Da li su Bosnjaci imali naciju(ne vjeru kao naciju nego NACIJU)?
Da li su imali svoju kulturu ili je to bila "arapsko-turska" ili tacnije "poturicka"?
Da li su imali svoj jezik ili se ucio S-H?
Da li je proganjan svako ko bi rekao da Islam nije samo u dzamiji?
Ja sam se distancirao od komentarisanaj tebi - jer vidim da si u Svedskoj pomalo usamljen i kao da si krenuo zidati zidove oko sebe a rusiti mostove koji te s drugima vezu.
Sve sto Bosnjaci imaju danas - stvoreno je prije. Prije zemana i Alije Izetbegovica i SDA. Ukljucujuci sve zaostavstine islama i ostalo.
Bosnjaci nisu imali naciju - zato sto je nisu htjeli. Ti uopste ne shvatas sljed dogadaja - da smo mi za 500 godina - poceli misliti da smo Turci. Ne shvatas da su nas Turci izdali - dok su Srbima dali drzavu. Sama ta prednost - cini "proljece" jer su tako Bosnjaci i dosli pod - necije tudje breme - da budu tudji na svom. Prvo su tu bile Svabe - koje su kolonizirale BiH - i nikad nisu bile prihvaceni kao Turci a najvise zbog Balijskog mentaliteta. Ti otidji u Sarajevu pa prodji Bascarsijom, to je Turski amanet BiH za 500 godina, a onda pogledaj ostatak grada - koji je za 50 godina napravila Austro-Ugarska. Da ne spominjem sve pruge i puteve - normalno da su nas koristili - kao koloniju - al' i dan danas - Bosnjaci se dzaba skoluju po Becu i Salzburgu. Ima li ijednog Bosnjaka - koji se besplatno skoluje u Istambulu ili Ankari? Bez sufliranja Islamske Vjerske Zajednice i inih drugih minjonja? Drugi pod ciji uticaj smo dosli od 1918 do 1941 su bili Srbi. Svi begovi i age - su prodali Bosnanstvinu - samo da im ne bi - zemlju i bogatstvo uzurpirali. Bosna im - nije bila preca od vjere Islama - a doslo je vrijeme - da se bira - sta je vise prijeko a sta manje opasno. Tako smo - i nestali cak i kao administrativna zajednica. 1929 je 6 sjecanjskom diktaturom - Kraljevina SHS - konsititutivna parlamentarna monarhjiha kojom je bila - postala drzava pod diktaturom Srpskog kralja - a ovo sve uz podrsku JMO - Jugoslavenske Muslimanske Organizacije. Jedini koji to nisu podrzali su - pripadni Hrvatske Stranke Prava. Koji su - poslje toga - istjeravani iz parlamenta neki su cak - ubijeni u istom, kasnije su ga i bojkotovali. Hrvatske je na taj nacin pod Kraljevinom Jugoslavijom se i izborila za svoj Sabor - dok se muslimani - nisu nista pitali. Tj. oni koji su se pitali - su gledali samo da namire - sopstvene guzice. Dolaskom Svaba tj. Nazista - taj isti Sabor RH proglasio je NDH. Radi svih drugih tlacenja - pod Kraljevinom Jugoslavijom - muslimani su opet - izabrali da u mnogo cemu budu suport NDH-a a sve radi toga sto su se opekli - od Srpskog Kralja - kojem su drzavu dali - opet niko drugi do Turci i Rusi od Berlinskog Kongresa 1878-sme. Tako su Bosnjaci i izgubili svoju - naciju. BiH je podijeljna od 33 okruga koja su postojala u 9 banovina za vrijeme Kraljevine Jugoslavije - tj. prestala je da postoji. Sve su ovo - efendije aminovale - efendijima po pravilu smeta svaki rezim - ali samo kad pogledaju unazad. Dok je kralj bio - kralj im je i pasao. Dok je Tito bio - Tito je i pasao. Ako ces pricati - o zlocinima komunista nad muslimanima - onda de otvori jednu temu o tome - koji su muslimani bili u UDBI. Dvije vrste. Jedna - vojnih lica i oficira. I druga - daleko malginija - efendija dousnika komunistickih - najpoznatiji je Ceric - jer je u Chicagu poslan bio - da bude oci i usi - sistema - u gradu u koji je 1945 doselilo 10,000 cetnika - predvodjenih sa popom Momcilom Djujicem - koji je umro 2001 - i nikada nije bio ni izrucen - Jugoslaviji - a pokretac i osnivac je Ravnogorskog Cetnickog Pokreta. Taj isti Vojvoda Momcilo Djujic je iz Hrvatske Krajine - gdje su ustase pocinile - neke od najvecih zlocina u Drugom Svijetskom Ratu. Isti Vojvoda Djujic je - Seselju dao titulu Cetnickog vojvde - pa je Seselj dolazio u Ameriku - na preuzimanje iste. Da bi mu je kasnije - oduzeo - verbalno i govorio kako je on Seselj izdajnik cetnicki i Slobin covjek (komunjara). Taj isti pop Momcilo Djujic u interviju kaze - da mu je najzalije sto u New Yorku - nije ubio - Andriju Artukovica - koji je Franjevac iz Sirokog Brijega i ustasa - kojeg je Tiletov sistem - tek pod stare dane nasao bogu iza nogu u Argentini negdje. Ovo ti samo - pisem - da vidis - koje je i gdje je - 5-ta kolona i ko su dousnici KOS-ovi bili i ostali, ko su ljudi koji su - u Sarajevu skoro sve i jednu akciju ABiH - prodali - na onu stranu "anamo", s kojom su u koaliciji. Ko su ljudi koji su - onoj strani "anamo" dali 49% BiH, ko su ljudi koji nisu dozvolili da se SDS - ukine kao politicka partija i slicno.
