Peugeot 508 vs. Citroen C5

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
madner

#51 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by madner »

Gdje taj C5 sto ima sve to sto si nabrojao? :D
Neka insajderska DS verzija?

:D

Pa jaci je 2.0t od 3.0 motora, 1.6 dizel puno bolji, 2.0 dizel samo bolji :D a biturbo ima bolje performanse od 2.2 biturba u C5. :roll:

Mislim jedno je imati misljenje, no ovo su ciste cinjenice.
citroen xm

#52 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by citroen xm »

Jesi li ono ti vlasnik Insignije? :D
madner

#53 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by madner »

Jesam, zato ti ne govorim o subjektivnim stvarima nego o cinjencama.

Opel ima jaci motor od 2.0, ali 2.0 istog je 40 ks jaci od najboljeg benzinskog motora kojeg mozes dobiti u C5 i koji ima 50% vise kubikaze. To je presmjesan motor. Toliko je trom da novi Citroenov 1.6 ima bolje ubrzanje. :roll:
supercali

#54 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by supercali »

madner wrote:Jesam, zato ti ne govorim o subjektivnim stvarima nego o cinjencama.

Opel ima jaci motor od 2.0, ali 2.0 istog je 40 ks jaci od najboljeg benzinskog motora kojeg mozes dobiti u C5 i koji ima 50% vise kubikaze. To je presmjesan motor. Toliko je trom da novi Citroenov 1.6 ima bolje ubrzanje. :roll:
ako 2.0 ima 40ks vise nego sto ima neki drugi motor 3.0 ne znaci da je bolji
mehanicki bolji je ovaj 3.0 iako ima manje ks i sl
sada i iz 1.2 mozes nabrijati 200ks al to ne znaci da je bolji od 2.0 sa 140 konja
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#55 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by mali_milojica »

Nedavno je drug krenuo u BG na sajam. Nazalost nisu stigli do tamo. Riknuo motor na Insigniji. 2.0 dizel. To je sigurno 4-5 slucaj da znam da su ljudima riknuli motori na Opelima. :-) :roll:
Last edited by mali_milojica on 01/04/2016 15:56, edited 1 time in total.
condy

#56 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by condy »

Sta je ovo sve neki visoki masala ljudi :mrgreen:

Da se stupasim.... :mrgreen:

Respo kako ti stojis sa visinama :mrgreen:
madner

#57 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by madner »

Jah, dakle ako imas motor A koji je pouzdan, trosi manje, kosta manje za odrzavanje i ima bolji moment i vecu snagu i motor B koji ima vecu kubikazu ti bi izabrao B? :D
supercali

#58 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by supercali »

madner wrote:Jah, dakle ako imas motor A koji je pouzdan, trosi manje, kosta manje za odrzavanje i ima bolji moment i vecu snagu i motor B koji ima vecu kubikazu ti bi izabrao B? :D
motor a ne moze biti pouzdan kao motor b cisto iz konstrukcijskih razloga
za potrosnju stoji mada ne mora znaciti
kosta manje diskutabilno
ne moze imati bolji moment nego samo veci a veliki moment je dobar za nesto a manji za nesto drugo zavisno sta trazis
veca snaga? za sta pa ne ides na hokenhajm sa insignijom 508 lagunom i sl nego da se vozis udobno od tacke a do tacke b
supercali

#59 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by supercali »

condy wrote:Sta je ovo sve neki visoki masala ljudi :mrgreen:

Da se stupasim.... :mrgreen:

Respo kako ti stojis sa visinama :mrgreen:
meni svaka moze stati u auto :D
citroen xm

#60 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by citroen xm »

Interesantno kako si se uhvatio najjače ponude. Ja bih izabrao prije atmosverac V6. To što se sada svi ložite na turbo ne znači da je bolji. Meni benzinski atmosferci velike kubikaže daleko ljepše razvijaju snagu od manjih turbaka. O kvalitetu motora da ne pričamo.

