Peugeot 206

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mara-

#1 Peugeot 206

Post by mara- »

Pozdrav svima,

Imam peugeot-a 206 1.4 benzin 55KW. Kupljen prije 3 godine. Od kako sam ga kupio, na svako paljenje motora, kada je skroz hladan čuo bi se neki zvuk kao da nešto melje iz lijeve strane motora, dakle kod mjenjača i to traje 30-ak sekundi. Stane i prije ako dam jači gas. Planirao sam prodati auto, i naravno da sredim taj problem. Vozio sam ga kod majstora kod kojeg redovno servisiram, i čovjek nije mogao skontati problem, jer je stvarno specifičan. Odvezem drugom majstoru, ne zna ni on. Ali, dok je čovjek tražio problem, taj zvuk se prestane javljati. Ali se upalila lampica za dijagnostiku motora. Odvezem ja opet svom majstoru jer ima opremu za dijagnostiku. I čovjek nađe da imam neku prokletu pumpu za hladan start (neki je zovu fen) koja grije motor pri hladnom startu. Naravno, većina ljudi koji prodaju djelove nikad čuli za ovaj dio. Odem u Blok (ovlašteni servis), i kaže čovjek, ja ovo prvi put vidim u životu. Na kraju nađe dio u katalogu, nov košta 400KM. Ja njemu odmah, doviđenja. Da skratim, nađem dio na otpadu za 100KM, ispravan, provjerio majstor. Ali, danas mi kaže da mi je otišla neka elektronika koja šalje impuls ovom motoru, i ne znam šta još radi. Nisam danas mogao otići do njega, pa ne znam tačno o čemu se radi.

Zovnuo je on nekog elektroničara i on smatra da su to mogli uraditi xenoni koje sam ja ugradio. U pitanju su, naravno, neki kineski sa ebay-a, H4 bixenon, skopčani direktno na akumulator.

Da li ima neko stručan da kaže da li je ovo stvarno moguće? Xenoni su ugrađeni već skoro tri mjeseca i nije bilo problema. Ova lampica se meni i prije nego što sam ugradio xenone jednom palila, ali se sama od sebe ugasila nakon dan dva.

I da li neko zna nekog elektroničara koji bi možda mogao popraviti tu elektroniku. Pretpostavljam da bi me ovlašteni odrao za nov, a moram naći baš isti model elektronike, a to će biti teže na otpadima.

Izvinjavam se na dugom postu, ali svaka pomoć je dobro došla.
mara-

#2 Re: Peugeot 206

Post by mara- »

Hoće li iko pomoći? Daj mi preporučite nekog dobrog auto-električara za pežoe u Sarajevu.
lavic

#3 Re: Peugeot 206

Post by lavic »

Probaj potraziti pomoc u "Pezo" servisu u Pijacnoj ulici na Stupu, ako oni ne poprave onda ovlasteni servis.
Nemoj vise pametovati sa strujom i stavio ti ksenone, da ti lijepo auto izgleda i svjetli kao bozicna jelka.
strojki

#4 Re: Peugeot 206

Post by strojki »

mara- wrote:Pozdrav svima,
Zovnuo je on nekog elektroničara i on smatra da su to mogli uraditi xenoni koje sam ja ugradio. U pitanju su, naravno, neki kineski sa ebay-a, H4 bixenon, skopčani direktno na akumulator.

Da li ima neko stručan da kaže da li je ovo stvarno moguće? Xenoni su ugrađeni već skoro tri mjeseca i nije bilo problema. Ova lampica se meni i prije nego što sam ugradio xenone jednom palila, ali se sama od sebe ugasila nakon dan dva.

I da li neko zna nekog elektroničara koji bi možda mogao popraviti tu elektroniku. Pretpostavljam da bi me ovlašteni odrao za nov, a moram naći baš isti model elektronike, a to će biti teže na otpadima.

