom ali da ce srediti vitiligo.I TO SE I DESILO.Danas moj sin ima samo jos jednu malu pjegicu koja nestaje i koja je neprimjetna!!!!!!!!!Lijek se zove ELIDEL (primecrolimus krema od 1 %)proizvodi se u kanadi od firme novartis.eto ako sta pomogne ili za vise informacija javite se.Inace sam upoznat u zadnjih godinu i po u vezi sa vitiligom jako dobro.
zvornicanin wrote:Vozdra!
Evo posto vidim da je bilo pokusaja zamjene vitiliga za albi gljivice koje izazivaju takode depigmentaciju koze ja bih vam preporucio nesto sto stvarno djeluje.
Dakle moj sin koji ima 6 godina ima vitiligo tj bjele pjege po licu.I nakon stvarno teskih sastanaka sa dermatolozima ovdje po kanadi koji su preporucivali PUVA tretmane tj woodvu lampu koja je ustvari laser odredenog spekta koji izaziva stvaranje melatoninskih celija koji su uglavnom doslovno ubijene od imunog sistema dosli smo do jednog vrlo bitnog sastanka sa jednim dermatologom koji nam izricito zabranjuje taj tretman jer je opasan za osobe ispod 15 godina.i to mi je i pokazao u enciklopediji da je to tako i dao mi je jedan lijek .obecao je da ce lijecenje biti od 3 do 12 mjeseci ovom kremom ali da ce srediti vitiligo.I TO SE I DESILO.Danas moj sin ima samo jos jednu malu pjegicu koja nestaje i koja je neprimjetna!!!!!!!!!Lijek se zove ELIDEL (primecrolimus krema od 1 %)proizvodi se u kanadi od firme novartis.eto ako sta pomogne ili za vise informacija javite se.Inace sam upoznat u zadnjih godinu i po u vezi sa vitiligom jako dobro.
Meni se cini da je Elidel jako slican Protopicu.ili bar pripadaju istoj grupi iako nemaju identican sastav,a isto tako mi se cini da se Protopic koristi kod "jaceg" Neurodermitisa a Elidel kod laksih slucajeva....ali meni se to mozda samo cini
Moj tretman sa Protpic-om ne pokazuje trenutno nikakvog poboljsanja.U Njemackoj se dobija samo na recept kao i Elidel
Meni se cini da je Elidel jako slican Protopicu.ili bar pripadaju istoj grupi iako nemaju identican sastav,a isto tako mi se cini da se Protopic koristi kod "jaceg" Neurodermitisa a Elidel kod laksih slucajeva....ali meni se to mozda samo cini
Moj tretman sa Protpic-om ne pokazuje trenutno nikakvog poboljsanja.U Njemackoj se dobija samo na recept kao i Elidel[/quote]
Naravno samo na recept..medutim tajna u lijecenju vitiliga je upravo ..vrijeme.
Za mog sina je trebalo jako dosta zivaca i vremena da bi se pokazali prvi rezultati.Naime mozda nakon par mjeseci koriscenja primjetis neko blago crvenilo na izbjeljenom djelu koze...pa onda oko tog izbjeljenog dijela koze pocne se nakupljati pigment i na kraju pocne popunjavati tu pjegu.Eto tako se desavalo kod mog sina koji naravno ima samo 6 godina i mozda je i to pomoglo jer mladost je ipak jedna sansa vise za lijecenje vitiliga.
Ako nekome treba elidel krema neka mi se javi. Mazala sam je na podrucije oko nosa i potrosila sam mozda samo 10% kreme i sad ne znam sta cu s njom a bas sam je skupo platila...