Ovaj čovjek kojo bira auto će svakako uzeti nešto mnogo rasprostranjenije, a to je 2.0 dizel.
madner

#61 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by madner »

supercali wrote:
madner wrote:Jah, dakle ako imas motor A koji je pouzdan, trosi manje, kosta manje za odrzavanje i ima bolji moment i vecu snagu i motor B koji ima vecu kubikazu ti bi izabrao B? :D
motor a ne moze biti pouzdan kao motor b cisto iz konstrukcijskih razloga
za potrosnju stoji mada ne mora znaciti
kosta manje diskutabilno
ne moze imati bolji moment nego samo veci a veliki moment je dobar za nesto a manji za nesto drugo zavisno sta trazis
veca snaga? za sta pa ne ides na hokenhajm sa insignijom 508 lagunom i sl nego da se vozis udobno od tacke a do tacke b
Moze biti pouzdaniji od motora B jer ima bolja konstrukcija rjesenja, mada mora biti komplikovaniji. Ne poredimo iste motore, gdje jedan ima turbo a drugi ne, nego dva turbo motora.
Opet konkretni motori, ne teoretski.
Opet, zna se cijena servisa.

Koja je prednost manjeg? :D

Za opusteniju, brzu voznju. Ne mora se ici do Hockenheima, mada bi u Hockenheimu Insignia svakako bila znatno brza. :D
supercali

#62 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by supercali »

madner wrote:
Moze biti pouzdaniji od motora B jer ima bolja konstrukcija rjesenja, mada mora biti komplikovaniji. Ne poredimo iste motore, gdje jedan ima turbo a drugi ne, nego dva turbo motora.

Za opusteniju, brzu voznju. Ne mora se ici do Hockenheima, mada bi u Hockenheimu Insignia svakako bila znatno brza. :D
bez obzira sto su oba turbaci mehanicki je uvijek pouzdaniji onaj s vecom kubikazom
to je stvar konstrukcije fizike matematike i svega poznatog
opet konkretni motori pouzdaniji je motor sa vecom kubikazom 3.0 nego 2.0t

opet cijena servisa ne znaci nista ovdje
sta koja je prednost manjeg?
za opusteniju brzu voznju opet je svejedno koji vozis jer i jednim i drugim dostignes brzinu i vozis tako konstantno
nije bitno ko je startniji ko ima veci obrtni i sl
ko bi bio brzi u hokenhajmu je sasvim nebitno jer nije pravljen za utrke niti ga ljudi kupuju u te svrhe
tempuser

#63 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by tempuser »

citroen xm wrote: Oba auta sam vozio više nego ti, ako je tačno ovih 150 km koje si sam naveo.
[/quote]

Zivota ti jel postoji auto koji ti nisi vozio toliko dugo da znas sve o njemu? Kad se sabere sve ono sto tvrdis da si vozio ti bi trebao biti negdje pred penzijom...
madner

#64 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by madner »

citroen xm wrote:Interesantno kako si se uhvatio najjače ponude. Ja bih izabrao prije atmosverac V6. To što se sada svi ložite na turbo ne znači da je bolji. Meni benzinski atmosferci velike kubikaže daleko ljepše razvijaju snagu od manjih turbaka. O kvalitetu motora da ne pričamo.

Ovaj čovjek kojo bira auto će svakako uzeti nešto mnogo rasprostranjenije, a to je 2.0 dizel.
To je suplja, Prije 15 godina je Opel imao atmosferce koji su bili bolji od ovog smjesnog V6 kod Citroena, samo su ulozili nesto i u razvoj. :D

Stoji isto i za dizele, samo je razlika manja.
madner

#65 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by madner »

supercali wrote:
madner wrote:

bez obzira sto su oba turbaci mehanicki je uvijek pouzdaniji onaj s vecom kubikazom
to je stvar konstrukcije fizike matematike i svega poznatog
opet konkretni motori pouzdaniji je motor sa vecom kubikazom 3.0 nego 2.0t

opet cijena servisa ne znaci nista ovdje
sta koja je prednost manjeg?
za opusteniju brzu voznju opet je svejedno koji vozis jer i jednim i drugim dostignes brzinu i vozis tako konstantno
nije bitno ko je startniji ko ima veci obrtni i sl
ko bi bio brzi u hokenhajmu je sasvim nebitno jer nije pravljen za utrke niti ga ljudi kupuju u te svrhe
Ne mora biti, ako motor B ima konstrukcije fule. Naravno da je mehanicki lakse izvuci 200 ks iz 3000 kubika nego 250 iz 2000, no to jeste znanje inzinjera da i tih 250 bude upakovano u pouzdan motor.
Da su konstrukcijski jednaki, onda bi ti logika bila tacno, ovako nije.

Cijena servisa odredjuje cijenu odrzavanja, tako da ima veze.

