Petar Lukovic predstavlja ustav Srbije
- ahmed_dv
#1 Petar Lukovic predstavlja ustav Srbije
Član 1:
Republika Srbija je država srpskog naroda i svih srpskih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini populizma i socijalnoj nepravdi, retkim načelima tzv. građanske demokratije, ponekim manjinskim pravima i uslovnoj pripadnosti samo onim evropskim principima i vrednostima koje nevoljno prihvatamo.
Član 2:
Pravni poredak je jedinstven, naročito na Kosovu, što je uređeno preambulom u kojoj se kaže da je Kosovo integralni deo Srbije. Uređenje vlasti počiva na podeli stabla na Tadićevu, Nikolićevu, Koštunićinu i Dinkićevu granu vlasti. Odnos pomenute četiri grane vlasti u okviru jednog stabla zasniva se na međusobnoj finansijskoj kontroli i ravnoteži pretnji u podeli funkcija.
Član 3:
Svako može vršiti državnu ili javnu funkciju, pod uslovom da pripada jednoj od četiri grane vlasti. Postojanje sukoba interesa određuje se osnivanjem radne grupe koja nema obavezu da se sastaje.
Član 4:
Republika Srbija ima svoj grb, zastavu, himnu i trubu.
Član 5:
Teritorija Srbije je jedinstvena i nedeljiva s neparnim brojem većim od 17. Granice Republike Srbije su pokretne: menjaju se postupkom postavljanja balvana ili formiranjem SAO na teritorijama koje pripadaju Republici Srbiji.
Član 6:
Republika Srbija je svetovna država: sarađuje sa svetom. Crkve i verske zajednice su odvojene od države, sem Srpske pravoslavne crkve koja je ukoso naslonjena na državu. Sem pravoslavne, nijedna religija se ne može uspostaviti kao državna.
Član 7:
Republika Srbija štiti prava i interese svojih građana u inostranstvu koji žele da se pripoje Republici Srbiji. Republika Srbija paravojno razvija i atriljerijski unapređuje odnose sa svim onim Srbima koji privremeno žive u inostranstvu, dok ne postanu deo matice RS, zajedno s teritorijama na kojima danas žive.
Član 8:
Republika Srbija će pokušati da štiti prava nacionalnih manjina, ako za tim ima potrebe. Država jemči posebnu zaštitu Srbima u onim sredinama u kojima su okruženi takozvanim manjinama radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja srpskog identiteta. Srbi nikad ne mogu biti u manjini.
Član 9:
Država jemči ravnopravnost žena, muškaraca i sveštenika i razvija polnu politiku nejednakih seksualnih mogućnosti.
Član 10:
Ljudska i manjinska prava zajemčena Ustavom mogu zakonom biti ograničena u različite komercijalne svrhe. Dostignuti nivo ljudskih a posebno manjinskih prava može se neograničeno smanjivati.
Član 11:
Delimično je zabranjena svaka diskriminacija u svrhe radi kojih ga Ustav dopušta, kao što su psihički ili fizički invaliditet, starost, kultura ili imovno stanje, ali je dozvoljena na osnovu rođenja, vereispovesti, političkog uverenja, društvenog porekla i jezika. Ne smatraju se diskriminacijom posebne mere koje Republika Srbija može da donese radi ukidanja nekih ljudskih i manjinskih prava.
Član 12:
U Republici Srbiji je zabranjeno kloniranje ljudskih bića, zabranjeno ropstvo i zabranjen kanibalizam. Zabranjen je prinudni rad. Zabranjeno je letenje balonom bez dozvole. Zabranjeno je zuriti u nebo, onako.
Član 13:
Svako ima pravo da se slobodno kreće do jedinog aerodroma u Srbiji, da Srbiju napusti i da se u nju više nikad ne vrati.
Član 14:
Izražavanje srpske nacionalne pripadnosti je slobodno i poželjno. Svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti prema Srbima je zabranjeno i kažnjivo.
Član 15:
Svako ko ne gleda RTS, ne čita „Politiku“, „Novu srpsku fašistička misao“ ili „(K)NIN“ ima pravo na bude istinito, potpuno i blagovremeno obaveštavan o pitanjima od javnog značaja. Šta je javni značaj, odlučuju zajednički RTS, „Politika“, „NSFM“ i „(K)NIN“.
Član 16:
Okupljanje građana s Kosova, u znak podrške Ustavu, je slobodno. Zborovi, demonstracije i druga okupljanja građana koji nisu s Kosova prijavljuju se državnom organu godinu dana unapred.
