Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
- NIN
#101 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Smirit cete strasti!
Neki od nas znaju da je statistika samo alatka koja se mora znati tumaciti i nista vise. Usijanih glava i upaljenih kutnjaka necu da vidim, kako na ovoj temi, tako ni na podforumima gdje sam odgovoran. Ova tema, ruku na srce, jeste siroka i plodna za dijalog ali komentari tipa zavjere, islamofobije, zatucanosti ispitanika i drzava gdje je anketa radjena, kao i raznorazne vulgarnosti nece biti dopustene. U protivnom, bit ce banova bez prethodnog upozorenja jer citate ista!
I da, ne zakljucavam temu, na zalost nekih!
Neki od nas znaju da je statistika samo alatka koja se mora znati tumaciti i nista vise. Usijanih glava i upaljenih kutnjaka necu da vidim, kako na ovoj temi, tako ni na podforumima gdje sam odgovoran. Ova tema, ruku na srce, jeste siroka i plodna za dijalog ali komentari tipa zavjere, islamofobije, zatucanosti ispitanika i drzava gdje je anketa radjena, kao i raznorazne vulgarnosti nece biti dopustene. U protivnom, bit ce banova bez prethodnog upozorenja jer citate ista!
I da, ne zakljucavam temu, na zalost nekih!
-
BatoS
#102 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Evo da ovdje odgovorim Alfonsu posto je tema opet otvorena, a nadam se da ce se i on javiti pa nam reci zasto je krivo predstavio rezulate ovog istrazivanja.
Procitaj opet lijepo ove nalaze...
Citaj sta pise:
Stoning as Punishment for Adultery
Among Muslims who say sharia should be the law of the land, % who favor stoning as a
punishment for adultery.
Znaci od onih koji podrzavaju "Sharia law" kao "law of the land" 21% je onih koji podrzavaju kamenovanje kao kaznu za preljubu.
Znaci 21% od 15% koji misle da "Sharia law" treba da bude "law of the land"
Znaci 21% od 15% je 3,15%... znaci svega 3% bosanskih muslimana smatra da je kamenovanje adekvatna kazna za preljubu, a ne 21% kako si ti napisao.
Isto vazi i za ostale cifre.
Sad mi reci ko se ovdje bavi cherry picking-om?
Alfons Kauders wrote:Sax i Anadolija uradise jutros jako pozitivan clanak na ovu temu, kao dobro kotiramo u istrazivanju Pew Research Centra...
http://www.klix.ba/vijesti/bih/bh-musli ... /130512015
Inace istrazivanje je ovdje, i ne bi mi mrsko da malo proshnjofam i vidim ima li sta interesantno (ruzan dan, nidje mi se ne izlazi)
http://www.pewforum.org/Muslim/the-worl ... ciety.aspx
Elem pogledao sam rezultate i ne vidim nekih razloga za slavlje. Anadolija je ocito napisala clanak tako sto je birala cinjenice koje im gode, tzv. cherry picking, ali kad se pogleda i ostatak brojeva, malo je reci da imamo razloga za brigu. Problem je sto se isto moze uraditi i s druge polazne tacke, da vidimo sta je to najnegativnije i gdje nas deru Albanija, Kosovo, Turska i sl. Dakle:
Ispada da je 15% muslimana u BiH za uvodjenje serijata.![]()
32% zagovara tjelesne kazne za kradju, u skladu sa serijatom (kako ce onda glasati u parlamentu jebote?!)![]()
21% vjeruje da je kamenovanje adekvatna kazna za preljubu![]()
15% misli da ljude koji napuste islam treba pogubiti (bas bi rado upoznao jednog od ovih 15, da vidim ima li muda da proba)
Dalje:
52% vjeruje da je serijat istinska rijec Boga, dok 39% misli da su ga osmislili ljudi pod utjecajem vjere.