Kad govoris o svim ovim stvarima - ti danas mislis - da ako imas neki konkretan naziv - kao Bosnjacka kultura i jezik - da si stvorio nesto. Bosnjacka tj. Bosanska kultura - je skup svih stavova i ponasanja karakteristicnih za Bosanca. Ovo je nesto - sto se ne moze stvoriti za 15 godina. Jer 15 godina nije - vremenski dovoljno dugo da se oformi nijedna generacija, ali je izgleda i previse dugo - da se mozak svih generacija na ovom podrucju opere. Nadalje kad spominjes jezik - ko su to najveci Bosnjacki pisci i iz kojeg su perioda? Procitaj samo - dvojicu - prvi je - Mesa Selimovic a drugi Dervis Susic. Mesinu Tvrdjavu procitaj - da vidis - stav prema mjesanom braku - a mozes i Dervisa i Smrt - da procitas - jer je baziran roman na cinjenici da je Mesin brat - ubijen od strane partizana - zbog toga sto je iz KP odnijeo stol sa par stolica svojoj kuci - da ima gdje familija da mu sjedne jer je dolazila u posjetu. Tu je proglasen krivim - jer uzima partijsko za svoje i po kratkom postupku je streljan - bez da je Mesa Selimovic uopste bio informisan o tome. Procitaj i Dervisa Susica - Seljacku Jadikovku - to je prica o Bosnjacima koje su vazda drugi - vrbovali pod svoj barjak - da bi seljak bosanski po guzici dobijajo - radi necijih tudjih aferima. Ko su ti danasnji Bosnjacki pisci? I sta su konkretno napisali - da se ponosimo s tim? Dva najveca pisca - trenutno su Aleksandar Hemon - koji je ukrajinskog porijekla, i Miljenko Jergovic - koji sigurno nije - Bosnjak, al' je Sarajlija.
Sto se tice Srpsko-Hrvatsko jezika, jedinu zamjerku koju ja imam - na komunisticku vladavinu je ta - sto nije uvedeno da smo mi svi po naciji Juznoslaveni, a govorimo Jugoslavenskim jezikom. Jer je to - od svih potonjih definicija - ona koja je najbliza istini. Mi nemamo - na ovim prostorima tri razlicita jezika, niti je jezik Srpski, ni Hrvatski, a bogami ni Bosnjacki. Jezik je - Juznih Slavena. Ako odes u Cesku i Slovacku - cuces da govore ljudi 95% istim jezikom. Zasto? Jer smo zajedno s njima dosli u Centralnu Europu i tu smo se cak i nastanili da bi tek kasnije - aferimom onih cija je zemlja ova bila pod kontrolom - vazalskim odnosima - dobili pravo da se naselimo opcenito. Srbi i Hrvati su plemena. Plemena koja su dobila sa zemljom - naciju. Ali su nesto morali i prihvatiti. Hrvati od Ilira su prihvatili katolicanstvo a Srbi od vazala Biznata - Pravoslavlje. Bosnjaci ako ih uopste mozes definirati su bili - prvi Protetanti Krscani u Europi. Bosna je zemlaj sa 500 godina krscanske istorije, okruzena krscanskim zemljama, za 50% stanovnistva krscanskog u njoj - a drugo 50% treba da zna - da su moji pravi korijeni ako ne u krscanstvu a onda u Protestantsko crkvi Bosanskoj. A ne u Islamu.
