Peta kolona tj. Karadzicevci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Igman

Post by Igman »

zavrzlama wrote:Petokolonastvo :D
Ako ja kazem sljedece stvari

1.da je srbija i Hrvatska u Karadordevu dogovorila podjelu BIH i unistenje jednog naroda.

2.Da su BIH srbi znali prije rata njih 70% sta ce biti sa BIH i sta je cilj velike Srbije.

3.Da nikakvi dogovori i ideje nebi uspjele da se rat izbjegne.

4.Da su zlocini pocinjeni najveci tamo gdje ni metak nije opaljen.

5.Da su porusene sve i jedna dzamija u sadasnjem entitetu RS i to u mjestima gdje nije bilo rata.

6.Da u dejtonu se morao pod pritiskom potpisat mirovni sporazum.

7.Da je Alija Izetbegovic svojom naivnoscu i vjerovanju Mladicu i Karadicu prodao srebrenicu za par opstina u Sarajevu.A ovi mu se lijepo oduzili pobili 8000 ljudi na pravdi boga.

8.Ako kazem da su SDA i SZBIH pokrali preko $milijhardu humanitarne pomoci i time napravili zlocin prema sopstvenoj drzavi i narodu.

9.Ako kazem da Srbija i srpsko rukovodstvo rade na rusenju i onemogucavanju pomirenja i suzivota u BIH zadnjih 11 godina.

10.Ako kazem da nije posteno i ljudski da u BIH postoji teritorija koja je nazvana po jednom narodu i ima sve simbole jednog naroda.

11.Ako kazem da srpskom rukovodstvu nije cilj BIH nego podjela.

2. 99 % Srba je znalo sta ce biti sa BIH i sta je cilj velike Srbije.
7. Cista glupost su ove izrecene teze. Pa zar nisu Srebrenicu izdali general Morion, Holandski bataljon, Nato, Ujedinjene Nacije. Nevjerovatne gluposti, da je Alija rahmetile vjerovao Karadzicu i Mladicu. A jos zesce gluposti da je prodavao opstine.
Niko nemoze izgovoriti gluposti na svoj racun, kao sto to Bosnjak moze. Nedostatak nacionalnog osjecaja, nacionalne pripadnosti i manjak vjerskog odgoja.
8. Pa jeli se drzava stvarala od have i prasine. Odakle novac jednoj poharanoj Bosni za rat?? Odakle novac za oruzje, za uniforme, za hranu, za logistiku?? Odakle novac za lobiranje u svijetu?? Odakle novac za ambasade u svijetu?? Odakle novac za ambasadore, za putovanja politicara?? Odakle zlato za pokrice prve BiH valute, Bosanskog dinara?? ..... ????? :?
Efekt

Post by Efekt »

jusuff wrote:
danas wrote:
jusuff wrote: ma nikakav je to razlog, ako ne moze (a ne ne smije) danas, moci ce sutra... niko nema pravo dati i pedalj bosne, pa rat - rat...
ppssssttttt.... :D
sad ce te optuzit da huskas na rat... :-) :-) :-) :-)
ni slucajno, samo bi mi jos i rat trebao :-)
Ionako zivim na kredit .Sto se tice rata , cetnici su bili hrabri kad smo bili nenaurazani i neobjasnjivo naivni i miroljibivi .Sad je drukcije .Sunami bi bio proljetni lahor sta bi ih strefilo.
jusuff

Post by jusuff »

Efekt wrote:
jusuff wrote:
Efekt wrote:...Oni koji zele Bosnjakistan sa serijatskim zakonom i zekijat umjesto poreza mogu takodje sa cetnicima i ustasama da potraze sebi mjesto pod nebeskom kapom.smrt fasizmu sloboda jedinstvenoj i cjelovitoj Bosni i Hercegovini.Zivi bili pa vidjeli.
efikasan si, nema govora, ali mi nije jasno na koga mislis u citiranom dijelu... ja nikada nisam cuo za bosnjakistan ili zekat (ne zekijat, majstore) umjesto poreza, sto laprdas bezze?
Ako ti nisi cuo za nesto , ne znaci da nije bilo niti znaci da ja laprdam.To ti je prijedlog Alije Izrbegovica i njegovih mlado muslimana Latica Cengica ..Behmena i slicnih strucnjaka koji su predlagali da se drzava finansira zekatom( milostinjom ) jer placanje poreza nije islamski......ne trabunjaj !!!!!! Allah Imannet ! Jesam li ovo dobro napisao?
efekt, iskreno, nista ti nisi dobro napisao, ali... ne da mi sada davati instrukcije :D
Efekt

Post by Efekt »

jusuff wrote:
Efekt wrote:
jusuff wrote: efikasan si, nema govora, ali mi nije jasno na koga mislis u citiranom dijelu... ja nikada nisam cuo za bosnjakistan ili zekat (ne zekijat, majstore) umjesto poreza, sto laprdas bezze?
Ako ti nisi cuo za nesto , ne znaci da nije bilo niti znaci da ja laprdam.To ti je prijedlog Alije Izrbegovica i njegovih mlado muslimana Latica Cengica ..Behmena i slicnih strucnjaka koji su predlagali da se drzava finansira zekatom( milostinjom ) jer placanje poreza nije islamski......ne trabunjaj !!!!!! Allah Imannet ! Jesam li ovo dobro napisao?
efekt, iskreno, nista ti nisi dobro napisao, ali... ne da mi sada davati instrukcije :D
Ti da imas sta reci , ti bi rekao.Zasuci rukave , naostri pero i izadji mi na mejdan.Pero mi neces odbiti.SDA je hohstaplerska , glupa , nacionalisticka ....seljacka , izdajnicka lopovska , lazljiva i kakva sve ne stranka.Dokazi suprotno.To je gomila bandita koja se krije iz vjere.
Efekt

Post by Efekt »

Igman wrote:

1.da je srbija i Hrvatska u Karadordevu dogovorila podjelu BIH i unistenje jednog naroda.

2.Da su BIH srbi znali prije rata njih 70% sta ce biti sa BIH i sta je cilj velike Srbije.

5.Da su porusene sve i jedna dzamija u sadasnjem entitetu RS i to u mjestima gdje nije bilo rata.

7.Da je Alija Izetbegovic svojom naivnoscu i vjerovanju Mladicu i Karadicu prodao srebrenicu za par opstina u Sarajevu.A ovi mu se lijepo oduzili pobili 8000 ljudi na pravdi boga.

8.Ako kazem da su SDA i SZBIH pokrali preko $milijhardu humanitarne pomoci i time napravili zlocin prema sopstvenoj drzavi i narodu.

9.Ako kazem da Srbija i srpsko rukovodstvo rade na rusenju i onemogucavanju pomirenja i suzivota u BIH zadnjih 11 godina.

10.Ako kazem da nije posteno i ljudski da u BIH postoji teritorija koja je nazvana po jednom narodu i ima sve simbole jednog naroda.

7. Cista glupost su ove izrecene teze. Pa zar nisu Srebrenicu izdali general Morion, Holandski bataljon, Nato, Ujedinjene Nacije. Nevjerovatne gluposti, da je Alija rahmetile vjerovao Karadzicu i Mladicu. A jos zesce gluposti da je prodavao opstine.
Niko nemoze izgovoriti gluposti na svoj racun, kao sto to Bosnjak moze. Nedostatak nacionalnog osjecaja, nacionalne pripadnosti i manjak vjerskog odgoja.
8. Pa jeli se drzava stvarala od have i prasine. Odakle novac jednoj poharanoj Bosni za rat?? Odakle novac za oruzje, za uniforme, za hranu, za logistiku?? Odakle novac za lobiranje u svijetu?? Odakle novac za ambasade u svijetu?? Odakle novac za ambasadore, za putovanja politicara?? Odakle zlato za pokrice prve BiH valute, Bosanskog dinara?? ..... ????? :?
Je li takodjer glupost i laz da je Alija Izetbegovic davao Tudjmanu Hercegovinu i dijelove Bosne ?
jusuff

Post by jusuff »

Efekt wrote:...
Ti da imas sta reci , ti bi rekao.Zasuci rukave , naostri pero i izadji mi na mejdan.Pero mi neces odbiti.SDA je hohstaplerska , glupa , nacionalisticka ....seljacka , izdajnicka lopovska , lazljiva i kakva sve ne stranka.Dokazi suprotno.To je gomila bandita koja se krije iz vjere.
ma sta da ti kazem kad sve znas :-)
hobit

Post by hobit »

Fucka mi se za Karadzica i SDS, izgleda da su se propagandisti nacional-sovinizma prosvercovali i na ovaj forum da i ovde vode kampanju.
Uvijek ista prica, hajde da mjerimo ko je veci patriota.
No istrpice se i ovi izbori, jos 26 dana dijareje.
Efekt

Post by Efekt »

Igman wrote:

Ja ne znam odakle novac za ambasade i oruzje i zlato ?......pa mi ti reci molim te posto vidim da znas . E sada da ja tebe upitam : Odakle novac Sacirbegovicu za hotele sa 5 * , za barbut , za holandske manekenke i ostale bjelosvjetske kurve.Otkuda Sahinpasicu kuca od milion dolara , otkud Cengicu aerodrom otkud ejupu Ganicu vila i otkud ostalim SDA
-ovcima silni milioni i silne vile a do juxcer ni zacigara nisu imali .Otkud?
Po tvome da covjek ne bi pricao gluposti treba imati visak nacinalnog osjecaja i treba da ide u dzamiju ( kako ti to velis : " manjak vjerskog odgoja " / Dzemaludin Latic , Mustafa Ceric i Franjo Tudjman , Amfilofije Radovic .......se idealno uklapaju u tvoju sliku o cestitim ljudima . [/b][/code][/quote]
Efekt

Post by Efekt »

jusuff wrote:
Nikad nisam rekao da sve znam.Daleko sam i od znanja i od pameti .Samo mi nemoj molim te pricati u stilu / Ma razbio bi ga kao bocu , jaci sam od njega , ali mi ga bilo zao / to je jeftino , napisi ako se ne slazes , daj argumentaciju .......podijeli sa mnom mejdan , ovako ispadas kukavica i hvalisavac .
jusuff

Post by jusuff »

Efekt wrote:
jusuff wrote:
Nikad nisam rekao da sve znam.Daleko sam i od znanja i od pameti .Samo mi nemoj molim te pricati u stilu / Ma razbio bi ga kao bocu , jaci sam od njega , ali mi ga bilo zao / to je jeftino , napisi ako se ne slazes , daj argumentaciju .......podijeli sa mnom mejdan , ovako ispadas kukavica i hvalisavac .
drug, ali ja fakat ne kontam o cemu laprdas
Efekt

Post by Efekt »

jusuff wrote:
Efekt wrote:
jusuff wrote: ma sta da ti kazem kad sve znas :-)
drug, ali ja fakat ne kontam o cemu laprdas

Ni latinicu ne znas da citas ?
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

njonjica wrote:
mr__bosnjak wrote:
Odgovor: Jeste pozitivan pojam u formi da su svi gradjani Republike Bosne i Hercegovine(jedinstvene) ravnopravni, druze se i i u slozi bez razlika zive zajedno postujuci naciju, vjeru, kulturu, jezik itd. jedni drugih i historiju jedni drugih dok se svi smatraju BOSANCIMA po drzavnoj(neki i po nacionalnoj) pripadnosti... Ima tu toga jos ali eto to bi bilo ono ukratko. Ali ono u komunizmu nije bilo bratsvo i jedinstvo, drzava u kojoj Bosnjaci nemaju nacije, kulture, jezika, historija ama bas nicega osim vjere( i to u limitovanom "izdanju") a kad nesto kazes protiv toga onda si "nacionalista" i "rusitelj sistema" nije bratsvo i jedintsvo. Ja ne bih taj pojam upotrijebio, ja bih upotrijebio BOSANSTVO jer je toga bilo u Bosni i prije komunista i bilo bi i poslije da nebi cetnicka i ustasa. Nisu SDA i ostali to srusili, rusenje toga je doslo upravo odakle si ti rekao - od karadzica i kompanije!
Tito je rusio dzamije?? Pred njima su stajali naoruzani vojnici i pucali u one koji su htjeli uci? Nene nisu smjele nosit samije??

Sasvim druga stvar je sto ako si htio ic u dzamiju/crkvu nisi mogao biti u politici-vjera i politika su odvojena tijela. Da je bio u pravu vidimo danas, kad nas efendija Ceric "gura" Silajdzica cija je stranka od svih svojih predizbornih obecanja najmanje ispunila. Zaboravi valjda da i Bosnjak mora raditi, jesti, hraniti porodicu, platiti rezije.....a na sedzdu pada valjda radi svoje duse a ne imidza.

Imas pravo, nije to SDA uradila...ona je samo malo dodala, nesto oduzela, pokrala, opljackala....i imamo ovo sto imamo: VELIKO NISTA!
Nakon 15 najtezih godina zajedno. :(
Jest se vi komunisti upalite kad se Tile rahmetli spomene :D

Da li su Bosnjaci imali naciju(ne vjeru kao naciju nego NACIJU)?

Da li su imali svoju kulturu ili je to bila "arapsko-turska" ili tacnije "poturicka"?

Da li su imali svoj jezik ili se ucio S-H?

Da li je proganjan svako ko bi rekao da Islam nije samo u dzamiji?
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

JBT wrote:Mr bosnjak:
Ne znam kako cu s nekim piti kahvu ili eto ti kafu i kavu kad ja uopce ne znam sta on misli o meni a imam razloga sumnjat. Evo vec sam sedmicu u Bosni, i naisao sam na toliko primjera srpske netrpeljivosti da sam se ziv isekir' o i to u Federaciji. Da ne nabrajam sve jer i ne(j)mam vremena, sjedim ja u vozu Ploce-Zagreb, sjedim ja tako i tu su neki ljudi nikad ih u zivotu nisam vidio. Jedan od njih cuo sam zove se Dobro i Srbin je iz Kaknja. Ja ne pricam jer mi nije bilo do price(pospan ) ali prica on sa drugima u kupeu. I sve se on hvali kako je Kakanj bio multietnican za vrijeme agresije i kako je 500 srpskih porodica ostalo u gradu i Srbin bio predsjednik Suda cijelog rata i kako je neki Bosnjo sto je htio stvarat probleme odmah kaznjen od Armije BiH i MUP-a BiH itd. I prica on kako je on protiv odlaska iz Sarajeva i kako je on zaposlio trojicu siromasnih Bosnjaka itd. I ja u sebi mislim bas fin covjek i sposoban i sve a ima preko 70, granata mu ubila zenu, poznanicu Srpkinju mu cetnici granatom ubili u Sarajevu i prica on... Kad mi predjosmo u "RS" i izadje jedna zena za koju je znao da je Bosnjakinja iz Visokog a valjda je mislio da sam ja Srbin i ostadose u kupeu skoro samo Srbi. Kad on poce kako treba se "RS" otjepit, rece da je "nasa granata" ubila njegovu poznanicu. Krenu se hvalit kako je on nekom Hasanu rekao u lice da ne navija za BiH i kako je aplauzirao kad je Litvanija nekakav napad na BiH izvrsila(fudbal) i poce kako u svi u ratu isti bili samo su Srbi dezurni krivci a ja se naljutih i rekoh "poseri se seronjo" i on se usuti i izadje malo kasnije i rece sretan put i svi mu uzvracaju a ja "ne hvala" i takoh primjera imam na stotine tako da postajem sve vise skeptican mada sam to i odprije bio. Jos jedan primjerak, baba koja jos predamnom Bosnjakom kaze da su u Srebrenici zivotinje u masovnim grobnicama i da nisu Bosnjakinje silovane nego one silovale Srbe i sve tako bolje da ne kazem svoju reakciju...
Jeste i ja nisam nekoga tek tako prozivao seronjom ali upoznao sam puno vise Bosnjaka nego Srba u od nijednog ovdje u BiH nisam godinama cuo nesto protiv Srba samo mozda cetnika kao vojske ali od svih Srba sto sam upoznao vrvi mrznja, negiranje i ponizavanje...Na zalost nas sviju... Ne kazem da su svi taki ali brate vecina i ja sad nikad ne znam sta on misli, recimo da je Dobro znao moju naciju vjerovatno bi dalje glumio a ja bi o njemu mislio <bas fin covjek<
Uuuuuu bas sam zlocest :D kako sam mogao reci nesto istinito iz stvarnosti :D mjesto da se pravim da je sve super i da nam vecina komsija samo zele mir i ljepotu... :-)

@Dony

Ma izgleda da ce biti Goli... :D Da se zastiti drzava od petokolonasa :D Al´ ne mogu svedskog drzavljana capit :D
JBT

Post by JBT »

Uuuuuu bas sam zlocest kako sam mogao reci nesto istinito iz stvarnosti mjesto da se pravim da je sve super i da nam vecina komsija samo zele mir i ljepotu...
Zvucis mi kao, ako vec pricamo o Europi, oni neonacisti. Tvrde kako sve sto pricaju je istinito i stvarno.
Istina je jedna. Nacini iznosenja istine mogu biti razliciti. Recimo, mogu biti u pozitivnom kontextu i u negativnom, dobri za BiH ili dobri za Karadzica. Onako kako ti i dosta ljudi i na ovom forumu i u BiH iznosi tu istinu ide na ruku Karadzica, a ako ide na njegovu ruku tj. ka cijepanju BiH, onda si neprijatelj za BiH tj. petokolonas.
Konkretno, ti da mislis dobro BiH ti bi izvlacio pozitivne primjere, primjere u kojima se normalni, posteni ljudi trude da saradjuju, gdje se razlike svode na sposoban i nesposoban ili posten i neposten.
Jest se vi komunisti upalite kad se Tile rahmetli spomene

Da li su imali svoju kulturu ili je to bila "arapsko-turska" ili tacnije "poturicka"?