Izvinjavam se na dugom postu, ali svaka pomoć je dobro došla.
Da, detalj koji si spomenuo vrlo je bitan. Lampica koja ti se palila prije ugradnje xenona mogla se javiti iz nekog drugog razloga, jer to je lampica koja upoozorava da imas neki "problem", a OBD dijagnostikom se vidi o cemu se tacno radi. Ne mora znaciti da je to bio isti problem, i vrlo vjerovatno nije (a to se zna desiti, da iz nekog razloga, tipa nedovoljno cistog goriva, zraka u gorivu ili sl jedan cilindar preskoci, i on upali dijagnostiku da nesto nije u redu ili sl.)

Kada je u pitanju ostatak elektronike, kod svih auta novije proizvodnje svi potrosaci su direktno na CANbus-u, i kontrolise ih neka poluprovodnicka elektronika. Svi koji o tim stvarima znaju nesto vise znaju da se u takvim kolima lako javljaju parazitni kapaciteti, a oni opet uzrokuju povratne struje i kojesta sto je tesko proracunati. Te greske se lako prihvate tolerancijama, tipa, ova sijalica ce dozvoliti da kroz nju prodje struja te jacine, pod tim naponima, prilikom te i te prijelazne pojave, pa ako se cak nekad i desi da u 10000. slucaju izadje iz tih vrijednosti, pa sta, kupimo novu sijalicu. Povecanje potrosnje el. energije na nekom od izvoda nuzno uzrokuje puno vise "nepredvijenih stanja kola", a ona su u stanju da urade cuda, pa cak i da sprze neki potpuno ispravan dio strujom koja prosto nije predvidjena za njih... To se, vjerovatno, desilo i tebi cinjenicom da si ugradio samoinicijativno kineske xenone...

Inace, ugradnja xenona je sama po sebi nauka, i nije bezvezan razlog da pravi xenoni kostaju preko 2000 maraka (ukljucuje hrpu nekakvih releja, sistem za ciscenje svjetala, ziroskope, hladjenja, cuda...) jer nije sve u samoj sijalici. Zakonski gledano, u svakom smislu to je nelegalno jer taj novi, ugradjeni dio, ukoliko nema potvrdu o certificiranju se i ne smije nalaziti na vozilu, a drugi je sto smeta svima ispred, jer su ga ugradjivali ljudi koji ne razumiju dobro problem. Nasa policija i u blizoj okolini bas i ne kaznjava zbog toga, ali su u EU kazne rigorozne...

Na kraju, vrati auto kakvo je bilo, neko je izracunao da zaista treba da bude takvo. Onda popravljaj kvar... Mozda se sve samo od sebe vrati na staro stanje (sa takvim elektro kvarovima sve je moguce), otidji na dijagnostiku i nadji nekog majstora koji zna sta prica i ima iskustva, vjerovatno pomogne...

Sretno...
respo

#5 Re: Peugeot 206

Post by respo »

strojki nikad vecih gluposti nisam cuo na jednom mjestu
posebno sto se tice pezoa 206
ako ne znas auto nemoj ni pricati o njemu
molim te
Lenon

#6 Re: Peugeot 206

Post by Lenon »

Pokušaj kod "Ikića" u Istočnom Sarajevu, kad ideš cestom od aerodroma na samom ulazu s desne strane. On radi francuska vozila
respo

#7 Re: Peugeot 206

Post by respo »

za struju javi se muji u pezoovom servisu u barama reci onim majstorima da ti on treba jer taj mujo radi pri servisu
i on ce ti rijesiti problem sa strujom
i to sam siguran nema veze sa xenonima koje si stavio
mara-

#8 Re: Peugeot 206

Post by mara- »

Hvala na savjetima.

Prvo, koliko ja znam moje auto nema can-bus sistem. Kako se to tačno može znati? Što se tiče blještenja, to kod mene nije slučaj, svjetla su usmjerena kako treba tako da ne baca nikome u oči. To samo možeš viditi kod golfa 2 gdje oni naloženi likovi namjerno podižu ta svjetla, vjerovali ili ne, to sam čuo da priznaju.

