Piatanje u vezi poreza na plate.

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Lesli Eldridž

#1 Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by Lesli Eldridž »

U nekim državnim firmama u Sarajevu se obračunava porez na plate koje su zarađene u prošloj godini, ali su isplaćene u januaru ove godine. Koliko ja znam po zakonu nije regularno oporezivati plate retroaktivno. Takođe se radi i o policiji i pojedinim odjelima gdje radnicima duguju 4 plate. Moja firma nije uplaćivala nekoliko mjeseci poreze i socijalnu zaštitu, a plate su išle redovno, ali sa zaostatkom od nekoliko mjeseci. Kako je to moguće? Privatnicima ne dozvoljavaju tako nešto, a državne institucije i firme u državnom vlasništvu to redovno rade. Pa ispade da su rukovodstva državnih ustanova i firmi najveći kriminalci i generator socijalnih problema u društvu. Ne uplaćuju redovno poreze i socijalnu zaštitu, a plate koje kasne i idu redovno (samo sa zaostatkom od nekoliko mjeseci) oporezuju po novom zakonu nakon što dođe njihov red za isplatu. Kako da se ljudi bore protiv toga? Kako istjerati pravdu na čistac? Imate li konstruktivnih prijedloga? Pljačkaju nas na vlastite oči. Moramo nešto poduzeti, daleko su izbori.
_aja_

#2 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by _aja_ »

Jedna stvar koja će ti pojasniti tvoje nedoumice:
Na sve plate koje su isplačene prije 01.01.2009.god. obračunavaju se doprinosi po starom principu, dok se na sve plate isplačene poslije 01.01.2009.god. bez obzira na koji period se one odnosile da li na 2008.god. ili 2009.god. doprinosi i porez na plaću obračunava po novom usvojenom principu.

Što se tiče kašnjenja uplate doprinosa nadam se iskreno da će se tome malo stati u kraj ovim novim zakonom, bar tim državnim institucijama, jer se dopsrinosi moraju uplatiti najdalje do kraja narednog mjeseca, a specifikacija se ne može podnjeti u Poresku upravu bez dokaza o isplačenim plaćama.

S druge strane koje njima stao u kraj, mogu šta hoće i kako hoće, nama ostaje da razmišljamo šta možemo uraditi a to je vrlo, vrlo malo zapravo ništa.
karanana

#3 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by karanana »

_aja_ wrote:Jedna stvar koja će ti pojasniti tvoje nedoumice:
Na sve plate koje su isplačene prije 01.01.2009.god. obračunavaju se doprinosi po starom principu, dok se na sve plate isplačene poslije 01.01.2009.god. bez obzira na koji period se one odnosile da li na 2008.god. ili 2009.god. doprinosi i porez na plaću obračunava po novom usvojenom principu.
Nisi mi pojasnila nego si samo potvrdila ono sto se desilo. pojasnices mi na taj nacin sto ces mi reci po kojim to racunovodstvenim prinicipima i zakonima se ovo moze uraditi? ako sam ja platu zaradio u decembru, novembru, junu 2008, ona je trosak firme u 2008. a moj prihod u 2008. kako to da oni mogu njenu isplatu oporezivati po zakonu koji stupa na snagu 1.1.2009.? znaci oni kojima plata kasni godinu dana ce morati platiti porez na svih godinu dana te plate ako/kad im bude isplacena?
ovo je cista glupost i lopovluk kojeg nema nigdje na svijetu i to im prolazi zato sto niko nista ne govori nego svi sute
_aja_

