Peti (herojski) Korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

No_Comment

Post by No_Comment »

gavrilo wrote::oops: cuj bogic ... pa to mu je gore nego da si rekao alija :D
Ma neshto mu je u rodu i Kalinic...ali i Bogic Srpski Brankovic takodje... :lol: :lol: :lol:
gavrilo

Post by gavrilo »

No_Comment wrote:Srpski Brankovic takodje... :lol: :lol: :lol:
kako mislis srpski :? ko da postoji bosnjacki :oops: :D
List

Post by List »

gavrilo wrote:kako mislis srpski :? ko da postoji bosnjacki :oops: :D
Fikreten Brankovic! :D
gavrilo

Post by gavrilo »

List wrote:
a babo :D
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

Thanatos wrote:
manijak1 wrote::oops: Ne vidim ova žuta slova :D :D :D :D .
To ti nešto o Sani 95 ? :D :D
Nema ankete :oops:
Joj ova žuta slova.
Iiiiiiiihhhhh.. Naježio sam se.
Bihać je deblokiran
"Petog avgusta deblokiran je slobodni dio Unsko-sanskog kantona... Visestruko je smanjena linija fronta, a jedinice 5. korpusa pregrupisane i usmjerene na oslobadjanje privremeno okupirane teritorije Bosne i Hercegovine pod kontrolom srbijansko-crnogorskog agresora".

U operacijama za oslobadjanje drzave BiH, 5. korpus je u vremenu od 14 septembra, kada je pocela operacija "Sana 95" oslobodio gradove Bosanski Petrovac (14./15. septembra 1995.), Kljuc (15. septembra 1995.) i (.....)
Zašto se izbacuje najvažnija stvar u cijeloj priči? :?
"BIHAĆ JE DEBLOKIRAN."
(idemo dalje, kako je deblokiran nebitno je)
Zašto se ne spominje ko je deblokirao Bihać, ne spominje se Oluja, suradnja HV/HVO i Armije? :?
Zašto su te općine oslobođene iza oluje...stvarno slučajnost. :roll: :D
Zbilja BESRAMNO i na granici ukusa.
Medjunarodna zajednica konacno je shvatila da je Armija BiH nezaobilazni faktor...
:lol: Daj ne budi smiješan. Oluja je najvažniji razlog da BiH danas postoji. Usudi se reći da nije. Pod tim nipošto ne umanjujem hrabrost i sposobnost Dudakovića i njegovog 5. korpusa (za razliku od onih na istoku). Srbi su prije Oluje držali 70% Bosne, Bihać opsjedan neprestano i pred padom...Sarajevo opkoljeno godinama.
Da nije napravljena Oluja u najboljem slučaju bi danas imali Srbiju na 70% teritorija BiH. Gori slučaj bi bio da bi se kasnije tim 70% pridružili i Bihać, Sarajevo i Goražde.

Usudim se reci da ako nebih Bihac onoliko dugo izdrzo'
Hrvatska nikad nebih moglu skupit snage za Oluju :D

eh sad ko treba kome biti zahvalan :lol:
Thanatos

Post by Thanatos »

AjvazDedo wrote:
Thanatos wrote:
manijak1 wrote::oops: Ne vidim ova žuta slova :D :D :D :D .
To ti nešto o Sani 95 ? :D :D
Nema ankete :oops:
Joj ova žuta slova.
Iiiiiiiihhhhh.. Naježio sam se.
Bihać je deblokiran
"Petog avgusta deblokiran je slobodni dio Unsko-sanskog kantona... Visestruko je smanjena linija fronta, a jedinice 5. korpusa pregrupisane i usmjerene na oslobadjanje privremeno okupirane teritorije Bosne i Hercegovine pod kontrolom srbijansko-crnogorskog agresora".

U operacijama za oslobadjanje drzave BiH, 5. korpus je u vremenu od 14 septembra, kada je pocela operacija "Sana 95" oslobodio gradove Bosanski Petrovac (14./15. septembra 1995.), Kljuc (15. septembra 1995.) i (.....)
Zašto se izbacuje najvažnija stvar u cijeloj priči? :?
"BIHAĆ JE DEBLOKIRAN."
(idemo dalje, kako je deblokiran nebitno je)
Zašto se ne spominje ko je deblokirao Bihać, ne spominje se Oluja, suradnja HV/HVO i Armije? :?
Zašto su te općine oslobođene iza oluje...stvarno slučajnost. :roll: :D
Zbilja BESRAMNO i na granici ukusa.
Medjunarodna zajednica konacno je shvatila da je Armija BiH nezaobilazni faktor...
:lol: Daj ne budi smiješan. Oluja je najvažniji razlog da BiH danas postoji. Usudi se reći da nije. Pod tim nipošto ne umanjujem hrabrost i sposobnost Dudakovića i njegovog 5. korpusa (za razliku od onih na istoku). Srbi su prije Oluje držali 70% Bosne, Bihać opsjedan neprestano i pred padom...Sarajevo opkoljeno godinama.
Da nije napravljena Oluja u najboljem slučaju bi danas imali Srbiju na 70% teritorija BiH. Gori slučaj bi bio da bi se kasnije tim 70% pridružili i Bihać, Sarajevo i Goražde.