Zato sam i pitao za xenone, da li mogu prouzročiti ovakav kvar. I recite mi da li postoji neka vrsta zaštite, da se struja ne vraća, ili tako nešto. Ali evo, imam grešku sa dijagnostike:

P0414 Relej pumpe za sekundarni zrak - kratki spoj.

E sad, ovaj mehaničar tvrdi da je dovodio nekog električara i da je on provjerio relej i da radi. Takođe i ova elektronika mu na izgled ispravna. Malo mi smješno, čuj na izgled. I to je čitav sklop ekentronike, nalazi se blizu akumulatora. Baš dosta kablova je tu povezano. Da je to udarila na primjer struja od xenona, vjerujem da bi skroz pregorila, ali eto ne razumijem se baš toliko u to.

Da li je moguće da relej prema nekim ispitivanjem ispravan, a u stvari ne funkcioniše kako treba?
Last edited by mara- on 27/04/2011 23:15, edited 1 time in total.
LeKo

#9 Re: Peugeot 206

Post by LeKo »

Moguće je da je relej ispravan po ispitivanjima, a generalno ne. Svaki relej je tu da u određenom momentu, kada je to potrebno prekine struju, kada ga ispituješ on struju šalje i ti kažeš OK ali rijetko ko ispita da li je i prekida i onda je neispravan.
strojki

#10 Re: Peugeot 206

Post by strojki »

mara- wrote:Hvala na savjetima.

Prvo, koliko ja znam moje auto nema can-bus sistem. Kako se to tačno može znati? Što se tiče blještenja, to kod mene nije slučaj, svjetla su usmjerena kako treba tako da ne baca nikome u oči. To samo možeš viditi kod golfa 2 gdje oni naloženi likovi namjerno podižu ta svjetla, vjerovali ili ne, to sam čuo da priznaju.

Zato sam i pitao za xenone, da li mogu prouzročiti ovakav kvar. I recite mi da li postoji neka vrsta zaštite, da se struja ne vraća, ili tako nešto. Ali evo, imam grešku sa dijagnostike:

P0414 Relej pumpe za sekundarni zrak - kratki spoj.

E sad, ovaj mehaničar tvrdi da je dovodio nekog električara i da je on provjerio relej i da radi. Takođe i ova elektronika mu na izgled ispravna. Malo mi smješno, čuj na izgled. I to je čitav sklop ekentronike, nalazi se blizu akumulatora. Baš dosta kablova je tu povezano. Da je to udarila na primjer struja od xenona, vjerujem da bi skroz pregorila, ali eto ne razumijem se baš toliko u to.

Da li je moguće da relej prema nekim ispitivanjem ispravan, a u stvari ne funkcioniše kako treba?
1. Tvoje vozilo ima CANbus mrezu,
2. Tvoji Xenoni ne moraju smetati u svakoj okolnosti, ali ukoliko stakla na farovima nisu prozirna bez ikakvih sara (sto je za Peugeot 206 zaista slucaj u modelima proizvedenim iza 2001. godine koliko se sjecam), sigurno ce smetati po kisi kada se far ukvasi/uprlja jer difrakcija xenonskog svjetla nije ista kao i difrakcija halogenog... na kraju, o tome govore medjunarodne direktive u saobracaju, ne ja...
3. Moj prijasnji post nije bio bezrazlozno dug - vecina releja se upravo realizuje ili poluprovodnicki ili tik uz poluprovodnicku elektroniku koja na testu moze da da rezultat savrsene ispravnosti, a u realnom koristenju da radi totalno drugacije u specificnim situacijama... Ko razumije kako releji rade, jasno mu je...
4. Kao sto spomenuh prije, ovo vjerovatno moze biti problem, sto ne znaci da jeste...
5. Zaista sam imao namjeru da pomognem, a opet ne razumijem zasto veliki broj ljudi prosto grakce na tehnicke cinjenice samo ukoliko im one nisu po volji...

