Persiranje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ljakan

#1 Persiranje

Post by Ljakan »

Imam neke komsije koje su od mene starije mozda 2-3 godine i pozdravljaju se sa dobar dan i doviđenja.Prvi nikad ne pozdrave,valjda im to ne dopusta nivo,sta li ali ja uvijek pozdravim starije pa tako i njih,ne predstavlja mi nikakav problem.Samo zbog razlike u godinama koja je neprimjetna,skoro,ovo persiranje malo iritira jer mislim da se ipak persiraju puno stariji kao i neka mjesta gdje ljudi rade i gdje postoji taj neki hajmo reci kodeks.Da li bi bilo pametno da ih pitam a sto me persirate? :D
uglavnomja

#2 Re: Persiranje

Post by uglavnomja »

ne persiraju se ljudi samo zbog godina nego prvenstveno zbog postovanje prema "nebliskim" i nepoznatim osobama.

persiraju se kolege koje rade godinama zajedno. (ne najuzi krug saradnika, ali ono koga sreces svaki, pozdravis se, saradjujes ponekad)

pristojni ljudi persiraju prodavacicu u radnji, konobara u kafani, narocito u nekom elitnom restoranu

persiras tete salteruse :D

doktore i medicinske sestre, portire ... policajce
zaposlene u institucijama

persiranje moze biti i znak da neko ne zeli prisniji kontakt. :D

bilo bi zanimljivo pogledati po drzavama gdje postoji persiranje, a gdje ne.

engleski :-)

francuski striktno razdvajanje ti i vi

u norveskoj se "vi" kaze samo kralju i slicnim funkcijama i u prevodu Poirota (i to se kaze "oni").
Ljakan

#3 Re: Persiranje

Post by Ljakan »

Ovo za poslove sam vec rekao da postoji taj neki kodeks ponasanja i da to shvatam.Predpostavio sam da mozda ne zele nikakav kontakt te da je to vjerovatno glavni razlog ali mi glupo da se ne pozdravim sa nekim koga viđam svaki dan.
Juni

#4 Re: Persiranje

Post by Juni »

uglavnomja wrote:ne persiraju se ljudi samo zbog godina nego prvenstveno zbog postovanje prema "nebliskim" i nepoznatim osobama.

persiraju se kolege koje rade godinama zajedno. (ne najuzi krug saradnika, ali ono koga sreces svaki, pozdravis se, saradjujes ponekad)

pristojni ljudi persiraju prodavacicu u radnji, konobara u kafani, narocito u nekom elitnom restoranu

persiras tete salteruse :D

doktore i medicinske sestre, portire ... policajce
zaposlene u institucijama

persiranje moze biti i znak da neko ne zeli prisniji kontakt. :D

bilo bi zanimljivo pogledati po drzavama gdje postoji persiranje, a gdje ne.

engleski :-)

u norveskoj se "vi" kaze samo kralju i slicnim funkcijama i u prevodu Poirota (i to se kaze "oni").
a zato tete, a narocito cike salterlije (jer postoje i oni) ne persiraju tebe. vrlo uobicajena i iritantna :run: pojava
dulekrele

#5 Re: Persiranje

Post by dulekrele »

Peresiram nepoznate osobe bez obzira koliko imaju godina.
supercali

#6 Re: Persiranje

Post by supercali »

Bonton nalaze persiranje sve dok stariji ne kaze da se prestane sa persiranjem
Bonton takodjer nalaze da pozdravlja uvijek prvo mladji a stariji odgovara
triconja

#7 Re: Persiranje

Post by triconja »

Kakav bonton kakvi bakraci. Mene su ucili da pozdravlja onaj ko je u pokretu (npr. sjedis i neko naidje on mora pozdraviti), kad su oboje u pokretu pozdravlja mladji i kad oboje miruju pozdravlja mladji. Persiranje se vrsi skoro uvijek. Smanjuje trajanje razgovora ako je sagovornik neko stariji :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#8 Re: Persiranje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

triconja wrote:Kakav bonton kakvi bakraci. Mene su ucili da pozdravlja onaj ko je u pokretu (npr. sjedis i neko naidje on mora pozdraviti), kad su oboje u pokretu pozdravlja mladji i kad oboje miruju pozdravlja mladji. Persiranje se vrsi skoro uvijek. Smanjuje trajanje razgovora ako je sagovornik neko stariji :lol:
Prvi put čujem za to pravilo kretanja, jebote bonton ispade fizika. :lol: Ja sam opet čuo da pozdravlja onaj koji dolazi sa desne strane, tj. pravilo pozdrava desne strane. :-) :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#9 Re: Persiranje

