Pezo 307 VS Renault Megane

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

condy

#26 Re: Pezo 307 VS Renault Megane

Post by condy »

RadnickaRuka wrote:Interesuje me misljenje vas forumasa za koje se auto odluciti:
Radi se o dizel-u, tu dilemu sam rijesio.
Godiste isto 2003.
Pezo 1.4hdi ili 2.0hdi
Reno 1.5 dci

Pezo ili Reno?

Koje po vasem misljenju?
Prešao sam dosta sa 2.0 HDi motorom u Peugeotu iz te godine.
Vizuelno, za mene je auto preljepo. Kod mene je bio veoma očuvan primjerak, koji nije imao packice na karoseriji.
Motor, sa mehaničke strane nema nikakvih problema, barem kod mene nije imao. Kod mene je bio od 66 KW i njegova dobra strana je bio uglađen rad i nije imao FAP filter. Mane su bile, bučniji rad motora, ( iao je izolacija jako dobra ) u odnosu na druge novije common rail motore, visoka potrošnja posebno gradska, nije bio nešto agilan odnosno za moj ukus je bio dosta trom. Motor je smješten tako da je jako nepristupačan. Zamjena sijalice, naročito pozicije traži umjeće. Jače izvedbe tog motora imaju FAP filter, koji se mora pregledati, imaju plivajući zamajac što je dobro, jer kod mene je bio dosta krut i težak mjenjač jer nije imao ovaj zamajac i ide aditiv za FAP. Preporučio bi ti jaču izvedbu, onu od 109 PS zbog agilnosti i manje potrošnje. S tim da znaš, da ta vozila imaju elektronskih problema, i zbog toga pregledaj sve od elektronike u vozilu, stakala, retrovizora, senzora za kišu, radija, prekidača...

Sjedišta su jako udobna, auto ima dosta opreme, i veoma puno prostora, i ako je unutrašnjost očuvana, unutrašnja izvedba je dosta lijepa. Sjedišta, definitivno najudobnija, u koja sam sjedao.
Zadnji ovjes nije multilnik, i dosta je grub na rupama. Mislim da je kod Renoa multilnik zadnji ovjes.

Prednji ovjes zna po kiši nekad škripati u modelima do 2004. godine, i to je fabrička greška, potvrđeno u Bloku. Konstrukcijski metalni nosača gumica balans štange loše izvedeni. Prednja svjetla se griju i plastika tamni. Sijalice pregaraju svakih tri četri mjeseca...

1.4 hdi, ne traba uopće da razmatraš. To auto je teško, i za njega je malo i 66KW.

Najbolje je ako finansiski to možeš, kupiti noviji model 2005 godište, sa 1.6 HDI motorom.

Peugeot 307 je ljepo i nježno vozilo. Dobar i očuvan primjerak, koji na satu nema više od 160kkm je jedino isplativa kupnja. Kilometraža je jako bitna, i provjeri je.

Primjerak, koji je nije dobro održavan i koji je prešao više, će tražiti stalna ulaganja, koja nisu jeftina.
RadnickaRuka

#27 Re: Pezo 307 VS Renault Megane

Post by RadnickaRuka »

condy wrote:
RadnickaRuka wrote:Interesuje me misljenje vas forumasa za koje se auto odluciti:
Radi se o dizel-u, tu dilemu sam rijesio.
Godiste isto 2003.
Pezo 1.4hdi ili 2.0hdi
Reno 1.5 dci

Pezo ili Reno?

Koje po vasem misljenju?
Prešao sam dosta sa 2.0 HDi motorom u Peugeotu iz te godine.
Vizuelno, za mene je auto preljepo. Kod mene je bio veoma očuvan primjerak, koji nije imao packice na karoseriji.
Motor, sa mehaničke strane nema nikakvih problema, barem kod mene nije imao. Kod mene je bio od 66 KW i njegova dobra strana je bio uglađen rad i nije imao FAP filter. Mane su bile, bučniji rad motora, ( iao je izolacija jako dobra ) u odnosu na druge novije common rail motore, visoka potrošnja posebno gradska, nije bio nešto agilan odnosno za moj ukus je bio dosta trom. Motor je smješten tako da je jako nepristupačan. Zamjena sijalice, naročito pozicije traži umjeće. Jače izvedbe tog motora imaju FAP filter, koji se mora pregledati, imaju plivajući zamajac što je dobro, jer kod mene je bio dosta krut i težak mjenjač jer nije imao ovaj zamajac i ide aditiv za FAP. Preporučio bi ti jaču izvedbu, onu od 109 PS zbog agilnosti i manje potrošnje. S tim da znaš, da ta vozila imaju elektronskih problema, i zbog toga pregledaj sve od elektronike u vozilu, stakala, retrovizora, senzora za kišu, radija, prekidača...

Sjedišta su jako udobna, auto ima dosta opreme, i veoma puno prostora, i ako je unutrašnjost očuvana, unutrašnja izvedba je dosta lijepa. Sjedišta, definitivno najudobnija, u koja sam sjedao.
Zadnji ovjes nije multilnik, i dosta je grub na rupama. Mislim da je kod Renoa multilnik zadnji ovjes.