Svakako sretno...
respo

#11 Re: Peugeot 206

Post by respo »

1 206 nema canbus mrezu
2 vozila sa prozirnim staklima su od 2003-e
ne znam jeli njegovo sa prozirnim ili onim "prljavim" svejedno snop moze namjestiti da ne baca u nebo
iza ove 2 tvrdnje stojim 1000000%
mara-

#12 Re: Peugeot 206

Post by mara- »

Kod mene su mutna svjetla. Mislim da nisi u pravu da svaki 206 nema tu mrežu. Zar to ne zavisi od vrste opreme?
rotor

#13 Re: Peugeot 206

Post by rotor »

mara- wrote:Kod mene su mutna svjetla. Mislim da nisi u pravu da svaki 206 nema tu mrežu. Zar to ne zavisi od vrste opreme?
Ugradjivanje can bus mreze ili majstorski receno "multiplex" ispocetka nije bilo uslovljeno godinom proizvodnje nego bas opremom vozila, tu si potpuno u pravu, a najjednostavniji nacin da utvrdis na svom vozilu je po kljucu za daljinsko otvaranje, vozila sa multiplex mrezom imaju dva dugmeta na daljincu, a vozila bez samo jedno dugme.
respo

#14 Re: Peugeot 206

Post by respo »

multiplex i canbus su dvije razlicite stvari

i multiplex ne zavisi od opreme nego od godine
od redizajna 2003-e svaki ima multiplex a do nema nijedan bez obzira na opremu
tvoj sigurno nema multiplex cim ima mutna svjetla jer redizajnirani dolazi sa prozirnim
rotor

#15 Re: Peugeot 206

Post by rotor »

respo wrote:multiplex i canbus su dvije razlicite stvari

i multiplex ne zavisi od opreme nego od godine
od redizajna 2003-e svaki ima multiplex a do nema nijedan bez obzira na opremu
tvoj sigurno nema multiplex cim ima mutna svjetla jer redizajnirani dolazi sa prozirnim
Rekao sam majstorski izraz i stavio multiplex pod navodnike....99 % vozaca peugeot vozila nije culo za izraz can bus, can can ili can van sistem, niti ih to zanima, imaju ljudi koji su placeni da misle o tome...

Nova vozila koja su uvezena na nase trziste otprilike imaju tu podjelu oko 2003-e i redizajna, ali postoje 206-ce koje su pravljene i posle 2003 godine pa nisu multiplex....mislim za neke azijske zemlje...

Neki modeli 206-ca koje imaju fabricki ugradjene "glatke" farove nemaju multiplex, takodje neki opremljeniji modeli iz "xs" serije imaju multiplex i prije te 2003 godine..
respo

#16 Re: Peugeot 206

Post by respo »

sve 206-ice za europu proizvedene su u francuskoj poissy i mulhouse
za azijsko trziste proizvedene su u iranu tek od 2006-e i u maleziji se poceo proizvoditi

nema sanse da tih azijskih ima u bih i ako ima ima ih u vrh glave 2-3 al i u to sumnjam
bez multiplexa ne postoji nijedan poslije 2003-e u bih osim ova 2-3 mozda al rekoh i u to sumnjam da ih ima ikako
takodjer prije redizajna ne postoji nijedan sa multiplexom osim cc modela
znaci svi hatchback modeli prije redizajna nemaju multiplex bez obzira na opremu
i svaki koji ima glatke farove fabricki ima multiplex

opet ponavljam can-bus i multiplex su dvije razlicite stvari i nema majstorski receno pod navodnicima
ovajonaj