#4 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by _aja_ »

karanana wrote:
_aja_ wrote:Jedna stvar koja će ti pojasniti tvoje nedoumice:
Nisi mi pojasnila nego si samo potvrdila ono sto se desilo. pojasnices mi na taj nacin sto ces mi reci po kojim to racunovodstvenim prinicipima i zakonima se ovo moze uraditi? ako sam ja platu zaradio u decembru, novembru, junu 2008, ona je trosak firme u 2008. a moj prihod u 2008. kako to da oni mogu njenu isplatu oporezivati po zakonu koji stupa na snagu 1.1.2009.? znaci oni kojima plata kasni godinu dana ce morati platiti porez na svih godinu dana te plate ako/kad im bude isplacena?
ovo je cista glupost i lopovluk kojeg nema nigdje na svijetu i to im prolazi zato sto niko nista ne govori nego svi sute
Ja nisam rekla da to nije lopovluk ali baš kao što reće Zakon stupio na snagu 01.01.2009.god. što znači da za sve što se dešava od tog momenta se primjenjuje taj zakon. Po kom zakonu, pa po Zakonu o porezu na dohodak ljudi tako napisali ... Taman da si platu zaradio i 2000.god. ako ona bude isplačena poslije 01.01.2009.god. na nju će se primjeniti novi princip obračuna poreza. I u slučaju da ti dvije plate budu isplačene u jednom mjesecu čak nećeš moći na obadvije koristiti pravo odbitka nego samo onoliko koliko u jednom mjesecu imaš pravo na odbitak.
Lesli Eldridž

#5 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by Lesli Eldridž »

Karanana je u pravu 100 %. Ako nas "kažnjavaju" oporezivanjem na nešto što smo zaradili i trebali biti isplaćeni još prošle godine, onda se ja sad pitam kako je "država" mogla da dozvoli firmama neuplaćivanje poreza, a isplate plata bez oporezivanja po starom načinu oporezivanja. Ako je tu država mogla firmama da progleda kroz prste, zašto ne bi mogla i sada, kada to nije "na ruku" radnicima? Zašto uvijek ide protiv radnika, a u korist kriminalaca koji su na čelu javnih preduzeća i ostalih državnih firmi? Meni se odgovor sam nameće - radi se o kriminalcima na vlasti koji nam kroje sudbinu, da nas pljačkaju i polako uništavaju. Kako su uvijek efikasni i dosljedni kada otimaju iz usta naroda i radnika, a kada firme koje vode kriminalci koje je postavilo državno (stranačko rukovodstvo)trebaju da "poguraju" državu i da uplate poreze u PIO obda tu ne reaguju? Ne bi se smjelo desiti da se plate isplaćuju sa zakašnjnjem, a eto ipak se desilo. Kako to? I još na kraju ispade pojeo vuk magarca. Fuj banda jedna lopovska. Treba to istjerati motkama, kukama, lancima... Još jednom da kažem FUJ BANDO LOPOVSKA I DABOGDA SVE PARE KOJE STE NAM OTELI POTROŠILI U APOTEKAMA I NA LJEKARE.
Lesli Eldridž

#6 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by Lesli Eldridž »

I ne mogu se pravila o oporezivanju primjenjivati retroaktivno. To što nisu isplatili plate na vrijeme i pri tome kod ranijih isplata nisu platili poreze, treba da bude signal nadležnim institucijama da je kriminal na djelu. Tada su trebali da primjenjuju zakonske odredbe i primjenjuju represivne mjere na lopove koji upravljaju firmama i institucijama. A eto ipak im je to "promaklo" iako je javna tajna da državne firme ne uplaćuju doprinose na zdravstvo i PIO. Umjesto da kažnjavaju, blokiraju račune, podnose krivične prijave, hapse i osuđuju, isti ti organi žmire na oba oka i handre narod. BANDA LOPOVSKA.
_aja_

#7 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by _aja_ »

Ja razumijem u popunosti tvoje nezadovoljstvo, ali je nametnuto upravo Zakonom o dohotku i u pravilniku pojašnjeno da se primjenjuje novi sistem obračuna poreza na dohodak na sve neisplačene plaće. Mi smo u svojoj firmi isplatili neto za 12mj. 31.12.2008.god upravo s toga da nemoramo za 12mj. obračunavati porez po novom principu.
Oni koji su donjeli ovaj zakon su isti oni koji žmire i dopuštaju da se takve stvari dešavaju ....
Lesli Eldridž