Sta imas od manjeg obrntnog momenta? Koja je prednost? :D
supercali

#66 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by supercali »

madner wrote:
citroen xm wrote:Interesantno kako si se uhvatio najjače ponude. Ja bih izabrao prije atmosverac V6. To što se sada svi ložite na turbo ne znači da je bolji. Meni benzinski atmosferci velike kubikaže daleko ljepše razvijaju snagu od manjih turbaka. O kvalitetu motora da ne pričamo.

To je suplja, Prije 15 godina je Opel imao atmosferce koji su bili bolji od ovog smjesnog V6 kod Citroena, samo su ulozili nesto i u razvoj. :D

Stoji isto i za dizele, samo je razlika manja.
e tesko imati boljeg benzinca od pezoa :-)
pa opel je uvijek imao bolje benzince od pezoa ustvari svi su skoro imali bolje benzince od pezoa
za dizele si se zajebao
dizeli od pezoa su ili na samom vrhu ili u samom vrhu sto se tice cjelokupne masovne autoindustrije
tako da bilo koji opelov dizel je mogao samo sanjati da postane pezoov dizel
takodjer pezoovi mjenjaci su medju najgorim tako da je i tu prednost svih ostalih
a posto su ista grupacija ne vjerujem da je velika razlika pezo citroen tako da se to odnosi i na citroene
KB9

#67 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by KB9 »

a kakvo je auto 3008? da li slucajno ima neki vlasnik istog na forumu pa da se izjasni? :mrgreen:

meni nesto nit smrdi nit mirise, unutrasnjost mi fino izgleda al na napiru mi se cini da nema previse neke razlike u komforu spram 308 npr, pogotovo za osobe koje bi potencijalno sjedile nazad a kad prodjes narod pomisli vau vidi dzip :lol:

sto se tice insignije i izgleda (jer to jedino mogu prosudit) meni su u globalu bolji i 508 i c5 al to je vise stvar ukusa na kraju krajeva, sto se drugih stvari tice ne mogu sudit :-D
jefferson

#68 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by jefferson »

citroen xm wrote:
ado-šampion wrote:
Nisam probao 508, ali kakav god da je sumnjam da moze biti otudjeniji od ceste od C5 s hidraulikom, to auto je povezano s cestom ko prosjecan traktor.

Nisam probao ni C5 s obicnim ovjesom, ali bih da kupujem to auto definitivno razmislio o opciji bez hidraulike. Ako taj kupac voli voziti iole brze i ako ga uzme s recimo HDI od 160 konja, uvijek ce ga drzati u sport modu jer jednostavno u normal/comfort postavka ovjesa nije adekvatna momentu tog motora. Tako da dobijes auto koje nit nesto aman zaman amortizuje nit je nesto posebno dinamicno, jer i taj sport mod je prilicno mekan, a imas opasnost od skupog potencijalnog kvara. To ako cemo pricati realno, ako cemo bacati mitove i bajke u kojim se plisani medvjedic s gratis ljuljaskom pritiskom na dugme pretvara u BMW to je za nekog foruma nizeg ranga. :-)

Inace, ja sam imao opciju da kupim oba ta auta, ni kod jednog mi se nije svidio polozaj za volanom. Ne znam koji je klinac tim Francuzima s tim visokim sjedistima, ali ja dosad ne sjedoh ni u jednog u kojem se sjediste moze spustiti kako valja. Nekako iz onog sto sam vidio u kabini i iz dosadasnjeg iskustva s Citroenima i Pezoima, mislim da bi vozacu bolje legao 508.

Ne bih dalje razlagao o drugim autima, samo cu reci da su ta sva auta (C5, 508, Insignija, Mondeo, ...) vrlo slicna, svi imaju vrlina i mana, tako da onaj koji kategoricki daje prednost nekom od njih, ili vrlo dobro zna sta prica (ima kilometraze u svim) ili nema pojma sta prica. Sto se tice Insignije, Insignija i C5 su auta istog ranga, tako da bez neke kilometraze u oba suvisno je pricati koje je bolje. Ja sam probao oba, bez neke kilometraze posebne (do 150 km), i ako cemo objektivno, ako se i za jedno tek tako moze tvrditi da je bolje onda to samo moze biti Insignija. Nije to BMW/Merc/Audi pa da nakon par kilometara vidis da su to 2 svijeta razlicita.
Ako ćemo pričati realno u hidrauliku se razumiješ kao Mara u kriv ku*ac. U Citroen generalno još manje. Nije bitno šta će čovjek kupiti, i da kupi Pasata neka mu je sa srećom. Ali generalno kada god se spomene C5 ili 508 bacate neke bombe ovuda. Te ljulja se kao brod, te zbog volana će poginuti, te ovo, te ono. Sve neki šunaheri koji ulijeću u krivine 150 na sat, a u realnosti pola vas vozi dizelaše sa 1600 kubika i bulji u bord da vidi potrošnju.

