Peugeot 206 škripanje ispod haube

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
survey

#1 Peugeot 206 škripanje ispod haube

Post by survey »

Prvo da napomenem da sam nedavno počeo da vozim i da se slabo razumijem u automobile. Pa se nadam da mi neko može pomoći.

Radi se o Peugeot 206, 2002 godište, 1.4 benzin. Prije manje od mjesec dana ispod haube (sa lijeve strane) sam čuo da nešto zavija i šrkipi. Kao da se dva komada metala ili plastike vrte i stružu. Prvo je bilo jedva primjetno, a za par dana je zvuk postao dosta jači. Zvuk se čuo kada pritisnem kvačilo. Čim skinem nogu sa kvačila zvuk škripanja se dosta smanji ili prestane. Odvezao sam odmah auto kod mehaničara koji mi je rekao da je otišla lamela i da treba zamijeniti set kvačila. Za to mi je uzeo 230 KM (novi dijelovi + ruke).

Nije prošlo ni mjesec dana, palim auto, kad opet škripa. Auto je bilo nageto na desnu stranu zbog trotoara (nije neki veliki nagib) i čim sam sišao na ravno škripa je prestala. Malo sam na ravnom testirao kvačilo, nije ništa škripalo. Vratim se opet na isto mjesto i dok se penjem na trotoar opet isti zvuk...
Taj dan opet krenem sa istog mjesta, ništa se ne čuje. Vozim se uz neku uzbrdicu, kad poče da škripi i to sad sa desne strane (samo zvuk dosta slabiji, jedva se čuje) :? . Čim sam došao na ravno i on je stao. Tako da meni ama baš ništa više nije jasno :x

Po meni je zvuk (i prvi put i sad) identičan zvuku ventilatora u starom PC-ju koji je vremenom otišao i škripi.
Nazvao sam mehaničara, kaže on da nema šanse da je opet isti problem jer je stavio nov set kvačila. Prvi put mi je rekao da je lamela otišla jer vjerovatno puno držim nogu na kvačilu. Od tada svaki put na semaforu ubacim u ler i skinem nogu sa kvačila, tako da nema šanse da je sad to razlog. Takođe nisam kretao u drugoj, auto je uvijek skroz zaustavljeno pri ubacivanju u rikverc ili iz rikverca u prvu.

Šta vi mislite da bi moglo biti, jer očigledno meni on može reći šta mu je volja. Doći će sutra da pogleda, jer sam rekao da je identičan problem koji je navodno popravljen prije mjesec dana.
sema911

#2 Re: Peugeot 206 škripanje ispod haube

Post by sema911 »

otisli nosaci motora neki od njih mozdaa
mozda lamela pri kraju one oprugice na nj pukle nesto tako ako si iz sarajeva dam ti br dobrog majstora pa nek ti pogleda auto
survey

#3 Re: Peugeot 206 škripanje ispod haube

Post by survey »

Pošalji broj na PP, vidjeću kako će se sutra stvari odvijati.
zLatk0

#4 Re: Peugeot 206 škripanje ispod haube

Post by zLatk0 »

survey wrote: Po meni je zvuk (i prvi put i sad) identičan zvuku ventilatora u starom PC-ju koji je vremenom otišao i škripi.
Nazvao sam mehaničara, kaže on da nema šanse da je opet isti problem jer je stavio nov set kvačila. Prvi put mi je rekao da je lamela otišla jer vjerovatno puno držim nogu na kvačilu. Od tada svaki put na semaforu ubacim u ler i skinem nogu sa kvačila, tako da nema šanse da je sad to razlog. Takođe nisam kretao u drugoj, auto je uvijek skroz zaustavljeno pri ubacivanju u rikverc ili iz rikverca u prvu.
Ne trosi ti se toliko kada drzis nogu na kvacilu na semaforu, nego kad das prevelik gas, a ne nađes dobar omjer gasa i kvacila - "vaga"
testovi3

#5 Re: Peugeot 206 škripanje ispod haube

Post by testovi3 »

ipak ne valja drzat nogu na kvacilu jer nije dobro za drug ili drug lezaj kako li se pravilno kaze
sorcerer

#6 Re: Peugeot 206 škripanje ispod haube

Post by sorcerer »

kaze se druk lezaj (njemacki druk-pritisak)na nasem jeziku ispravno je potisni lezaj
Post Reply