Persiranje
- Ljakan
#1 Persiranje
Imam neke komsije koje su od mene starije mozda 2-3 godine i pozdravljaju se sa dobar dan i doviđenja.Prvi nikad ne pozdrave,valjda im to ne dopusta nivo,sta li ali ja uvijek pozdravim starije pa tako i njih,ne predstavlja mi nikakav problem.Samo zbog razlike u godinama koja je neprimjetna,skoro,ovo persiranje malo iritira jer mislim da se ipak persiraju puno stariji kao i neka mjesta gdje ljudi rade i gdje postoji taj neki hajmo reci kodeks.Da li bi bilo pametno da ih pitam a sto me persirate? 
- uglavnomja
#2 Re: Persiranje
ne persiraju se ljudi samo zbog godina nego prvenstveno zbog postovanje prema "nebliskim" i nepoznatim osobama.
persiraju se kolege koje rade godinama zajedno. (ne najuzi krug saradnika, ali ono koga sreces svaki, pozdravis se, saradjujes ponekad)
pristojni ljudi persiraju prodavacicu u radnji, konobara u kafani, narocito u nekom elitnom restoranu
persiras tete salteruse
doktore i medicinske sestre, portire ... policajce
zaposlene u institucijama
persiranje moze biti i znak da neko ne zeli prisniji kontakt.
bilo bi zanimljivo pogledati po drzavama gdje postoji persiranje, a gdje ne.
engleski
francuski striktno razdvajanje ti i vi
u norveskoj se "vi" kaze samo kralju i slicnim funkcijama i u prevodu Poirota (i to se kaze "oni").
persiraju se kolege koje rade godinama zajedno. (ne najuzi krug saradnika, ali ono koga sreces svaki, pozdravis se, saradjujes ponekad)
pristojni ljudi persiraju prodavacicu u radnji, konobara u kafani, narocito u nekom elitnom restoranu
persiras tete salteruse
persiranje moze biti i znak da neko ne zeli prisniji kontakt.
engleski
u norveskoj se "vi" kaze samo kralju i slicnim funkcijama i u prevodu Poirota (i to se kaze "oni").
- Ljakan
#3 Re: Persiranje
Ovo za poslove sam vec rekao da postoji taj neki kodeks ponasanja i da to shvatam.Predpostavio sam da mozda ne zele nikakav kontakt te da je to vjerovatno glavni razlog ali mi glupo da se ne pozdravim sa nekim koga viđam svaki dan.
-
Juni
#4 Re: Persiranje
a zato tete, a narocito cike salterlije (jer postoje i oni) ne persiraju tebe. vrlo uobicajena i iritantnauglavnomja wrote:ne persiraju se ljudi samo zbog godina nego prvenstveno zbog postovanje prema "nebliskim" i nepoznatim osobama.
persiras tete salteruse![]()
persiranje moze biti i znak da neko ne zeli prisniji kontakt.![]()
engleski![]()
- dulekrele
#5 Re: Persiranje
Peresiram nepoznate osobe bez obzira koliko imaju godina.
- supercali
#6 Re: Persiranje
Bonton nalaze persiranje sve dok stariji ne kaze da se prestane sa persiranjem
Bonton takodjer nalaze da pozdravlja uvijek prvo mladji a stariji odgovara
- triconja
#7 Re: Persiranje
Kakav bonton kakvi bakraci. Mene su ucili da pozdravlja onaj ko je u pokretu (npr. sjedis i neko naidje on mora pozdraviti), kad su oboje u pokretu pozdravlja mladji i kad oboje miruju pozdravlja mladji. Persiranje se vrsi skoro uvijek. Smanjuje trajanje razgovora ako je sagovornik neko stariji 
- Drvosjeca iz Dejcica
#8 Re: Persiranje
Prvi put čujem za to pravilo kretanja, jebote bonton ispade fizika.triconja wrote:Kakav bonton kakvi bakraci. Mene su ucili da pozdravlja onaj ko je u pokretu (npr. sjedis i neko naidje on mora pozdraviti), kad su oboje u pokretu pozdravlja mladji i kad oboje miruju pozdravlja mladji. Persiranje se vrsi skoro uvijek. Smanjuje trajanje razgovora ako je sagovornik neko stariji
-
kakavdanakneiskustvu
#9 Re: Persiranje
supercali wrote:Bonton nalaze persiranje sve dok stariji ne kaze da se prestane sa persiranjem
- jazzer
#10 Re: Persiranje
Dok sam ja vec cuo da nizi prvi pozdravlja viseg, naravno ukoliko mu dolazi sa desne straneDrvosjeca iz Dejcica wrote:Prvi put čujem za to pravilo kretanja, jebote bonton ispade fizika.Ja sam opet čuo da pozdravlja onaj koji dolazi sa desne strane, tj. pravilo pozdrava desne strane.
