Peticija za spas jezera kop Šićki brod
Moderator: anex
- J.B.Tito
#1 Peticija za spas jezera kop Šićki brod
http://www.ipetitions.com/petition/sick ... index.html
Saopštenje Sekcije "Šićki brod" pri Sportsko ribolovnom udruženju "Rudar-Kreka" Tuzla, a povodom najave devastiranja jezera
Ovih dana je procurila vijest da Termoelektrana Tuzla ponovo pokušava zatrpati jezero kop Šički brod.
Ovaj monstruozni plan su pokušali realizovati i prije, ali, zahvaljujući građanima i njihovim potpisivanjem peticije, ovi planovi su zaustavljeni.
Na ovim slikama se vidi o kakvoj se ljepoti radi, i ni zamisliti ne mogu kakav monstrum može ubiti ovaj biser prirode udaljen samo 7 kilometara od centra Tuzle.
Već duže vrijeme se niko ne želi uključiti u zaštitu ovog jezera izuzev članova ribarske sekcije koja je osnovana pri udruženju "Rudar-Kreka" Tuzla i nedavno osnovanog ronilačkog kluba "Scuba".
Ova vijest nas je sve pogodila - spriječili smo mrežaroše, očistili obalu, kupovali od vlastitih para ribu, proveli noći i bezbrojne radne sate po divljim baram i prenosili ono što je nezaštićeno ostalo - a sad nam preostaje borba veća od bilo koje dosadašnje.
Pomozite nam da spasimo kop Šićki brod!"
Termoelektrana je od njenog osnivanja 1993 godine uništila na hiljade hektara plodnog zemljišta oko mjesne zajednice Šicki brod, popunili su pepelom t.j. šljakom sve uvale oko ove mjesne zajednice - a to što centralno grijanje nikad nije uvedeno, što struja nestaje bar 5 puta mjesečno, što kontejneri i oluci truhnu od same prašine i kondezovane pare koja se pretvara u kišu i natapa sve oko nje - to je "normalno" i to je kolateralna šteta?!
I onda, najlicemjerniji gest koji se mogao desiti - grad Tuzla dobiva "Zlatnu turisticku ruzu"?!
Samo mogu reći - nek' je na dušu onih koji mogu pomoći, a to ne čine!
Naše je da se borimo i to ćemo i nastaviti.
Svima vama hvala i Bistro BiH - nek' ti nikad k'o u Šićkom ne bude!
Klub podvodnih aktivnosti «SCUBA» Tuzla - Saopštenje za javnost
Klub podvodnih aktivnosti SCUBA i njegovi članovi su šokirani dešavanjima oko jezera Kop Šićki Brod Tuzla vezano za njegovo uništenje od strane ubice i trovača gradjana Tuzle – TERMOELEKTRANE Tuzla.
Tuzla, 04.12.2008.
Rukovodstvo Termoelektrane Tuzla želi da u jezero odlažu šljaku i prašinu - zaboga, zar im nije dosta ovih par fudbalskih igrališta prašine oko naselja Šićki Brod gdje je samo još ostalo da se djeca kao mutanti radjaju u tom naselju.
Jezero je prirodni biser, voda toga tipa se ne može naći u širem regionu Tuzlanskog
kantona.
Vidljivost u tom jezeru je idealna za ronjenje. Roneći na nekoliko jezera u BIH od kojih je i Boračko jezero, vezano za vidjivost i strukturu tla, voda u ova dva jezera se ne može porediti.
VODA JEZERA KOP JE IDEALNA ZA RONJENJE IAKO JE JEZERO.
Ljudi koji žive na Šićkom, žive za to jezero, a ljudi koji nimalo nemaju savjesti i odgovornosti prema budućim pokoljenjima žele da unište BISER TUZLE.
Molim Vas, pomozite nam da spasimo jezero Kop, jer sutra to može biti i Vaš dom za pecanje, odmor i mjesto gdje možete da zaronite i dobijete SSI medjunarodnu licencu.
Ukoliko budemo pasivni i dozvolimo da unište ovaj dragulj, sutra možete očekivati da će negdje i blizu Vašeg doma napraviti deponiju otrova.