Usudim se reci da ako nebih Bihac onoliko dugo izdrzo'

:D Bihać je bio vrlo bitan za obranu Hrvatske. Istina.
Last edited by Thanatos on 23/09/2005 00:03, edited 1 time in total.
List

Post by List »

AjvazDedo wrote:Usudim se reci da ako nebih Bihac onoliko dugo izdrzo'

Svaka cast Krajisnicima. Ali mislim da bi saptom pali da je demografako stanje u Bihacu, Bosanskoj Krupi, Cazinu i Buzimu bilo kao u Prijedoru i Bosanskom Novom....Sanskom Mostu i Kljucu (govorim o demografskoj realnosti do rata).

Naime, oko Bihaca nije bilo mnogo Srba.......bilo je.....al tanko brate......sve go Bosnjak..... :D ........tako da se znalo gdje treba trcat na front.....nisu se morali sekirat hoce li onaj iz susjednog sela doci na picence..... :D

Cak ni Fikreten Brankovic nije donio zeljeni ucinak. :D
El_Comunista

Post by El_Comunista »

List wrote:
a odakle ti to Brankovic ?
kekec

Post by kekec »

a odakle ti to Brankovic ?
A koliko je tebi godina? :-)
Last edited by kekec on 23/09/2005 03:16, edited 1 time in total.
eHost

Post by eHost »

ja stvarno ne znam sta administratori/moderatori rade, ali lupati i doslovno srati nakon dijela dokumentacije jednog korpusa nase vojske je stvarno sramota za forum... par cinjenica jos koje bas nisu navedene.. recimo da su snage 5og korpusa 4 dana nakon napada.. tacnije 16.06.1992.g. dobile prvi tenk u svoje ruke.. da.. goloruki.. negdje je bilo snimaka gdje frajer ( fakat je frajer ;) ) skace na zadnji dio tenka.. nekako otvara "poklopac" i baca veselom drustvu bombu u krilo...

osim toga.. demografski sastav Bihaca jeste igrao ulogu u tome svemu, ali ne bas previse.. prvi komsija je bio srbin, pa je svim cetnicima psovao mater i prvi isao na liniju odbrane - laka mu zemlja bila - umro je prirodnim putem. da je hrvatska..a vjerovatno i citava bosna ovisila o Krajini.. to se zna.. to znaju i ptice na grani... koliko je ljudstva i naoruzanja bilo oko Krajine, Bihackog dzepa itd - to nikome ocigledno nije jasno... pad SAO Krajine je olaksao posao za 5ti Korpus.. prebaci snagu na drugi front i udri.. pogotovo udri kad znas da je raja motivirana kad znaju da im je sve iza ledja cisto... da se neki papani nisu umjesali, nebi sada postojala Republika Srpska ili nesto slicno. Dudakovic, Drekovic i ostala kompanija se nebi zaustavili tek tako... pili bi kahvu na obalama Drine sigurno.. i pricali price :D

sto se tice Fikreta Abdica - haj imati komad zemlje kao BiH pa podjeliti - neko bi tako mozda i dobio bolji komad zemlje.. al on je htio svoju pokrajinu.. i to oko Velike Kladuse... pa sta je dobio.. stap u dupe.. Hamdo ga je doslovce zajebao k'o klinca kakvog.. heh.. kad se sjetim ondasnjeg stanja u Bihacu.. zapaljene gume po citavom gradu.. Bihac doslovce u crnom dimu - niko nije znao sta se desava.. stare majke vikale da su snajperisti po gradu itd... i onda.. hm.. 3 dana im je trebalo ako se ne varam.. onda dolazi sva kompanija iz Velike Kladuse ( sa svim naoruzanjem koje su dobili od BABE :P i njegovih suradnika )... show time... eh... o Bihacu ( a vjerovatno i o drugim gradovima koji su bili u okruzenju ) bi se mogli snimati filmovi i pisati knjige... o borcima u 5om Korpusu .. ma o svakom pojedincu bi se moglo napisati barem 10 strana...

toliko od mene.. a svi vi koji lupate - razmislite malo prije nego sto pocnete lupati.. a ne znam da li vam se isplati blatiti po borcima i drugim osobama cije rane jos nisu zacjelile...

