Peta kolona tj. Karadzicevci
- JBT
#1 Peta kolona tj. Karadzicevci
SDS sa Karadzicem na celu je imala cilj da podijeli BiH i dio koji se zove RS pripoji Srbiji. Da bi dosli do toga morali su prvo dokazati svijetu da je suzivot izmedju tri vecinska naroda u BiH nemoguc.
I danas je BiH puna ljudi koji propagiraju tu verziju odnosa u BiH.
Ima li petokolonasa i na ovome forumu?
-
neupucena
#3 Re: Peta kolona tj. Karadzicevci
Ima vise vrsta, nijansi, boja, stepena agresivnosti, stepena apsurdnosti...JBT wrote:SDS sa Karadzicem na celu je imala cilj da podijeli BiH i dio koji se zove RS pripoji Srbiji. Da bi dosli do toga morali su prvo dokazati svijetu da je suzivot izmedju tri vecinska naroda u BiH nemoguc.
-
mr__bosnjak
#4 Re: Peta kolona tj. Karadzicevci
Tacno! Samo ti je zadnje pitanje glupo, mislis da ce neko sad dic dva(il´triJBT wrote:SDS sa Karadzicem na celu je imala cilj da podijeli BiH i dio koji se zove RS pripoji Srbiji. Da bi dosli do toga morali su prvo dokazati svijetu da je suzivot izmedju tri vecinska naroda u BiH nemoguc.
-
mr__bosnjak
JBT wrote:Ti ne trebas dizati prstice.Tacno! Samo ti je zadnje pitanje glupo, mislis da ce neko sad dic dva(il´tri ) prsta?
- JBT
Nije bas bitno prozivati ( ako vec hoces prozivati, nije ni to zabranjeno ali bi argumentacija bila pozeljna) koliko je bitno ustvrditi koliki broj ljudi na ovom forumu propagira medjunacionalnu netrpeljivost i time radi na ostvarenju Karadzicevih ciljeva i na koji nacin.Ocekujes da se prijave sami ili da ih neko prozove?
-
BELLUNO
bozur wrote:Peta kolona je izraz iz spanskog gradjanskog rata. Priznajes da je u BiH bio gradjanski rat?
grijesis izraz peta kolona nije nastao u spanjoloskom ratu.Nemogu se sad tacno sjetiti ali neki je kralj posao na neki grad koji je bio opasan velikim zidom.Posao je sa 4 kolone kad su ga pitali kako ces samo sa 4 kolone vojske on je rekao pa imam ja petu kolonu u gradu.A gradjanski rat nije bio u BiH nego agresija srbije i crne gore.
Last edited by BELLUNO on 01/09/2006 17:29, edited 3 times in total.
-
tempora
Uredu, razumijem, ali sta ocekujes od ishoda? Ako neko smatra da se treba pripojiti Srbiji, to ne znaci automatski i prijetnju ili ? Hocu reci, jedno je imati misljenje i kojekakve snove, a drugo je realizovati ih?JBT wrote:Nije bas bitno prozivati ( ako vec hoces prozivati, nije ni to zabranjeno ali bi argumentacija bila pozeljna) koliko je bitno ustvrditi koliki broj ljudi na ovom forumu propagira medjunacionalnu netrpeljivost i time radi na ostvarenju Karadzicevih ciljeva i na koji nacin.Ocekujes da se prijave sami ili da ih neko prozove?
Ima masa zemalja u kojima postoje pretenzije stanovnika da se odvoje ili pripoje negdje drugdje.
Osim toga, zasto polaziti od toga da Srbi treba da dokazu da su za BiH a oni neki drugi automatizmom jesu, niti je njihov stav upitan samo zato sto su druge "nacionalnosti."
-
bozur
Tuko jedna neupucenaneupucena wrote:Puko neznanje ili prijava na listubozur wrote:Peta kolona je izraz iz spanskog gradjanskog rata. Priznajes da je u BiH bio gradjanski rat?
http://en.wikipedia.org/wiki/Fifth_column
-
mr__bosnjak
pape wrote:JBTJBT wrote:Ti ne trebas dizati prstice.Tacno! Samo ti je zadnje pitanje glupo, mislis da ce neko sad dic dva(il´tri ) prsta?