Europa nema pitke vode zajedno koliko ima cijela BIH, a ukoliko postanemo licemjeri koji ne mare za naša prirodna bogastva, ostaje nam samo sutra da na slikama pokazujemo svojoj djeci šta smo im uništili, a za uzvrat, kupovaćemo im gas maske.
Eko-turizam u BIH mora da zaživi i da čuvamo zajedno naša blaga a vjerujte Bosna i Hercegovina ih ima.
Zaustavimo moderne fašiste 21. vijeka i natjerajmo ih da kupuju modernu tehnologiju i da je ugradjuju u postrojenja kako bi zaštitili okoliš.
A rukovodstvu termoelektrane Tuzla možemo samo da poručimo da izgrade porodične kuće na tim odlagalištima smrti i da tu svoju djecu i unučad odgajaju, jer će, kako oni kažu "na tim mjestima nići zelene površine i voće".
Zato, gospodo, ne gradite vikendice na Krivaji nego pravo na prašinu!
Unaprijed zahvalni S.C.U.B.A
PREDSJEDNIK KLUBA
ZLATAN AGANOVIĆ
Profesor tjelesnog odgoja i sporta
OWI Instruktor
- alica.k
#2 Re: Peticija za spas jezera kop Šićki brod
tako malo potpisa
da li ove peticije uopste piju vode?
- J.B.Tito
#3 Re: Peticija za spas jezera kop Šićki brod
Nadam se da će piti jer je ova sa brojem L.K. ili JMBG, a i ako ne bude pila ova sa neta, mislim da su je pokrenuli i stanovnici ove mjesne zajednice.
Peticija ide tek par dana i nadam se da će imati efekta, pogotovo što su se i lokalni mediji počeli interesovati za ovu informaciju, koja se dobro sakrivala od javnosti i sasvim slučajno je procurila.
Peticija ide tek par dana i nadam se da će imati efekta, pogotovo što su se i lokalni mediji počeli interesovati za ovu informaciju, koja se dobro sakrivala od javnosti i sasvim slučajno je procurila.
-
King Kikapu
#4 Re: Peticija za spas jezera kop Šićki brod
mislim da niko pametan, bez obzira koliko zeli potpisati peticiju, nece na nekom internet formularu ostaviti svoj broj licne karte ili maticni broj. to su povjerljivi podaci koji lako mogu biti iskoristeni za manipulaciju identitetom.
- J.B.Tito
#5 Re: Peticija za spas jezera kop Šićki brod
Izvini, ali nije lijepo za oko 300 ljudi reci da nisu pametni.
Kao moderator, pretpostavljam da znas sta se sve moze uraditi ulaskom u neciji kompjuter, a molio bih te da mi objasnis sta neko moze uraditi sve i kad bi dosao do necijeg broja licne karte ili JMBG?
Informacije radi, ja radim u CIPS-u.
Petcija se moze potpisati i upisivanjem bilo kojeg broja u formular, ako je nekoga strah ostaviti neki od dva trazena broja, a kako mozes vidjeti na desnoj strani peticije, stoje linkovi web stranica koje su pokretaci, pa i kad bi neko imao nekih problema (sto je pomalo paranoicno razmisljanje), ima adrese na koje se moze obratiti.
Kako se vidi u potpisima, broj L.K. ili JMBG nije vidljiv nikome, i on je samo u bazi, a koja je dostupna kreatoru peticije.
Pozdrav.
Kao moderator, pretpostavljam da znas sta se sve moze uraditi ulaskom u neciji kompjuter, a molio bih te da mi objasnis sta neko moze uraditi sve i kad bi dosao do necijeg broja licne karte ili JMBG?
Informacije radi, ja radim u CIPS-u.
Petcija se moze potpisati i upisivanjem bilo kojeg broja u formular, ako je nekoga strah ostaviti neki od dva trazena broja, a kako mozes vidjeti na desnoj strani peticije, stoje linkovi web stranica koje su pokretaci, pa i kad bi neko imao nekih problema (sto je pomalo paranoicno razmisljanje), ima adrese na koje se moze obratiti.
Kako se vidi u potpisima, broj L.K. ili JMBG nije vidljiv nikome, i on je samo u bazi, a koja je dostupna kreatoru peticije.