Prednji ovjes zna po kiši nekad škripati u modelima do 2004. godine, i to je fabrička greška, potvrđeno u Bloku. Konstrukcijski metalni nosača gumica balans štange loše izvedeni. Prednja svjetla se griju i plastika tamni. Sijalice pregaraju svakih tri četri mjeseca...

1.4 hdi, ne traba uopće da razmatraš. To auto je teško, i za njega je malo i 66KW.

Najbolje je ako finansiski to možeš, kupiti noviji model 2005 godište, sa 1.6 HDI motorom.

Peugeot 307 je ljepo i nježno vozilo. Dobar i očuvan primjerak, koji na satu nema više od 160kkm je jedino isplativa kupnja. Kilometraža je jako bitna, i provjeri je.

Primjerak, koji je nije dobro održavan i koji je prešao više, će tražiti stalna ulaganja, koja nisu jeftina.
Hvala na ovako detaljnoj analizi.

Znaci taj 2005, 1.6 HDI je najbolji?

A koliko ste naveli ima i previse mana taj Pezo. :)
condy

#28 Re: Pezo 307 VS Renault Megane

Post by condy »

RadnickaRuka wrote:
Hvala na ovako detaljnoj analizi.

Znaci taj 2005, 1.6 HDI je najbolji?

A koliko ste naveli ima i previse mana taj Pezo. :)
Po meni, definitivno najbolji izbor je motor 1.6 HDI.

Pored toga, dosta problema, naročito elektroničkih o kojim sam ti napisao, su riješili u redizajniranom modelu, u koji je ugrađivan motor 1.6 hdi. I zbog toga ti je bolja opcija taj motor. Sa finansijske strane mislim da nećeš puno imati veće izdatke, ali ćeš imati po meni dosta bolje vozilo.

Da ne bude zabune, iako ne poznajem Reno vozila, Peugeot mi je vizuelno dosta privlačniji.

Redizajnirani model ovako izgleda.
http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=1438
RadnickaRuka

#29 Re: Pezo 307 VS Renault Megane

Post by RadnickaRuka »

Jel zna neko koji model nema plivajuci zamajac i FAP filter?

Jel svaki model 2.0, 66kw nema ili koja godista nemaju?
Mislim na Pezo 307.

Jel ima neko trenutno Pezo 307 i moze li nesto reci o odrzavanju, cijeni dijelova, potrosnja kazu da je OK, uopsteno o autu, i koje su mu mane?

Na trzistu trenutno Pezo 307 izgleda najjpristupacnije auto (cijena, potrosnja, izgled, ponuda) u BiH, i vidim da se voze ima ih dosta? Djeluje kao najbolja kupovina, ali bih volio ako moze neko jos nesto vise reci ili odgovoriti na ova pitanja.

Golf 4 je skuplji, daleko vise su presli, auto jeste dobro, ali ipak 2001-2002 su jos skupi kod nas. Dobro je sto mu ne pada cijena, ali mislim za manje pare bolje kupiti novijeg Pezo-a.

Od italijana i nema nekih dobrih auta realno. Jesu jeftiniji, ali su i losiji i dosta ljudi se zali. Od Francuza izmedju jedino Megan ili Pezo. Nisu ni oni mnogo bolji ali mislim da je pametnije uzeti Pezo 307 nego bilo koje italijansko auto?

Ako neko ima koji odgovor na ova pitanja bio bih mu zahvalan.
citroen xm

#30 Re: Pezo 307 VS Renault Megane

Post by citroen xm »

Fap filter i plivajući zamajac provjereno nemaju 2.0 90 KS HDI i 1.6 90 KS HDI u redizajniranom modelu. 2.0 HDI 110 KS može i da ima i da nema.
Mislim da je prošle godine P307 bio najviše uvožen model od svih polovnjaka, bar po KLIX-u. Dobar je to automobil, ako nađeš nekog da nije pregažen odlično će te služiti. Cijene dijelova su otprilike iste kao kod konkurencije.
Mlad i Nevin

#31 Re: Pezo 307 VS Renault Megane

Post by Mlad i Nevin »

Ja enterijer ovog Megana ne mogu nikako probaviti, gotovo je isti kao kod Dačije....ali to je samo moje mišljenje. Pug je, barem dizajnom, atraktivniji.
RadnickaRuka

#32 Re: Pezo 307 VS Renault Megane

Post by RadnickaRuka »

I meni nije nesto dizajn unutrasnji posebno (mislim na Megana), ali vanjski je dobar. Manje vise slicna su to auta.
citroen xm wrote:Fap filter i plivajući zamajac provjereno nemaju 2.0 90 KS HDI i 1.6 90 KS HDI u redizajniranom modelu. 2.0 HDI 110 KS može i da ima i da nema.
Mislim da je prošle godine P307 bio najviše uvožen model od svih polovnjaka, bar po KLIX-u. Dobar je to automobil, ako nađeš nekog da nije pregažen odlično će te služiti. Cijene dijelova su otprilike iste kao kod konkurencije.
Ovo sto sam bold-ovao jel se odnosi na bilo koje godiste (01,02,03,04)? To je znaci sto posto sigurno i provjereno? Tako sam i ja cuo, ali ne znam za godista jel ima veze?
citroen xm

#33 Re: Pezo 307 VS Renault Megane

Post by citroen xm »

Ti motori u P307 bilo kog godišta nemaju ni jedno ni drugo.
Post Reply