Peticija !

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li ste za to da Sarajevo-x napravi peticiju podrske Zakonu o oduzimanju nelegalno stecene imovine

Da
45
92%
Ne
4
8%

Total votes: 49

valterbranisarajevo

#1 Peticija !

Post by valterbranisarajevo »

PETICIJA PODRSKE ZAKONU O ODUZIMANJU NELEGALNO STECENE IMOVINE

http://www.petitiononline.com/BiH/petition.html

Sta mislite o ideji da se na Sa-x postavi peticija o podrsci usvajanju Zakona o oduzimanju nelegalno stecene imovine koji bi opet trebao ici u parlamentarnu proceduru. Nadam se da ce nam ukoliko postoji podrska ovom projektu, administratori pomoci i napraviti obrazac peticije. Mozda bi se za pocetak mogla napraviti anketa sa pitanjem: da li podrzavate ovaj zakon? Ne znam da li je ovo anketno pitanje ikada bilo na dnevnom redu? :?
Last edited by valterbranisarajevo on 21/06/2006 11:07, edited 1 time in total.
Meshtar

Post by Meshtar »

ZA! potpisujem
Prenj

Post by Prenj »

Mozda je http://www.petitiononline.com bolje mjesto za tako nesto, a ovdje cemo redovno izvjestavati o progresu peticije.
valterbranisarajevo

Ja bsa nemam iskustva u takvim stvarima, ali bih nekako volio da sve bude u nasoj organizaciji. Nismo mi bas macji kasalj mozemo mi to odraditi perfektno.

Naravno nakon odredjenog perioda trebali bi peticiju isprintati i poslati recimo parlamentarnoj skupstini BiH i OHR-u.

Hajmo jos malo prijedloga, nadam se da ce se oglasiti i administratori da nam kazu postoje li tehnicke mogucnosti za ovu akciju na sarajevu-x, ili da idemo na varijantu od Prenja.

Crna ptica zelen bor cekamo brzi odgovor. :-)
senada

Post by senada »

valterbranisarajevo wrote:Ja bsa nemam iskustva u takvim stvarima, ali bih nekako volio da sve bude u nasoj organizaciji. Nismo mi bas macji kasalj mozemo mi to odraditi perfektno.

Naravno nakon odredjenog perioda trebali bi peticiju isprintati i poslati recimo parlamentarnoj skupstini BiH i OHR-u.

Hajmo jos malo prijedloga, nadam se da ce se oglasiti i administratori da nam kazu postoje li tehnicke mogucnosti za ovu akciju na sarajevu-x, ili da idemo na varijantu od Prenja.

Crna ptica zelen bor cekamo brzi odgovor. :-)
ZA
irfan2

Post by irfan2 »

navedite mi bar jedan slucaj da su peticije ista postigle, ikakvu promjenu izazvale....
senada

Post by senada »

...osim ogranicenih, skoro zanemarivih psiholoskih efekata, nikada do sada ni jedna peticija nije rezultirala nikakvim vidno bitnim pomacima naprijed...ali to ne znaci da peticije treba 'ukinut'... mozda u neko vrijeme budu imale utjecaj na razvoj dogadjaja...
cini mi se da bih uvijek i u svemu podrzala nick valterbranisarajevo.
valterbranisarajevo

Uglavnom nisu, ali peticijama dajemo do znanja vlasti da ipak nismo glupe tuke sa kojima mogu raditi sta hoce,da pratimo sta rade i da cemo ih ipak jednom docekati na zicer i naplatiti im sva sr... koja su nam cinili.

Naravno na nekim izborima :-)

Sve mi se cini, kako sada stvari stoje, nakon sat ili dva, mislim da cemo nesto napraviti od ovoga.