Pozdrav

E.S.
eHost
kekec

Post by kekec »

razmislite malo prije nego sto pocnete lupati..
da.. goloruki.. negdje je bilo snimaka gdje frajer ( fakat je frajer ) skace na zadnji dio tenka.. nekako otvara "poklopac" i baca veselom drustvu bombu u krilo... :?
Dudakovic, Drekovic i ostala kompanija se nebi zaustavili tek tako... pili bi kahvu na obalama Drine sigurno.. i pricali price
Daleko ti je Drekovic bio u to vrijeme. :-)
Bas pricas price. :)
No_Comment

Post by No_Comment »

eHost wrote:ja stvarno ne znam sta administratori/moderatori rade, ali lupati i doslovno srati nakon dijela dokumentacije jednog korpusa nase vojske je stvarno sramota za forum... par cinjenica jos koje bas nisu navedene.. recimo da su snage 5og korpusa 4 dana nakon napada.. tacnije 16.06.1992.g. dobile prvi tenk u svoje ruke.. da.. goloruki.. negdje je bilo snimaka gdje frajer ( fakat je frajer ;) ) skace na zadnji dio tenka.. nekako otvara "poklopac" i baca veselom drustvu bombu u krilo...

osim toga.. demografski sastav Bihaca jeste igrao ulogu u tome svemu, ali ne bas previse.. prvi komsija je bio srbin, pa je svim cetnicima psovao mater i prvi isao na liniju odbrane - laka mu zemlja bila - umro je prirodnim putem. da je hrvatska..a vjerovatno i citava bosna ovisila o Krajini.. to se zna.. to znaju i ptice na grani... koliko je ljudstva i naoruzanja bilo oko Krajine, Bihackog dzepa itd - to nikome ocigledno nije jasno... pad SAO Krajine je olaksao posao za 5ti Korpus.. prebaci snagu na drugi front i udri.. pogotovo udri kad znas da je raja motivirana kad znaju da im je sve iza ledja cisto... da se neki papani nisu umjesali, nebi sada postojala Republika Srpska ili nesto slicno. Dudakovic, Drekovic i ostala kompanija se nebi zaustavili tek tako... pili bi kahvu na obalama Drine sigurno.. i pricali price :D

sto se tice Fikreta Abdica - haj imati komad zemlje kao BiH pa podjeliti - neko bi tako mozda i dobio bolji komad zemlje.. al on je htio svoju pokrajinu.. i to oko Velike Kladuse... pa sta je dobio.. stap u dupe.. Hamdo ga je doslovce zajebao k'o klinca kakvog.. heh.. kad se sjetim ondasnjeg stanja u Bihacu.. zapaljene gume po citavom gradu.. Bihac doslovce u crnom dimu - niko nije znao sta se desava.. stare majke vikale da su snajperisti po gradu itd... i onda.. hm.. 3 dana im je trebalo ako se ne varam.. onda dolazi sva kompanija iz Velike Kladuse ( sa svim naoruzanjem koje su dobili od BABE :P i njegovih suradnika )... show time... eh... o Bihacu ( a vjerovatno i o drugim gradovima koji su bili u okruzenju ) bi se mogli snimati filmovi i pisati knjige... o borcima u 5om Korpusu .. ma o svakom pojedincu bi se moglo napisati barem 10 strana...

toliko od mene.. a svi vi koji lupate - razmislite malo prije nego sto pocnete lupati.. a ne znam da li vam se isplati blatiti po borcima i drugim osobama cije rane jos nisu zacjelile...

