Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Rasprave o vjerskim temama.
Alfons Kauders

#1 Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

Sax i Anadolija uradise jutros jako pozitivan clanak na ovu temu, kao dobro kotiramo u istrazivanju Pew Research Centra...

http://www.klix.ba/vijesti/bih/bh-musli ... /130512015

Inace istrazivanje je ovdje, i ne bi mi mrsko da malo proshnjofam i vidim ima li sta interesantno (ruzan dan, nidje mi se ne izlazi)

http://www.pewforum.org/Muslim/the-worl ... ciety.aspx

Elem pogledao sam rezultate i ne vidim nekih razloga za slavlje. Anadolija je ocito napisala clanak tako sto je birala cinjenice koje im gode, tzv. cherry picking, ali kad se pogleda i ostatak brojeva, malo je reci da imamo razloga za brigu. Problem je sto se isto moze uraditi i s druge polazne tacke, da vidimo sta je to najnegativnije i gdje nas deru Albanija, Kosovo, Turska i sl. Dakle:

Ispada da je 15% muslimana u BiH za uvodjenje serijata. :-) a od tih 15%:

32% zagovara tjelesne kazne za kradju, u skladu sa serijatom (kako ce onda glasati u parlamentu jebote?!) :-)

21% vjeruje da je kamenovanje adekvatna kazna za preljubu :shock:

15% misli da ljude koji napuste islam treba pogubiti
(bas bi rado upoznao jednog od ovih 15, da vidim ima li muda da proba)

Dalje:

52% vjeruje da je serijat istinska rijec Boga, dok 39% misli da su ga osmislili ljudi pod utjecajem vjere.

29% smatra da se serijat treba primjenjivati i na pripadnike drugih vjera, dok 24% misli da vjerski sudovi trebaju rjesavati imovinske sporove

51% bi radije imalo jakog vodju nego demokraciju (47%) - mada mislim da ovo ima vise veze s Titom nego Poslanikom. :D

17% smatra da vjerske vodje trebaju imati utjecaja na politiku.

65% smatra da je vjerovanje u Boga preduslov za moralnost :lol: :lol: :lol:

4% nema nista protiv poligamije

45% smatra da zena UVIJEK mora slusati muza :D (jedva cekam da se ovi ozene)

58% misli da je samo Islam ispravna vjera, tj. da samo muslimani idu u raj

33% smatra da je preobracenje nevjernika na njihovu vjeru zapravo vjerska duznost

93% samo druge muslimane smatra bliskim prijateljima :D

45% ne vjeruje u evoluciju :-)

A pa eto vam vas cherry picking, hebo vas on... Najtolerantniji, naj naj, a Kosovo progresivnije od nas. O Albaniji da i ne pricamo. :D
Last edited by Alfons Kauders on 12/05/2013 11:36, edited 1 time in total.
sinuhe

#2 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by sinuhe »

Albanija je drzava ima tome 100 godina. Nema razloga da ih neko iz BiH potcjenjuje.
Iz razloga ovog ili onog Bosnjaci su se dosta pomuslimanili, da tako kazem, u 20 godina.
caros

#3 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by caros »

65% smatra da je vjerovanje u Boga preduslov za moralnost

Znam da se ateiste nece sloziti ali ovo je poprilicno tacno,jedno vodi drugome i pravi vjernik je i moralan.Uostalom,uz religiju se lakse drzati tih nekih moralnih normi.
Alfons Kauders

#4 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

sinuhe wrote:Albanija je drzava ima tome 100 godina. Nema razloga da ih neko iz BiH potcjenjuje.
Sorry ako tako ispada, nije mi bio cilj blatiti Albaniju - cak im zavidim, po vecini pokazatelja su nekoliko decenija ispred nas, da ne kazem vijekova :D
kritichar

#5 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by kritichar »

stalno ateisti otvaraju teme o islamu
sve ih nešto strah
NIN

#6 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by NIN »

caros wrote:65% smatra da je vjerovanje u Boga preduslov za moralnost

Znam da se ateiste nece sloziti ali ovo je poprilicno tacno,jedno vodi drugome i pravi vjernik je i moralan.Uostalom,uz religiju se lakse drzati tih nekih moralnih normi.
Necemo u tom smijeru!
Alfons Kauders