Ovako pricaju i cetnici i ustase. Samo zamjenis subjekat tj. ofarbas ga u drugu boju.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mr__bosnjak wrote:
njonjica wrote:
mr__bosnjak wrote:
Odgovor: Jeste pozitivan pojam u formi da su svi gradjani Republike Bosne i Hercegovine(jedinstvene) ravnopravni, druze se i i u slozi bez razlika zive zajedno postujuci naciju, vjeru, kulturu, jezik itd. jedni drugih i historiju jedni drugih dok se svi smatraju BOSANCIMA po drzavnoj(neki i po nacionalnoj) pripadnosti... Ima tu toga jos ali eto to bi bilo ono ukratko. Ali ono u komunizmu nije bilo bratsvo i jedinstvo, drzava u kojoj Bosnjaci nemaju nacije, kulture, jezika, historija ama bas nicega osim vjere( i to u limitovanom "izdanju") a kad nesto kazes protiv toga onda si "nacionalista" i "rusitelj sistema" nije bratsvo i jedintsvo. Ja ne bih taj pojam upotrijebio, ja bih upotrijebio BOSANSTVO jer je toga bilo u Bosni i prije komunista i bilo bi i poslije da nebi cetnicka i ustasa. Nisu SDA i ostali to srusili, rusenje toga je doslo upravo odakle si ti rekao - od karadzica i kompanije!
Tito je rusio dzamije?? Pred njima su stajali naoruzani vojnici i pucali u one koji su htjeli uci? Nene nisu smjele nosit samije??

Sasvim druga stvar je sto ako si htio ic u dzamiju/crkvu nisi mogao biti u politici-vjera i politika su odvojena tijela. Da je bio u pravu vidimo danas, kad nas efendija Ceric "gura" Silajdzica cija je stranka od svih svojih predizbornih obecanja najmanje ispunila. Zaboravi valjda da i Bosnjak mora raditi, jesti, hraniti porodicu, platiti rezije.....a na sedzdu pada valjda radi svoje duse a ne imidza.

Imas pravo, nije to SDA uradila...ona je samo malo dodala, nesto oduzela, pokrala, opljackala....i imamo ovo sto imamo: VELIKO NISTA!

Ovo podebljano je jedna od pametnijih stvari koja je radjena u prosli vakat.

Jest nam i dobro kako religije izadjose iz dzamija i crkava to je ludilo zivo :oops:
Efekt

Post by Efekt »

mr__bosnjak wrote:
njonjica wrote:
mr__bosnjak wrote:

1) Kada vidim kako se ljudi pale na Aliju zasto se ne bi palio na Tita narocito kada mu se podmece .Tito je bio covjek sa greskama ali njegovo djelo je veliko i pozitivno.Cijeli svijet je pao na koljena kada je Tito umro.Cijeli svijet , nije bilo zemlje na svijetu koja nije poslala na taj sprovod svog prvog covjeka , kralja , princa , predsjednika ......Amerika je poslala 3 svoja predsjednika.Na sprovodima i dzenazama nacionalistickih vodja i vozdova dosli su portiri iz ambasada.
2) Bosnjaci nisu imali svoju naciju u bivsoj Yugi jer nisu ni znali sta su.Dokaz za to je cinjenica da se SDA opirala nazivu Bosnjak jer im je bilo milozvucno ono Musliman.Takodje trebalo je mnogo truda i muke od strane Tunje i A.Zulfikarpasica i drugih da se te ljude nauci distinkcija izmedju vjere i nacije.I opet i tada te 1993 su izabrali pogresno ime.Meni nije problem reci , ja sam Bosnjak, ali ono Ja sam Bosanac !!!! e to je prava stvar , to je pogodatk u sridu , to je notorna istina Bosna i Bosanac to je tako logicno i jasno kao bijeli dan.Ono bosnjak ide naruku srpskim i hrvatskim nacionalistima koji osporavaju Bosnu.Ali dobro , Bosna ce predevarti i opsatiti!!!!!!!!!Insallah!
3) Imali su svoju kulturu , bosansku koja je garnirana sa turskom .500 godina Turaka je i Srbima u Srbiji ostavilo tursku kulturu.( Skadarlija, Terazije , Klamegdan ....sarma , tiganj ......) arapsku kulturu nismo imali u bivsoj Yu ali je imamo sada.
4) Jezik se zvao S-H .To je srpsko -hrvatska podvala koja osporava Bosnu i kodise na istu.To ime za jezik s-h je ruglo bozije .Dakle ovdje ti kvakica za tacnost.
5) Slabo je proganjan onaj ko je rekao da je Isalm samo u dzamiji.Zato je danas Islam na ulici , u politici , u vojsci , u skoli ...u bolnici , u skoli .......isto kao i katolicanstvo i pravoslavlje svuda su tamo gdje ne bi trebali biti.U crkvama i dzamijama uopce nema islama i krscanstva , samo politika.Kako su god nacionalisti zamijenili laz za istinu , pravdu za nepravdu , lopovluk za postenje tako su i zamijenili vjeru i politiku.
BECHO

Post by BECHO »

Po najaktuelnijim saznanjima i izvjestajima iz stampe, Reis ef. Sulejman Velicanstveni Ceric je vec sazrio za petokolonasa! :D
JBT

Post by JBT »

On je to vec odavno.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

JBT wrote:
Uuuuuu bas sam zlocest kako sam mogao reci nesto istinito iz stvarnosti mjesto da se pravim da je sve super i da nam vecina komsija samo zele mir i ljepotu...
Zvucis mi kao, ako vec pricamo o Europi, oni neonacisti. Tvrde kako sve sto pricaju je istinito i stvarno.
Istina je jedna. Nacini iznosenja istine mogu biti razliciti. Recimo, mogu biti u pozitivnom kontextu i u negativnom, dobri za BiH ili dobri za Karadzica. Onako kako ti i dosta ljudi i na ovom forumu i u BiH iznosi tu istinu ide na ruku Karadzica, a ako ide na njegovu ruku tj. ka cijepanju BiH, onda si neprijatelj za BiH tj. petokolonas.
Konkretno, ti da mislis dobro BiH ti bi izvlacio pozitivne primjere, primjere u kojima se normalni, posteni ljudi trude da saradjuju, gdje se razlike svode na sposoban i nesposoban ili posten i neposten.
Jest se vi komunisti upalite kad se Tile rahmetli spomene

Ovako pricaju i cetnici i ustase. Samo zamjenis subjekat tj. ofarbas ga u drugu boju.
:lol: :lol: :lol: :lol: Jebote vec sam neo-nacista i petokolonas. Dobro svasta se ovdje naslusam :D Ozbiljno JBT, pogledaj u kojem je kontekstu onaj post postiran, pogledaj zasto i kao odgovor na koja pitanja sam ga postavio. I zatim pogledaj neke moje druge postove iz drugih konteksta pa reci, i ne mislis valjda da je zmirenje na probleme i potenciranje malobrojnih pozitivnih primjera a fakat da bi nas opet sve poklali zaobic rjesenje? ovako samo sprovodis komunisticka sudjenja :D :D

A za ovo zadnje, :lol:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

1) Kada vidim kako se ljudi pale na Aliju zasto se ne bi palio na Tita narocito kada mu se podmece .Tito je bio covjek sa greskama ali njegovo djelo je veliko i pozitivno.Cijeli svijet je pao na koljena kada je Tito umro.Cijeli svijet , nije bilo zemlje na svijetu koja nije poslala na taj sprovod svog prvog covjeka , kralja , princa , predsjednika ......Amerika je poslala 3 svoja predsjednika.Na sprovodima i dzenazama nacionalistickih vodja i vozdova dosli su portiri iz ambasada.

Niko ne spori Titine uspjehe. Ali za mene Alija je bio svjetal i legendarni primjer iz BH-historije. Ali da ne dizemo tu raspravu...

2) Bosnjaci nisu imali svoju naciju u bivsoj Yugi jer nisu ni znali sta su.Dokaz za to je cinjenica da se SDA opirala nazivu Bosnjak jer im je bilo milozvucno ono Musliman.Takodje trebalo je mnogo truda i muke od strane Tunje i A.Zulfikarpasica i drugih da se te ljude nauci distinkcija izmedju vjere i nacije.I opet i tada te 1993 su izabrali pogresno ime.Meni nije problem reci , ja sam Bosnjak, ali ono Ja sam Bosanac !!!! e to je prava stvar , to je pogodatk u sridu , to je notorna istina Bosna i Bosanac to je tako logicno i jasno kao bijeli dan.Ono bosnjak ide naruku srpskim i hrvatskim nacionalistima koji osporavaju Bosnu.Ali dobro , Bosna ce predevarti i opsatiti!!!!!!!!!Insallah!
Bosnjaci nisu htjeli bit nit Srbi nit Hrvati pa su morali kao jedno ili drugo do 74´. Nemoj sad rec da su i to htjeli. U 74´ je bilo struja koje su htjele bosnjastvo uvest ali je to odbaceno i data je kvazi-nacija "Muslimani". SDA u 91´ nije nikakav izgovor za to. Pozderac je bio spreman uvest bosnjacku naciju, zasto mu nije dato? Zasto se ucila lazna historija u kojoj se Bosnjaci kao autohtoni i drzavno-tvorni narod i prije Turaka nisu spominjali nego BH bila "srpsko-hrvatska" zemlja. Kao i da su "Muslimani" potomci slavena sto predjose na Islam i eto ne znaju kako da se zovu? Ovo oko bosnjacke nacije se ne slazemo. Meni je to isto k´o i Bosanac samo u etnickoj i nacionalnoj formi.

