Neka insajderska DS verzija?
Pa jaci je 2.0t od 3.0 motora, 1.6 dizel puno bolji, 2.0 dizel samo bolji
Mislim jedno je imati misljenje, no ovo su ciste cinjenice.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
ako 2.0 ima 40ks vise nego sto ima neki drugi motor 3.0 ne znaci da je boljimadner wrote:Jesam, zato ti ne govorim o subjektivnim stvarima nego o cinjencama.
Opel ima jaci motor od 2.0, ali 2.0 istog je 40 ks jaci od najboljeg benzinskog motora kojeg mozes dobiti u C5 i koji ima 50% vise kubikaze. To je presmjesan motor. Toliko je trom da novi Citroenov 1.6 ima bolje ubrzanje.
motor a ne moze biti pouzdan kao motor b cisto iz konstrukcijskih razlogamadner wrote:Jah, dakle ako imas motor A koji je pouzdan, trosi manje, kosta manje za odrzavanje i ima bolji moment i vecu snagu i motor B koji ima vecu kubikazu ti bi izabrao B?
meni svaka moze stati u autocondy wrote:Sta je ovo sve neki visoki masala ljudi![]()
Da se stupasim....![]()
Respo kako ti stojis sa visinama
Moze biti pouzdaniji od motora B jer ima bolja konstrukcija rjesenja, mada mora biti komplikovaniji. Ne poredimo iste motore, gdje jedan ima turbo a drugi ne, nego dva turbo motora.supercali wrote:motor a ne moze biti pouzdan kao motor b cisto iz konstrukcijskih razlogamadner wrote:Jah, dakle ako imas motor A koji je pouzdan, trosi manje, kosta manje za odrzavanje i ima bolji moment i vecu snagu i motor B koji ima vecu kubikazu ti bi izabrao B?
za potrosnju stoji mada ne mora znaciti
kosta manje diskutabilno
ne moze imati bolji moment nego samo veci a veliki moment je dobar za nesto a manji za nesto drugo zavisno sta trazis
veca snaga? za sta pa ne ides na hokenhajm sa insignijom 508 lagunom i sl nego da se vozis udobno od tacke a do tacke b
bez obzira sto su oba turbaci mehanicki je uvijek pouzdaniji onaj s vecom kubikazommadner wrote:
Moze biti pouzdaniji od motora B jer ima bolja konstrukcija rjesenja, mada mora biti komplikovaniji. Ne poredimo iste motore, gdje jedan ima turbo a drugi ne, nego dva turbo motora.
Opet konkretni motori, ne teoretski.
Opet, zna se cijena servisa.
Koja je prednost manjeg?![]()
Za opusteniju, brzu voznju. Ne mora se ici do Hockenheima, mada bi u Hockenheimu Insignia svakako bila znatno brza.
[/quote]citroen xm wrote: Oba auta sam vozio više nego ti, ako je tačno ovih 150 km koje si sam naveo.
To je suplja, Prije 15 godina je Opel imao atmosferce koji su bili bolji od ovog smjesnog V6 kod Citroena, samo su ulozili nesto i u razvoj.citroen xm wrote:Interesantno kako si se uhvatio najjače ponude. Ja bih izabrao prije atmosverac V6. To što se sada svi ložite na turbo ne znači da je bolji. Meni benzinski atmosferci velike kubikaže daleko ljepše razvijaju snagu od manjih turbaka. O kvalitetu motora da ne pričamo.
Ovaj čovjek kojo bira auto će svakako uzeti nešto mnogo rasprostranjenije, a to je 2.0 dizel.
Ne mora biti, ako motor B ima konstrukcije fule. Naravno da je mehanicki lakse izvuci 200 ks iz 3000 kubika nego 250 iz 2000, no to jeste znanje inzinjera da i tih 250 bude upakovano u pouzdan motor.supercali wrote:bez obzira sto su oba turbaci mehanicki je uvijek pouzdaniji onaj s vecom kubikazommadner wrote:
Moze biti pouzdaniji od motora B jer ima bolja konstrukcija rjesenja, mada mora biti komplikovaniji. Ne poredimo iste motore, gdje jedan ima turbo a drugi ne, nego dva turbo motora.