Pozdrav.
-
King Kikapu
#6 Re: Peticija za spas jezera kop Šićki brod
to sto sam ja paranoican ne znaci da me ne prate. osim toga, ko mi moze garantovati da moj jmbg ili broj lk nece zavrsiti na ko zna kakvoj drugoj peticiji ili listi bez mog znanja? recimo da nemam bas previse povjerenja u ljude, no to svakako nije teme ove emisije.
- J.B.Tito
#7 Re: Peticija za spas jezera kop Šićki brod
Kao moderatoru teme "Priroda i ekologija", želim da ti se zahvalim što si (bezrazložno) donekle minirao peticiju koja je za zaštitu jedne mikro-lokacije naslova tvoje teme.King Kikapu wrote:to sto sam ja paranoican ne znaci da me ne prate. osim toga, ko mi moze garantovati da moj jmbg ili broj lk nece zavrsiti na ko zna kakvoj drugoj peticiji ili listi bez mog znanja? recimo da nemam bas previse povjerenja u ljude, no to svakako nije teme ove emisije.
Komšija sa Hrasna brda, ako si već bio nepovjerljiv, mogao si postaviti pitanja na PP, pa bi dobio odgovore, a mogao si i naći po postovima ko je ovaj "ljud".
Na žalost, ti si okrenuo temu ove emisije sa "Potpiši peticiju" na "Nemoj potpisati peticiju".
Nema veze, u svakom slučaju - hvala na ustupljenom prostoru.
Bistro!
- J.B.Tito
#8 Re: Peticija za spas jezera kop Šićki brod
Poziv ribolovcima, ekolozima, istinskim zaljubljenicima u prirodu i bosansko-hercegovačke ljepote
22.mart je Svjetski dan voda - obilježimo ga na jednoj kojoj prijeti devastacija i dignimo svoj glas protiv svih zagadjenja i ugrožavanja životne sredine
U Šićkom brodu kod Tuzle je rudnik nečega.Kao "kolateralna šteta" kopanja te rude, u rupama koje su ostale iza mašina, nastale su mnoge bare i jezerca.Najveće, koje su mještani prozvali jezero kop Šićki brod je i najljepše - čiste vode, u lijepom okruženju, poribljavano od strane ribarske sekcije "Šićki brod", postaje sve interesantnije ljetno okupljalište lokanog stanovništva, a i ribolovaca iz cijele Bosne i Hercegovine.

No, umjesto da tako korisna i lijepa "kolateralna šteta" ostane zaštićena, unaprijedjivana i promovisana kao moguća turistička destinacija i atrakcija, makar lokalnog značaja, nekoj pametnoj glavi je palo na um da isto, a i sve ostale bare/jezerca nastala na kopovima, zatrpa šljakom iz termo elektrane.
Onda se, kao, odustalo od zatrpavanja najvećeg jezera, ali ne i od ovih manjih.
A voda iz manjih se slijeva u najveće.
I to mu ga, onda, dodje "Ista stvar, samo drugo pakovanje".
I ubiše se dokazujući kako šljaka i nije toliko opasna, da je, ustvari, bezopasna, pa da je i preporučljivo imati neko manje brdašce šljake u svojim avlijama.
Ko hoće, neka im vjeruje, a ko neće - uradimo nešto da ih spriječimo u nakanama.
Sekcija "Šićki brod" pri Sportsko ribolovnom udruženju "Rudar-Kreka" iz Tuzle poziva sve iz naslova da dodju 22.marta na jezero kop Šićki brod, na druženje koje ce početi oko 11 sati i trajati cijeli dan, te na ručak u prelijepom okruženju - da na taj način ukažemo javnosti i vrlim nam političarima na to da je došlo krajnje vrijeme da se drugačije odnosimo prema vodama i prirodi uopšte.Ujedno, članovi sekcije se zahvaljuju svima na dosadašnjoj podršci, te potpisnicima peticije za spas jezera.
Pomozimo entuzijastima iz Šićkog da sačuvaju jezero, recimo svima - Ovako više ne ide!