29% smatra da se serijat treba primjenjivati i na pripadnike drugih vjera, dok 24% misli da vjerski sudovi trebaju rjesavati imovinske sporove
51% bi radije imalo jakog vodju nego demokraciju (47%) - mada mislim da ovo ima vise veze s Titom nego Poslanikom.![]()
17% smatra da vjerske vodje trebaju imati utjecaja na politiku.
65% smatra da je vjerovanje u Boga preduslov za moralnost![]()
![]()
![]()
4% nema nista protiv poligamije
45% smatra da zena UVIJEK mora slusati muza(jedva cekam da se ovi ozene)
58% misli da je samo Islam ispravna vjera, tj. da samo muslimani idu u raj
33% smatra da je preobracenje nevjernika na njihovu vjeru zapravo vjerska duznost
93% samo druge muslimane smatra bliskim prijateljima![]()
45% ne vjeruje u evoluciju![]()
A pa eto vam vas cherry picking, hebo vas on... Najtolerantniji, naj naj, a Kosovo progresivnije od nas. O Albaniji da i ne pricamo.![]()
Citaj sta pise:
Among Muslims who say sharia should be the law of the land, % who favor stoning as a
punishment for adultery.
Znaci od onih koji podrzavaju "Sharia law" kao "law of the land" 21% je onih koji podrzavaju kamenovanje kao kaznu za preljubu.
Znaci 21% od 15% je 3,15%... znaci svega 3% bosanskih muslimana smatra da je kamenovanje adekvatna kazna za preljubu, a ne 21% kako si ti napisao.
- Alfons Kauders
#103 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Kao sto sam ti juce objasnio u privatnim porukama, tvoje zamjerke ne stoje. Uvodni post sam editovao, sto sam vise pita naglasio u temi, pa ne vidim zasto se uopste zalis, osim ako ne smatras da sam ja na neki nacin odgovoran za rezultate ankete.BatoS wrote:Evo da ovdje odgovorim Alfonsu posto je tema opet otvorena, a nadam se da ce se i on javiti pa nam reci zasto je krivo predstavio rezulate ovog istrazivanja.
Alfons Kauders wrote:Sax i Anadolija uradise jutros jako pozitivan clanak na ovu temu, kao dobro kotiramo u istrazivanju Pew Research Centra...
Inace istrazivanje je ovdje, i ne bi mi mrsko da malo proshnjofam i vidim ima li sta interesantno (ruzan dan, nidje mi se ne izlazi)
Elem pogledao sam rezultate i ne vidim nekih razloga za slavlje. Anadolija je ocito napisala clanak tako sto je birala cinjenice koje im gode, tzv. cherry picking, ali kad se pogleda i ostatak brojeva, malo je reci da imamo razloga za brigu. Problem je sto se isto moze uraditi i s druge polazne tacke, da vidimo sta je to najnegativnije i gdje nas deru Albanija, Kosovo, Turska i sl. Dakle:
Ispada da je 15% muslimana u BiH za uvodjenje serijata.![]()
32% zagovara tjelesne kazne za kradju, u skladu sa serijatom (kako ce onda glasati u parlamentu jebote?!)![]()
15% misli da ljude koji napuste islam treba pogubiti (bas bi rado upoznao jednog od ovih 15, da vidim ima li muda da proba)
Dalje:
52% vjeruje da je serijat istinska rijec Boga, dok 39% misli da su ga osmislili ljudi pod utjecajem vjere.
29% smatra da se serijat treba primjenjivati i na pripadnike drugih vjera, dok 24% misli da vjerski sudovi trebaju rjesavati imovinske sporove
51% bi radije imalo jakog vodju nego demokraciju (47%) - mada mislim da ovo ima vise veze s Titom nego Poslanikom.![]()
![]()
![]()
33% smatra da je preobracenje nevjernika na njihovu vjeru zapravo vjerska duznost
A pa eto vam vas cherry picking, hebo vas on... Najtolerantniji, naj naj, a Kosovo progresivnije od nas. O Albaniji da i ne pricamo.![]()
Citaj sta pise:
punishment for adultery.