Da ne zaboravim najvaznije. Ovo je nas projekat i nebi trebali dopustiti da niko, ama bas niko od ovoga kupi politicke poene, a jedini razlog zbog koga se upustamo u ovo je buducnost nas i nase djece. 8-)

Eh da, svojevremeno je peticija koju su potpisivali gradjani Sarajeva, sprijecila da se od porodilista na Jezeru napravi hotel i kupleraj. :D
senada

Post by senada »

peticija dobro prodje al' i bijela kuga dodje :(
kojsino

Post by kojsino »

Sta mislite kojih je vise za :

PATRIOTA
ili
IZDAJNIKA
valterbranisarajevo

S obzirom da u oba bloka ima dosta kandidata koje ce ovaj zakon opauciti po glava mislimda se moze postaviti pitanje u kojem bloku ima vise onih koji su protiv. :-)
senada

Post by senada »

kojsino wrote:Sta mislite kojih je vise za :

PATRIOTA
ili
IZDAJNIKA
bome velepatriotski blok je daleko ispred veleizdajnika...tako i treba, nego sta :-)
wels

Post by wels »

Potpisujem i skupim josh x potpisa.
davis.ba

Post by davis.ba »

Sarajevo-x je informativni portal i ne bi se trebao miješati u politiku. Ako želite napraviti peticiju onda uredu, ali sad da piše sarajevo-x se zalaže za taj i taj zakon, mislim da nije dobra ideja jer se to onda odmah povezuje sa strankama.
Qler

Post by Qler »

ma ja sam stavio ZA ali sumnjam da ce to da pije vode...
valterbranisarajevo

Hajmo ljudi, probudimo se. Ovo nam je mozda posljednja sansa da se izvucemo iz ovog zivog blata jada i bijede. U pitanju su velike pare - milijarde.

Istrazivacki tim Sa-x foruma je nedavno u samo nekloliko dana uspio naci trag u cijim je dzepovima nestalo 4 milijarde KM. Sta se sve moze uraditi sa tim, od nas opljackanim novcem. Pa za izgradnju koridora V C je, prema nekim procjenama potrebno 5 milijardi. Nadjemo jos milijardu i napravimo auto put koji ce biti samo nas.
8)
senada

Post by senada »

te famozne cetiri milijarde su male mrvice zalutale poslije spremanja... zato ih je bilo 'tesko' procitati.... reklo bi se da se radi o nekakvim beiha genijalcima... ali stvarno svi ti nasi tajkuni nisu cak ni dovoljno ludi ni dovoljno glupi, ni dovoljno pametni... to su poluamorfni objekti...subjekti si vjeruju a objekti (im) vjeruju.....hajmo mi fino nastavit sa istraznim radnjama i s peticijama.
valterbranisarajevo

:)
Vingo

Post by Vingo »

Mislim da nikako ne moze ista firma podrzavati Sema i taj zakon....
RPM

Post by RPM »

Svakako DA DA :D
valterbranisarajevo

Evo nasao sam u arhivi rezultate male istrage koju smo svojevremeno proveli da bi vidjeli cije cemo dzepove "trkeljati" kada za to dodje vrijeme.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... sc&start=0

Zar to nisu uglavnom oni isti ljudi koji nam ovih dana pune usi milozvucnima, a u stvari ublehaskim, pricama o ustavnim reformama, ustavnim nereformama, referendumima.

Svaki normalan civjek ce skontati da je jedini cilj ovog predizbornog zaludjivanja naroda ostanak na vlast da bi se u vlastiti dzep stavio sto veci procenat od predstojece prodaje posljednjeg velikog bogatstva koje imamo- velikih javnih preduzeca: telekoma, elektroprivreda, energopetrola.

Ako im ne damo do znanja da necemo dopustiti predstojecu pljacku nakon kojeg cemo ostati goli bas kao "crkveni misevi" onda neka nam je bog na pomoci. :(

A to mozemo jedino ako oni budu svjesni cinjenice da ce im to svejedno biti oduzeto, a oni smjesteni iza resetaka. :)
valterbranisarajevo

Akciju su dosad podrzala 33 forumasa od njih 25513. Koliko je to u postotcima? :D

Idemo dalje ! :)
valterbranisarajevo

J... te ! Citam u novinama da je jucer Albanija potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju sa EU. Tako su jedine drzave sa ovih prostora koje to jos nisu ucinile (i bog zna kada ce) bivsa SCG i BIH.