#7 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

caros wrote:65% smatra da je vjerovanje u Boga preduslov za moralnost

Naravno da se necemo sloziti. :D

Reci da je neko potencijalno nemoralan zato jer nije vjernik je otprilike isto kao da kazes da je neko potencijalni bombas samoubica zato sto je vjernik - mrtvi nonsens koji je nemoguce dokazati bilo kakvim argumentima i istrazivanjima. Uostalom, vec ima tema o tome (na koju se nisam javljao jer smatram da se tu fakat nema o cemu pricati)
ioannes

#8 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by ioannes »

caros wrote:

o kakvim moralnim normama je rijec?
ja sam gledao reportazu o skandinavskim zemljama....i ako su nominalno Protestanti
velika vecina su Ateisti....po mom pojmu nema posteniji ljudi od njih.
jel o tom moralu govoris?
kritichar

#9 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by kritichar »

Moral je jedna od stvari o kojima musliman i ateista nemaju šta raspravljati, jer nemaju iste definicije, isto kao da porediš kruške i jabuke
Alfons Kauders

#10 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

kritichar wrote:stalno ateisti otvaraju teme o islamu
sve ih nešto strah
Pazi stari, bilo tebi drago ili ne, ali ateisti zive ovdje. Rezultate ovog istrazivanja objavila su dva prilicno velika medija u BiH, a meni se ne svidja sto su birali cinjenice koje im gode, da prikazu vjernike u boljem svjetlu.

A to sto bi me 15% ispitanika rado ubilo mi svakako daje za pravo ne samo da otvaram teme na forumu, vec da im se sjetim nekoliko koljena porodice. :D
NIN

#11 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by NIN »

ioannes wrote:
caros wrote:

o kakvim moralnim normama je rijec?
ja sam gledao reportazu o skandinavskim zemljama....i ako su nominalno Protestanti
velika vecina su Ateisti....po mom pojmu nema posteniji ljudi od njih.
jel o tom moralu govoris?
Kako rekoh, necemo u tom smijeru!
Hiran

#12 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Hiran »

Alfons Kauders wrote:Sax i Anadolija uradise jutros jako pozitivan clanak na ovu temu, kao dobro kotiramo u istrazivanju Pew Research Centra...

Inace istrazivanje je ovdje, i ne bi mi mrsko da malo proshnjofam i vidim ima li sta interesantno (ruzan dan, nidje mi se ne izlazi)

Elem pogledao sam rezultate i ne vidim nekih razloga za slavlje. Anadolija je ocito napisala clanak tako sto je birala cinjenice koje im gode, tzv. cherry picking, ali kad se pogleda i ostatak brojeva, malo je reci da imamo razloga za brigu. Problem je sto se isto moze uraditi i s druge polazne tacke, da vidimo sta je to najnegativnije i gdje nas deru Albanija, Kosovo, Turska i sl. Dakle:
Mislim da je vrijeme da se bosanski islam počne izvoziti u islamske zemlje a ne obratno. :bih:
Alfons Kauders

#13 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

Btw, ljudi molim vas - o moralu i "svjetonazoru" ateista vec ima jedna tema. Nemojte i ovu pretvarati u nesto slicno...

Meni nije bilo mrsko citati i prevoditi, cisto da raja malo vidi, a sad cijela tema treba otici u neku stvar, bez da je iko rekao rijec o rezultatima istrazivanja radi koje sam je otvorio.
NIN

#14 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by NIN »

Alfons Kauders wrote:Btw, ljudi molim vas - o moralu i "svjetonazoru" ateista vec ima jedna tema. Nemojte i ovu pretvarati u nesto slicno...