Član 17:
Svako ima pravo da slobodno odluči o rođenju tuđeg deteta, sem buduće majke. Republika Srbija podstiče roditelje da se odluče za rađanje tuđe dece. Deca uživaju ljudska prava primereno svom uzrastu i duševnoj zrelosti: pravo da o njihovim ljudskim pravima brinu imaju predstavnici Crkve koji su se već dokazali vaspitanjem i obrazovanjem tuđe dece, npr. Pahomije.
Član 18:
Vojska Srbije je pod delimičnom civilnom kontrolom. Vojska Srbije ima prava na vatromet.
Član 19:
Svako ima pravo da koristi srpski jezik u postupku pred sudom, drugim državnim ili polnim organom. Nezanje srpskog jezika nije opravdanje za kršenje srpskih većinskih prava.
Član 20:
Ratno stanje proglašava Narodna skupština u slučaju neuspeha Referenduma za promenu Ustava.
Republika Srbija je država srpskog naroda i svih srpskih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini populizma i socijalnoj nepravdi, retkim načelima tzv. građanske demokratije, ponekim manjinskim pravima i uslovnoj pripadnosti samo onim evropskim principima i vrednostima koje nevoljno prihvatamo.
Član 2:
Pravni poredak je jedinstven, naročito na Kosovu, što je uređeno preambulom u kojoj se kaže da je Kosovo integralni deo Srbije. Uređenje vlasti počiva na podeli stabla na Tadićevu, Nikolićevu, Koštunićinu i Dinkićevu granu vlasti. Odnos pomenute četiri grane vlasti u okviru jednog stabla zasniva se na međusobnoj finansijskoj kontroli i ravnoteži pretnji u podeli funkcija.
Član 3:
Svako može vršiti državnu ili javnu funkciju, pod uslovom da pripada jednoj od četiri grane vlasti. Postojanje sukoba interesa određuje se osnivanjem radne grupe koja nema obavezu da se sastaje.
Član 4:
Republika Srbija ima svoj grb, zastavu, himnu i trubu.
Član 5:
Teritorija Srbije je jedinstvena i nedeljiva s neparnim brojem većim od 17. Granice Republike Srbije su pokretne: menjaju se postupkom postavljanja balvana ili formiranjem SAO na teritorijama koje pripadaju Republici Srbiji.
Član 6:
Republika Srbija je svetovna država: sarađuje sa svetom. Crkve i verske zajednice su odvojene od države, sem Srpske pravoslavne crkve koja je ukoso naslonjena na državu. Sem pravoslavne, nijedna religija se ne može uspostaviti kao državna.
Član 7:
Republika Srbija štiti prava i interese svojih građana u inostranstvu koji žele da se pripoje Republici Srbiji. Republika Srbija paravojno razvija i atriljerijski unapređuje odnose sa svim onim Srbima koji privremeno žive u inostranstvu, dok ne postanu deo matice RS, zajedno s teritorijama na kojima danas žive.
Član 8:
Republika Srbija će pokušati da štiti prava nacionalnih manjina, ako za tim ima potrebe. Država jemči posebnu zaštitu Srbima u onim sredinama u kojima su okruženi takozvanim manjinama radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja srpskog identiteta. Srbi nikad ne mogu biti u manjini.
Član 9:
Država jemči ravnopravnost žena, muškaraca i sveštenika i razvija polnu politiku nejednakih seksualnih mogućnosti.
Član 10:
Ljudska i manjinska prava zajemčena Ustavom mogu zakonom biti ograničena u različite komercijalne svrhe. Dostignuti nivo ljudskih a posebno manjinskih prava može se neograničeno smanjivati.
Član 11:
Delimično je zabranjena svaka diskriminacija u svrhe radi kojih ga Ustav dopušta, kao što su psihički ili fizički invaliditet, starost, kultura ili imovno stanje, ali je dozvoljena na osnovu rođenja, vereispovesti, političkog uverenja, društvenog porekla i jezika. Ne smatraju se diskriminacijom posebne mere koje Republika Srbija može da donese radi ukidanja nekih ljudskih i manjinskih prava.
Član 12:
U Republici Srbiji je zabranjeno kloniranje ljudskih bića, zabranjeno ropstvo i zabranjen kanibalizam. Zabranjen je prinudni rad. Zabranjeno je letenje balonom bez dozvole. Zabranjeno je zuriti u nebo, onako.