Sad zagovaram nacionalnu netrpeljivost i realiziram SDS-ov plan
-
_BosanaC
Koliko sam ja skontao, nije prozvao konkretno ni jedan narod, nego istim tim petokolonasima smatra i one Bosnjake koji bi rado vidjeli ledja druga dva naroda...tempora wrote:Uredu, razumijem, ali sta ocekujes od ishoda? Ako neko smatra da se treba pripojiti Srbiji, to ne znaci automatski i prijetnju ili ? Hocu reci, jedno je imati misljenje i kojekakve snove, a drugo je realizovati ih?JBT wrote:Nije bas bitno prozivati ( ako vec hoces prozivati, nije ni to zabranjeno ali bi argumentacija bila pozeljna) koliko je bitno ustvrditi koliki broj ljudi na ovom forumu propagira medjunacionalnu netrpeljivost i time radi na ostvarenju Karadzicevih ciljeva i na koji nacin.Ocekujes da se prijave sami ili da ih neko prozove?
Ima masa zemalja u kojima postoje pretenzije stanovnika da se odvoje ili pripoje negdje drugdje.
Osim toga, zasto polaziti od toga da Srbi treba da dokazu da su za BiH a oni neki drugi automatizmom jesu, niti je njihov stav upitan samo zato sto su druge "nacionalnosti."
-
mr__bosnjak
Osjecam se prozvanim_BosanaC wrote:Koliko sam ja skontao, nije prozvao konkretno ni jedan narod, nego istim tim petokolonasima smatra i one Bosnjake koji bi rado vidjeli ledja druga dva naroda...tempora wrote:Uredu, razumijem, ali sta ocekujes od ishoda? Ako neko smatra da se treba pripojiti Srbiji, to ne znaci automatski i prijetnju ili ? Hocu reci, jedno je imati misljenje i kojekakve snove, a drugo je realizovati ih?JBT wrote: Nije bas bitno prozivati ( ako vec hoces prozivati, nije ni to zabranjeno ali bi argumentacija bila pozeljna) koliko je bitno ustvrditi koliki broj ljudi na ovom forumu propagira medjunacionalnu netrpeljivost i time radi na ostvarenju Karadzicevih ciljeva i na koji nacin.
-
neupucena
bozur wrote:Tuko jedna neupucenaneupucena wrote:Puko neznanje ili prijava na listubozur wrote:Peta kolona je izraz iz spanskog gradjanskog rata. Priznajes da je u BiH bio gradjanski rat?![]()
http://en.wikipedia.org/wiki/Fifth_column
-
tempora
Pa budi ljubazan pa mi pojasni sto zelis postici ovom tematikom? I kojem se ishodu nadas?JBT wrote:Ne, ne razumijes.Uredu, razumijem,
Evo dokaza:
- JBT
Da malo pojasnim "patriotama" da nisu bas shvaceni onako kako bi oni to zeljeli, kao borci za BiH, vec da su shvaceni kao ljudi koji rade na cijepanju BiH i time sprovode ideju koju je i Karadzic sprovodio.Pa budi ljubazan pa mi pojasni sto zelis postici ovom tematikom? I kojem se ishodu nadas?
Jel sad jasnije?
-
mr__bosnjak
Za sta ima primjera? Da zagovaram netrpeljivost? Daj mi taj citat a do tad nemas dokaza, samo siris traceve... Mogu i ja sad nesto rec o tebi pa rec "neda mi se izvlacit citat". Dakle ako nesto tvrdis onda budi spreman i to dokazat. Inace ti tvrdnja otpada...JBT wrote:Primjera je vise. Mozda se neko potrudi pa te i citira (nemam trenutno vremena da idem po arhivi).Sad zagovaram nacionalnu netrpeljivost i realiziram SDS-ov plan
Inace, petokolonas nikad nece za sebe reci da petokolonas.