![]()
Vazi li pravilo desne strane u liftu?
- spreca
#12 Re: Persiranje
pa prestace te persirati kad ih pozoves na kafuLjakan wrote:Imam neke komsije koje su od mene starije mozda 2-3 godine i pozdravljaju se sa dobar dan i doviđenja.Prvi nikad ne pozdrave,valjda im to ne dopusta nivo,sta li ali ja uvijek pozdravim starije pa tako i njih,ne predstavlja mi nikakav problem.Samo zbog razlike u godinama koja je neprimjetna,skoro,ovo persiranje malo iritira jer mislim da se ipak persiraju puno stariji kao i neka mjesta gdje ljudi rade i gdje postoji taj neki hajmo reci kodeks.Da li bi bilo pametno da ih pitam a sto me persirate?
- Ljakan
#13 Re: Persiranje
Nisu mi toliko interesantni da bi pio kafe sa njima.Ne samo oni nego vecina komsija.spreca wrote:pa prestace te persirati kad ih pozoves na kafuLjakan wrote:Imam neke komsije koje su od mene starije mozda 2-3 godine i pozdravljaju se sa dobar dan i doviđenja.Prvi nikad ne pozdrave,valjda im to ne dopusta nivo,sta li ali ja uvijek pozdravim starije pa tako i njih,ne predstavlja mi nikakav problem.Samo zbog razlike u godinama koja je neprimjetna,skoro,ovo persiranje malo iritira jer mislim da se ipak persiraju puno stariji kao i neka mjesta gdje ljudi rade i gdje postoji taj neki hajmo reci kodeks.Da li bi bilo pametno da ih pitam a sto me persirate?
- spreca
#14 Re: Persiranje
jebiga......mozda postanete u pravom smislu komsije....ovako ste jedan drugom stranci i sve dok je tako cete se persirari ili jednog dana popickaratiLjakan wrote:Nisu mi toliko interesantni da bi pio kafe sa njima.Ne samo oni nego vecina komsija.spreca wrote:pa prestace te persirati kad ih pozoves na kafuLjakan wrote:Imam neke komsije koje su od mene starije mozda 2-3 godine i pozdravljaju se sa dobar dan i doviđenja.Prvi nikad ne pozdrave,valjda im to ne dopusta nivo,sta li ali ja uvijek pozdravim starije pa tako i njih,ne predstavlja mi nikakav problem.Samo zbog razlike u godinama koja je neprimjetna,skoro,ovo persiranje malo iritira jer mislim da se ipak persiraju puno stariji kao i neka mjesta gdje ljudi rade i gdje postoji taj neki hajmo reci kodeks.Da li bi bilo pametno da ih pitam a sto me persirate?
- Ljakan
#15 Re: Persiranje
Upravu si ali jednostavno nova poznanstva, druzenja,kafe me ne interesuju.
- supercali
#16 Re: Persiranje
Onda su te pogresno ucili bar sto se tice opsteg bontona koji se postuje svuda u svijetutriconja wrote:Kakav bonton kakvi bakraci. Mene su ucili da pozdravlja onaj ko je u pokretu (npr. sjedis i neko naidje on mora pozdraviti), kad su oboje u pokretu pozdravlja mladji i kad oboje miruju pozdravlja mladji. Persiranje se vrsi skoro uvijek. Smanjuje trajanje razgovora ako je sagovornik neko stariji
To sa kretanjem nema veze
Pozdravlja uvijek mladji nebitno je li u prolazu ili stoji stariji odgovara
To je neko postovanje jer ti odajes pocast starijem jer si prvi ga pozdravio
To sa sjedenjem takodjer s tim da mladji dok sjedi ustaje i pozdravlja
Ps i da muskarac uvijek prvi pozdravlja zenu bez obzira na godine
Pps. Persira se i zenska osoba svaka dok ona ne predlozi prelaz na ti
-
julisiz es grant
#17 Re: Persiranje
Zato se na engleskom mnogo češće koriste pridjevi da bi se iskazao stepen bliskosti (dear, love, dude, pal...) ili odbojnosti (assholeuglavnomja wrote: engleski![]()
-
John Cleese
#18 Re: Persiranje
Pridjevi?julisiz es grant wrote:Zato se na engleskom mnogo češće koriste pridjevi da bi se iskazao stepen bliskosti (dear, love, dude, pal...) ili odbojnosti (assholeuglavnomja wrote: engleski![]()
u norveskoj se "vi" kaze samo kralju i slicnim funkcijama i u prevodu Poirota (i to se kaze "oni").) za ljude sa kojima su on the first name basis ("na ti" kod nas) a za osobe koje mi persiramo koriste mister, miss i prezime.