#8 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by Lesli Eldridž »

_aja_ wrote:Ja razumijem u popunosti tvoje nezadovoljstvo, ali je nametnuto upravo Zakonom o dohotku i u pravilniku pojašnjeno da se primjenjuje novi sistem obračuna poreza na dohodak na sve neisplačene plaće. Mi smo u svojoj firmi isplatili neto za 12mj. 31.12.2008.god upravo s toga da nemoramo za 12mj. obračunavati porez po novom principu.
Oni koji su donjeli ovaj zakon su isti oni koji žmire i dopuštaju da se takve stvari dešavaju ....
Ali zar nije trebalo te plate isplatitit ranije? Zakon zabranjuje isplatu plata, a da se ne uplate doprinosi na iste. Šta ćemo sad? Ipak je država u rukama mafijaša.
karanana

#9 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by karanana »

ma briga njih za zakon i sva pravila ovozemaljska kad je njihov dzep u pitanju. to je gladno kolko je tesko i vazda ce biti. presusila kasa za njihove plate pa odlucila bagra uzeti i od decembarskih plata porez. a kad je njihova glad u pitanju samo da se oni namire a hoce li se doprinosi uplatiti ili nece to nije njihov problem. fuj majku im njihovu, ali neka nam, svaka im cast. mogu i ja ovdje prditi i kenjati po forumu a nista konkretno necu uraditi.
Lesli Eldridž

#10 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by Lesli Eldridž »

Znam i ja to, zato cijelo vrijeme po forumu i pozivam na rušenje bande lopovske.
bubi_s

#11 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by bubi_s »

eh ovako narode moj dragi.... ja koliko vidim vi ne pravite razliku izmedju obracunskog perioda i momenta isplate.... istina je da je to decembarska plata, odnosno plata zaradjena u decembru ali se kod obracuna primjenjuju zakoni NA DAN KADA JE TA UPLATA IZVRSENA..... tako se desava da je (nazalost) i plata koja je zaradjena za juli 2007 a nije isplacena tada (npr.) kada se isplacuje u januaru 2009 podlijeze pravilima i mora se obracunati po zakonu iz 2009, tj. ovom novom zakonu....
tako da to nije nista pogresno, nego je jednostavno tako
i uvijek je tako bilo.... jedno je period za koji se plata isplacuje a drugo je vrijeme isplate..... to nije isto... jedino sto se tu moglo uciniti jeste da se plata isplati u 12 mjesecu i tada bi sve bilo ok....

ovo sam samo dala pojasnjenje vezano za razliku izmedju momenta uplate i obracunskog perioda... i nemojte me pogresno shvatiti ne branim nikog i nista nego samo kazem kako jeste.... to sto neke firme kasne sa platama i sto obracunavaju po svim mogucim pravilima po kojima ne bi smjeli obracunavati to je druga stvar i to je zalosno, ali je tako.... tu se mora nesto uciniti...

pitate se zasto drzava ne reaguje na kasnjenje uplata i svega ostalog, zato sto u nasim opstinama i poreznim uprava tete tek sada knjize 2005 godinu i zato sto nemaju blage veze sta se desava sa ove ostale 3 jer ce one doci na red ako Bog da nekad 2012..... pa nemojte se brinuti vidjet cete kad tada kazne svakog:-) zalosno al hajd ...... i zato sto te iste pametnice iz poreznih uprava jos uvijek nisu upoznate sa zakonom iz 2009, ovim novim i zato sto nisu jos nikad imale seminara jednog jedinog i zato sto jos nisu ni vidjele sve specifikacije kako uopste izgledaju.... fuuuujjjjj..... uzas..... samo to mogu reci..... eh eto zbog toga nasa drzava ne reaguje jer oni koji bi trebalo da reaguju jos uvijek nemaju ni potpun izvjestaj od prethodnih godina a kamoli od 2008.... ogorcena sam......

pa neka je sa srecom.....
pozz
karanana

#12 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by karanana »

ok bubi, jedno hipoteticko pitanje koje je, hajmo reci, suprotnost od ovoga sto se desilo.....