3) Imali su svoju kulturu , bosansku koja je garnirana sa turskom .500 godina Turaka je i Srbima u Srbiji ostavilo tursku kulturu.( Skadarlija, Terazije , Klamegdan ....sarma , tiganj ......) arapsku kulturu nismo imali u bivsoj Yu ali je imamo sada.
Jeste ali je to sve gledano kao "naslijedje Turaka".

4) Jezik se zvao S-H .To je srpsko -hrvatska podvala koja osporava Bosnu i kodise na istu.To ime za jezik s-h je ruglo bozije .Dakle ovdje ti kvakica za tacnost.
Slazemo se. :)
5) Slabo je proganjan onaj ko je rekao da je Isalm samo u dzamiji.Zato je danas Islam na ulici , u politici , u vojsci , u skoli ...u bolnici , u skoli .......isto kao i katolicanstvo i pravoslavlje svuda su tamo gdje ne bi trebali biti.U crkvama i dzamijama uopce nema islama i krscanstva , samo politika.Kako su god nacionalisti zamijenili laz za istinu , pravdu za nepravdu , lopovluk za postenje tako su i zamijenili vjeru i politiku.
Ne slazem se da vjera bude u politici osim do umjerenih limita(malih). Ali Islam nije samo u dzamijama kao sto ni hriscanstvo nije samo u crkvama. Islam je u ponasanju, odjevanju, zivljenju, vjerovanju, kulturi, dobroti, moralu, svuda ali istovremeno nista ne-islamsko ne ugrozava. Dzamije su "samo" mjesta gdje se Allahu moli. Ali Allah je svugdje... i vjerovanje u Njega i Njegovi propisi vjernicima su svugdje... ovo je po nekima "fanatizam". Ali to samo znaci da musliman slijedi i moral i dobrotu i vjerovanje i ostale vjerske propise svugdje a ne u dzamiji jedno a vani drugo. To znaci da musliman vjeruje u Allaha i van nje. Da se zene pokrivaju(ako hoce). Da se vjera ukljuci i u nauku jer to sto pise u Kur´anu da ce se desit se upravo desava, to nije slucajnost... Nauka i vjera mogu pomagat jedno drugom, ne ratovat... A vjera nikoga ne prisiljava niti tlaci k´o nece... "U Vjeri nema prisile". :)
JBT

Post by JBT »

Jebote vec sam neo-nacista
Ne vjerujem da si naci, ali je retorika ista. I oni su govorili: "Ma nismo mi zvijeri, mi govorimo istinu i uzdamo se u pravdu, a oni tamo Jevreji, oni samo sute i mute i cekaju povoljan trenutak da nam zabiju noz u ledja. Bar 8-9 od njih 10."
A ni Miloseviceva spika se nije puno razlikovala.
ne mislis valjda da je zmirenje na probleme i potenciranje malobrojnih pozitivnih primjera a fakat da bi nas opet sve poklali zaobic rjesenje?
To je to.
Kad pocnes (ako ikad pocnes, inshalah) dijeliti ljude po pravim kriterijima a ne po pripadnosti nekoj naciji tj. zbog imena, ili pripadnosti nekoj religiji onda vise neces biti petokolonas. Ovako ides na ruku Karadzicevom planu o podjeli BiH.
Problem BiH nisu ni Srbi, ni Hrvati a ni bilo koja druga nacija. Problem za BiH predstavljaju nacionalisticke budale bilo koje da su boje.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Ja sam se distancirao od komentarisanaj tebi - jer vidim da si u Svedskoj pomalo usamljen i kao da si krenuo zidati zidove oko sebe a rusiti mostove koji te s drugima vezu.

Sve sto Bosnjaci imaju danas - stvoreno je prije. Prije zemana i Alije Izetbegovica i SDA. Ukljucujuci sve zaostavstine islama i ostalo.

Bosnjaci nisu imali naciju - zato sto je nisu htjeli. Ti uopste ne shvatas sljed dogadaja - da smo mi za 500 godina - poceli misliti da smo Turci. Ne shvatas da su nas Turci izdali - dok su Srbima dali drzavu. Sama ta prednost - cini "proljece" jer su tako Bosnjaci i dosli pod - necije tudje breme - da budu tudji na svom. Prvo su tu bile Svabe - koje su kolonizirale BiH - i nikad nisu bile prihvaceni kao Turci a najvise zbog Balijskog mentaliteta. Ti otidji u Sarajevu pa prodji Bascarsijom, to je Turski amanet BiH za 500 godina, a onda pogledaj ostatak grada - koji je za 50 godina napravila Austro-Ugarska. Da ne spominjem sve pruge i puteve - normalno da su nas koristili - kao koloniju - al' i dan danas - Bosnjaci se dzaba skoluju po Becu i Salzburgu. Ima li ijednog Bosnjaka - koji se besplatno skoluje u Istambulu ili Ankari? Bez sufliranja Islamske Vjerske Zajednice i inih drugih minjonja? Drugi pod ciji uticaj smo dosli od 1918 do 1941 su bili Srbi. Svi begovi i age - su prodali Bosnanstvinu - samo da im ne bi - zemlju i bogatstvo uzurpirali. Bosna im - nije bila preca od vjere Islama - a doslo je vrijeme - da se bira - sta je vise prijeko a sta manje opasno. Tako smo - i nestali cak i kao administrativna zajednica. 1929 je 6 sjecanjskom diktaturom - Kraljevina SHS - konsititutivna parlamentarna monarhjiha kojom je bila - postala drzava pod diktaturom Srpskog kralja - a ovo sve uz podrsku JMO - Jugoslavenske Muslimanske Organizacije. Jedini koji to nisu podrzali su - pripadni Hrvatske Stranke Prava. Koji su - poslje toga - istjeravani iz parlamenta neki su cak - ubijeni u istom, kasnije su ga i bojkotovali. Hrvatske je na taj nacin pod Kraljevinom Jugoslavijom se i izborila za svoj Sabor - dok se muslimani - nisu nista pitali. Tj. oni koji su se pitali - su gledali samo da namire - sopstvene guzice. Dolaskom Svaba tj. Nazista - taj isti Sabor RH proglasio je NDH. Radi svih drugih tlacenja - pod Kraljevinom Jugoslavijom - muslimani su opet - izabrali da u mnogo cemu budu suport NDH-a a sve radi toga sto su se opekli - od Srpskog Kralja - kojem su drzavu dali - opet niko drugi do Turci i Rusi od Berlinskog Kongresa 1878-sme. Tako su Bosnjaci i izgubili svoju - naciju. BiH je podijeljna od 33 okruga koja su postojala u 9 banovina za vrijeme Kraljevine Jugoslavije - tj. prestala je da postoji. Sve su ovo - efendije aminovale - efendijima po pravilu smeta svaki rezim - ali samo kad pogledaju unazad. Dok je kralj bio - kralj im je i pasao. Dok je Tito bio - Tito je i pasao. Ako ces pricati - o zlocinima komunista nad muslimanima - onda de otvori jednu temu o tome - koji su muslimani bili u UDBI. Dvije vrste. Jedna - vojnih lica i oficira. I druga - daleko malginija - efendija dousnika komunistickih - najpoznatiji je Ceric - jer je u Chicagu poslan bio - da bude oci i usi - sistema - u gradu u koji je 1945 doselilo 10,000 cetnika - predvodjenih sa popom Momcilom Djujicem - koji je umro 2001 - i nikada nije bio ni izrucen - Jugoslaviji - a pokretac i osnivac je Ravnogorskog Cetnickog Pokreta. Taj isti Vojvoda Momcilo Djujic je iz Hrvatske Krajine - gdje su ustase pocinile - neke od najvecih zlocina u Drugom Svijetskom Ratu. Isti Vojvoda Djujic je - Seselju dao titulu Cetnickog vojvde - pa je Seselj dolazio u Ameriku - na preuzimanje iste. Da bi mu je kasnije - oduzeo - verbalno i govorio kako je on Seselj izdajnik cetnicki i Slobin covjek (komunjara). Taj isti pop Momcilo Djujic u interviju kaze - da mu je najzalije sto u New Yorku - nije ubio - Andriju Artukovica - koji je Franjevac iz Sirokog Brijega i ustasa - kojeg je Tiletov sistem - tek pod stare dane nasao bogu iza nogu u Argentini negdje. Ovo ti samo - pisem - da vidis - koje je i gdje je - 5-ta kolona i ko su dousnici KOS-ovi bili i ostali, ko su ljudi koji su - u Sarajevu skoro sve i jednu akciju ABiH - prodali - na onu stranu "anamo", s kojom su u koaliciji. Ko su ljudi koji su - onoj strani "anamo" dali 49% BiH, ko su ljudi koji nisu dozvolili da se SDS - ukine kao politicka partija i slicno.

