Pežo 307 problem

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Aethaercyn

#1 Pežo 307 problem

Post by Aethaercyn »

Evo već drugi-treći dan auto mi teže upali. Duže mi vergla nego inače. I kada ga upalim zatrese mi se komplet motor.
To se samo dešava kada je auto "hladno", znači kada nije paljeno nekih 7-10 sati.
Što se tiče goriva, sipam samo INA-ENERGOPETROL. Skoro sam radio mali servis (TOTAL 10W-40; svi filteri osim filtera kabine kojeg sam mijenjao u maju prije punjenja klime).
Trenutno nisam kuci, na terenu sam, pa mi se ne tjera auto strancima.
U pitanju je Pug 307 2.0 HDI 79 kW.

Savjet? Mišljenje?
drndalo

#2 Re: Pežo 307 problem

Post by drndalo »

Povratni ventil goriva? Svo gorivo iz voda se vrati u rezervoar, pa kad verglas pumpi treba par sekundi da ga dopumpa do motora iz rezervoara...?
Aethaercyn

#3 Re: Pežo 307 problem

Post by Aethaercyn »

drndalo wrote:Povratni ventil goriva? Svo gorivo iz voda se vrati u rezervoar, pa kad verglas pumpi treba par sekundi da ga dopumpa do motora iz rezervoara...?
Moguce je, jer nemam nikakvih drugih problema. U voznji nema cimanja i ostalog.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4 Re: Pežo 307 problem

Post by bitanga_sa_otesa »

pa nije cadvi s bošpuNpom da mu treba nepovratni ventil :lol:
drndalo

#5 Re: Pežo 307 problem

Post by drndalo »

Ko zna sta je tu mudri Gal turio... :skoljka:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#6 Re: Pežo 307 problem

Post by bitanga_sa_otesa »

turio je struju u zice :lol:
Aethaercyn

#7 Re: Pežo 307 problem

Post by Aethaercyn »

Evo danas pregledam auto, trebam sutra da krenem kući sa terena, otvaram čep kad ono neka masnoća. Kao tovatna mast (totmast).

Image

Ovaj teren mi je pun iznenađenja.

Uzrok masnoće na čepu?
amar1994

#8 Re: Pežo 307 problem

Post by amar1994 »

Mijesanje rashladne tekucine i ulja :shock: :run:

Mozda ti cak i vode bude u cilindru na prvom paljenju , uglavnom nije dobro :(
Last edited by amar1994 on 27/07/2017 17:47, edited 1 time in total.
Aethaercyn

#9 Re: Pežo 307 problem

Post by Aethaercyn »

amar1994 wrote:Mijesanje rashladne tekucine i ulja :shock: :run:
Još mi je i to trebalo. Kad krene niz brdo, krene.
amar1994

#10 Re: Pežo 307 problem

Post by amar1994 »

Aethaercyn wrote:
amar1994 wrote:Mijesanje rashladne tekucine i ulja :shock: :run:
Još mi je i to trebalo. Kad krene niz brdo, krene.
editovo sam , moguce da zbog toga i slabije startuje , svasta moze bit pa da mijesa :-)
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#11 Re: Pežo 307 problem

Post by Leon16v »

Dihtung glave motora ?

Meni je prije 2 godine ulje ušlo u posudu za antifriz, veselje pravo :izet:
Aethaercyn

#12 Re: Pežo 307 problem

Post by Aethaercyn »

Leon16v wrote:Dihtung glave motora ?

Meni je prije 2 godine ulje ušlo u posudu za antifriz, veselje pravo :izet:
Gledao sam sada u posudi za antifriz, boja je ista (hajde da kazemo crvena). Nema crnih fleka ili sta već.
Ova masnoća ili kako nazivaju emulzija mi nije bila na čepu prije zamjene ulja. Znao sam prije više puta provjeravati i čep, nije masnoće bilo. Standarno je bio crn, ("garav").