Covjece Albanija nas presisala!

A nije to bilo davno kada smo puni sebe pricali masne viceve na racun te drzave, koja ce, kako sada stvari stoje za nas uskoro biti ZAPAD.

Meni je posebno upecatljiv bio onaj kada voditelj na albanskoj TV pocinje dnevnika sa pozdravom: "Dobro vece druze Envere "

Zasto?

Zato sto jedino predsjednik Enver Hodza ima TV :lol:

I eto dokle smo dogurali :x
valterbranisarajevo

E pa mogli bi sada i pokrenuti peticiju !

Moji prijedlozi za nju su sljedeci:

Svaki potpisnik peticije bi trebao upisati svoje ime i prezime, grad u kojem zivi i e-mail adresu (ako je sve to tehnicki moguce)

Peticija bi se potpisivala mjesec dana

Po zavrsetku peticije ista bi bila poslana na e-mail adrese: Parlamentarne skupstine BiH, Vijeca ministara, Ureda visokog predstavnika, i svih parlamentarnih stranaka na drzavnom nivou.

Tekst peticije bi mogao izgledati ovako:

Clanovi foruma Sarajevo-X pokretanjem ove peticije traze hitno usvajanje Zakona o oduzimanju nelegalno stecene imovine od strane poslanika/zastupnika Parlamentarne skupstine BiH i njegovu urgentnu implementaciju.

Ukoliko se ovaj zakon u sto kracem roku ne usvoji u Parlamentarnoj skupstini BiH trazimo da zakon donese visoki predstavnik.

Po usvajanju zakona trazimo hitno formiranje nadleznog drzavnog organa koji bi vrsio istrage i oduzimao nelegalno stecenu imovinu.

Kontrolom o porijeklu njihove imovine bi prvo trebali biti obuhvaceni najvisi drzavni rukovodioci.

Trazimo otvaranje posebnog racuna gdje bi se uplacivala sredstva od nelegalno oduzete imovine.

Novac sa racuna se mora trositi transparentno iskljucivo u sljedece svrhe:

Pokretanje i osavremenjavanje proizvodnje u privrednim subjektima.

Izgradnju auto puteva i brzih cesta..

Izgradnju i renoviranje: obdanista, skola i fakulteta,

Izgradnju i renoviranje: bolnica, domova zdravlja i ambulanti te nabavku medicinske opreme za njih.

Kupovinu racunara za opremanje informatickih kabineta u skolama i fakultetima.

Sufinasiranje nabavke racunara za djake, studente i ljude slabijeg imovnog stanja.

Lijecenje djece koja boluju od teskih malignih oboljenja.

Za projekte zastite zivotne sredine.

Provodjenje zakona i utroska sredstava treba kontrolisati nadzorni odbor sastavljen od strucnjaka i uglednih gradjana a koje bi predlozili gradjani BIH na osnovu raspisanog javnog poziva.

Molimo Vas da potpisivanjem peticije date svoj doprinos sretnijem zivotu vas i vase djece

Eto to je to. Sta mislite da li je OK? Cekam vase prijedloge, zamjerke i ispravke .

Nadam se da ce se adminstratori brzo javiti i saopstiti nam svoju odluku da li se ova anketa moze provesti u okviru Sarajevo-X foruma. Ako ne postavicemo je na Petiton Online sto je bio drugi prijedlog.

Nadam se da ce se kao suorganizatori ove peticije pojaviti i raja iz Dosta i Grozda. :-)
senada

Post by senada »

:roll: a peticija ce uroditi plodom kao istraga :-)
Last edited by senada on 15/06/2006 10:24, edited 1 time in total.
Post Reply