Kad govoris o svim ovim stvarima - ti danas mislis - da ako imas neki konkretan naziv - kao Bosnjacka kultura i jezik - da si stvorio nesto. Bosnjacka tj. Bosanska kultura - je skup svih stavova i ponasanja karakteristicnih za Bosanca. Ovo je nesto - sto se ne moze stvoriti za 15 godina. Jer 15 godina nije - vremenski dovoljno dugo da se oformi nijedna generacija, ali je izgleda i previse dugo - da se mozak svih generacija na ovom podrucju opere. Nadalje kad spominjes jezik - ko su to najveci Bosnjacki pisci i iz kojeg su perioda? Procitaj samo - dvojicu - prvi je - Mesa Selimovic a drugi Dervis Susic. Mesinu Tvrdjavu procitaj - da vidis - stav prema mjesanom braku - a mozes i Dervisa i Smrt - da procitas - jer je baziran roman na cinjenici da je Mesin brat - ubijen od strane partizana - zbog toga sto je iz KP odnijeo stol sa par stolica svojoj kuci - da ima gdje familija da mu sjedne jer je dolazila u posjetu. Tu je proglasen krivim - jer uzima partijsko za svoje i po kratkom postupku je streljan - bez da je Mesa Selimovic uopste bio informisan o tome. Procitaj i Dervisa Susica - Seljacku Jadikovku - to je prica o Bosnjacima koje su vazda drugi - vrbovali pod svoj barjak - da bi seljak bosanski po guzici dobijajo - radi necijih tudjih aferima. Ko su ti danasnji Bosnjacki pisci? I sta su konkretno napisali - da se ponosimo s tim? Dva najveca pisca - trenutno su Aleksandar Hemon - koji je ukrajinskog porijekla, i Miljenko Jergovic - koji sigurno nije - Bosnjak, al' je Sarajlija.

Sto se tice Srpsko-Hrvatsko jezika, jedinu zamjerku koju ja imam - na komunisticku vladavinu je ta - sto nije uvedeno da smo mi svi po naciji Juznoslaveni, a govorimo Jugoslavenskim jezikom. Jer je to - od svih potonjih definicija - ona koja je najbliza istini. Mi nemamo - na ovim prostorima tri razlicita jezika, niti je jezik Srpski, ni Hrvatski, a bogami ni Bosnjacki. Jezik je - Juznih Slavena. Ako odes u Cesku i Slovacku - cuces da govore ljudi 95% istim jezikom. Zasto? Jer smo zajedno s njima dosli u Centralnu Europu i tu smo se cak i nastanili da bi tek kasnije - aferimom onih cija je zemlja ova bila pod kontrolom - vazalskim odnosima - dobili pravo da se naselimo opcenito. Srbi i Hrvati su plemena. Plemena koja su dobila sa zemljom - naciju. Ali su nesto morali i prihvatiti. Hrvati od Ilira su prihvatili katolicanstvo a Srbi od vazala Biznata - Pravoslavlje. Bosnjaci ako ih uopste mozes definirati su bili - prvi Protetanti Krscani u Europi. Bosna je zemlaj sa 500 godina krscanske istorije, okruzena krscanskim zemljama, za 50% stanovnistva krscanskog u njoj - a drugo 50% treba da zna - da su moji pravi korijeni ako ne u krscanstvu a onda u Protestantsko crkvi Bosanskoj. A ne u Islamu.

I sto se tice - slobode praktikovanja vjere. Vjera je na Balkanu samo dodatno komplicirajuce sredstvo za polaziraciju masa. Mi svi - tuto kompletno - smo nevjernici. Jer da smo vjernici - nebi tvoj did mjenjao ime vjere, sa tvojim ocem, a tvoj otac sa tobom. Bio si krscanin, pa malo bogumil, pa malo musliman, pa malo Turcin, malo Muhamedovac, malo Neopredjeljen, malo Jugosloven, malo Bosanac sad si Bosnjak. Sto znaci - da nikada prije - se nisu Bosanci usko definirali - onako kako to ti hoces da radis danas - gusis i davis se sam sa sobom - nesvjestan da ce tvoje unuce - u Svedskoj biti Svedjanin i bice jednako onom Svedjaninu koji je postao i nastao tu. Dok bi ti da u BiH i dalje - se govore tri jezika, postoje tri nacije i tri vjere. Sto znaci - da ce unuce onog koji u BiH ostane - biti primorano - da uz komsiju ako i bude komsija uopste - druge vjere i nacije - uvijek bude - ne ista nacija, ne ista vjere, da ne govori istim jezikom i da nema opcenito istu kulturu i da nema opcenito zajednicku istoriju - da nema nista - ama bas nista zajednicko jedno s drugim a mi ovdje 1000 godina zivimo, ne bitno je sasvim 100km gore, dole, ljevo i desno. I zato - cinis ogromnu nepravdu i medvjedu uslugu onima koji su te otjerali. Jer - ti moras shvatiti - ne znam odakle si - al' ako su te Srbi otjerali iz BiH - razlog zbog kojeg si ti danas u Svedskoj su upravo Bosnjaci - cijim gospodinom se ti predstavljas.

Sto se tice Alija - meni je jasno - da kad neko nema oca - on ce traziti oko sebe - primjer kojem da se okrene. Kad nemas oca - trazices cesto - odgovore na pitanja - koja ti se ne mogu pruziti iz prve ruke, osjecene na kozi licnoj. Jos kad na to dodamo - emigraciju - sve je to dodatno komplicirajuce jednako kao sto je i politicko stanje u zemlji - u kojoj nista na prvi pogled nije rijeseno - al' je za to - uzurpiran sve i jedan zivotinjski i ljudski zivot - razno raznim srackama - kojima je za cilj da zavade i vladaju. Bosna i Hercegovina je od postanka u Europi ali nije nikada bila Europom osim u jednom periodu a to je od 1945 do 1991 godine. Ja sam zivjeo u Jugoslaviji 12 godina - do 11 svoje godine nisam znao koje sam vjere - i bilo mi je daleko bolje tako - nego sto mi je danas. Da ukradem neciji aforizam i prepravim ga - jer danas ispada da sam rodjen u Bosni ali od Bosne cu i mrijeti. Od Bosnjakistanstva, od svirepog nedostatka tolerancije jedne grupe - radikaliziranih klera - naspram sopstvenog naroda - koji bozijom kamom - oni sibaju po ledjima - kao da su oni - posrednik. Onog dana kad se bude Bogu u Islamu molilo na Bosanskom - onda cu i ja biti Bosanski musliman. Onog dana - kad najbolji bosnjacki sinovi a ne najgori - budu pohadjali medrese - tog dana cu ja i stati iza ledja efendije - da klanjam dzumu. Ali dokle god - su najgori bosnjacki sinovi efendije - i dokle god kradu i pljackaju - samo primjer da dadnem u Americi - u dzematu u kojem sam bio efendija je pokrao po $5000 u vise od jednog navrata - da bi morao pobjeci u Bosnu - nakon 5 godina sto su ljudi se svadjali, tukli, razvijali jedni drugima auta i slicno - sve radi efendije - koji se u Allaha dz.s. zaklinjao da nije lopov. Onda su doveli - crnca Americkog - da bude efnedija - Bosnjacima jer Amerika ne dozvoljava vise - IZ BiH - da salje - efendije - iz Bosne u Ameriku. U Americi postoje - skole visoke i univerzitet cak - Islamski u Detroitu - ali nijedan od efendija iz reda IZ BiH - nije zainteresiran bio - da se doskolouje i nadograd tu - radije ce svaki u Kairo na prosvjetljenjei. Nadji ti negdje primjer meni - Katolickog popa - koji je negdje od crkve ukrao pare. Nadji ga - potrazi ga. U BiH - istoriju cuvaju - Franjevci - Katolicki red a ne efendije i hodze. Jedan Katolicki pop - je primjer - edukovanosti - naspram svakog efendije - ukljucujuci tu i Harisa Silajdzica - doktora Islamskih nauka - koji je profesor na politickim naukama u Sarajevu danas. Sta to Haris - konkretno - zna o politici - sto nije sam o njoj naucio jer mu se je pruzila sansa - preko nasih ledja? I gdje je Haris Silajdzic publikovan u bilo kojem zuranalu - da je objavio studij ili gdje je njegov doktorat - da ga mozemo - pregledati i procitati? Nema ga. To je covjek koji se od svih Bosnjackih sinova - vodi kao najskolovaniji. Ako je on - tako transparentan - kakvi li su samo oni drugi?