Isto tako, rekao si da ovih 3% "nije puno"... Meni jeste, i previse.
Ko sto vec rekoh, ispada da se dio stanovnistva radikalizira i ima uvjerenja nespojiva s nasim pravnim sistemom i moralnim normama, dok s druge strane spektra masa ljudi postaju muslimani samo imenom. Sta je s onih izmedju? S tradicionalnih vjernika?
Kako je krenulo, za koju godinu bi mogli imati 10% ovih pobornika kamenovanja i 50% "liberalnih" muslimana koji zapravo i nisu muslimani. Zasto to smeta samo meni, a ne vjernicima poput tebe?
- Alfons Kauders
#104 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Eeee stani malo...
Pa ti si covjece PROMIJENIO moj citat?!
Ovo pise u uvodnom postu, editovan prije 2 dana, kada sam i rekao.
Pa necemo tako Dino, nismo mi vesla sisali. Ako iko ovdje ista pokusava krivo prikazati, to nisam ja - vec ti.
Ti si onako nonsalantno izbacio podvuceni dio.Ispada da je 15% muslimana u BiH za uvodjenje serijata. a od tih 15%:
32% zagovara tjelesne kazne za kradju, u skladu sa serijatom (kako ce onda glasati u parlamentu jebote?!)
21% vjeruje da je kamenovanje adekvatna kazna za preljubu
Pa necemo tako Dino, nismo mi vesla sisali. Ako iko ovdje ista pokusava krivo prikazati, to nisam ja - vec ti.
-
BatoS
#105 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
To si ispravio nakon pet strana gdje si sa istomisljenicima predstavljao bosanske muslimane kao nazadne radikale, primitivce i slicno...Alfons Kauders wrote:Eeee stani malo...
Ti si onako nonsalantno izbacio podvuceni dio.Ispada da je 15% muslimana u BiH za uvodjenje serijata. a od tih 15%:
32% zagovara tjelesne kazne za kradju, u skladu sa serijatom (kako ce onda glasati u parlamentu jebote?!)
15% misli da ljude koji napuste islam treba pogubiti (bas bi rado upoznao jednog od ovih 15, da vidim ima li muda da proba)![]()
![]()
![]()
Cijela ova tema ti vise nema smisla, jer stoji i dalje da su bosanski muslimani medju najtolerantnijim u svijetu... i daleko tolerantniji od svojih komsija pravoslavaca i katolika koji zapisavaju svoju terirotiju krstovima, krsnim slavama, podrzavanjem genocida, izgradnjom crkava u dvoristu povratnika i mnogo drugih stvari...
Znaci niko nije vrsio "chery picking" osim tebe.
- Alfons Kauders
#106 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Dakle ti priznajes da si mijenjao moj tekst kako bi dokazao svoje tvrdnje, koje ne stoje?BatoS wrote:To si ispravio nakon pet strana gdje si sa istomisljenicima predstavljao bosanske muslimane kao nazadne radikale, primitivce i slicno...Alfons Kauders wrote:Eeee stani malo...
15% misli da ljude koji napuste islam treba pogubiti (bas bi rado upoznao jednog od ovih 15, da vidim ima li muda da proba)![]()
![]()
![]()
Cijela ova tema ti vise nema smisla, jer stoji i dalje da su bosanski muslimani medju najtolerantnijim u svijetu... i daleko tolerantniji od svojih komsija pravoslavaca i katolika koji zapisavaju svoju terirotiju krstovima, krsnim slavama, podrzavanjem genocida, izgradnjom crkava u dvoristu povratnika i mnogo drugih stvari...
Znaci niko nije vrsio "chery picking" osim tebe.
Izmjene su napravljene neposredno nakon otvaranja teme, sto se moze primjetiti i po datumima. Ako lazem ja, ne laze baza podataka klixa, osim ako sumnjas da sam neki mega haker i da na forumu mogu radit sta hocu - a u tom slucaju bi me trebao prijaviti FUP-u.