#17 Re: Peugeot 206

Post by ovajonaj »

da li neko zna ili ima nekakav kao pdf prirucnik za peugeot 206, htio bih da vidim kako doci do ventilatora kabine u koji je nesto izgleda upalo list ili nesto pa se cuje da od nesto zapinje kada ga stavim na treci ili cetvrti stepen puhanja.
ili da mi objasni. ali imam osjecaj da to zapinjanje se cuje kao iz sredine konzole ili cak odmah iza instrument table...
Bakir1

#18 Re: Peugeot 206

Post by Bakir1 »

otisao ti lezaj na ventilatoru kabine to ne mozes popraviti jer je osovina od plastike,tu ide samo zamjena.
kako ces naci lokaciju toga,pogledaj ispod haube kuda ti idu crijeva za vodu u kabinu pa ces otkriti lokaciju i hladnjaka i ventilatora (obicno idu jedno na drugo).
kod 306 je to smjesteno iza centralne konzole sve u kompletu ali pogodi sta,mora se skinuti cijela konzola da bi dosao do tih govana jer nije dvodjelno tj sve je iz jednog dijela.
moj savjet daj nekom elektricaru da se pozabavi sa time i halali 50 maraka,ako krenes sam u tu avanturu kuku lele,em ces polomiti mali milion stvari,em ti konzola tj tabla nikada nece leci kako je bila,a postoji mogucnost da aktiviras jastuke.
ovajonaj

#19 Re: Peugeot 206

Post by ovajonaj »

auh ne treba mi veca steta nego da jastuke aktiviram...
mislio sam da je kao kod skode odmah ispod pretinca ispod suvozacevog zracnog ali izgleda da nije...
ma nista ostavicu za sada da radi ovako jer u biti radi normalno dok je na 1 ili 2 ali ako pojacam onda se cuje.... i jos nesto..cini mi se da se ne cuje kada je okrenuto na ledeno nego samo kada ukljucim da grije... jel ima mozda neka klapna koja se pomjera? da nije ona uzrok te buke?
Bakir1

#20 Re: Peugeot 206

Post by Bakir1 »

ma postoje zavjesice koje padaju na hladnjak kabine kao da zaustave dotok hladnog zraka koji ce hladiti vodu u istom,sto se tebi cuje kad okrenes na toplo ne znam,mozda je neka ta klapna popustila pa proizvodi vibracije koje se pomjesaju sa zvukom koji proizvodi ventilator.imas li ti klimu?filter klime?
ovajonaj

#21 Re: Peugeot 206

Post by ovajonaj »

imam i klimu... pa da jer dok je bilo ljeto to nisam primjetio i klima je nonstop radila ... sad zimi kad sam poceo okretati na toplo onda se pocelo to cuti..
Bakir1

#22 Re: Peugeot 206

Post by Bakir1 »

za pocetak promjeni isti i malo usisaj njegovo kuciste
_ado_

#23 Re: Peugeot 206

Post by _ado_ »

uopste nije toliko tesko pristupiti kao sto neki pricaju. rastavi se onaj pretinac ispred suvozaca. znaci nekoliko torxova odvrnes i to je to. motor dodje tacno negdje ispod prekidaca za 4 zmigavca. e sad, ja sam morao vaditi motor i to je malo teze al ti nemas potrebe, samo usisivacem ocisti motor.
ovajonaj

#24 Re: Peugeot 206

Post by ovajonaj »

hm hajd pokusacu to sad za vikend mada bih stvarno volio da neko ima pdf pa da mi se ne desi da slucajno slomim kakvu zakacku.. za milion auta ima imaju oni prirucnici u pdfu skinuti a za pezo 206 ne mogu naci...
respo

#25 Re: Peugeot 206

Post by respo »

ako me sjecanje sluzi imas ravno 4 torxa odvrnuti skinuti pretinac koji malo teze ide i to je to kao sto rece ado onda mozes raditi sta hoces a da ne skidas komplet tablu
Post Reply