Persona non grata
-
FFK as Lucy01
#1 Persona non grata
Od svih Bosanaca i Hercegovaca koji su nam ovaj ili onaj nacin "zamjerili" (osim dokazanih ratnih zlocinaca), za koga mislite da je najnepozeljnija osoba u BiH?
Po mom skromnom misljenju je to Emir Kusturica....pardon Nemanja Kusturica. Nikada mi nije smetalo sto je odlucio da promijeni religiju...ovdje gdje ja zivim, ljudi to rade svakodnevno. Medjutim, Kusta se odrekao naroda kome pripada, jer je mogao biti pravoslavac i u BiH.
Ko je po vasem misljenju "persona non grata" u BiH?
Po mom skromnom misljenju je to Emir Kusturica....pardon Nemanja Kusturica. Nikada mi nije smetalo sto je odlucio da promijeni religiju...ovdje gdje ja zivim, ljudi to rade svakodnevno. Medjutim, Kusta se odrekao naroda kome pripada, jer je mogao biti pravoslavac i u BiH.
- repeater
#9 Re: Persona non grata
gdje pise da ne mozes birati narod ili naciju ( tu gdje zivis, ljudi to rade svakodnevno) meni nije jasno ovo kurcenje oku kusturice, ako ne volite covjeka zasto pricate o njemu. mozes mu zamjeriti sto u svojim filmovima laze o zrtvama rata, ali ne zato sto se odrekao bosne.Lucy01 wrote:Od svih Bosanaca i Hercegovaca koji su nam ovaj ili onaj nacin "zamjerili" (osim dokazanih ratnih zlocinaca), za koga mislite da je najnepozeljnija osoba u BiH?
-
FFK as Lucy01
#13 Re: Persona non grata
Cuj sad, jel' trebam da ti dam neke izvode iz nekog zakona gdje kaze da ne mozes mijenjati nacijurepeater wrote:
gdje pise da ne mozes birati narod ili naciju...
Nije u pitanje da li mozes ili ne mozes....ili je'l zabranjeno ili nije...ali mi nije jasno kako to mozes uraditi i da li stvarno postajes nesto drugo. Kako Indijac moze postati Japanac i to jos u 40 i nekoj godini zivota...ali mi nemoj pricati price o drzavljanstvu i zakonu i pasosu i tim fazonima.....samo odgovor na pitanje: kako se mozes odreci necega sto jesi i postati nesto drugo samo mijenjanjem religije?
Kusturica je rodjeni Bosanac, roditelji, djedovi...svi rodjeni u Bosni....ako je vec trazio porijeklo u proslosti, zasto se zaustavio 300 godina unazad....zasto ne ici do postanka zivota na zemlji. Cak su mu i preci prije 300 godina bili Crnogorci a ne Srbijanci....kako odjednom mozes postati Srbijanac, a 300 godina prije toga si bio Bosanac? Jel' to zato sto se kod nas nacionalnost uvijek vezala uz narodnost (svi su Srbi=pravoslavci, svi Hrvati=katolici)?
- daduli_sa
Kusturica, Nele, Neda Ukraden i novopridosla na spisku Eve Ann Prentice (http://www.sarajevo-x.com/clanak/060203031) 
- Fair Life
#15 Re: Persona non grata
Lucy01 wrote:(...)

-
Šandor
#19 Re: Persona non grata
Jesi li sigurna? Prije bih rekao da nikad nije osjećao pripadnost narodu kojem je formalno pripadao.Lucy01 wrote:Medjutim, Kusta se odrekao naroda kome pripada......
Jer da je osjećao ni silom ga ne bi otjerali kod Slobe u Srbiju.
- repeater
lucy - nemam strpljenja prekopavati po tvojoj blut und boden teoriji punoj kontradikcija. ali ironicno je da napadas kusturicu zbog njegovg nacionalizma, sa tacke gledista jednog nacionaliste. sta ti u biti zelis dokazati?
-
gavrilo
jedno pitanje... zar vam nisu vise te rasprave dosadile... brega, kusta, nele ... itd
ispadose oni kao najveci neprijatelji bosne i hercegovine. vjerovatno su i oni dio neke zavjere, a mozda cak i sami organizatori svega sto se dogodilo zadnjih petnestak godina... ma ko ce ga znati...
ispadose oni kao najveci neprijatelji bosne i hercegovine. vjerovatno su i oni dio neke zavjere, a mozda cak i sami organizatori svega sto se dogodilo zadnjih petnestak godina... ma ko ce ga znati...