Prešao sam dosta sa 2.0 HDi motorom u Peugeotu iz te godine.RadnickaRuka wrote:Interesuje me misljenje vas forumasa za koje se auto odluciti:
Radi se o dizel-u, tu dilemu sam rijesio.
Godiste isto 2003.
Pezo 1.4hdi ili 2.0hdi
Reno 1.5 dci
Pezo ili Reno?
Koje po vasem misljenju?
Vizuelno, za mene je auto preljepo. Kod mene je bio veoma očuvan primjerak, koji nije imao packice na karoseriji.
Motor, sa mehaničke strane nema nikakvih problema, barem kod mene nije imao. Kod mene je bio od 66 KW i njegova dobra strana je bio uglađen rad i nije imao FAP filter. Mane su bile, bučniji rad motora, ( iao je izolacija jako dobra ) u odnosu na druge novije common rail motore, visoka potrošnja posebno gradska, nije bio nešto agilan odnosno za moj ukus je bio dosta trom. Motor je smješten tako da je jako nepristupačan. Zamjena sijalice, naročito pozicije traži umjeće. Jače izvedbe tog motora imaju FAP filter, koji se mora pregledati, imaju plivajući zamajac što je dobro, jer kod mene je bio dosta krut i težak mjenjač jer nije imao ovaj zamajac i ide aditiv za FAP. Preporučio bi ti jaču izvedbu, onu od 109 PS zbog agilnosti i manje potrošnje. S tim da znaš, da ta vozila imaju elektronskih problema, i zbog toga pregledaj sve od elektronike u vozilu, stakala, retrovizora, senzora za kišu, radija, prekidača...
Sjedišta su jako udobna, auto ima dosta opreme, i veoma puno prostora, i ako je unutrašnjost očuvana, unutrašnja izvedba je dosta lijepa. Sjedišta, definitivno najudobnija, u koja sam sjedao.
Zadnji ovjes nije multilnik, i dosta je grub na rupama. Mislim da je kod Renoa multilnik zadnji ovjes.
Prednji ovjes zna po kiši nekad škripati u modelima do 2004. godine, i to je fabrička greška, potvrđeno u Bloku. Konstrukcijski metalni nosača gumica balans štange loše izvedeni. Prednja svjetla se griju i plastika tamni. Sijalice pregaraju svakih tri četri mjeseca...
1.4 hdi, ne traba uopće da razmatraš. To auto je teško, i za njega je malo i 66KW.
Najbolje je ako finansiski to možeš, kupiti noviji model 2005 godište, sa 1.6 HDI motorom.
Peugeot 307 je ljepo i nježno vozilo. Dobar i očuvan primjerak, koji na satu nema više od 160kkm je jedino isplativa kupnja. Kilometraža je jako bitna, i provjeri je.
Primjerak, koji je nije dobro održavan i koji je prešao više, će tražiti stalna ulaganja, koja nisu jeftina.