Član 13:
Svako ima pravo da se slobodno kreće do jedinog aerodroma u Srbiji, da Srbiju napusti i da se u nju više nikad ne vrati.
Član 14:
Izražavanje srpske nacionalne pripadnosti je slobodno i poželjno. Svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti prema Srbima je zabranjeno i kažnjivo.
Član 15:
Svako ko ne gleda RTS, ne čita „Politiku“, „Novu srpsku fašistička misao“ ili „(K)NIN“ ima pravo na bude istinito, potpuno i blagovremeno obaveštavan o pitanjima od javnog značaja. Šta je javni značaj, odlučuju zajednički RTS, „Politika“, „NSFM“ i „(K)NIN“.
Član 16:
Okupljanje građana s Kosova, u znak podrške Ustavu, je slobodno. Zborovi, demonstracije i druga okupljanja građana koji nisu s Kosova prijavljuju se državnom organu godinu dana unapred.
Član 17:
Svako ima pravo da slobodno odluči o rođenju tuđeg deteta, sem buduće majke. Republika Srbija podstiče roditelje da se odluče za rađanje tuđe dece. Deca uživaju ljudska prava primereno svom uzrastu i duševnoj zrelosti: pravo da o njihovim ljudskim pravima brinu imaju predstavnici Crkve koji su se već dokazali vaspitanjem i obrazovanjem tuđe dece, npr. Pahomije.
Član 18:
Vojska Srbije je pod delimičnom civilnom kontrolom. Vojska Srbije ima prava na vatromet.
Član 19:
Svako ima pravo da koristi srpski jezik u postupku pred sudom, drugim državnim ili polnim organom. Nezanje srpskog jezika nije opravdanje za kršenje srpskih većinskih prava.
Član 20:
Ratno stanje proglašava Narodna skupština u slučaju neuspeha Referenduma za promenu Ustava.
- supersonic
sto se ismijah
najjaci mi je zadnji clan.
da su ponudili ovakav prijedlog Ustava, prosao bi sa 99%glasova ZA
-
zmijaIzmaj
"Suočen s realnošću da važnost srpskog Referenduma nadilazi okrutnu formu kolumne u hrvatskom Feralu, odlučio sam – iz sebičnih nacionalnih interesa – da istu pretvorim u nacionalni blog, odgovarajući na pitanja koja ne moraju biti ni postavljena jer se ona srbofobično podrazumevaju. Ukratko: vi pitate, Luković odgovara!"
http://feral.mediaturtle.com/look/weekl ... rSection=1
http://feral.mediaturtle.com/look/weekl ... rSection=1
-
Helem
U srpski Ustav ugraditi i prefiks "Srpsko", sve izvedenice iz istog.
U literaturu posebno...
Primjer, ilustracija": "Vidio sam, srpskog, psa, kako jede, srpsko, govno.
Ja sam jeo, srpsko, meso iz, srpskog, sahana.
Ja se osjecam,srpski, Srbinom.
U literaturu posebno...
Primjer, ilustracija": "Vidio sam, srpskog, psa, kako jede, srpsko, govno.
Ja sam jeo, srpsko, meso iz, srpskog, sahana.
Ja se osjecam,srpski, Srbinom.
-
klif
CeSID: Ustav potvrđen
Izlaznost je bila 53,3 odsto, pokazuju rezultati CeSID-a sa uzorka od 600 biračkih mesta. Prema tim podacima, glasao je tri miliona 541.281 birač, a "da" je zaokružilo tri miliona i 415.354 birača. To je 94.000 glasova više od neophodnog minimuma. Republička izborna komisija obradila je 10,6 odsto biračkog tela, gde je izašlo na glasanje 53,66 odsto birača, a za predlog ustava glasalo 51,46 odsto.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=217578
Preneseno sa B92.
Izlaznost je bila 53,3 odsto, pokazuju rezultati CeSID-a sa uzorka od 600 biračkih mesta. Prema tim podacima, glasao je tri miliona 541.281 birač, a "da" je zaokružilo tri miliona i 415.354 birača. To je 94.000 glasova više od neophodnog minimuma. Republička izborna komisija obradila je 10,6 odsto biračkog tela, gde je izašlo na glasanje 53,66 odsto birača, a za predlog ustava glasalo 51,46 odsto.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=217578
Preneseno sa B92.