Pozdrav

E.S.
eHost
RESPECT... ;) 8) 8)
El_Comunista

Post by El_Comunista »

da li mi neko moze reci o odredu hamza nesto vise,kada smo kod petog korpusa ?
eHost

Post by eHost »

kekec wrote:
razmislite malo prije nego sto pocnete lupati..
da.. goloruki.. negdje je bilo snimaka gdje frajer ( fakat je frajer ) skace na zadnji dio tenka.. nekako otvara "poklopac" i baca veselom drustvu bombu u krilo... :?
Dudakovic, Drekovic i ostala kompanija se nebi zaustavili tek tako... pili bi kahvu na obalama Drine sigurno.. i pricali price
Daleko ti je Drekovic bio u to vrijeme. :-)
Bas pricas price. :)
goloruki su krenuli 12.06.1992.. u odnosu na hrpu tenkova sto je izasla iz kasarne, provozala se kroz grad i otisla "u nepoznatom pravcu" - oni su bili goloruki... momak koji je skocio na tenk, nije imao nista drugo, niti pusku, niti pistolj, nego samo bombu u ruci.. ako ciljas na to - onda oprosti - moj lapsus, ipak 4 ujutro je ;) popis naoruzanja i slicno je rastao iz dana u dan, i hvala Bogu - NISU VISE GOLORUKI ;)

Sto se tice "vodja" tj. osoba koje su bile na vrhu - ne znam im tacno imena, niti znam gdje je ko tacno bio u to vrijeme, ali ako se ne varam - Drekovic ( ispravi me ako se varam ;) ) je bio u 5om Korpusu na pocetku... kojem pocetku i kada tacno - nisam pisao tj. vodio dnevnik pa ne zelim i ja sad previse lupati...

Pozdrav

E.S.
eHost
eHost

Post by eHost »

El_Comunista wrote:da li mi neko moze reci o odredu hamza nesto vise,kada smo kod petog korpusa ?
mislis na Hamze iz 505te buzimske?

Pozdrav

E.S.
eHost
El_Comunista

Post by El_Comunista »

eHost wrote:
El_Comunista wrote:da li mi neko moze reci o odredu hamza nesto vise,kada smo kod petog korpusa ?
mislis na Hamze iz 505te buzimske?

Pozdrav

E.S.
eHost
moguce da su to ti ! De mi reci nesto vise o njihovim akcijama !
eHost

Post by eHost »

ellas_forever wrote:hoces akcije da ti nabrajam :lol: :lol: :lol:

http://www.-------.com/srpska_vojska/pesina-jedinica-kod-skole.jpg
ellas.. fina slika... jaki junaci - dok se treba slikati... naravno... kako ih sada zovete? junaci u egzilu ili nesto slicno..

sto se tice Hamzi... znam da su ti momci dolazili na front u kamionu gdje niko nije ni rijeci progovarao.. isto tako su isli na svoje pozicije, bez glasa... ali kad su isli u napad ( 505ta je bila udarna brigada ), ovim momcima na "predivnoj" slici se krv ledila u zilama kad su culi poznati izraz "TEKBIR" ! Zasto? pa to je obicna rijec cije znacenje mnogi ne znaju.. mozda ne znaju, ali ono sto je slijedilo poslije toga su mnogi poznavali.. "Allahu egber" i to tolikom jacinom da se tenkovi nisu culi ( koliko znam, jedan Hamza uzvikuje Tekbir, a svi drugi Allahu egber, pa eto zamislite kako to odjekuje i kakav utisak ostavlja kad cujete takvo nesto u gluho doba noci )... nazalost - na Internetu nisam mogao naci njihov amblem, niti sam bas prava osoba za pricanje prica ( bile bi price - jer nisam bio sa njima, a "rekla-kazala" fazone ostavljam nekome drugom ) o njihovim akcijama...

Pozdrav

E.S.
eHost

PS: wow.. brzo odradjen posao.. ili je moderator ili neko drugi.. ali posta vise nema..a tako ni slike ;) aferim :D
eHost

Post by eHost »

ovo mora da je neka slucajnost ili nesto drugo.... upravo citam blog http://vojnikrs.blogger.ba i stize mi mail da sam primio privatnu poruku na forumu.. poruka sa slijedecim sadrzajem ( vezana za ovu temu ) :
Od: El_Comunista
Za: eHost
Upisano: 23/09/2005 04:22
Naslov teme: hamza Citiraj poruku
Srbin sam,to pod jedan da ti kazem da ne bude zabune !
Jesi li cuo za zlocine tog odreda nad srpskim zarobljenicima koje su radikali koristili u svom filmu i koji su prilicno uvjerljivi ?
moj odgovor :
El_Comunisto...

to sto si srbin, meni bas ne znaci mnogo... mnogo srba se borilo u ARBiH. Ako si bio pripadnik VRSa, ne znam sta da ti kazem. Hamze su bili jaki borci, nisu bili ekstremisti neki kao mudzahedini.