Recimo da zivim u zemlji snova i prosperiteta nezapamcenog i nevidjenog na ovoj planeti, i recimo da je moja firma tako likvidna da odluci da mi isplati moju cijelu godisnju platu za 2009. godinu u decembru mjesecu 2008. godine....

ok, racunovodstveno ce se ova isplata provuci na 12 mjeseci 2009. godine, uplata je izvrsena u 2008. godini prije stupanja na snagu zakona...

eh sad bubi, reci mi, da li bi drzava ganjala moju firmu jer je postupila protivzakonito i isplatila moju cijelu platu za 2009. godinu u 2008. godini da bi izbjegla placanje poreza na dohodak?
desilo se isto kao sto se desilo sada, samo ovaj put na ustrb drzavne kase i lopovskih dzepova. u ovom slucaju bi garant reagovali i trazili njihov reket u obliku poreza mamu im lopovsku.
_aja_

#13 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by _aja_ »

karanana wrote:ok bubi, jedno hipoteticko pitanje koje je, hajmo reci, suprotnost od ovoga sto se desilo.....

Recimo da zivim u zemlji snova i prosperiteta nezapamcenog i nevidjenog na ovoj planeti, i recimo da je moja firma tako likvidna da odluci da mi isplati moju cijelu godisnju platu za 2009. godinu u decembru mjesecu 2008. godine....

ok, racunovodstveno ce se ova isplata provuci na 12 mjeseci 2009. godine, uplata je izvrsena u 2008. godini prije stupanja na snagu zakona...

eh sad bubi, reci mi, da li bi drzava ganjala moju firmu jer je postupila protivzakonito i isplatila moju cijelu platu za 2009. godinu u 2008. godini da bi izbjegla placanje poreza na dohodak?
desilo se isto kao sto se desilo sada, samo ovaj put na ustrb drzavne kase i lopovskih dzepova. u ovom slucaju bi garant reagovali i trazili njihov reket u obliku poreza mamu im lopovsku.
Znaš kako bi to bilo:

Te isplačene plate bi smatrali kao da ti je firma dala bezkamatnu pozajmnicu i na to bi opet obračunali doprinose i porez , mislim da se njima nikad neće se stati u kraj. Da se Bože oporezuju samo plate, nego navodno svaka korist koju zaposlenik ima od fireme bilo u vidu stvari ili ne znam ti korištenje službenog vozila u vlastite svrhe. Tako da su
ovi naši gore u vladi počeli pravo da se bave tom tematikom korištenja službenih vozila s obziro da ih većina ide i na more sa službenim automobilima. I sad na taj svaki kilometar koji nije pravdan službenim nalogom moralo bi se obračunati porez i doprinosi. Kako će se ova situacija riješiti vidjećemo daj Bože na dobro, al' plačaće država od naših para i to.

A što se tiče ovih tetki u Poreskoj upravi, ljudima vračaju nove specifikacije jer one navodno nemaju još program u koji će unostiti te podatke, a inače se specifikacija mora predati u Poresku odmah nakon uplate poreza i doprinosa pa tako ko pusti da ga vrate i zadrži kod sebe tu specifikaciju opet može zarditi neku kaznu i naravno nemože dobiti potvrdu o izmirenim poreskim obavezama.... i tako u nedogled bi se moglo razlagati al' kao što rekoste čemu ?
Laura_21

#14 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by Laura_21 »

Lesli Eldridž wrote:Znam i ja to, zato cijelo vrijeme po forumu i pozivam na rušenje bande lopovske.