-
Helem
novom Ustavu, Srbija je definirana kao država srpskog naroda i ostalih građana koji u njoj žive, utemeljena na vladavini prava i ravnopravnosti građana. Ustavom se jamče građanska i manjinska prava, a zabranjeno je i kažnjivo izazivanje i poticanje rasne, nacionalne, vjerske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti. Službeni jezik je srpski, a službeno pismo ćirilica.
-
Ljubitelj Zabara
Koji lopovi!
Covece to nisu politicari, to su sibicari.
Nema sanse da je izlaznost bila veca od 50 %.
Davno sam radio u izbornoj komisiji i tacno znam kako to izgleda.
Lopovi!
Nego da postavim pitanje ( po treci put ) glede tog Ustava.
Posto je po novom, Srbija zemlja Srba i ostalih nacionalnih manjina ( bila je zemlja gradjana Srbije ), a Kosovo je neotudjivi deo Srbije ( cetiri puta pomenuto samo u preambuli, mogu misliti koliko je jos puta u samom Ustavu ), a posto na Kosovu zive Albanci, to onda eksplicitno znaci da Kosovo nije Srbija.
Lopovi!
Posto je po novom, Srbija zemlja Srba i ostalih nacionalnih manjina ( bila je zemlja gradjana Srbije ), a Kosovo je neotudjivi deo Srbije ( cetiri puta pomenuto samo u preambuli, mogu misliti koliko je jos puta u samom Ustavu ), a posto na Kosovu zive Albanci, to onda eksplicitno znaci da Kosovo nije Srbija.
- danas
a koga ti ovo pitasLjubitelj Zabara wrote:Koji lopovi!
Lopovi!
-
Sogan
Zabofilu, i pored nabolje volje, ovdje nema kontradiktornosti... Iako zive na Kosovu, Albanci po novom Ustavu spadaju pod kategoriju "nacionalnih manjina" tako da niti implicitno niti eksplicitno Kosovo ne izljece iz sastava Srbije.Posto je po novom, Srbija zemlja Srba i ostalih nacionalnih manjina ( bila je zemlja gradjana Srbije ), a Kosovo je neotudjivi deo Srbije ( cetiri puta pomenuto samo u preambuli, mogu misliti koliko je jos puta u samom Ustavu ), a posto na Kosovu zive Albanci, to onda eksplicitno znaci da Kosovo nije Srbija.
Apsurd ovog Ustava nije sintaksa vec prosta cinjenica da Albanci nisu bili na birackim spiskovima referenduma
-
Ljubitelj Zabara
Tadica... a moze i Kostunica da mi se javi... samo kasnije, jer sam trenutno zauzet. 
-
Ljubitelj Zabara
Sogane, ovde nema kontradiktornosti samo ako su 1+1=3
-
Ljubitelj Zabara
... i znas sta... ako na Kosovu zivi oko 2 miliona Albanaca, a u Republici Srpskoj oko 1,3 miliona Srba, onda bi bosanski Ustav mogao da glasi da je BiH zemlja Bosnjaka i ostalih nacionalnih manjina.
Last edited by Ljubitelj Zabara on 30/10/2006 00:45, edited 1 time in total.
- danas
joj... da ne pocinjemoLjubitelj Zabara wrote:... i znas sta... ako na Kosovu zivi oko 2 miliona Albanaca, a u Republici Srpskoj oko 1 300 Srba, onda bi bosanski Ustav mogao da glasi da je BiH zemlja Bosnjaka i ostalih nacionalnih manjina.
-
Sogan
Srbija je drzava Srba i njenih nacionalnih manjina - Albanci su jedna od nacionalnih manjina drzave Srbije - Albanci zive na Kosovu - Kosovo je neotudjivi dio Srbije.
Sta tu ima kontradiktorno, dakle u samoj sintaksi, ne nekom politickom, pravnom, etickom, istorijskom, kulturnom, socijalnom... bla bla pogledu
Sta tu ima kontradiktorno, dakle u samoj sintaksi, ne nekom politickom, pravnom, etickom, istorijskom, kulturnom, socijalnom... bla bla pogledu
- danas
ali ipak.... zasto da nezoom66 wrote:veri gud...danas wrote:joj... da ne pocinjemoLjubitelj Zabara wrote:... i znas sta... ako na Kosovu zivi oko 2 miliona Albanaca, a u Republici Srpskoj oko 1 300 Srba, onda bi bosanski Ustav mogao da glasi da je BiH zemlja Bosnjaka i ostalih nacionalnih manjina.![]()
![]()
zabar -- ne bi se neki
samo metni bosanac umjesto bosnjak
PS just because you're paranoid doesn't mean they're not following you
-
Ljubitelj Zabara
.. ej Sogan, `ajde da se ne zayebavamo... nemam vremena za gluposti.