Koji su to skupi kvarovi na hidraulici, realno? Koliko košta set 4 amortizera na tvom autu?
Ja sam dosta puta ovdje rekao da je 508 dobro auto, nista manje a nista vise.
Proveo sam za volanom GT modela sigurno nekoliko hiljada km, sto puta sto magistrala, sto planinskih puteva.
508 GT je ocito posljedica dobre ideje i manjka para u PSA. Extra motor pun snage, mjenjac? ehhhhh. Da su skocili preko granice i kupili ZF od 6 brzina (nemora 8, a vec je tada bio dostupan) stvari bi bile puno bolje. Ocito AISIN je bio jeftiniji i to se osjeti.
Motor je toliko jak da je Peugeot promjenio na GT-u komplet prednji ovjes i kocnice. Nije bas nesto aman zaman uspjeh, ali oito da je motor najbolja stvar u tom autu.
E sad volan. Kad su vec mjenjali ovjes i kocnice mogli su i nesto sa volanom uraditi. 150 km/h? Sa 204ks i 458nm u kabini 508 150km/h neizgleda nesto posebno, pa kada sam vozio to auto na auto putu ili bio vozen u njemu kazaljka je debelo iznad 200 bila. Sto? Jer auto to moz, jer je PSA napravila takvo auto, sve do krivine gdje moras dobro spustiti brzinu da bi koliko toliko imao veze sta se desava sa tockovima. Znaci ako napravis auto koje po kazaljci prebaci oznaku 250 km/h (kolika je stavrna brzina to je drugo) onda stavi volan koji ce obezbjediti povratnu informaciju. BMW u svim modelima ima elektricne volane sada, ali u M modelima se vrti dobra stara hidraulika.
508 je dobar auto, ali i dalje klasa Opela, Forda i slicno.
Ta prica: svi vozite preko 150kmh i a imate 1600ccm je ona tipicna ubleha kada nema argumenata. PSA je napravilo brzo auto sa motorom koji fakat malo trosi, pa eto, mogli su nam i ponuditi dobar volan. Ocit nedostatak para u PSA. Jbg, mozda nasljednik dobije bolji volan.
supercali

#69 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by supercali »

madner wrote:
Ne mora biti, ako motor B ima konstrukcije fule. Naravno da je mehanicki lakse izvuci 200 ks iz 3000 kubika nego 250 iz 2000, no to jeste znanje inzinjera da i tih 250 bude upakovano u pouzdan motor.

a motor a ne moze imati fule?
pa niko ne moze znati je li bilokoji motor ima fulu
da znaju ispravili bi
koliko god bilo znanje inzinjera neke stvari ne mogu protiv fizike i matematike
bez obzira sto su konstrukcijski razliciti princip rada je isti tako da je to glavno sva ostala rjesenja tu uticu neznatno
cijena servisa u bloku ovlastenom servisu i kod dedovica do nedavno takodjer ovlastenom je bila razlicita a u pitanju je isti proizvodjac
znamo cijene u asa autu i sl
znaci cijena servisa ne znaci nista u svoj ovoj prici
imas svasta nesto
obrtni moment je bitan pri startu i ubrzanju a tokod ovih auta uopste nije bitno
valjda znas sta je obrtni moment
prednosti manjeg o momenta je u dugotrajnosti jer obrtni moment zavisi od hoda klipa i jos masu stvari
530i

#70 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by 530i »

mali_milojica wrote:Nedavno je drug krenuo u BG na sajam. Nazalost nisu stigli do tamo. Riknuo motor na Insigniji. 2.0 dizel. To je sigurno 4-5 slucaj da znam da su ljudima riknuli motori na Opelima. :-) :roll:
Čuo sam za par primjera, jedan i ovdje na forumu, ako se dobro sjećam, da su ljudima na Insignijama crkavali mjenjači...i to nije jeftin popravak. Plus, ako si negdje na putu, igranka prava.
ado-šampion

#71 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by ado-šampion »