Zbog svega ovdje navednog i napisanog - shvati - da jedino ono konstatno sto si bio - ako si bio - i sto treba da ostanes je Bosanac, sve drugo je promjenjljive vrijednosti. Ako ces biti musliman - budi. Al' sto je jedan covjek negdje napisao - ne smije ti biti strani ni "Oče naš, koji si na nebesima, da se sveti ime Tvoje, da dođe carstvo Tvoje, da bude volja Tvoja, i na zemlji kao i na nebu." A, ako ce ti biti - stogod jasnije - pogledaj film Noz i procitaj knjigu Noz od Vuka Draskovica (nije bitno uopste - sta je i ko je on u politickom svijetu - taj roman ima svoje aferima i zaduzbine ovdje) i pogledaj film Konjanik - snimljen po scenariju Ivana Aralice. To su dva filma - o dvije granice u BiH - jedna na Istoku druga na Zapadu iste. I o ljudima i prokletstvu koje nas prati - i izgleda da ces nas zatrti sviju - prije nego sto ga mi - sa svojih pleca skinemo i zataremo - zajedno, jer jedino to tako i moze.

A evo ti i isjecak od Dervisa Susica - prica - "Placenik":
Dvije nedjelje poslije ravnodnevice, po kiši i susnjezici, vrati se Ostoja Dobrisalic s duga puta kuci pod Borogovo.

Umjesto kuce nadje hladno zgarište. Leševe mlade zene, dva brata, njihovih zena i djece prozdro plamen i psi i vuci razvukli. Ostale lobanje i bedrene kosti.

Rekoše mu - bila je necija vojska, ali ne znadoše - jesu li Ugri od Srebrenika uletjeli, stoku da otjeraju, ili je kraljevska vojska od Sutjeske pošla da satre nevjernog plemica Zlatonosovica, pa uz put pobila i njegove seljake, ili je Zlatonosovic ovim kaznio Dobrisalice što mu vec drugu godinu ne isplacuju povecane dazbine.

Vrišteci i valjajuci se po ugljevlju, Ostoja odbolova zalost za mrtvima. Drugog jutra izbezumljen, sa sjekirom u ruci, otetura uz planinu.

U Kovanju kod Rogatice naidje na tursku izvidnicu. Tri konjanika potjeraše ga pred sobom. Oštrim povikom zaustaviše ga pred cadorom skrivenim u gustom smrecanju. Zapovjednik, mlad, bezbrk poturcenjak od Kruševca, imao je vec iskustva sa prebjezima. Dopusti mu da sjedne pred njega. Migom, naredi, te jedan vojnik trkom donese komad jecmenog hljeba i u bakracu pilava i stavi pred Ostoju.

Tu gdje je jeo, Ostoja primi islam.

Sjeo je Ostoja, a ustao Abdulah.

Iz jedne vrece izvadiše sablju, kratki pancir i torbak za vojnicku poputninu. Nakitiše Ostoju, cestitajuci mu. Uvrstiše ga najprije u odjeljenje pješaka izvidnika da tu pokaze šta zna. A obecaše mu ono što dotle nije smio ni dosniti - zlato, cin i slavu. Dozvoliše mu da se sveti dok se ne zasiti.

Ne prevari se zapovjednik. Ostoja - Abdulah Dobrisalic nije mu bio ni prvi ni posljednji nesrecnik - prebjeg. Samo se cudio: u svemu što je novajlija cinio bilo je neke gladi i strasti, nasrtljivosti i pohlepe, bjezanja od neceg nekome.

Za opkladu, jednom Abdulah pojede bakrac pilava i ništa mu ne bi. Tad dobi nadimak - Pilavija.

Nekoliko godina poslije prelaska Turcima, jedne kasne prljave jeseni, u podne, posrtao je Abdulah Pilavija ravnicom, ranjen, gologlav, s posjekotinama po glavi i pleckama.
Zbog toga i ovoga svega - rejz Ceric bi trebao - da govori svima nama - da smo mi slicni ili isti - ne Turcima - vec Srbima i Hrvatima. Jer osim par familija - Arapovica (arapa) Aranutovica (Arnaut - albanac) te jos kakvih carskih namjesnika koji su bili te srece - da u BiH dodju a ne odu - za Osmanlijama - mi svi i jesmo - jedna te ista - da prostis - govna. Te kako Bosnjacki i Srpsk i Hrvatski - su tri jezika a zapravo jedan, tako su i Bosnjaci, Hrvati i Srbi - jedno. I sve razlike koje postoje - su rezultat okupacije - negdje Svapske, negdje Turske. U Hrvatskoj svapske od 1102, u Srbiji Turske od 1389, u BiH Turske od 1463 a i Svapske od 1878 do 1914-te.

Zato sinko - bog ti dao - de sredinom dzade.
Last edited by Nosferatu on 03/09/2006 22:27, edited 1 time in total.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

JBT wrote:
Jebote vec sam neo-nacista
Ne vjerujem da si naci, ali je retorika ista. I oni su govorili: "Ma nismo mi zvijeri, mi govorimo istinu i uzdamo se u pravdu, a oni tamo Jevreji, oni samo sute i mute i cekaju povoljan trenutak da nam zabiju noz u ledja. Bar 8-9 od njih 10."
A ni Miloseviceva spika se nije puno razlikovala.
ne mislis valjda da je zmirenje na probleme i potenciranje malobrojnih pozitivnih primjera a fakat da bi nas opet sve poklali zaobic rjesenje?
To je to.
Kad pocnes (ako ikad pocnes, inshalah) dijeliti ljude po pravim kriterijima a ne po pripadnosti nekoj naciji tj. zbog imena, ili pripadnosti nekoj religiji onda vise neces biti petokolonas. Ovako ides na ruku Karadzicevom planu o podjeli BiH.
Problem BiH nisu ni Srbi, ni Hrvati a ni bilo koja druga nacija. Problem za BiH predstavljaju nacionalisticke budale bilo koje da su boje.
Eh vidis care tu se ne slazemo. Jer nit sam ja petokolonas nit mi je retorika naci... Nemas nikakvo pravo me takvim prozivat, a ako uzmas sebi to pravo onda automatski ja dobijam isto, a evo ja sada tvrdim da ti izjednjavas strane i zelis predstavit da nacionalisti na svim stranama su krivi za belaje a ispravni je ko? Komunisti... :lol: Care ti si petokolonas sto dobija svoje info iz SDP-centrale sto dobija svoje od SDS-a a oni dobijaju znamo otkud.... Sve petokolonas za petokolonasem... Eto vidis je´l ti pravo? Vjerovatno nije. Al´ ja sam rek´o da je to tako i hajde sad. Ho´s da temu otvorim?

Nacisti su vrsili negiranje, ja sam ispricao nesto sto sam dozivio nakon sto su drugi tvrdili da je sve med i mlijeko... Niti jednom nisam zagovarao podjelu, mrznju niti fasizam. Uvijek samo jedinstvenu BiH za sve njene gradjane. Ali ne mozemo zmirit na to da mnogi od tih "gradjana" to ne zele i drugacije misle i najradje bi klali. To je vidis problem, a problem se ne gura pod tepih vec rjesava. A kako? Eh to ne znam. Ali mrznje ne smije biti, samo trazenje pravde i sjecanje. A Bosna ce ako Bog da multinacionalna ostati sto ja i prizeljkujem...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Nosferatu wrote:

Ja sam se distancirao od komentarisanaj tebi - jer vidim da si u Svedskoj pomalo usamljen i kao da si krenuo zidati zidove oko sebe a rusiti mostove koji te s drugima vezu.

Sve sto Bosnjaci imaju danas - stvoreno je prije. Prije zemana i Alije Izetbegovica i SDA. Ukljucujuci sve zaostavstine islama i ostalo.

Bosnjaci nisu imali naciju - zato sto je nisu htjeli. Ti uopste ne shvatas sljed dogadaja - da smo mi za 500 godina - poceli misliti da smo Turci. Ne shvatas da su nas Turci izdali - dok su Srbima dali drzavu. Sama ta prednost - cini "proljece" jer su tako Bosnjaci i dosli pod - necije tudje breme - da budu tudji na svom. Prvo su tu bile Svabe - koje su kolonizirale BiH - i nikad nisu bile prihvaceni kao Turci a najvise zbog Balijskog mentaliteta. Ti otidji u Sarajevu pa prodji Bascarsijom, to je Turski amanet BiH za 500 godina, a onda pogledaj ostatak grada - koji je za 50 godina napravila Austro-Ugarska. Da ne spominjem sve pruge i puteve - normalno da su nas koristili - kao koloniju - al' i dan danas - Bosnjaci se dzaba skoluju po Becu i Salzburgu. Ima li ijednog Bosnjaka - koji se besplatno skoluje u Istambulu ili Ankari? Bez sufliranja Islamske Vjerske Zajednice i inih drugih minjonja?