Prijavljujem se.
bubi_s

#15 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by bubi_s »

dragi kolega moj referat su direktni porezi i preslusala sam sve moguce i nemoguce seminare, iscitala skoro sve knjige, na kafama sa rajom o ovome polemise, na forumu i evo da ti odgovorim... ukoliko bi tvoja firma u snovima odlucila da ti plati platu za cijelu godinu u jednom mjesecu, ne bi je mogla razvuci knjigovodstveno na cijelu godinu ( mislim bi ali tu bi se onda radilo o necem skroz drugom) ..... oni bi i tada morali da plate sve obaveze, bas kao sto je i kolegica rekla..... znaci za svaku isplatu, za koju je propisano placanje obaveza danom isplate para duzni ste uplatiti i poreze i doprinose, onako kako je zakonom odredjeno i u rokovima koji su predvidjeni....

ukoliko te zanima bilo sta vezano za ovaj porez ima na stranici poreske uprave pravilnik i zakone.....

nadam se da sam makar malo pomogla
pozz
karanana

#16 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by karanana »

bubi_s wrote:dragi kolega moj referat su direktni porezi i preslusala sam sve moguce i nemoguce seminare, iscitala skoro sve knjige, na kafama sa rajom o ovome polemise, na forumu i evo da ti odgovorim... ukoliko bi tvoja firma u snovima odlucila da ti plati platu za cijelu godinu u jednom mjesecu, ne bi je mogla razvuci knjigovodstveno na cijelu godinu ( mislim bi ali tu bi se onda radilo o necem skroz drugom) ..... oni bi i tada morali da plate sve obaveze, bas kao sto je i kolegica rekla..... znaci za svaku isplatu, za koju je propisano placanje obaveza danom isplate para duzni ste uplatiti i poreze i doprinose, onako kako je zakonom odredjeno i u rokovima koji su predvidjeni....

ukoliko te zanima bilo sta vezano za ovaj porez ima na stranici poreske uprave pravilnik i zakone.....

nadam se da sam makar malo pomogla
pozz
nisam razumio konkretan odgovor na moje pitanje ali mozda nisam konkretno ni pitao.
konkretno:

30.12.2008. (dva dana prije pocetka zakona o porezu) godine primim platu unaprijed za iducih 12 mjeseci (cijelu 2009. godinu). jesam li obavezan po novom zakonu o porezu na prihod platiti porez na ovih 12 isplacenih plata za 2009. godinu.
ne govorim o doprinosima (socijalno, zdravstveno....) razumijem ja da bi se svi doprinosi platili. pitam samo za porez na platu od 10%.

pretpostavljam da je odgovor da bih morao platiti porez i za platu isplacenu unaprijed u 2008.
ali sta sam htio da dokazem i pokazem sa ovim pitanjem? htio sam da pokazem da kada se plata zaradi u decembru a isplati u januaru, lopovi uzimaju porez i od te plate. a kada se plata zaradi u 2009. a isplati u 2008. i tada ce lopovi zahtijevati da se porez plati iako je isplata izvrsena u 2008. godini.
bubi_s

#17 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by bubi_s »

naravno kolega... upravo si konkretno i postavio pitanje i odgovorio na njega:-) znam da zvuci surovo ali zar mislis da bi oni ista uradili na svoju stetu... kad se zakon donosi sve se podjoni u njihovu korist tako da na koju god stranu okrenes isto ti dodje..... svaki nalog za isplatu plate, primanja po osnovu ugovora o djelu, nazornog odbrora itd. za sobom vuce i placanje obaveza koje idu uz to... jer ja kad ovjeravam specifikacije u poreskoj upravi a rok za to je 48 sati od momenta uplate, moram priloziti uz to sve potvrde o placanjima, znaci PIO, zdravstvo, osig. od nezap. prebacivanje na tekuci racun, one vodne naknade, potvrdu od poreza itd. znaci sve mora biti prikaceno....

eh sada to se drugacije moze odraditi jedino ako se zele izbjeci placanja toga svega onda to prikazujes kao nesto drugo, nazoves ga imenom necega sto se ne oporezuje ali opet treba dobro paziti jer se na kraju godine prilikom godisnjeg obracuna mora imati 12 isplacenih placa pa ako neku prikazes kao nesto drugo opet moras to nekako poplacat.... helem dodje na isto.... a isto tako svaka 3 mjeseca se rade izvodi iz PIO-a i zdravstva da se vidi da se uplacuju doprinosi radi staza i da bi se mogle ovjeravati knjizice......