Jer, kako kaže kašmirska poslovica: "Svijet nismo naslijedili od svojih predaka - posudili smo ga od svoje djece!"
22.mart je Svjetski dan voda - obilježimo ga na jednoj kojoj prijeti devastacija i dignimo svoj glas protiv svih zagadjenja i ugrožavanja životne sredine
U Šićkom brodu kod Tuzle je rudnik nečega.Kao "kolateralna šteta" kopanja te rude, u rupama koje su ostale iza mašina, nastale su mnoge bare i jezerca.Najveće, koje su mještani prozvali jezero kop Šićki brod je i najljepše - čiste vode, u lijepom okruženju, poribljavano od strane ribarske sekcije "Šićki brod", postaje sve interesantnije ljetno okupljalište lokanog stanovništva, a i ribolovaca iz cijele Bosne i Hercegovine.

No, umjesto da tako korisna i lijepa "kolateralna šteta" ostane zaštićena, unaprijedjivana i promovisana kao moguća turistička destinacija i atrakcija, makar lokalnog značaja, nekoj pametnoj glavi je palo na um da isto, a i sve ostale bare/jezerca nastala na kopovima, zatrpa šljakom iz termo elektrane.
Onda se, kao, odustalo od zatrpavanja najvećeg jezera, ali ne i od ovih manjih.
A voda iz manjih se slijeva u najveće.
I to mu ga, onda, dodje "Ista stvar, samo drugo pakovanje".
I ubiše se dokazujući kako šljaka i nije toliko opasna, da je, ustvari, bezopasna, pa da je i preporučljivo imati neko manje brdašce šljake u svojim avlijama.
Ko hoće, neka im vjeruje, a ko neće - uradimo nešto da ih spriječimo u nakanama.
Sekcija "Šićki brod" pri Sportsko ribolovnom udruženju "Rudar-Kreka" iz Tuzle poziva sve iz naslova da dodju 22.marta na jezero kop Šićki brod, na druženje koje ce početi oko 11 sati i trajati cijeli dan, te na ručak u prelijepom okruženju - da na taj način ukažemo javnosti i vrlim nam političarima na to da je došlo krajnje vrijeme da se drugačije odnosimo prema vodama i prirodi uopšte.Ujedno, članovi sekcije se zahvaljuju svima na dosadašnjoj podršci, te potpisnicima peticije za spas jezera.
Pomozimo entuzijastima iz Šićkog da sačuvaju jezero, recimo svima - Ovako više ne ide!
Jer, kako kaže kašmirska poslovica: "Svijet nismo naslijedili od svojih predaka - posudili smo ga od svoje djece!"
- Discball
#9 Re: Peticija za spas jezera kop Šićki brod
Moja podrška svakako...
...prije par godina sam bio na ovakvom jednom jezeru u Njemačkoj (od mnogih sličnih) koje je pretvoreno u kupalište, čista voda, ljudi ne bacaju smeće, uređeno, čak dolaze i momci sa daskama za jedrenje da izvode razno-razne akrobacije, ne bi vjerovali kako je iskorišteno...a kod nas se stalno ista priča ponavlja...
...ima još jedan biser na kojem sam nedavno ponovo bio i koji se polako uništava, a to je jezero površinskog kopa u Varešu, izuzetno predivno, puni se i prazni potokom koji apsolutno nije zagađen, međutim ljudi polako čine svoje!!!
Varešaci pokrenite se i vi malo...djeca će vam biti zahvalna....
...prije par godina sam bio na ovakvom jednom jezeru u Njemačkoj (od mnogih sličnih) koje je pretvoreno u kupalište, čista voda, ljudi ne bacaju smeće, uređeno, čak dolaze i momci sa daskama za jedrenje da izvode razno-razne akrobacije, ne bi vjerovali kako je iskorišteno...a kod nas se stalno ista priča ponavlja...
...ima još jedan biser na kojem sam nedavno ponovo bio i koji se polako uništava, a to je jezero površinskog kopa u Varešu, izuzetno predivno, puni se i prazni potokom koji apsolutno nije zagađen, međutim ljudi polako čine svoje!!!
Varešaci pokrenite se i vi malo...djeca će vam biti zahvalna....