I sto se tice - slobode praktikovanja vjere. Vjera je na Balkanu samo dodatno komplicirajuce sredstvo za polaziraciju masa. Mi svi - tuto kompletno - smo nevjernici. Jer da smo vjernici - nebi tvoj did mjenjao ime vjere, sa tvojim ocem, a tvoj otac sa tobom. Bio si krscanin, pa malo bogumil, pa malo musliman, pa malo Turcin, malo Muhamedovac, malo Neopredjeljen, malo Jugosloven, malo Bosanac sad si Bosnjak. Sto znaci - da nikada prije - se nisu Bosanci usko definirali - onako kako to ti hoces da radis danas - gusis i davis se sam sa sobom - nesvjestan da ce tvoje unuce - u Svedskoj biti Svedjanin i bice jednako onom Svedjaninu koji je postao i nastao tu. Dok bi ti da u BiH i dalje - se govore tri jezika, postoje tri nacije i tri vjere. Sto znaci - da ce unuce onog koji u BiH ostane - biti primorano - da uz komsiju ako i bude komsija uopste - druge vjere i nacije - uvijek bude - ne ista nacija, ne ista vjere, da ne govori istim jezikom i da nema opcenito istu kulturu i da nema opcenito zajednicku istoriju - da nema nista - ama bas nista zajednicko jedno s drugim a mi ovdje 1000 godina zivimo, ne bitno je sasvim 100km gore, dole, ljevo i desno. I zato - cinis ogromnu nepravdu i medvjedu uslugu onima koji su te otjerali. Jer - ti moras shvatiti - ne znam odakle si - al' ako su te Srbi otjerali iz BiH - razlog zbog kojeg si ti danas u Svedskoj su upravo Bosnjaci - cijim gospodinom se ti predstavljas.
Sto se tice Alija - meni je jasno - da kad neko nema oca - on ce traziti oko sebe - primjer kojem da se okrene. Kad nemas oca - trazices cesto - odgovore na pitanja - koja ti se ne mogu pruziti iz prve ruke, osjecene na kozi licnoj. Jos kad na to dodamo - emigraciju - sve je to dodatno komplicirajuce jednako kao sto je i politicko stanje u zemlji - u kojoj nista na prvi pogled nije rijeseno - al' je za to - uzurpiran sve i jedan zivotinjski i ljudski zivot - razno raznim srackama - kojima je za cilj da zavade i vladaju. Bosna i Hercegovina je od postanka u Europi ali nije nikada bila Europom osim u jednom periodu a to je od 1945 do 1991 godine. Ja sam zivjeo u Jugoslaviji 12 godina - do 11 svoje godine nisam znao koje sam vjere - i bilo mi je daleko bolje tako - nego sto mi je danas. Da ukradem neciji aforizam i prepravim ga - jer danas ispada da sam rodjen u Bosni ali od Bosne cu i mrijeti. Od Bosnjakistanstva, od svirepog nedostatka tolerancije jedne grupe - radikaliziranih klera - naspram sopstvenog naroda - koji bozijom kamom - oni sibaju po ledjima - kao da su oni - posrednik. Onog dana kad se bude Bogu u Islamu molilo na Bosanskom - onda cu i ja biti Bosanski musliman. Onog dana - kad najbolji bosnjacki sinovi a ne najgori - budu pohadjali medrese - tog dana cu ja i stati iza ledja efendije - da klanjam dzumu. Ali dokle god - su najgori bosnjacki sinovi efendije - i dokle god kradu i pljackaju - samo primjer da dadnem u Americi - u dzematu u kojem sam bio efendija je pokrao po $5000 u vise od jednog navrata - da bi morao pobjeci u Bosnu - nakon 5 godina sto su ljudi se svadjali, tukli, razvijali jedni drugima auta i slicno - sve radi efendije - koji se u Allaha dz.s. zaklinjao da nije lopov. Onda su doveli - crnca Americkog - da bude efnedija - Bosnjacima jer Amerika ne dozvoljava vise - IZ BiH - da salje - efendije - iz Bosne u Ameriku. U Americi postoje - skole visoke i univerzitet cak - Islamski u Detroitu - ali nijedan od efendija iz reda IZ BiH - nije zainteresiran bio - da se doskolouje i nadograd tu - radije ce svaki u Kairo na prosvjetljenjei. Nadji ti negdje primjer meni - Katolickog popa - koji je negdje od crkve ukrao pare. Nadji ga - potrazi ga. U BiH - istoriju cuvaju - Franjevci - Katolicki red a ne efendije i hodze. Jedan Katolicki pop - je primjer - edukovanosti - naspram svakog efendije - ukljucujuci tu i Harisa Silajdzica - doktora Islamskih nauka - koji je profesor na politickim naukama u Sarajevu danas. Sta to Haris - konkretno - zna o politici - sto nije sam o njoj naucio jer mu se je pruzila sansa - preko nasih ledja? I gdje je Haris Silajdzic publikovan u bilo kojem zuranalu - da je objavio studij ili gdje je njegov doktorat - da ga mozemo - pregledati i procitati? Nema ga. To je covjek koji se od svih Bosnjackih sinova - vodi kao najskolovaniji. Ako je on - tako transparentan - kakvi li su samo oni drugi?