Opet konkretni motori, ne teoretski.
Opet, zna se cijena servisa.
Koja je prednost manjeg?![]()
Za opusteniju, brzu voznju. Ne mora se ici do Hockenheima, mada bi u Hockenheimu Insignia svakako bila znatno brza.
to je stvar konstrukcije fizike matematike i svega poznatog
opet konkretni motori pouzdaniji je motor sa vecom kubikazom 3.0 nego 2.0t
opet cijena servisa ne znaci nista ovdje
sta koja je prednost manjeg?
za opusteniju brzu voznju opet je svejedno koji vozis jer i jednim i drugim dostignes brzinu i vozis tako konstantno
nije bitno ko je startniji ko ima veci obrtni i sl
ko bi bio brzi u hokenhajmu je sasvim nebitno jer nije pravljen za utrke niti ga ljudi kupuju u te svrhe
e tesko imati boljeg benzinca od pezoamadner wrote:To je suplja, Prije 15 godina je Opel imao atmosferce koji su bili bolji od ovog smjesnog V6 kod Citroena, samo su ulozili nesto i u razvoj.citroen xm wrote:Interesantno kako si se uhvatio najjače ponude. Ja bih izabrao prije atmosverac V6. To što se sada svi ložite na turbo ne znači da je bolji. Meni benzinski atmosferci velike kubikaže daleko ljepše razvijaju snagu od manjih turbaka. O kvalitetu motora da ne pričamo.
Ovaj čovjek kojo bira auto će svakako uzeti nešto mnogo rasprostranjenije, a to je 2.0 dizel.![]()
Stoji isto i za dizele, samo je razlika manja.
Ja sam dosta puta ovdje rekao da je 508 dobro auto, nista manje a nista vise.citroen xm wrote:Ako ćemo pričati realno u hidrauliku se razumiješ kao Mara u kriv ku*ac. U Citroen generalno još manje. Nije bitno šta će čovjek kupiti, i da kupi Pasata neka mu je sa srećom. Ali generalno kada god se spomene C5 ili 508 bacate neke bombe ovuda. Te ljulja se kao brod, te zbog volana će poginuti, te ovo, te ono. Sve neki šunaheri koji ulijeću u krivine 150 na sat, a u realnosti pola vas vozi dizelaše sa 1600 kubika i bulji u bord da vidi potrošnju.ado-šampion wrote:
Nisam probao 508, ali kakav god da je sumnjam da moze biti otudjeniji od ceste od C5 s hidraulikom, to auto je povezano s cestom ko prosjecan traktor.
Nisam probao ni C5 s obicnim ovjesom, ali bih da kupujem to auto definitivno razmislio o opciji bez hidraulike. Ako taj kupac voli voziti iole brze i ako ga uzme s recimo HDI od 160 konja, uvijek ce ga drzati u sport modu jer jednostavno u normal/comfort postavka ovjesa nije adekvatna momentu tog motora. Tako da dobijes auto koje nit nesto aman zaman amortizuje nit je nesto posebno dinamicno, jer i taj sport mod je prilicno mekan, a imas opasnost od skupog potencijalnog kvara. To ako cemo pricati realno, ako cemo bacati mitove i bajke u kojim se plisani medvjedic s gratis ljuljaskom pritiskom na dugme pretvara u BMW to je za nekog foruma nizeg ranga.![]()
Inace, ja sam imao opciju da kupim oba ta auta, ni kod jednog mi se nije svidio polozaj za volanom. Ne znam koji je klinac tim Francuzima s tim visokim sjedistima, ali ja dosad ne sjedoh ni u jednog u kojem se sjediste moze spustiti kako valja. Nekako iz onog sto sam vidio u kabini i iz dosadasnjeg iskustva s Citroenima i Pezoima, mislim da bi vozacu bolje legao 508.