Meni nije bilo mrsko citati i prevoditi, cisto da raja malo vidi, a sad cijela tema treba otici u neku stvar, bez da je iko rekao rijec o rezultatima istrazivanja radi koje sam je otvorio.
Tako je!
Alfons Kauders

#15 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

Hiran wrote:
Alfons Kauders wrote:Sax i Anadolija uradise jutros jako pozitivan clanak na ovu temu, kao dobro kotiramo u istrazivanju Pew Research Centra...

Mislim da je vrijeme da se bosanski islam počne izvoziti u islamske zemlje a ne obratno. :bih:
Da - a moze vala i turski, albanski (ima jos zemalja koje dobro kotiraju, da ne reklamiram)... :thumbup: Bolje kotiramo od vecine, ali opet me masa ovih brojeva brine, mada neki od njih nemaju veze sa vjerom (npr. onaj dio za vodje, i donekle za zene - iste bi rezultate dobili od katolika i pravoslavaca u ovom dijelu svijeta)

Ono sto nedostaje istrazivanju su rezultati za muslimane u Z.Evropi, to bi bilo interesantno
nasa

#16 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by nasa »

Istrazivanje pokazuje i neznanje o religiji za koju pojedinac tvrdi da joj pripada npr.nije duznost preobracenje nevjrenika ,da slusa muza pogotovo ne uvijek jer svakako da muz nije uvijek upravu samo je covjek,utjecaj vjerskih vodja na politiku -potpuno konfuzno itd.
Alfons Kauders

#17 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

nasa wrote:Istrazivanje pokazuje i neznanje o religiji za koju pojedinac tvrdi da joj pripada npr.nije duznost preobracenje nevjrenika ,da slusa muza pogotovo ne uvijek jer svakako da muz nije uvijek upravu samo je covjek,utjecaj vjerskih vodja na politiku -potpuno konfuzno itd.
Da - taj dio za zene ima vise veze s balkanskim krkanlukom i patrijarhalnoscu nego sa vjerom.

Ali onih 21% koji su za kamenovanje mi nikako ne idu u glavu. Sve nesto kontam kako su zvali raju i ovih bukvalno podjebavali anketare. Nema teorije da je ta cifra u pitanju.
Cherry-Cherry

#18 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Cherry-Cherry »

32% zagovara tjelesne kazne za kradju, u skladu sa serijatom (kako ce onda glasati u parlamentu jebote?!) :-)

15% misli da ljude koji napuste islam treba pogubiti (bas bi rado upoznao jednog od ovih 15, da vidim ima li muda da proba)
:shock: :shock: :shock: mene je strah, kad pogledam gdje živim :run: :run:
sinuhe

#19 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by sinuhe »

Malo je glupo uopste pitati za kamenovanje u zemlji gdje takvo nesto nije zabiljezeno. Tu onda mora biti i zajebancije u odgovorima. Mada sigurno da ima i takvih.
NIN

#20 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by NIN »

Alfons Kauders wrote:
nasa wrote:Istrazivanje pokazuje i neznanje o religiji za koju pojedinac tvrdi da joj pripada npr.nije duznost preobracenje nevjrenika ,da slusa muza pogotovo ne uvijek jer svakako da muz nije uvijek upravu samo je covjek,utjecaj vjerskih vodja na politiku -potpuno konfuzno itd.
Da - taj dio za zene ima vise veze s balkanskim krkanlukom i patrijarhalnoscu nego sa vjerom.

Ali onih 21% koji su za kamenovanje mi nikako ne idu u glavu. Sve nesto kontam kako su zvali raju i ovih bukvalno podjebavali anketare. Nema teorije da je ta cifra u pitanju.
Zavisi. Nisam se bas zadao prelistati cijeli linAk ali ako je ovih 21% u onih 15% sto je za serijat onda je realno ali ako je ovih 21% od ukupnog uzorka onda je lafina.
Alfons Kauders

#21 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

Cherry-Cherry wrote:

15% misli da ljude koji napuste islam treba pogubiti (bas bi rado upoznao jednog od ovih 15, da vidim ima li muda da proba)
:shock: :shock: :shock: mene je strah, kad pogledam gdje živim :run: :run:
I mene taj dio najvise cudi. Ima jos nekih blentavih rezultata, nisam bas sve citirao.