Te izmjene sam pomenuo i par puta na samoj temi, koju ili nisi pratio ili namjerno to presucujes (ja tipujem na ovo drugo, jer sam ti u vise navrata ukazao na to, i nista)
Kao sto rekoh, necemo tako. Cherry picking je jedno, laganje je drugo. Pogodi sta ti radis? Lazes brate, lazes... I to ofirno, crno na bijelo.
Btw, ako smatras da tema nema smisla, onda se ne javljaj na nju, onda ne trollaj, onda mi se ne javljaj privatnim porukama, onda se ne zali moderaciji za moje navodno vrijedjanje muslimana itd itd itd...
-
BatoS
#107 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Ali ti si na pet strana covjece raspravljao sa laznim podacima... sta ces sad... da to ignorisemo... da ignorisemo tvoju originalnu namjeru sa ovom temom... ?Alfons Kauders wrote:Dakle ti priznajes da si mijenjao moj tekst kako bi dokazao svoje tvrdnje, koje ne stoje?
Izmjene su napravljene neposredno nakon otvaranja teme, sto se moze primjetiti i po datumima. Ako lazem ja, ne laze baza podataka klixa, osim ako sumnjas da sam neki mega haker i da na forumu mogu radit sta hocu - a u tom slucaju bi me trebao prijaviti FUP-u.
Te izmjene sam pomenuo i par puta na samoj temi, koju ili nisi pratio ili namjerno to presucujes (ja tipujem na ovo drugo, jer sam ti u vise navrata ukazao na to, i nista)
Temu treba zatvoriti jer i dalje stoji da su bosanski muslimani najtolerantniji na svijetu.Btw, ako smatras da tema nema smisla, onda se ne javljaj na nju, onda ne trollaj, onda mi se ne javljaj privatnim porukama, onda se ne zali moderaciji za moje navodno vrijedjanje muslimana itd itd itd...
Necu ti dozvoliti da moj narod koji je dozivjeo genocid i koji je sacuvao svoj obraz u ratu i koji ni danas ne poziva na osvetu predstavljas kao radikalan i kao nekakvu prijetnju miru.
Znaci necu da ti dozvolim da cetnicku pricu i opravdanje za genocid kako su bosanski muslimani teroristi i sl. provlacis ovdje.
Jedino sto ti treba uradis je da priznas gresku i da priznas da su bosanski muslimani medju najtolerantnijim na svijetu i da su njihove komsije te koje imaju problem sa radikalizmom... komsije koje grade krstove po brdima, komsije ciji popovi velicaju zlocince, komsije koje grade crkve u dvoristima povratnika, koji u multikulturalnoj sredini daju krsne slave svim javnim institucijama i vrse otvorenu diskiminaciju nad gradjanima koji nisu pravoslavci.
Pricaj o tome ako ti je stalo do radikalizma... bosanske muslimane zaobidji u sirokom luku ako imas i malo obraza.
Last edited by BatoS on 14/05/2013 11:58, edited 3 times in total.
- Alfons Kauders
#108 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Vala dosta je bilo.BatoS wrote:Ali ti si na pet strana covjece raspravljao sa laznim podacima... sta ces sad... da to ignorisemo... da ignorisemo tvoju originalnu namjeru sa ovom temom... ?Alfons Kauders wrote:Dakle ti priznajes da si mijenjao moj tekst kako bi dokazao svoje tvrdnje, koje ne stoje?
Temu treba zatvoriti jer i dalje stoji da su bosanski muslimani najtolerantniji na svijetu.Btw, ako smatras da tema nema smisla, onda se ne javljaj na nju, onda ne trollaj, onda mi se ne javljaj privatnim porukama, onda se ne zali moderaciji za moje navodno vrijedjanje muslimana itd itd itd...
Necu ti dozvoliti da moj narod koji je dozivjeo genocid i koji je sacuvao svoj obraz u ratu i koji ni danas ne poziva na osvetu predstavljas kao radikalan kao nekakvu prijetnju miru.
