Peugeot 206 problem

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

p206

#1 Peugeot 206 problem

Post by p206 »

Pri paljenju na kontrolnoj tabli mi ostane upaljena dioda ( i 2x se čuje zvučno upozorenje) za "Kontrollleuchte für Motorselbstdiagnose" to sam našao u uputstvu što dođe...to je u prevodu na naš kako kaže google translate "Kontrolno svjetlo za motor samo-dijagnozu". Kasnije nema nikakvih problema u vožnji, ni ti se čuje zvučno upozorenje, samo stoji upaljena ta dioda u obliku male česme (ili nečeg tako sličnog).

Šta bi to moglo biti? Ima li neko ideju?

EDIT: Prije 10-ak dana sam radio veliki servis i majstor je morao vaditi taj dio sa elektronikom da bi zamijenio te dijelove. Do danas sve bilo uredu. Mislite li da bi moglo biti nešto do toga?
sorcerer

#2 Re: Peugeot 206 problem

Post by sorcerer »

koja tacno sijalica?

Image
p206

#3 Re: Peugeot 206 problem

Post by p206 »

broj 10
bdw. hvala ti što si našao sliku, ja nisam uspio... realno teško je odg. na ovo moje pitanje bez slike
sorcerer

#4 Re: Peugeot 206 problem

Post by sorcerer »

to ti je check engine lampica,najbolje da odes kod nekoga na dijagnostiku pa da izlista greske ....
BarbaDue

#5 Re: Peugeot 206 problem

Post by BarbaDue »

hajd da i ja iskoristim temu za svoju nedoumicu. od 10 paljenja na 3 mi se pokaze upozorenje da mi nisu aktivni air bag i abs?
pakica_

#6 Re: Peugeot 206 problem

Post by pakica_ »

ja sam ljuta na svog pezoVa, jer mi uredno radi lampica za pojas i kad sam vezana :twisted:
colt

#7 Re: Peugeot 206 problem

Post by colt »

p206 wrote:broj 10
bdw. hvala ti što si našao sliku, ja nisam uspio... realno teško je odg. na ovo moje pitanje bez slike
Za ovo ti može biti bilo šta.Kad mene je jednom ovo bilo upaljeno na Octaviji i bio je neki prekid na kablovima (tako mi rekoše :D ) i u ovlaštenom mi nisu htjeli ni naplatiti. Znači, može biti od nečeg bezazlenog do nešto krupnijeg.Kao što neko reče, na dijagnostiku . .
p206

#8 Re: Peugeot 206 problem

Post by p206 »

Evo sinoć i danas opet normala sve... valjda će ostati tako. Dam kontakt, pogase se sve lampice osim ove, akumulatora i još jedne, i kad upalim bude sve uredu.
p206

#9 Re: Peugeot 206 problem

Post by p206 »

BarbaDue wrote:hajd da i ja iskoristim temu za svoju nedoumicu. od 10 paljenja na 3 mi se pokaze upozorenje da mi nisu aktivni air bag i abs?
za airbag se to zna desiti ako nisi dovoljno jako zatvorio vrata, barem kod ovih auta starih oko 10 god.
za abs ne znam
mehM3D

#10 Re: Peugeot 206 problem

Post by mehM3D »

p206 wrote:Evo sinoć i danas opet normala sve... valjda će ostati tako. Dam kontakt, pogase se sve lampice osim ove, akumulatora i još jedne, i kad upalim bude sve uredu.
Kod mene je citroen c3, i uvijek pali iz prve i sve bez problema, al kad je vani hladno i upalim ga, nista ne blinka na tabli ili slicno samo pisti pa moze biti da je i do hladnoce sto je ovi dana :P
betametazon

#11 Re: Peugeot 206 problem

Post by betametazon »

(mali uvod: doslo vrijeme da se prebacim sa teme o fiatima na temu o peugeotima :D i osim sto je osjecaj u voznji dosta razlicit (pug puno udobniji) nisam siguran da sam se previse usrecio a zasto procitajte u nastavku)

ne vidim nigdje temu za peugeot ili peugeot 206 posebno pa da priupitam ovdje: kupio sam prije 6 dana pug 206 1.4 hdi i danas primjetim na sred sofersjbe puknuce bas kao od kamencica, dakle nista do danas nisam primjetio (sudbino kleta)...elem, interesuje me koliko kosta polovna sajba i gdje je to najjeftinije uraditi?