Zanimljivo
- supercali
#19 Re: Persiranje
Sa stranim jezicima je malo drugacija stvar zavisno od jezika do jezika jel i od drzave do drzave
Ako cemo se ograniciti na nase prostore i nase govorno podrucje onda ima tacno razgraniceno ti vi i sl
Ako cemo se ograniciti na nase prostore i nase govorno podrucje onda ima tacno razgraniceno ti vi i sl
-
John Cleese
#20 Re: Persiranje
U nekim krajevima Hrvatske svojevremeno su se na taj nacin (u trecem licu mnozine) obracali, a i govorili o osobama kojim je govornik, po tadasnjim i tamosnjim drustvenim normama, dugovao tu vrstu iskazivanja postovanja. Od roditelja, pa redom dalje... ("Mamica su strukle pekli...")uglavnomja wrote:u norveskoj se "vi" kaze samo kralju i slicnim funkcijama i u prevodu Poirota (i to se kaze "oni").
U talijanskom tome slicno vrijedi i danas.
Dovoljno je da neku (odraslu) osobu ne poznaju - obratice joj se u trecem licu jednine.
- Ajatolah_
#21 Re: Persiranje
Potvrđujem, moja prabaka je za svoju mamu govorila "oni".John Cleese wrote: U nekim krajevima Hrvatske svojevremeno su se na taj nacin (u trecem licu mnozine) obracali, a i govorili o osobama kojim je govornik, po tadasnjim i tamosnjim drustvenim normama, dugovao tu vrstu iskazivanja postovanja. Od roditelja, pa redom dalje... ("Mamica su strukle pekli...")
- supercali
#22 Re: Persiranje
To prvi put cujem nisam znao za to trece lice
- Hajvan
#23 Re: Persiranje
persiram i iz pristojnosti, postovanje, navike (jer sam naucen)…uglavnomja wrote:ne persiraju se ljudi samo zbog godina nego prvenstveno zbog postovanje prema "nebliskim" i nepoznatim osobama.
no, prvenstveno persiram osobe s kojima zelim ostati na distanci (cak i mnogo mladje od mene)
distanca je iz raja izasla
- ExNihilo
#24 Re: Persiranje
Jednom prilikom sam čuo paradoksalno-fascinantnu lingvističku konstrukciju, koja je glasila: "Jebem Vam mater".
Inače, čini mi se da postoji negativna korelacija između razvoja jednog društva i peglativnog opterećavanja društvenim normama, u koje svakako spada i mnoštvo varijabli koje određuju način pozdrava ili obraćanja.
Inače, čini mi se da postoji negativna korelacija između razvoja jednog društva i peglativnog opterećavanja društvenim normama, u koje svakako spada i mnoštvo varijabli koje određuju način pozdrava ili obraćanja.
- seln
#25 Re: Persiranje
Po islamskom bontonu, pravila nazivanja selama su:supercali wrote:Onda su te pogresno ucili bar sto se tice opsteg bontona koji se postuje svuda u svijetutriconja wrote:Kakav bonton kakvi bakraci. Mene su ucili da pozdravlja onaj ko je u pokretu (npr. sjedis i neko naidje on mora pozdraviti), kad su oboje u pokretu pozdravlja mladji i kad oboje miruju pozdravlja mladji. Persiranje se vrsi skoro uvijek. Smanjuje trajanje razgovora ako je sagovornik neko stariji
To sa kretanjem nema veze
Pozdravlja uvijek mladji nebitno je li u prolazu ili stoji stariji odgovara
To je neko postovanje jer ti odajes pocast starijem jer si prvi ga pozdravio
To sa sjedenjem takodjer s tim da mladji dok sjedi ustaje i pozdravlja
Ps i da muskarac uvijek prvi pozdravlja zenu bez obzira na godine
Pps. Persira se i zenska osoba svaka dok ona ne predlozi prelaz na ti
-pojedinac grupi
-dolaznik ili prolaznik vec prisutnom
-jahac ili vozac pjesaku
-mladji starijem
Ne znam za bombon, bonton ili kako vec, ali meni ovo zvuci logicno.