Zbog svega ovdje navednog i napisanog - shvati - da jedino ono konstatno sto si bio - ako si bio - i sto treba da ostanes je Bosanac, sve drugo je promjenjljive vrijednosti. Ako ces biti musliman - budi. Al' sto je jedan covjek negdje napisao - ne smije ti biti strani ni "Oče naš, koji si na nebesima, da se sveti ime Tvoje, da dođe carstvo Tvoje, da bude volja Tvoja, i na zemlji kao i na nebu." A, ako ce ti biti - stogod jasnije - pogledaj film Noz i procitaj knjigu Noz od Vuka Draskovica (nije bitno uopste - sta je i ko je on u politickom svijetu - taj roman ima svoje aferima i zaduzbine ovdje) i pogledaj film Konjanik - snimljen po scenariju Ivana Aralice. To su dva filma - o dvije granice u BiH - jedna na Istoku druga na Zapadu iste. I o ljudima i prokletstvu koje nas prati - i izgleda da ces nas zatrti sviju - prije nego sto ga mi - sa svojih pleca skinemo i zataremo - zajedno, jer jedino to tako i moze.
A evo ti i isjecak od Dervisa Susica - prica - "Placenik":
Dvije nedjelje poslije ravnodnevice, po kiši i susnjezici, vrati se Ostoja Dobrisalic s duga puta kuci pod Borogovo.
Umjesto kuce nadje hladno zgarište. Leševe mlade zene, dva brata, njihovih zena i djece prozdro plamen i psi i vuci razvukli. Ostale lobanje i bedrene kosti.
Rekoše mu - bila je necija vojska, ali ne znadoše - jesu li Ugri od Srebrenika uletjeli, stoku da otjeraju, ili je kraljevska vojska od Sutjeske pošla da satre nevjernog plemica Zlatonosovica, pa uz put pobila i njegove seljake, ili je Zlatonosovic ovim kaznio Dobrisalice što mu vec drugu godinu ne isplacuju povecane dazbine.
Vrišteci i valjajuci se po ugljevlju, Ostoja odbolova zalost za mrtvima. Drugog jutra izbezumljen, sa sjekirom u ruci, otetura uz planinu.
U Kovanju kod Rogatice naidje na tursku izvidnicu. Tri konjanika potjeraše ga pred sobom. Oštrim povikom zaustaviše ga pred cadorom skrivenim u gustom smrecanju. Zapovjednik, mlad, bezbrk poturcenjak od Kruševca, imao je vec iskustva sa prebjezima. Dopusti mu da sjedne pred njega. Migom, naredi, te jedan vojnik trkom donese komad jecmenog hljeba i u bakracu pilava i stavi pred Ostoju.
Tu gdje je jeo, Ostoja primi islam.
Sjeo je Ostoja, a ustao Abdulah.
Iz jedne vrece izvadiše sablju, kratki pancir i torbak za vojnicku poputninu. Nakitiše Ostoju, cestitajuci mu. Uvrstiše ga najprije u odjeljenje pješaka izvidnika da tu pokaze šta zna. A obecaše mu ono što dotle nije smio ni dosniti - zlato, cin i slavu. Dozvoliše mu da se sveti dok se ne zasiti.
Ne prevari se zapovjednik. Ostoja - Abdulah Dobrisalic nije mu bio ni prvi ni posljednji nesrecnik - prebjeg. Samo se cudio: u svemu što je novajlija cinio bilo je neke gladi i strasti, nasrtljivosti i pohlepe, bjezanja od neceg nekome.
Za opkladu, jednom Abdulah pojede bakrac pilava i ništa mu ne bi. Tad dobi nadimak - Pilavija.
Nekoliko godina poslije prelaska Turcima, jedne kasne prljave jeseni, u podne, posrtao je Abdulah Pilavija ravnicom, ranjen, gologlav, s posjekotinama po glavi i pleckama.
Zbog toga i ovoga svega - rejz Ceric bi trebao - da govori svima nama - da smo mi slicni ili isti - ne Turcima - vec Srbima i Hrvatima. Jer osim par familija - Arapovica (arapa) Aranutovica (Arnaut - albanac) te jos kakvih carskih namjesnika koji su bili te srece - da u BiH dodju a ne odu - za Osmanlijama - mi svi i jesmo - jedna te ista - da prostis - govna. Te kako Bosnjacki i Srpsk i Hrvatski - su tri jezika a zapravo jedan, tako su i Bosnjaci, Hrvati i Srbi - jedno. I sve razlike koje postoje - su rezultat okupacije - negdje Svapske, negdje Turske. U Hrvatskoj svapske od 1102, u Srbiji Turske od 1389, u BiH Turske od 1463 a i Svapske od 1878 do 1914-te.
Zato sinko - bog ti dao - de sredinom dzade.