također, jel ovo auto nema board computer ili ja ne znam to riktat? na displejcicu pod brojem 8 samo mi stoji ukupna kilometraza i to je to, kako da stelujem one pojedinacne kilometre kad hocu da testiram nesto (da nuliram kilometre pa da mjerim koliko sam presao?) mogu li vidjeti kolika mi je potrosnja? inace model je iz 2002 godine, 4 vrata...

eto, za pocetak :D help :bih:
_ado_

#12 Re: Peugeot 206 problem

Post by _ado_ »

Ako je manje puknuce, mozes uraditi reparaciju toga. To ti je puno jeftinija varijanta.
sLLayer

#13 Re: Peugeot 206 problem

Post by sLLayer »

_ado_ wrote:Ako je manje puknuce, mozes uraditi reparaciju toga. To ti je puno jeftinija varijanta.
meni su za reparaciju uzeli 80KM, i nije nesto posebno uradjeno, tako ti odma nadji polovnu sajbu i mjenjaj jer ce ovo reparirano prosiriti se kad tad, a isao sam kod nekog 'najboljeg' majstora u vogosci, nijaz ja mislim da se zove, bar sajbu od 206ice nije tesko naci, ja da mogu naci za cc odma bih uzeo a cijena je manja oko 150-200km za obicnu 206
akcid

#14 Re: Peugeot 206 problem

Post by akcid »

Last edited by akcid on 08/12/2013 11:05, edited 1 time in total.
betametazon

#15 Re: Peugeot 206 problem

Post by betametazon »

sLLayer wrote:
_ado_ wrote:Ako je manje puknuce, mozes uraditi reparaciju toga. To ti je puno jeftinija varijanta.
meni su za reparaciju uzeli 80KM, i nije nesto posebno uradjeno, tako ti odma nadji polovnu sajbu i mjenjaj jer ce ovo reparirano prosiriti se kad tad, a isao sam kod nekog 'najboljeg' majstora u vogosci, nijaz ja mislim da se zove, bar sajbu od 206ice nije tesko naci, ja da mogu naci za cc odma bih uzeo a cijena je manja oko 150-200km za obicnu 206
juce sam zvao tog Nijaza i on je rekao da se radi reparacija prvo, ja nemam pojma koliko je to trajno rjesenje ali cu od njega onda traziti neku garanciju, da ne bude reparacija 80 pa onda za mjesec ipak mijenjaj kompletnu za 150 ili 200 :roll:

a sto si stavio najbolji pod navodnike, jel imas neko lose iskustvo s njim ili?
pakica_

#16 Re: Peugeot 206 problem

Post by pakica_ »

betametazon wrote:
također, jel ovo auto nema board computer ili ja ne znam to riktat? na displejcicu pod brojem 8 samo mi stoji ukupna kilometraza i to je to, kako da stelujem one pojedinacne kilometre kad hocu da testiram nesto (da nuliram kilometre pa da mjerim koliko sam presao?) mogu li vidjeti kolika mi je potrosnja? inace model je iz 2002 godine, 4 vrata...

eto, za pocetak :D help :bih:
piknes puljku 18 i drzis je sekund-dva, i nulirat ce ti se km :D piknes je opet, vrati ti se ukupna kilometraza :)
(uh, sad vidim da ovdje na slici imaju dvije, 23 i 18 :D helem, kod mene je samo jedna, a obzirom da nam je isto godiste pug, mozda i kod tebe ima samo jedna hihi)
i jos jedan edit: potrosnju mislim da ne mozemo vidjeti, to mozemo nagadjat' :lol: il' racunaj poslije sipanja goriva i broja kilometara :)
vidi se da je nedeljno jutro, kol'ko puta editujem :lol:
betametazon