Ne bih dalje razlagao o drugim autima, samo cu reci da su ta sva auta (C5, 508, Insignija, Mondeo, ...) vrlo slicna, svi imaju vrlina i mana, tako da onaj koji kategoricki daje prednost nekom od njih, ili vrlo dobro zna sta prica (ima kilometraze u svim) ili nema pojma sta prica. Sto se tice Insignije, Insignija i C5 su auta istog ranga, tako da bez neke kilometraze u oba suvisno je pricati koje je bolje. Ja sam probao oba, bez neke kilometraze posebne (do 150 km), i ako cemo objektivno, ako se i za jedno tek tako moze tvrditi da je bolje onda to samo moze biti Insignija. Nije to BMW/Merc/Audi pa da nakon par kilometara vidis da su to 2 svijeta razlicita.
Koji su to skupi kvarovi na hidraulici, realno? Koliko košta set 4 amortizera na tvom autu?
a motor a ne moze imati fule?madner wrote:
Ne mora biti, ako motor B ima konstrukcije fule. Naravno da je mehanicki lakse izvuci 200 ks iz 3000 kubika nego 250 iz 2000, no to jeste znanje inzinjera da i tih 250 bude upakovano u pouzdan motor.
Da su konstrukcijski jednaki, onda bi ti logika bila tacno, ovako nije.
Cijena servisa odredjuje cijenu odrzavanja, tako da ima veze.
Sta imas od manjeg obrntnog momenta? Koja je prednost?
Čuo sam za par primjera, jedan i ovdje na forumu, ako se dobro sjećam, da su ljudima na Insignijama crkavali mjenjači...i to nije jeftin popravak. Plus, ako si negdje na putu, igranka prava.mali_milojica wrote:Nedavno je drug krenuo u BG na sajam. Nazalost nisu stigli do tamo. Riknuo motor na Insigniji. 2.0 dizel. To je sigurno 4-5 slucaj da znam da su ljudima riknuli motori na Opelima.![]()
Pri startu i ubrzanju su bitne ks, obrtni moment je bitan kada je u pitanju elasticnost i vucna snaga.supercali wrote:a motor a ne moze imati fule?madner wrote:
Ne mora biti, ako motor B ima konstrukcije fule. Naravno da je mehanicki lakse izvuci 200 ks iz 3000 kubika nego 250 iz 2000, no to jeste znanje inzinjera da i tih 250 bude upakovano u pouzdan motor.
Da su konstrukcijski jednaki, onda bi ti logika bila tacno, ovako nije.
Cijena servisa odredjuje cijenu odrzavanja, tako da ima veze.
Sta imas od manjeg obrntnog momenta? Koja je prednost?
pa niko ne moze znati je li bilokoji motor ima fulu
da znaju ispravili bi
koliko god bilo znanje inzinjera neke stvari ne mogu protiv fizike i matematike
bez obzira sto su konstrukcijski razliciti princip rada je isti tako da je to glavno sva ostala rjesenja tu uticu neznatno
cijena servisa u bloku ovlastenom servisu i kod dedovica do nedavno takodjer ovlastenom je bila razlicita a u pitanju je isti proizvodjac
znamo cijene u asa autu i sl
znaci cijena servisa ne znaci nista u svoj ovoj prici
imas svasta nesto
obrtni moment je bitan pri startu i ubrzanju a tokod ovih auta uopste nije bitno
valjda znas sta je obrtni moment
prednosti manjeg o momenta je u dugotrajnosti jer obrtni moment zavisi od hoda klipa i jos masu stvari
Od mene si cuo, mojim prijateljima, doduse vani, popustio dihtung, iscurilo ulje i satran mjenjac. Mene pitali da se raspitam ovdje koliko je, brojem 10 000 maraka u ovlastenom, okvirna cijena, posto ja nisam znao ni koji je tacno motor nit koje je tacno godisnte, samo da je dizel. Uzeli su polovan mjenjac za 1000 eura.530i wrote:Čuo sam za par primjera, jedan i ovdje na forumu, ako se dobro sjećam, da su ljudima na Insignijama crkavali mjenjači...i to nije jeftin popravak. Plus, ako si negdje na putu, igranka prava.mali_milojica wrote:Nedavno je drug krenuo u BG na sajam. Nazalost nisu stigli do tamo. Riknuo motor na Insigniji. 2.0 dizel. To je sigurno 4-5 slucaj da znam da su ljudima riknuli motori na Opelima.![]()