nadam se da je sada bolje... ja sve ovo pricam sa strane zakona i onako kako bi trebalo i kako je propisano a o tome sta neki poslodavci kod nas rade to je druga stvar, o tome ne zelim....
pozz
aloneir

#18 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by aloneir »

...
Last edited by aloneir on 27/03/2009 17:04, edited 1 time in total.
aloneir

#19 Re: Pitanje u vezi poreza na plate.

Post by aloneir »

...
Last edited by aloneir on 27/03/2009 17:05, edited 1 time in total.
starii

#20 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by starii »

nego jel neko dobio platu sa ovim novim porezom, kod mene u firmi govore da ce plata kasniti navodno zbog software koji obracunava porez...lafo.:)
Lesli Eldridž

#21 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by Lesli Eldridž »

Tako je bilo i kod nas odmah poslije nove godine. Svašta su pričali, a jedna od verzija je bila i za neodgovarajući sofware. Problem je izgleda političke prirode. Vladajuće fašističke stranke su se dogovorile da još malo stisnu narod. Da raja bolje sluša protuhe na vlasti.
bubi_s

#22 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by bubi_s »

nema tu ni politika ni rezim niti bilo ko veze, da li ce u vasoj firmi biti plate.....
ima do softwera, odnosno ljudi koji rade obracun plate i vasih programera..... mi smo postavili novi program jos prije nove godine i isprobavali ga na milion platnih listi sa starim parametrima (tj. od proslog mjeseca) ali cisto probe radi, da bi se plata mogla isplatiti na vrijeme....... i vjerujte da je 10 dana poslije nove godine plata bila uplacena po novim propisima za vise od 1500 ljudi..... istina da smo zivce pogubili ali je na kraju sve proradilo:-)

narode sretno, ne znam kakva je kod vas situacija ali sa srecom....
pozz
budhist

#23 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by budhist »

Ne znam kako to mislite da je to do ljudi koji rade u računovodstvu kad ni oni isti neće dobit te plate,to je sve do poslodavaca i ovih "časnih" ljudi koji vode našu državu.
Oni su se ljudi fino dogovorili da zarade na tim decembarskim razlikama plata i one nekima neće nikad biti ni isplaćene.
Ja isto radim ikod privatnika i odmah u decembru sam govorio o ovom problemu ali mi drugi nisu vjerovali.
I onda nigdje plata????
P a štash im,možemo jedino da ne glasamo za bagru,al opet imamo previše nepismenih koji nemogu da skontaju ove probleme i to je Sizifov krug,treba organizovat skupove na kojima će se ljudima objašnjavat te stvari i možda je to rješenje...
Lesli Eldridž

#24 Re: Piatanje u vezi poreza na plate.

Post by Lesli Eldridž »

budhist wrote:Ne znam kako to mislite da je to do ljudi koji rade u računovodstvu kad ni oni isti neće dobit te plate,to je sve do poslodavaca i ovih "časnih" ljudi koji vode našu državu.
Oni su se ljudi fino dogovorili da zarade na tim decembarskim razlikama plata i one nekima neće nikad biti ni isplaćene.
Ja isto radim ikod privatnika i odmah u decembru sam govorio o ovom problemu ali mi drugi nisu vjerovali.
I onda nigdje plata????
P a štash im,možemo jedino da ne glasamo za bagru,al opet imamo previše nepismenih koji nemogu da skontaju ove probleme i to je Sizifov krug,treba organizovat skupove na kojima će se ljudima objašnjavat te stvari i možda je to rješenje...
Možda, ali ja već 20 g objašnjavam i ne ide. Ne mogu ljudi da skontaju da ih handre... :x
Post Reply