Peugeot 307 2.0 HDI-PROBLEM

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
BABOcool

#1 Peugeot 307 2.0 HDI-PROBLEM

Post by BABOcool »

U zadnje vrijeme mi se pocelo desavati da mi se u voznji naglo pregrije i pocinje da blinka lampica za stop...i kada ugasim auto i ponovo upalim, sve se vrati u normalu.

Je li se kome nesto slicno desavalo?
Drvosjeca iz Dejcica

#2 Re: Peugeot 307 2.0 HDI-PROBLEM

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

BABOcool wrote:U zadnje vrijeme mi se pocelo desavati da mi se u voznji naglo pregrije i pocinje da blinka lampica za stop...i kada ugasim auto i ponovo upalim, sve se vrati u normalu.

Cudno s obzirom da se desava u voznji. Jesi li gledao da li se upali ventilator, da li ti samo blinka ili i kazalja pokazuje pprekomjernu temperaturu? Moj ti je savjet da se ne igras sa tim i da odvuces auto u servis da provjere zbog cega se to desava. Ja sam imao jedan slican problem na Volvu V40 ali se desava samo kada se upali klima i samo nakon duze voznje po gradu, na otvorenom se nije desavalo. Vozio auto na servis i na kraju je bilo da su se celije na hladnjaku toliko bile zaprljale da ventilator nije mogao dovoljno ohladiti tekucinu u hladnjaku. Problem rijesen temeljitim pranjem hladnjaka u autopraonici za 10,00KM. Zvuci nevjerovatno ali istinitio. :)

Sretno.
Citizen-X

#3 Re: Peugeot 307 2.0 HDI-PROBLEM

Post by Citizen-X »

Moguce je svasta,

Pogledati remenove pumpe za vodu, je li remen citav, vrti li se.
Pumpa ulja?
Ovo sa hladnjakom isto tako moze biti, termostat?
Ventilator?

Ima jedna stvar a to je da na danasnjim novijim autima ti puno ne mozes da pogledas.
Na jednom Chrysleru Concordu npr. je nemoguce prici akumulatoru tek tako a da o mehanicarskim radovima ne pricam.

Tako da ce ti ipak trebati strucna pomoc.

Samo - sigurno je da je problem ili u rashladjivanju (tekucine, pumpe, protok), ili u podmazivanju (ima li dovoljno ulja, pumpa ulja, filteri).

Staro i zlatno pravilo je da prvo pokusas detektovat kvar - na jeftinim stvarima i jednostavnim.
Cile83

#4 Re: Peugeot 307 2.0 HDI-PROBLEM

Post by Cile83 »

BABOcool wrote:U zadnje vrijeme mi se pocelo desavati da mi se u voznji naglo pregrije i pocinje da blinka lampica za stop...i kada ugasim auto i ponovo upalim, sve se vrati u normalu.

Znaci dobijes signal da ti se motor pregrijava i kad ga ugasis i opet upalis sve normala opet.Sad je pitanje jel ga odma upalis ili cekas neko vrijeme?
Jel ti se temperatura dize istomjerno ili skozi odjedanput na max?
Ovo moze biti problem sensora koji mjeri temperaturu vode u motoru,ja bi ga na diagnostiku prikljucio stim sto bi pratio signal sensora vode u motoru.pregledati prikljucke na sensoru da nema oxidacije ili vlage,uz to pregledati prikljucke mase na motoru i kod akumulatora.
Poazdrav
BABOcool

#5 Re: Peugeot 307 2.0 HDI-PROBLEM

Post by BABOcool »

Cile83 wrote:

Znaci dobijes signal da ti se motor pregrijava i kad ga ugasis i opet upalis sve normala opet.Sad je pitanje jel ga odma upalis ili cekas neko vrijeme?
Jel ti se temperatura dize istomjerno ili skozi odjedanput na max?
Ovo moze biti problem sensora koji mjeri temperaturu vode u motoru,ja bi ga na diagnostiku prikljucio stim sto bi pratio signal sensora vode u motoru.pregledati prikljucke na sensoru da nema oxidacije ili vlage,uz to pregledati prikljucke mase na motoru i kod akumulatora.
Poazdrav

fazon je u tome sto se ovo ne desava stalno.... znaci jednostavno se pocne povecevati temperatura u autu i pocne mi blinkati stop i to sve traje nekih 10 sekundi i opet se vrati u normalu... sad ne mogu biti pametan, sutra cu ga odvuci na servis pa da provjere sta bi moglo biti...
d2

#6 Re: Peugeot 307 2.0 HDI-PROBLEM

Post by d2 »

ma sigurno, nije bezveze auto da se igras sa takvim stvarima... neka pogledaju zasto se to desava. sretno
testdriver

#7 Re: Peugeot 307 2.0 HDI-PROBLEM

Post by testdriver »

nekakav senzor, regulator ili čak može biti termostat

netko je spomenuo akomulator na chraysleru... :D :D ,ja sam prije vozio 300 m, moraš skinuti desnu gumu dolje, pa zaštitu plastiku od branika jer se nalazi s desne strane srkoz unutra, isto tako je kad i žarulju mjenjaš...cijeli prednji branik su mi skidali dolje
Kawai

#8 Re: Peugeot 307 2.0 HDI-PROBLEM

Post by Kawai »

pa Babo zar ga ne kupi prije par hefti? i već problemi?
strong69

#9 Re: Peugeot 307 2.0 HDI-PROBLEM

Post by strong69 »

Jesi bio na servisu? Sta se desilo, u cemu je problem bio?
Post Reply