E sada citao sam da od lošeg ulja može da se stvori ova masnoća. A ja kada sam radio zamjenu ulja, ulje sam kupio kod drugog prodavača (nisam od standardnog dilera).
amar1994 wrote: editovo sam , moguce da zbog toga i slabije startuje , svasta moze bit pa da mijesa :-)
Kada dam dva tri puta kontakt, cujem kako pumpa nabaca gorivo, upalim normalno.

Sutra/prekosutra sam kući pa cu morati odma svome majstoru da cujem njegovo misljenje.
Ovde u ovom mjestu gdje se nalazim trenutno, isao sam nekom majstoru te mi je on rekao da dodjem u subootu da mi pregleda dizne/injektore (auto bi moralo da ostane preko noci kod njega sto mi se ni za zivu glavu ne radi).
preludezalude

#13 Re: Pežo 307 problem

Post by preludezalude »

Da mijesa ulje i vodu bilo bi majoneze mnogo vise. Moguce da si nasuo neko nekvalitetnije ulje. Prati u buduce tu majonezu i da li opada nivo rasladne tekucine.
basicm

#14 Re: Pežo 307 problem

Post by basicm »

Ovo nije majoneza, nego bas totmast. Izbaci to ulje vani bez obzira na to paljenje. 10-20 maraka jeftinije a ode sve u pm. I turbina ti je sigurna fino podmazana sa tim uljem.
condy

#15 Re: Pežo 307 problem

Post by condy »

Total 10w40, to je polusintetičko ulje.

U Pežo to ulje ne ide, već sintetičko 5w40, tačno preporučene fabričke specifikacije, koja piše u knjižici od vozila i na kutiji od ulja.
Aethaercyn

#16 Re: Pežo 307 problem

Post by Aethaercyn »

Danas provjeravam rashladnu tecnost, gurnem prst u bocu i predjem po unutarnoj strani. Izvadim kad crnilo na prstu. To je to. Odvezao majstoru auto, da provjeri i on. Onda crijeva su mi bila pod pritiskom a iz boce mi je izlazio zrak/pritisak ili sta vec. Ja sumnjam na dihtung glave a dao Bog da to ne bude. Ali sta ces. Od prilike koliko kosta dih. glave i ravnjanje glave?!
amar1994

#17 Re: Pežo 307 problem

Post by amar1994 »

Aethaercyn wrote:Danas provjeravam rashladnu tecnost, gurnem prst u bocu i predjem po unutarnoj strani. Izvadim kad crnilo na prstu. To je to. Odvezao majstoru auto, da provjeri i on. Onda crijeva su mi bila pod pritiskom a iz boce mi je izlazio zrak/pritisak ili sta vec. Ja sumnjam na dihtung glave a dao Bog da to ne bude. Ali sta ces. Od prilike koliko kosta dih. glave i ravnjanje glave?!
:( :cry:
dao Bog da ti nije blok napukao , jebo dihtung , to se da zamijeniti :zoka:

sta znam za obradu glave , sacekaj da Bitanga dodje , on zna :) , sto je najgore cini mi se da je pisao negdje da se niko rokova i dogovora ne pridrzava :-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#18 Re: Pežo 307 problem

Post by konektovan »

amar1994 wrote:
Aethaercyn wrote:Danas provjeravam rashladnu tecnost, gurnem prst u bocu i predjem po unutarnoj strani. Izvadim kad crnilo na prstu. To je to. Odvezao majstoru auto, da provjeri i on. Onda crijeva su mi bila pod pritiskom a iz boce mi je izlazio zrak/pritisak ili sta vec. Ja sumnjam na dihtung glave a dao Bog da to ne bude. Ali sta ces. Od prilike koliko kosta dih. glave i ravnjanje glave?!
:( :cry:
dao Bog da ti nije blok napukao , jebo dihtung , to se da zamijeniti :zoka:

sta znam za obradu glave , sacekaj da Bitanga dodje , on zna :) , sto je najgore cini mi se da je pisao negdje da se niko rokova i dogovora ne pridrzava :-)
Najvaznije da se dobro uradi, hebo par dana cekanja.
dgL_

#19 Re: Pežo 307 problem

Post by dgL_ »

Ako imaas sve ove simptome koje si naveo, nista drugo ne moze biti... (Opet prati nivo ulja i antifriza, gledaj dal su ti crijeva tvrda kao kamen, gledaj ima li majoneze i tih par parametara au ti siguran pokazatelj sta dalje...

