Pičvajz u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ka5aN

#1 Pičvajz u Sarajevu

Post by Ka5aN »

Osim što je prvi fest ženske umjetnosti u bih,
Pičvajz je stanje gdje je umjetnost transformativna, slobodna, dostupna, i neprestano nastaje u nama, iz nas i oko nas (u harmoničnom kaosu).

Pičvajz je mjesto gdje slavimo generacije žena koje mijenjaju historiju u herstoriju i prikazuju stvarnosti žena i osoba kroz spoj aktivizma i umjetnosti.

Danas dobih ovaj mail koji me je dobro iznervirao, kakav crni PIČvajz! Sarajevo je grad u kome je feminizam kao prav ilo uvijek imao svoje mjesto ali su se iznenada u posljednje vrijeme desile tolike promjene u ženskom sazrjevanju i sazrjevanju žene umjetnice one koja sebe naziva PIČvajzom. To su bile naše nane, koje su itekako znale da ostvare svoja prava i da od dede naprave budalu a da to on i sam nezna. On je bio taj koji je u njeno ime prehranjivao svoje ukucane i nista im nije falilo ali sada imamo PIČvajz. Naravno svaki respekt treba odati onima koji se zalažu za umjetnost u našoj maloj zemlji ali zar umjetnost kao takva nije sama po sebi samim sinonimom izricita. Mislimo da nije jer se ipak nešto novo treba nazvati festivalom ženske umjestnosti. Dargo mi je da sam u svojim kasnim saznao da postoji ženska i muška umjetnost. Nešto što samo žene mogu razumjeti. ali dobro , Mislim da rešenicu "Pičvajz je stanje gdje je umjetnost transformativna, slobodna, dostupna, i neprestano nastaje u nama, iz nas i oko nas (u harmoničnom kaosu)", ni same aktivistice nemogu sebi rastumačiti jer rečenični sklop jeste sve osim racionalan, ali izgleda da novo doba u kojem produkt treba prodati i oprati novac podrazumjeva da u isto vrijeme konzumenti nemaju pojma sta konzumiraju i za koja prava se bore ali sve to mozemo nazvati jednim imenon koje onako s mnogo jezicke enrgije klizi niz jezik PIČvajz. One su zamislile da ih svijet mrzi , da nemaju svoja prava i da neznaju kako ih ostvariti. Ne poričem da nekda to nije bilo tako ali žene , one prave ako ispravno slijede filozofiju svojih majki , mogu itekako promjeniti svijet , jer sinovi su uvijek bili djeca svojih majki. Ono što se naziva modernim feminizmom u Sarajevu predstavlja moderni i jdeini feminizam u BiH. Sve mirse na frustraciju , nezadovoljstvo i rascijepljenje po svakom osnovu. Od Ivane Orlenske istoriju nazivaju učiteljicom života , pa zar nam treba neki PIČvajz koji ce nam dokazati i pokazati da je HISTORIJA u suštini HERstorija.

Drage moje aktivistice angažuje se i oimozite svijim majkama i sestrama da uspiju u okrutnom kapitalističkom MUŠKOM svijetu kojim upravljaju žene koje se ne smatraju PIČvajzom pomozite i nemojte se olako predavati životu i ostati ono što niste a TO nesmijem imenovati radi poštovanja ženskih prava
Post Reply