Kad govoris o svim ovim stvarima - ti danas mislis - da ako imas neki konkretan naziv - kao Bosnjacka kultura i jezik - da si stvorio nesto. Bosnjacka tj. Bosanska kultura - je skup svih stavova i ponasanja karakteristicnih za Bosanca. Ovo je nesto - sto se ne moze stvoriti za 15 godina. Jer 15 godina nije - vremenski - nijedna generacija. Nadalje kad spominjes jezik - ko su to najveci Bosnjacki pisci i iz kojeg su perioda? Procitaj samo - dvojicu - prvi je - Mesa Selimovic a drugi Dervis Susic. Mesinu Tvrdjavu procitaj - da vidis - stav prema mjesanom braku - a mozes i Dervisa i Smrt - da procitas - jer je baziran roman na cinjenici da je Mesin brat - ubijen od strane partizana - zbog toga sto je iz KP odnijeo stol sa par stolica svojoj kuci - da ima gdje familija da mu sjedne jer je dolazila u posjetu. Tu je proglasen krivim - jer uzima partijsko za svoje i po kratkom postupku je streljan - bez da je Mesa Selimovic uopste bio informisan o tome. Procitaj i Dervisa Susica - Seljacku Jadikovku - to je prica o Bosnjacima koje su vazda drugi - vrbovali pod svoj barjak - da bi seljak bosanski po guzici dobijajo - radi necijih tudjih aferima. Ko su ti danasnji Bosnjacki pisci? I sta su konkretno napisali - da se ponosimo s tim? Dva najveca pisca - trenutno su Aleksandar Hemon - koji je ukrajinskog porijekla, i Miljenko Jergovic - koji sigurno nije - Bosnjak, al' je Sarajlija.

Sto se tice Srpsko-Hrvatsko jezika, jedinu zamjerku koju ja imam - na komunisticku vladavinu je ta - sto nije uvedeno da smo mi svi po naciji Juznoslaveni, a govorimo Jugoslavenskim jezikom. Jer je to - od svih potonjih definicija - ona koja je najbliza istini. Mi nemamo - na ovim prostorima tri razlicita jezika, niti je jezik Srpski, ni Hrvatski, a bogami ni Bosnjacki. Jezik je - Juznih Slavena. Ako odes u Cesku i Slovacku - cuces da govore ljudi 95% istim jezikom. Zasto? Jer smo zajedno s njima dosli u Centralnu Europu i tu smo se cak i nastanili da bi tek kasnije - aferimom onih cija je zemlja ova bila pod kontrolom - vazalskim odnosima - dobili pravo da se naselimo opcenito. Srbi i Hrvati su plemena. Plemena koja su dobila sa zemljom - naciju. Ali su nesto morali i prihvatiti. Hrvati od Ilira su prihvatili katolicanstvo a Srbi od vazala Biznata - Pravoslavlje. Bosnjaci ako ih uopste mozes definirati su bili - prvi Protetanti Krscani u Europi. Bosna je zemlaj sa 500 godina krscanske istorije, okruzena krscanskim zemljama, za 50% stanovnistva krscanskog u njoj - a drugo 50% treba da zna - da su moji pravi korijeni ako ne u krscanstvu a onda u Protestantsko crkvi Bosanskoj. A ne u Islamu.

I sto se tice - slobode praktikovanja vjere. Vjera je na Balkanu samo dodatno komplicirajuce sredstvo za polaziraciju masa. Mi svi - tuto kompletno - smo nevjernici. Jer da smo vjernici - nebi tvoj did mjenjao ime vjere, sa tvojim ocem, a tvoj otac sa tobom. Bio si krscanin, pa malo bogumil, pa malo musliman, pa malo Turcin, malo Muhamedovac, malo Neopredjeljen, malo Jugosloven, malo Bosanac sad si Bosnjak. Sto znaci - da nikada prije - se nisu Bosanci usko definirali - onako kako to ti hoces da radis danas - gusis i davis se sam sa sobom - nesvjestan da ce tvoje unuce - u Svedskoj biti Svedjanin i bice jednako onom Svedjaninu koji je postao i nastao tu. Dok bi ti da u BiH i dalje - se govore tri jezika, postoje tri nacije i tri vjere. Sto znaci - da ce unuce onog koji u BiH ostane - biti primorano - da uz komsiju ako i bude komsija uopste - druge vjere i nacije - uvijek bude - ne ista nacija, ne ista vjere, da ne govori istim jezikom i da nema opcenito istu kulturu i da nema opcenito zajednicku istoriju - da nema nista - ama bas nista zajednicko jedno s drugim a mi ovdje 1000 godina zivimo, ne bitno je sasvim 100km gore, dole, ljevo i desno. I zato - cinis ogromnu nepravdu i medvjedu uslugu onima koji su te otjerali. Jer - ti moras shvatiti - ne znam odakle si - al' ako su te Srbi otjerali iz BiH - razlog zbog kojeg si ti danas u Svedskoj su upravo Bosnjaci - cijim gospodinom se ti predstavljas.

Sto se tice Alija - meni je jasno - da kad neko nema oca - on ce traziti oko sebe - primjer kojem da se okrene. Kad nemas oca - trazices cesto - odgovore na pitanja - koja ti se ne mogu pruziti iz prve ruke, osjecene na kozi licnoj. Jos kad na to dodamo - emigraciju - sve je to dodatno komplicirajuce jednako kao sto je i politicko stanje u zemlji - u kojoj nista na prvi pogled nije rijeseno - al' je za to - uzurpiran sve i jedan zivotinjski i ljudski zivot - razno raznim srackama - kojima je za cilj da zavade i vladaju. Bosna i Hercegovina je od postanka u Europi ali nije nikada bila Europom osim u jednom periodu a to je od 1945 do 1991 godine. Ja sam zivjeo u Jugoslaviji 12 godina - do 11 svoje godine nisam znao koje sam vjere - i bilo mi je daleko bolje tako - nego sto mi je danas. Da ukradem neciji aforizam i prepravim ga - jer danas ispada da sam rodjen u Bosni ali od Bosne cu i mrijeti. Od Bosnjakistanstva, od svirepog nedostatka tolerancije jedne grupe - radikaliziranih klera - naspram sopstvenog naroda - koji bozijom kamom - oni sibaju po ledjima - kao da su oni - posrednik. Onog dana kad se bude Bogu u Islamu molilo na Bosanskom - onda cu i ja biti Bosanski musliman. Onog dana - kad najbolji bosnjacki sinovi a ne najgori - budu pohadjali medrese - tog dana cu ja i stati iza ledja efendije - da klanjam dzumu. Ali dokle god - su najgori bosnjacki sinovi efendije - i dokle god kradu i pljackaju - samo primjer da dadnem u Americi - u dzematu u kojem sam bio efendija je pokrao po $5000 u vise od jednog navrata - da bi morao pobjeci u Bosnu - nakon 5 godina sto su ljudi se svadjali, tukli, razvijali jedni drugima auta i slicno - sve radi efendije - koji se u Allaha dz.s. zaklinjao da nije lopov. Onda su doveli - crnca Americkog - da bude efnedija - Bosnjacima jer Amerika ne dozvoljava vise - IZ BiH - da salje - efendije - iz Bosne u Ameriku. U Americi postoje - skole visoke i univerzitet cak - Islamski u Detroitu - ali nijedan od efendija iz reda IZ BiH - nije zainteresiran bio - da se doskolouje i nadograd tu - radije ce svaki u Kairo na prosvjetljenjei. Nadji ti negdje primjer meni - Katolickog popa - koji je negdje od crkve ukrao pare. Nadji ga - potrazi ga. U BiH - istoriju cuvaju - Franjevci - Katolicki red a ne efendije i hodze. Jedan Katolicki pop - je primjer - edukovanosti - naspram svakog efendije - ukljucujuci tu i Harisa Silajdzica - doktora Islamskih nauka - koji je profesor na politickim naukama u Sarajevu danas. Sta to Haris - konkretno - zna o politici - sto nije sam o njoj naucio jer mu se je pruzila sansa - preko nasih ledja? I gdje je Haris Silajdzic publikovan u bilo kojem zuranalu - da je objavio studij ili gdje je njegov doktorat - da ga mozemo - pregledati i procitati? Nema ga. To je covjek koji se od svih Bosnjackih sinova - vodi kao najskolovaniji. Ako je on - tako transparentan - kakvi li su samo oni drugi?