Jednostavno je tesko povjerovati da bi 21% ispitanika bilo za kamenovanje, ili 15% za pogubljenje "otpadnika od vjere"... Osim ako nisu anketirali domacinstva po Bocinji i Maoci... 32% za rezanju ruku me toliko ne cudi bas toliko, s obzirom na kolicinu lopovluka :D

Fakat nikako ne mogu objasniti te cifre, osim ako ih raja fakat nije zajebavala dok su odgovarali na pitanja. Ili, sto bi bilo puno gore, dobar dio raje koji drzi vjeru za sebe i na prvi pogled izgleda tolerantno zapravo razmislja radikalnije od velikog broja vehabija... Isto kao sto na izborima 1990 niko ne rece da je glasao za nacionaliste, pa opet pobijedise. :D
Alfons Kauders

#22 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

NIN wrote:
Alfons Kauders wrote:

Zavisi. Nisam se bas zadao prelistati cijeli linAk ali ako je ovih 21% u onih 15% sto je za serijat onda je realno ali ako je ovih 21% od ukupnog uzorka onda je lafina.
I meni se tako cini, trebam pogledati opet, mozda sam preskocio taj dio. Ali cak i to je puno. To je onda oko 3% u uzorku od hiljadu i po ljudi, a otprilike isti procenat opravdava bombase samoubice i podrzava poligamiju.

Ako je bio reprezentativan uzorak, ispade da od oko 2 miliona muslimana u BiH imamo oko 3% takvih, sto je puuuuno.

Edit

Jap, tih 21% i 32% se odnosi na onih 15% koji su za uvodjenje serijata.
nasa

#23 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by nasa »

Alfons Kauders wrote:

Ma ne razmisljaju kada odgovaraju jer ih se u stvarnosti ne tice s obzirom da zivimo u zemlji koja ni u pokasaju nema namjeru uvodjenja ovih radikalnih kazni....
Inace je kazneni dio serijata pravo komplikovan,tezak za shvatiti pa i oni koji se bave s njim nude cesto vrlo razlicita misljenja o primjerenim kaznama,a mozes misliti obicni ljudi ....
I upravu je NiN ako je u onih 15 % koji su za serijat onda moguce inace.....nerealno s obzirom da prema drugoj anketi samo 19 % muslimana u BIH izjavljuje da redovno obavlja namaz koji je sigurno puno jasniji i obavezniji prpopis od teskih kazni....
Alfons Kauders

#24 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

nasa wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ma ne razmisljaju kada odgovaraju jer ih se u stvarnosti ne tice s obzirom da zivimo u zemlji koja ni u pokasaju nema namjeru uvodjenja ovih radikalnih kazni....
Inace je kazneni dio serijata pravo komplikovan,tezak za shvatiti pa i oni koji se bave s njim nude cesto vrlo razlicita misljenja o primjerenim kaznama,a mozes misliti obicni ljudi ....
I upravu je NiN ako je u onih 15 % koji su za serijat onda moguce inace.....nerealno s obzirom da prema drugoj anketi samo 19 % muslimana u BIH izjavljuje da redovno obavlja namaz koji je sigurno puno jasniji i obavezniji prpopis od teskih kazni....
Jeste, do mene... Listao sam rezultate za Bosnu i ova tri pitanja se odnose samo na onih 15% koji su pozitivno odgovorili na uvodjenje serijata. Editovao sam uvodni post, da ne bude zabune.

Problem je sto je i to previsoko - 3% od 2 miliona je 60,000 dusa... To je jedan grad
kritichar

#25 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by kritichar »

nešto sam pročitao i po meni ova anketa nije relevantna, jer

26 posto muslimana u BiH smatra da je vanbračna ljubavna veza moralno opravdana
kakav musliman ovo može ohalaliti, ovakve stvari izvode iz vjere
i
58% misli da je samo Islam ispravna vjera, tj. da samo muslimani idu u raj
znači 42% ispitanika se ne slažu sa Kur'anom

Bog samo zna ko su ispitanici
Post Reply