Znaci necu da ti dozolim da cetnicku pricu i opravdanje za genocid kako su bosanski muslimani teroristi i sl. provlacis ovdje.
Jedino sto ti treba uradis je da priznas gresku i da priznas da su bosanski muslimani medju najtolerantnijim na svijetu i da su njihove komsije te koje imaju problem sa radikalizmom... komsije koje gradove krstove po brdima, komsije ciji popovi velicaju zlocince, komsije koje grade crkve u dvoristima povratnika, koji u multikulturalnoj sredini daju krsne slave svim javnim institucijama i vrse otvorenu diskiminaciju nad gradjanima koji nisu pravoslavci.
Pricaj o tome ako ti je stalo do radikalizma... bosanske muslimane zaobidji u sirokom luku ako imas i malo obraza.
Prvo lazes i izmisljas, sad me jos nazivas cetnikom koji opravdava genocid?! Krasno, nema sta - a meni se zatvara tema i zali se na moje postove?!
Ma zaboli me, ako je ovo normalna rasprava, neka moderacija zatvori temu. Lijep dan, odo bjezat s posla pa na bajk. Jebo ovo.
-
miki.ba
- nasa
#110 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Nema, ako prelistas neki atlas.....miki.ba wrote:http://www.klix.ba/vijesti/regija/par-k ... /130515010
Znaci ipak ima istine u anketi.
Pricamo o dijelu ankete koji se odnosi na BiH.....a mozes ubaciti i rezultate iste u Karabuskom polju....odnosno C.G.
-
BatoS
#111 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
"U samom urbanom dijelu Gradske Opštine Tuzi nekad je bilo oko 80% Bošnjaka, sada je obrnuta situacija, iako se gospodin Camaj u intervjuu žali na pokušaj asimilacije Bošnjaka nad Albancima.miki.ba wrote:http://www.klix.ba/vijesti/regija/par-k ... /130515010
Znaci ipak ima istine u anketi.![]()
Problemi u Gradskoj Opštini Tuzi su mnogo dublji i veći nego se u javnosti prikazuju. Postoje ne male medjunacionalne tenzije, sukobi nacionalnih interesa zavijeni u političke oblande, lobiji, ogroman novac i uticaj plemenskih i vjerskih zajednica – nekih manje, nekih više.
Propagira se stav: “Kupujte imanja i kuće od njih ne pitajte za cijenu. Ne smijete prodati svoja imanja i kuće nikom osim ljudima iz svoje nacionalne zajednice, inače ćete biti izopšteni iz nje.
Veoma kompleksna, zapaljiva i nimalo naivna situacija."
http://www.pcnen.com/portal/2011/06/24/ ... sko-polje/
Danas je u tom kraju oko 1500 Bosnjaka... sve ce se to ili iseliti ili biti asimilirano od strane Albanaca... bilo katolika, bilo muslimana.
-
miki.ba
#112 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Hoceš da kažeš da kod nas nema slicnih situacija?nasa wrote:Nema, ako prelistas neki atlas.....miki.ba wrote:http://www.klix.ba/vijesti/regija/par-k ... /130515010
Znaci ipak ima istine u anketi.
Pricamo o dijelu ankete koji se odnosi na BiH.....a mozes ubaciti i rezultate iste u Karabuskom polju....odnosno C.G.
- nasa
#113 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Imas li ti kakvih argumenata za takve pojave u BiH osim crne hronike u Crnoj Gori ?
-
miki.ba
#114 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Mogao bi ti ispricati par slucajeva iz mog komšiluka, al nije bilo u crnoj hronici.nasa wrote:Imas li ti kakvih argumenata za takve pojave u BiH osim crne hronike u Crnoj Gori ?
- nasa
#115 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Mogu i ja tebi par slucajeva iz mog komsiluka,brakovi izmedju pripadnika razlicitih religija,isto nisu stigli do crne hronikemiki.ba wrote:Mogao bi ti ispricati par slucajeva iz mog komšiluka, al nije bilo u crnoj hronici.nasa wrote:Imas li ti kakvih argumenata za takve pojave u BiH osim crne hronike u Crnoj Gori ?