Pregrijaval ti se motor?
Throttle

#20 Re: Pežo 307 problem

Post by Throttle »

Meni su uzeli 52KM za dihtung glave, 25KM za ravnanje glave... doduše, nije bio problem s tim konkretno al se skidala glava, ne znam kako ide ako se glava iskrivi... Al se nabere- dihtung usisa, dihtung izduva, gumice ventila, ruke (dihtung usisa i izduva su bili po nekih 13KM, gumice ventila 1-1.5KM/kom).. skida se zupcasti pa nije lose odmah odradit i veliki servis ako je blizu, il bar novi remen nabacit itd...to pod uslovom da zelis da se sve odradi sto se moze kad se vec glava skida
amar1994

#21 Re: Pežo 307 problem

Post by amar1994 »

Throttle wrote:Meni su uzeli 52KM za dihtung glave, 25KM za ravnanje glave... doduše, nije bio problem s tim konkretno al se skidala glava, ne znam kako ide ako se glava iskrivi... Al se nabere- dihtung usisa, dihtung izduva, gumice ventila, ruke (dihtung usisa i izduva su bili po nekih 13KM, gumice ventila 1-1.5KM/kom).. skida se zupcasti pa nije lose odmah odradit i veliki servis ako je blizu, il bar novi remen nabacit itd...to pod uslovom da zelis da se sve odradi sto se moze kad se vec glava skida
kako si iskrivio glavu :shock: , pregrijao se ili :zoka:
Throttle

#22 Re: Pežo 307 problem

Post by Throttle »

amar1994 wrote:
Throttle wrote:Meni su uzeli 52KM za dihtung glave, 25KM za ravnanje glave... doduše, nije bio problem s tim konkretno al se skidala glava, ne znam kako ide ako se glava iskrivi... Al se nabere- dihtung usisa, dihtung izduva, gumice ventila, ruke (dihtung usisa i izduva su bili po nekih 13KM, gumice ventila 1-1.5KM/kom).. skida se zupcasti pa nije lose odmah odradit i veliki servis ako je blizu, il bar novi remen nabacit itd...to pod uslovom da zelis da se sve odradi sto se moze kad se vec glava skida
Proklizao navoj svjecice u glavi, neki majstor uvalio svjecicu i zavrnuo bobinu da je cuva, tako sam kupio auto, kompresija izbila i raznijela bobinu :D
Glavu sam skidao da to rijesim, nije bila kriva, tada radio i servise, zamijenio senzor bregaste zbog popucale izolacije itd... milja :D
amar1994

#23 Re: Pežo 307 problem

Post by amar1994 »

Throttle wrote:
amar1994 wrote:
Proklizao navoj svjecice u glavi, neki majstor uvalio svjecicu i zavrnuo bobinu da je cuva, tako sam kupio auto, kompresija izbila i raznijela bobinu :D
Glavu sam skidao da to rijesim, nije bila kriva, tada radio i servise, zamijenio senzor bregaste zbog popucale izolacije itd... milja :D
:-) :-)

vise smetljar nego majstor :run:
Throttle

#24 Re: Pežo 307 problem

Post by Throttle »

amar1994 wrote: vise smetljar nego majstor :run:
Cazinska posla, i prodavač i majstor :mrgreen:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#25 Re: Pežo 307 problem

Post by Leon16v »

Mene izašlo 200 KM, dihtung, ravnanje, pa vozio sa nekom tekucinom za ciscenje sistema 2 dana, pa onda to ispustio, pa novi antifriz, i novo ulje.
Post Reply