Sto se tice ubijanja zarobljenika, to ne podrzavam - niti sa jedne niti sa druge strane. Samo sta god da kazem - opravdanja nema... mnogi u ratu izgube najboljeg prijatelja, rodjaka, brata i kivni su.. zeljni osvete.. taj osjecaj znaju svi ljudi kada nekog izgube...

rat je bio i prosao, a proci ce deseci godina dok se svi dovedu pred neki vid pravde za svoja djela koja su pocinili.. neki nece ni biti optuzeni a kamoli dovedeni pred sud pravde za svoja djela... ali za djela pojedinaca nebi trebali bacati sve u jednu vrecu i optuzivati ih - jer i sam znas da bi onda postojali samo mudzahedini, cetnici i ustase, a svi ostali koji su se borili jer su morali ( bili natjerani ili primorani da se odbrane na neki nacin ) bi bili zaboravljeni iako su neduzni po pitanju zlocina...

Nadam se da te nisam uvrijedio na neki nacin na forumu.. usput ti predlazem da procitas http://vojnikvrs.blogger.ba/ koji ima dobru pricu dogadjanjima sa "druge strane"...

Pozdrav

E.S.
eHost
sto se tice filma - bilo kakvog, ucini ga dostupnim - ako je je uvjerljiv, neko ce se pozabaviti time... valjda.. sve sto sam napisao o ARBiH je bilo onako kako je ja poznajem ! crnih ovaca je uvijek bilo i bice.. a eto mi smo valjda ostali sada da napravimo drzavu od onoga sto nam je preostalo nakon djela gorenavedenih formacija i "ovaca"..

Pozdrav

E.S.
eHost
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Kao prvo, Srba zarobljenih od strane Buzimljana nije ni bilo.

Zasto?

Zato sto su svi sami sebe ubijali, bacajuci bombe pod sebe. Ubijali su se od straha. Jer na Buzimu je izginulo toliko vojnika VRS da je postao ekvivalent Istocnog Fronta Nazisticke Njemacke. Tu je umalo poginuo djeneral Mladic, kojeg su jedva izvukli izresetanog ko svicarski sir, na jednom vojnom Puhu.

Drugo, da su i bili zarobljeni zivi, bili bi likvidirani na licu mjesta.

Zasto?

Zato sto se nijedan Buzimski borac koji je nestao nije kuci vratio.

Kraj price.

Ovo je reciprocitet a ne zlocin. Jer svaki onaj koji nije spreman glavu izgubiti ne treba ni oruzija da se laca. A, kad se vec oruzija laca i kad ga koristi mimo svih konvencija, ljudski i Zenevskih, onda neka ne ocekuje da ce ista biti konvencionalno u borbi protiv njega samog. To su Srbi na Buzmu vrlo brzo uvidjeli. I ponosno nosili po jednu kasikaru za pojasom. Sami za sebe.
eHost

Post by eHost »

da... to za mladica je poznato... a o zarobljavanju - bojim se da si i tu u pravu...

Pozdrav

E.S.
eHost
da pamtis

Post by da pamtis »

:D Image :D
Last edited by da pamtis on 23/09/2005 07:03, edited 1 time in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

Aha... najeb'o je sada.
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Narucito kad ove podatke posaljem u Americku ambasadu u Sarajevu....
gavrilo

Post by gavrilo »

Humanism

From Wikipedia, the free encyclopedia.

Humanism is an active ethical and philosophical approach to life focusing on human solutions to human issues through rational arguments without recourse to a god, gods, sacred texts or religious creeds. Humanism has become a kind of implied ethical doctrine ("-ism") whose sphere is expanded to include the whole human ethnicity, as opposed to traditional ethical systems which apply only to particular ethnic groups.

Many early doctrines calling themselves "humanist" were based on Protagoras's famous claim that "man is the measure of all things." In context, this asserted that people are the ultimate determiners of value and morality— not objective or absolutist codices. In its time, Protagoras' statement was a radical and objective view of the human condition, which has convincingly refuted absolutism for much of Western philosophical history since. Subsequent interpretations of this "principle" became split between relativism and universalism —the former views all ethics as derived from the individual (individualism), while the latter views ethics as meaningful only if they are applicable to all. While relativism gained prominence during the Industrial Era, global communication and transculturation have deprecated relativism in favor of a universalist view of humanism.
eHost

Post by eHost »

nazalost takvih prica je malo u odnosu na ove druge "nenormalne"... ali isto tako - kafe su ispijali normalni ljudi, a ne oni sa bradama do pola stomaka ( vehabije i cetnici ) ...

Pozdrav

E.S.
eHost
Post Reply