-
miki.ba
#116 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
nasa wrote:Mogu i ja tebi par slucajeva iz mog komsiluka,brakovi izmedju pripadnika razlicitih religija,isto nisu stigli do crne hronikemiki.ba wrote:Mogao bi ti ispricati par slucajeva iz mog komšiluka, al nije bilo u crnoj hronici.nasa wrote:Imas li ti kakvih argumenata za takve pojave u BiH osim crne hronike u Crnoj Gori ?
Kod mene ima pripadnika iste religije koji su stigli do crne hronike.
-
semirizsvemira
#117 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Gledo reportazu i sad to je sve tachno . Majko moja sta mediji mogu uraditi od ljudiioannes wrote:o kakvim moralnim normama je rijec?caros wrote:
Znam da se ateiste nece sloziti ali ovo je poprilicno tacno,jedno vodi drugome i pravi vjernik je i moralan.Uostalom,uz religiju se lakse drzati tih nekih moralnih normi.
ja sam gledao reportazu o skandinavskim zemljama....i ako su nominalno Protestanti
velika vecina su Ateisti....po mom pojmu nema posteniji ljudi od njih.
jel o tom moralu govoris?
-
theTruePath
#118 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Iznenadjen sam u pozitivnom smislu
-
_Sarajka
#119 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Nadam se da ne uzimaš kao 100% rekevantne ove podatke obzirom da si kao pokretač teme ( pretpostavljam ) upoznat sa metodama kako se do njih dolazi ?Koje pojedinosti mogu posredno ili neposredno utjecati na rezultate i sl ?Kako se općenito ispituje javno mnenje ili prave ankete ?Parametri ?Alfons Kauders wrote:Sax i Anadolija uradise jutros jako pozitivan clanak na ovu temu, kao dobro kotiramo u istrazivanju Pew Research Centra...
Ispada da je 15% muslimana u BiH za uvodjenje serijata.a od tih 15%:
Dalje:
![]()
![]()
A pa eto vam vas cherry picking, hebo vas on... Najtolerantniji, naj naj, a Kosovo progresivnije od nas. O Albaniji da i ne pricamo.
-
theTruePath
#120 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Albanci nikad nisu bili neki vjernici,oni se danas masovno krsteA pa eto vam vas cherry picking, hebo vas on... Najtolerantniji, naj naj, a Kosovo progresivnije od nas. O Albaniji da i ne pricamo.
- NIN
#121 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Hoces reci da su bas zato progresivniji?theTruePath wrote:Albanci nikad nisu bili neki vjernici,oni se danas masovno krsteA pa eto vam vas cherry picking, hebo vas on... Najtolerantniji, naj naj, a Kosovo progresivnije od nas. O Albaniji da i ne pricamo.
- славянин
#122 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Donekle i jesu jer plove gdje vjetar puseNIN wrote:Hoces reci da su bas zato progresivniji?theTruePath wrote:Albanci nikad nisu bili neki vjernici,oni se danas masovno krsteA pa eto vam vas cherry picking, hebo vas on... Najtolerantniji, naj naj, a Kosovo progresivnije od nas. O Albaniji da i ne pricamo.
-
theTruePath
#123 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka
Ja nisam rekao da su progresivni,to je rekao otvarac ove teme,za njega jwe progresivno sto vise prihvacas liberalne ideje i tako to.Ja gledam po drugim stvarima,i po tim "stvarima" mi smo progresivnijiNIN wrote:Hoces reci da su bas zato progresivniji?theTruePath wrote:Albanci nikad nisu bili neki vjernici,oni se danas masovno krsteA pa eto vam vas cherry picking, hebo vas on... Najtolerantniji, naj naj, a Kosovo progresivnije od nas. O Albaniji da i ne pricamo.