Ali meni je jako kako na autima to nista ne treba, diskusija za diskusijom, nisi Sumaher, nije Hokenhajm, potignes brzinu i odrzavas, najbolje onda uzeti taj C5 1.6 HDI s kojim on ne moze meda, go ko pistolj najbolje, svakako ima klimu (samo nek puse), ima servo (samo nek nije tezak ko bez serva), itd. Postice brzinu, svakako je od A do B. Zasto onda dati 18-20 k za takvog polovnog Citroena, zasto ne uzeti neko solidno auto od 8-9 k? Ima sve od A do B, puse klima, vrti se lako, postize brzinu, nije dinamican, nije na trkama, objektivno udobnost je nerelevantna za relacije koje vecina nas prelazi... Zasto ne sacuvati 10-12 hiljada onda? Ili vise jbt, ima ih solidnih za A do B da pusu hladno i za 3 k i da se ne kvare?

Jer jbt svaka diskusija se svodi na to da je jedino bitno za svako auto jednostavno prevoz od A do B i da se ne kvari. Ja pored ovakvih strucnjaka ispadoh budala jer sam da preko 20 hiljada da zamijenim auto koje me je slusalo i ispunjavalo moje potrebe, vozilo od A do B, na koje sam prosjecno na odrzavanje godisnje trosio 90-100 maraka.

A ovi sto gruhnuse tolike pare u razvoj autoindustrije su jos vece budale, prije 30 godina auto vozilo od A do B nista se nije kvarilo, a oni 30 godina potrosise tolike pare usavrsavajuci to isto auto i to bez ikakve potrebe. :run:
jefferson

#72 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by jefferson »

supercali wrote:
madner wrote:

a motor a ne moze imati fule?
pa niko ne moze znati je li bilokoji motor ima fulu
da znaju ispravili bi
koliko god bilo znanje inzinjera neke stvari ne mogu protiv fizike i matematike
bez obzira sto su konstrukcijski razliciti princip rada je isti tako da je to glavno sva ostala rjesenja tu uticu neznatno
cijena servisa u bloku ovlastenom servisu i kod dedovica do nedavno takodjer ovlastenom je bila razlicita a u pitanju je isti proizvodjac
znamo cijene u asa autu i sl
znaci cijena servisa ne znaci nista u svoj ovoj prici
imas svasta nesto
obrtni moment je bitan pri startu i ubrzanju a tokod ovih auta uopste nije bitno
valjda znas sta je obrtni moment
prednosti manjeg o momenta je u dugotrajnosti jer obrtni moment zavisi od hoda klipa i jos masu stvari
Pri startu i ubrzanju su bitne ks, obrtni moment je bitan kada je u pitanju elasticnost i vucna snaga.
I de molim te pojasni kako je motor dugtrajniji ako je obrtni moment manji?
Recimo, imas dva ista auta sa 2.0 diezl motorom, iste tezine, recimo 1.5 tona, jedan ima 350nm drugi ima 300nm. Po cemu ce ovaj od 300nm trajati duze kada zumes sve faktore auta u obzir?
ado-šampion

#73 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by ado-šampion »

530i wrote:
mali_milojica wrote:Nedavno je drug krenuo u BG na sajam. Nazalost nisu stigli do tamo. Riknuo motor na Insigniji. 2.0 dizel. To je sigurno 4-5 slucaj da znam da su ljudima riknuli motori na Opelima. :-) :roll:
Čuo sam za par primjera, jedan i ovdje na forumu, ako se dobro sjećam, da su ljudima na Insignijama crkavali mjenjači...i to nije jeftin popravak. Plus, ako si negdje na putu, igranka prava.
Od mene si cuo, mojim prijateljima, doduse vani, popustio dihtung, iscurilo ulje i satran mjenjac. Mene pitali da se raspitam ovdje koliko je, brojem 10 000 maraka u ovlastenom, okvirna cijena, posto ja nisam znao ni koji je tacno motor nit koje je tacno godisnte, samo da je dizel. Uzeli su polovan mjenjac za 1000 eura.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#74 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by konektovan »

Ja ne znam kako pojedini ovdje, ne zavrse ko test vozaci u nekom od proizvodjaca, zaista?! Razumiju se u sve i svasta, a oni tamo su levati, jer ne znaju napraviti auto za adu sampiona, i jos poneke. Mislim, ovdje se prica uvijek svodi na to, da svaki forumas hvali ono sto vozi trenutno, tako da diskusija moze trajati vjecno.
junior3

#75 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by junior3 »

Ja ne mogu da vjerujem da se vi oko Francuza raspravljate. :skoljka:
Post Reply