#17 Re: Peugeot 206 problem

Post by betametazon »

pakica_ wrote: piknes puljku 18 i drzis je sekund-dva, i nulirat ce ti se km :D piknes je opet, vrati ti se ukupna kilometraza :)
(uh, sad vidim da ovdje na slici imaju dvije, 23 i 18 :D helem, kod mene je samo jedna, a obzirom da nam je isto godiste pug, mozda i kod tebe ima samo jedna hihi)
i jos jedan edit: potrosnju mislim da ne mozemo vidjeti, to mozemo nagadjat' :lol: il' racunaj poslije sipanja goriva i broja kilometara :)
vidi se da je nedeljno jutro, kol'ko puta editujem :lol:
hehe, nasao sam juce user's guide ili kako se vec zuve u autu, doduse na italijanskom je jer je auto kupljno i vozano u italiji (mislim u veneciji no nebitno) i tu sam nasao da je ta "puljka" za prebacivanje sa ukupnih na trenutne kilometre :D i da, kod mene ima i ona druga (br 23), ona ti je za stelovanje jacine svjetla instrument table :D i da, nase verzije nemaju bord komp, kod onih koje imaju onaj displecic gdje prikazue radio stanice je troredni tako da nam ne preostaje nista drugo nego da se prihvatimo matematike :D elem, ta mi je sofersajba najveca muka trenutno :roll:
sLLayer

#18 Re: Peugeot 206 problem

Post by sLLayer »

betametazon wrote:
sLLayer wrote:
juce sam zvao tog Nijaza i on je rekao da se radi reparacija prvo, ja nemam pojma koliko je to trajno rjesenje ali cu od njega onda traziti neku garanciju, da ne bude reparacija 80 pa onda za mjesec ipak mijenjaj kompletnu za 150 ili 200 :roll:

a sto si stavio najbolji pod navodnike, jel imas neko lose iskustvo s njim ili?
nece ti dati garanciju vidjeces, nije ni on glup da kasnije mora mjenjati sajba u puknuce kad tad, zavisi i od toga koliko je ostecenje mozda se i moze sanirati ako je malo, ja ne mogu reci jesam li zadovoljan jer sam prije mjesec uradio mada mi ne izgleda dobro ovo napuknuce imam osjecaj da ce se prosiriti, odi ti vidi kod nijaza, ali ako ti bude puno trazio za reparacciju ja mislim da je bolje tako vozat dok ne cikne skroz pa onda uzet na otpadu sajbu i miran si
betametazon

#19 Re: Peugeot 206 problem

Post by betametazon »

sLLayer wrote:
nece ti dati garanciju vidjeces, nije ni on glup da kasnije mora mjenjati sajba u puknuce kad tad, zavisi i od toga koliko je ostecenje mozda se i moze sanirati ako je malo, ja ne mogu reci jesam li zadovoljan jer sam prije mjesec uradio mada mi ne izgleda dobro ovo napuknuce imam osjecaj da ce se prosiriti, odi ti vidi kod nijaza, ali ako ti bude puno trazio za reparacciju ja mislim da je bolje tako vozat dok ne cikne skroz pa onda uzet na otpadu sajbu i miran si
i ja mislim da je to najbolje rjesenje, ako je reparacija bez garancije skupa nek onda ceka jos, mada zasad je ostecenje malo, kao tacka (ne mogu reci bas tackica :-D ) ali vidi se da ce se to siriti. uglavnom, i on mi je rekao da je najbolje da dodjem pa da on na licu mjesta to pogleda pa ce tek onda reci sta je rjesenje...ali po meni ako nema garancije bolje cekat pa zamjenit nekad kasnije kompletnu :) i nista prije subote naredne, ne mogu radnim danima od posla :D
sLLayer

#20 Re: Peugeot 206 problem

Post by sLLayer »

betametazon wrote:
sLLayer wrote:
i ja mislim da je to najbolje rjesenje, ako je reparacija bez garancije skupa nek onda ceka jos, mada zasad je ostecenje malo, kao tacka (ne mogu reci bas tackica :-D ) ali vidi se da ce se to siriti. uglavnom, i on mi je rekao da je najbolje da dodjem pa da on na licu mjesta to pogleda pa ce tek onda reci sta je rjesenje...ali po meni ako nema garancije bolje cekat pa zamjenit nekad kasnije kompletnu :) i nista prije subote naredne, ne mogu radnim danima od posla :D
i da, ako ces raditi tu reparaciju, treba odma otici jer je 5 dana puno cekati na ovim minusima
topcam
Vozim: uzbrdo

#21 Re: Peugeot 206 problem

Post by topcam »

betametazon wrote:
Ja imam ostecenu sofersajbu jos od 1999 ( na dan kad sam kupio auto), vec 14 godina vozim i nije se nista desilo.
Od vrha Bjelasnice, pa da dalje ne pricam, gdje sam sve vozio. Sofersajba je inace nosivi dio kod auta i
ako ja svoju nisam maksimalno opteretio, onda nije niko, ovo skromno mogu reci. Grad onaj ko veci
klikeri isto u voznji proveo, isto nista, stao bih ja pod mostom kakvim, ali vec bila guzva jedva se provukao da vozim dalje.