Zbog svega ovdje navednog i napisanog - shvati - da jedino ono konstatno sto si bio - ako si bio - i sto treba da ostanes je Bosanac, sve drugo je promjenjljive vrijednosti. Ako ces biti musliman - budi. Al' sto je jedan covjek negdje napisao - ne smije ti biti strani ni "Oče naš, koji si na nebesima, da se sveti ime Tvoje, da dođe carstvo Tvoje, da bude volja Tvoja, i na zemlji kao i na nebu." A, ako ce ti biti - stogod jasnije - pogledaj film Noz i procitaj knjigu Noz od Vuka Draskovica (nije bitno uopste - sta je i ko je on u politickom svijetu - taj roman ima svoje aferima i zaduzbine ovdje) i pogledaj film Konjanik - snimljen po scenariju Ivana Aralice. To su dva filma - o dvije granice u BiH - jedna na Istoku druga na Zapadu iste. I o ljudima i prokletstvu koje nas prati - i izgleda da ces nas zatrti sviju - prije nego sto ga mi - sa svojih pleca skinemo i zataremo - zajedno, jer jedino to tako i moze.

A evo ti i isjecak od Dervisa Susica - prica - "Placenik":
Dvije nedjelje poslije ravnodnevice, po kiši i susnjezici, vrati se Ostoja Dobrisalic s duga puta kuci pod Borogovo.

Umjesto kuce nadje hladno zgarište. Leševe mlade zene, dva brata, njihovih zena i djece prozdro plamen i psi i vuci razvukli. Ostale lobanje i bedrene kosti.

Rekoše mu - bila je necija vojska, ali ne znadoše - jesu li Ugri od Srebrenika uletjeli, stoku da otjeraju, ili je kraljevska vojska od Sutjeske pošla da satre nevjernog plemica Zlatonosovica, pa uz put pobila i njegove seljake, ili je Zlatonosovic ovim kaznio Dobrisalice što mu vec drugu godinu ne isplacuju povecane dazbine.

Vrišteci i valjajuci se po ugljevlju, Ostoja odbolova zalost za mrtvima. Drugog jutra izbezumljen, sa sjekirom u ruci, otetura uz planinu.

U Kovanju kod Rogatice naidje na tursku izvidnicu. Tri konjanika potjeraše ga pred sobom. Oštrim povikom zaustaviše ga pred cadorom skrivenim u gustom smrecanju. Zapovjednik, mlad, bezbrk poturcenjak od Kruševca, imao je vec iskustva sa prebjezima. Dopusti mu da sjedne pred njega. Migom, naredi, te jedan vojnik trkom donese komad jecmenog hljeba i u bakracu pilava i stavi pred Ostoju.

Tu gdje je jeo, Ostoja primi islam.

Sjeo je Ostoja, a ustao Abdulah.

Iz jedne vrece izvadiše sablju, kratki pancir i torbak za vojnicku poputninu. Nakitiše Ostoju, cestitajuci mu. Uvrstiše ga najprije u odjeljenje pješaka izvidnika da tu pokaze šta zna. A obecaše mu ono što dotle nije smio ni dosniti - zlato, cin i slavu. Dozvoliše mu da se sveti dok se ne zasiti.

Ne prevari se zapovjednik. Ostoja - Abdulah Dobrisalic nije mu bio ni prvi ni posljednji nesrecnik - prebjeg. Samo se cudio: u svemu što je novajlija cinio bilo je neke gladi i strasti, nasrtljivosti i pohlepe, bjezanja od neceg nekome.

Za opkladu, jednom Abdulah pojede bakrac pilava i ništa mu ne bi. Tad dobi nadimak - Pilavija.

Nekoliko godina poslije prelaska Turcima, jedne kasne prljave jeseni, u podne, posrtao je Abdulah Pilavija ravnicom, ranjen, gologlav, s posjekotinama po glavi i pleckama.
Zbog toga i ovoga svega - rejz Ceric bi trebao - da govori svima nama - da smo mi slicni ili isti - ne Turcima - vec Srbima i Hrvatima. Jer osim par familija - Arapovica (arapa) Aranutovica (Arnaut - albanac) te jos kakvih carskih namjesnika koji su bili te srece - da u BiH dodju a ne odu - za Osmanlijama - mi svi i jesmo - jedna te ista - da prostis - govna. Te kako Bosnjacki i Srpsk i Hrvatski - su tri jezika a zapravo jedan, tako su i Bosnjaci, Hrvati i Srbi - jedno. I sve razlike koje postoje - su rezultat okupacije - negdje Svapske, negdje Turske. U Hrvatskoj svapske od 1102, u Srbiji Turske od 1389, u BiH Turske od 1463 a i Svapske od 1878 do 1914-te.

Zato sinko - bog ti dao - de sredinom dzade.
Nosferatu, ja sucur Allahu nisam usamljen a nadam se da nisi ni ti tamo preko bare. Sjajan je ovaj internet da mozemo sa ovolike kilometarske distance razgovarat u tolikoj brzini, zar ne? Nazad, puno si napisao, vidim da imas nadarenost za to, ali ja ne mogu toliko pisat kao ti. Zato cu ti dati odgovor kako i na koji nacin mogu. Procitao sam te pazljivo, i mislim da si veliko dobro za Bosnjake bez obzira sta mislio. Jer te Allah nagradio jakim i bistrim umom. Zato mu se klanjaj, ako neces pred efendijom onda sam. Ako neces na arapskom onda na bosanskom. I ja ucim na bosanskom. Jer Allah je iznad ovoga svega i On je jedina Istina koja nas moze spasit. Sve ovo nabrojano, Allah je stvorio i moze unistit kad god pozeli. On je, uistinu, Jedini Gospodar Zemlje i Nebesa. I sve se Njemu vraca i od Njega je!

Tvoja i moja tumacenja historije nisu ista, cuo sam da su ti preci porijeklom Hrvati katolici sto su postali Bosnjaci muslimani. Ali vecina Bosnjaka ne potice ni od Srba ni od Hrvata ni od Slavena, nego od Ilira. I mi nismo niti cemo ikada biti isto sto i oni. Nasi sugradjani u Bosni, Srbi i Hrvati, sa nama stoljecima zive, nekad su zivjeli kao nasi sunarodnici Bosnjaci pravoslavci i katolici, a sada zive kao nasi sugradjani Srbi i Hrvati. Nema veze, nasi su. I valja nam sa nama zivjet. Onaj koji to ne shvata bolje da ne ide u Bosnu jer jedino kao multietnicka ona moze opstat. Ali, mi nismo jedno, nit je nas sav jezik juznoslavenski niti smo svi isto. Jeste, sugradjani smo, ali nismo sunarodnici, imamo mi svoje porijeklo i naciju. Grdno se vara svako ko misli da mozemo zajedno u neku juznoslavensku naciju, taj projekat je uvijek propadao, preko nasih ledja... Zato zadrzimo svoje a postujmo tudje. Bosna je bila i ostat ce i bosnjacka, srpska i hrvatsa, i romska i jevrejska ali prije svega BOSANSKA i maticna domovina Bosnjaka, kao sto je to Srbija Srbima i Hrvatska Hrvatima, ali i domovina SVIH njenih gradjana bez obzira na naciju, i to RAVNOPRAVNIH. Koji se prvo od svega identifikuju kao njeni gradjani, BOSANCI, a BOSNJACI kao njen autohtoni i drzavno-tvorni narod.

A mene su otjerali cetnici, vjerovatno i tebe, ali ne i Srbi kao narod... A Jugoslavija, bilo i proslo bolje je ne kacit se te ideje, bilo je Bosne prije nje i ima je evo hvala Bogu i poslije nje i bit ce je ako Bog da OPRAVE! Suzivot u njoj postoji od davnina, niti su to komunisti izmislili, niti je to sa njima propalo hvala Bogu.

A za Aliju, on je za mene - rahmet mu dusi - pozitivna licnost i bosanska i bosnjacka legenda! Za tebe nije, uredu... a nisam ga nikad smatrao ocem, ali liderom - DA!

A za vasu Islamsku Zajednicu u Americi, ima tih pojedinih budala ali mislim da ste jako dobro organizovani, Senad ef. Agic je jedan od najboljih imama sto danas postoje... A i vase polticko organizovanje je dobro, fali Bosni Emira Ramica...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

I zviznu @mr_bosnjak (nadam se i ostade ziv):
Ali vecina Bosnjaka ne potice ni od Srba ni od Hrvata ni od Slavena, nego od Ilira. I mi nismo niti cemo ikada biti isto sto i oni. Nasi sugradjani u Bosni, Srbi i Hrvati, sa nama stoljecima zive, nekad su zivjeli kao nasi sunarodnici Bosnjaci pravoslavci i katolici, a sada zive kao nasi sugradjani Srbi i Hrvati. Nema veze, nasi su. I valja nam sa nama zivjet.
Pa jarane Sema Osmanagic je za tebe mala maca. Nula. Niko i nista.

Jebo Juzne Slavene, haman su i tu istoriju komunisti prekrajali pa ti se ne svidja? :?

Covjece pa ovu retoriku su imali i Srbi, sjecam se ko da je bilo danas... Oni, amebe, pa svi ostali... A sada su Bosnjaci porjeklom Iliri :? A mozda su Iliri imali nekakve carala barala Islamske floskule puno prije nego je nastao Islam? I u stvari Muhamed a.s. je bio porjeklom iz Donjeg Vakufa? :?
Post Reply