Pa znas sta ti mozes da kazes da je i Grenland neotudjivi deo Srbije, pa da se boris za prava belih medveda i ostalih nacionalnih manjina.
Pa znas sta ti mozes da kazes da je i Grenland neotudjivi deo Srbije, pa da se boris za prava belih medveda i ostalih nacionalnih manjina.
-
Shoshana
Pa sad, Sogan ti je samo pojasnio recenicu za koju si trazio pojasnjenje. Nije on pisao Ustav Srbije, niti je rekao da je taj ustav pravedan.Ljubitelj Zabara wrote:.. ej Sogan, `ajde da se ne zayebavamo... nemam vremena za gluposti.
Albanci i u bivsoj Jugi nisu bili priznati kao narod, vec su bili narodnost, a sada su ih Srbi degradirali u nacionalne manjine. Nepravedno jeste, ali nije ti Sogan za to kriv
-
Ljubitelj Zabara
Ne kazem da jeste... ali u Milosevicevom Ustavu ( cak ) je stajalo da je Srbija zemlja svih gradjana Srbije.
Hajde da su samo dodali da je Kosovo neotudjivi deo Srbije, pa nikom nista... ali promenili su i clan gde se Srbija proglasava drzavom Srba.
Znaci, jedno sa drugim ne ide.
Hajde da su samo dodali da je Kosovo neotudjivi deo Srbije, pa nikom nista... ali promenili su i clan gde se Srbija proglasava drzavom Srba.
Znaci, jedno sa drugim ne ide.
-
Sogan
Ma mozda bih se i ukljucio u tu borbu no "beli medvedi" ne otvaraju sljasticarnice, a i bakljava smrznuta nije saftalji i kvaljitetna, te ne vidim nekog licnog selameta u svemu tome...
Daj ba Kermit opusti se, samo sam ti htio lijepo reci da je Ustav sam po sebi jedan apsurd, a ti ga trazis u nekoj sintaksickoj logici preambule.
I prestanji da vrsis pritisak na moja ljicnost!!!
Daj ba Kermit opusti se, samo sam ti htio lijepo reci da je Ustav sam po sebi jedan apsurd, a ti ga trazis u nekoj sintaksickoj logici preambule.
I prestanji da vrsis pritisak na moja ljicnost!!!
- Anka
Ti imaš neki problem sa logičkim zaključivanjem...Ljubitelj Zabara wrote:Koji lopovi!
Lopovi!
Ima šanse. Danas je glasala većina ljudi. Znali smo da imamo dva dana pa nismo juče žurili. I ja sam danas tek u 17h otišla da glasam.
Država Srba i ostalih nacionalnih manjina. Albanci su na Kosovu većina ali gledajući Srbiju u celini, manjina su.
Na Kosovu ne žive samo Albanci. Možda ti se ne sviđa činjenica da tamo još uvek ima drugih naroda, pa i Srba.
-
Sogan
Nemoj tako Shoshana, cinicni stvoru!I jos samo da se doda da ce UN, kada se bude donosila odluka o samostalnosti Kosova, promjenu srpskog ustava uzeti u obzir - otprilike koliko i lanjski snijeg
Ne samo da ce ga uzeti u obzir nego ce ga i prevesti na latinicu te aplicirati na ostala politicka zarista slicne problematike, Cipar, Palestina itd.! Mi smo svjedoci istorijskog trenutka postizanja globalnog mira, a nismo ni svjesni velicine trenutka!
-
kub lajkan
zoom66 wrote:pero je king:
HRVAT (zaprepašteno): Iz neproverenih izvora sam čuo da je vaša Republička Izborna Komisija (RIK) donela odluku da će se na onim izbornim mjestima gdje se u kutijama nađe više listića od broja glasača, priznati rezultati. Nisam mogao vjerovati!
LUKOVIĆ (ledeno): Niste mogli vjerovati jer ste naviknuti da ortodoksno tumačite volju naroda. Srpski glasač, odgojen u duhu filozofske teorije da od "viška ne boli glava", ima pravo da potvrdi svoj glas tako što će u kutiju, po sopstvenoj volji, sipati ili kipovati onoliko listića koliko on misli da treba. Raskid s titoističkim nasleđem koje nam je ostavilo pogubni princip "jedan čovek, jedan glas", oslobodiće prostor za neslućene srpske glasačke kapacitete.![]()
![]()