I to nije bas ni tacka ni tackica. Do folije probijeno. Ja ne bih popravljao (niti se moze popraviti na svakom mjestu
(dijelu sofersajbe) ni nakon izvjesnog vremena, kada previse prljavstevine uleti).
Vozi dalje ili montiraj novu.
betametazon

#22 Re: Peugeot 206 problem

Post by betametazon »

topcam wrote:
Ja imam ostecenu sofersajbu jos od 1999 ( na dan kad sam kupio auto), vec 14 godina vozim i nije se nista desilo.
Od vrha Bjelasnice, pa da dalje ne pricam, gdje sam sve vozio. Sofersajba je inace nosivi dio kod auta i
ako ja svoju nisam maksimalno opteretio, onda nije niko, ovo skromno mogu reci. Grad onaj ko veci
klikeri isto u voznji proveo, isto nista, stao bih ja pod mostom kakvim, ali vec bila guzva jedva se provukao da vozim dalje.

I to nije bas ni tacka ni tackica. Do folije probijeno. Ja ne bih popravljao (niti se moze popraviti na svakom mjestu
(dijelu sofersajbe) ni nakon izvjesnog vremena, kada previse prljavstevine uleti).
Vozi dalje ili montiraj novu.
pa pretpostavljam da ima i tih slucajeva da sve ostane na toj "tacki" dugo vremena, zavisi na koji se nacin ostetilo staklo, sad kad bih znao da se to nece siriti...hm, najgore mi je ako se prosiri do ljeta, onda ne mozes s njim preko granice dok ne zamjenis a kad bi ostalo ovako ne bi ni skonto niko ja mislim... :roll: uglavnom najblizi sam toj opciji - vozi, ako se ne prosiri super, ako se prosiri mijenaj (ali polovnu originalnu a ne kinesku novu) :)
topcam

#23 Re: Peugeot 206 problem

Post by topcam »

Ako ostane tacka nemas problema sa granicom. Naprotiv ti mozes od njih traziti da ti upisu, daju potvrdu,
ako se "tacka" pocela da "grana", cisto da imas dokaz, ako ti se "slucajno" "namjerno" neka budala baci na auto
(semafor npr.) ili samo vidi (zapise reg. broj) pa te optuzi da si je udario i pobjegao (napustio mjesto nesrece).
betametazon

#24 Re: Peugeot 206 problem

Post by betametazon »

ko da mi da potvrdu, nasa policija? i kako to moze biti dokaz, pa ima jos auta sa nacetim sajbama, svasta....moze onda auto sa bilo kojim ostecenjem optuzit da ga je udarilo :roll:
topcam

#25 Re: Peugeot 206 problem

Post by topcam »

betametazon wrote:ko da mi da potvrdu, nasa policija? i kako to moze biti dokaz, pa ima jos auta sa nacetim sajbama, svasta....moze onda auto sa bilo kojim ostecenjem optuzit da ga je udarilo :roll:
Carina. Cuj nasa policija, pa potvrde nase policije ne vrijede do granice opcine, nisu priznate u
susjednim kantonima (Doduse van Bosne, zavisi u kojoj drzavi ti treba neka potvrda, vazi.)

A sto sam to napisao u vezi potvrde, da ne razvlacim sad. Evo ukratko.

U Austriji me zgazio kamion (bukvalno). Na granici sa Slovenijom, slovenac,
valjda naseg porijekla, kaze da zapisemo (tad je cesta pojava bilo to "podmetanje"
sobracajne nezgode kako sam ja razumio i kako mi je sve u sjecanju.
Mozda i imam negdje tu potvrdu (mada ima par godina od toga), nije me nista kostalo. Pa mogu i postaviti.

Prema EU jedina granica je ova sa HR. Sa tom malom tackicom nemas problema.
To sam ti vec napisao. Ti i sam mozes napraviti svoju "potvrdu" kupis novine,
moze sve osim dnevnog havaza, najbolje Oslobodjenje fino "natakaris pored te tackice
naslovnu stranu (da se vidi i datum) i uslikas. Nema bolje potvrde. ;)
Post Reply