Post by kakavdanakneiskustvu »

supercali wrote:Bonton nalaze persiranje sve dok stariji ne kaze da se prestane sa persiranjem
Bonton takodjer nalaze da pozdravlja uvijek prvo mladji a stariji odgovara

:thumbup:
jazzer

#10 Re: Persiranje

Post by jazzer »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Prvi put čujem za to pravilo kretanja, jebote bonton ispade fizika. :lol: Ja sam opet čuo da pozdravlja onaj koji dolazi sa desne strane, tj. pravilo pozdrava desne strane. :-) :mrgreen:
Dok sam ja vec cuo da nizi prvi pozdravlja viseg, naravno ukoliko mu dolazi sa desne strane :) .

Vazi li pravilo desne strane u liftu? :?
triconja

#11 Re: Persiranje

Post by triconja »

U mom selu(zenici) je tako :lol:
spreca

#12 Re: Persiranje

Post by spreca »

Ljakan wrote:Imam neke komsije koje su od mene starije mozda 2-3 godine i pozdravljaju se sa dobar dan i doviđenja.Prvi nikad ne pozdrave,valjda im to ne dopusta nivo,sta li ali ja uvijek pozdravim starije pa tako i njih,ne predstavlja mi nikakav problem.Samo zbog razlike u godinama koja je neprimjetna,skoro,ovo persiranje malo iritira jer mislim da se ipak persiraju puno stariji kao i neka mjesta gdje ljudi rade i gdje postoji taj neki hajmo reci kodeks.Da li bi bilo pametno da ih pitam a sto me persirate? :D
pa prestace te persirati kad ih pozoves na kafu
Ljakan

#13 Re: Persiranje

Post by Ljakan »

spreca wrote:
Ljakan wrote:Imam neke komsije koje su od mene starije mozda 2-3 godine i pozdravljaju se sa dobar dan i doviđenja.Prvi nikad ne pozdrave,valjda im to ne dopusta nivo,sta li ali ja uvijek pozdravim starije pa tako i njih,ne predstavlja mi nikakav problem.Samo zbog razlike u godinama koja je neprimjetna,skoro,ovo persiranje malo iritira jer mislim da se ipak persiraju puno stariji kao i neka mjesta gdje ljudi rade i gdje postoji taj neki hajmo reci kodeks.Da li bi bilo pametno da ih pitam a sto me persirate? :D
Nisu mi toliko interesantni da bi pio kafe sa njima.Ne samo oni nego vecina komsija.
spreca

#14 Re: Persiranje

Post by spreca »

Ljakan wrote:
spreca wrote:
Nisu mi toliko interesantni da bi pio kafe sa njima.Ne samo oni nego vecina komsija.
jebiga......mozda postanete u pravom smislu komsije....ovako ste jedan drugom stranci i sve dok je tako cete se persirari ili jednog dana popickarati
Ljakan

#15 Re: Persiranje

Post by Ljakan »

Upravu si ali jednostavno nova poznanstva, druzenja,kafe me ne interesuju.
supercali

#16 Re: Persiranje

Post by supercali »

triconja wrote:Kakav bonton kakvi bakraci. Mene su ucili da pozdravlja onaj ko je u pokretu (npr. sjedis i neko naidje on mora pozdraviti), kad su oboje u pokretu pozdravlja mladji i kad oboje miruju pozdravlja mladji. Persiranje se vrsi skoro uvijek. Smanjuje trajanje razgovora ako je sagovornik neko stariji :lol:
Onda su te pogresno ucili bar sto se tice opsteg bontona koji se postuje svuda u svijetu
To sa kretanjem nema veze
Pozdravlja uvijek mladji nebitno je li u prolazu ili stoji stariji odgovara
To je neko postovanje jer ti odajes pocast starijem jer si prvi ga pozdravio
To sa sjedenjem takodjer s tim da mladji dok sjedi ustaje i pozdravlja

Ps i da muskarac uvijek prvi pozdravlja zenu bez obzira na godine

Pps. Persira se i zenska osoba svaka dok ona ne predlozi prelaz na ti
julisiz es grant

#17 Re: Persiranje

Post by julisiz es grant »

uglavnomja wrote: engleski :-)

Zato se na engleskom mnogo češće koriste pridjevi da bi se iskazao stepen bliskosti (dear, love, dude, pal...) ili odbojnosti (asshole :D ) za ljude sa kojima su on the first name basis ("na ti" kod nas) a za osobe koje mi persiramo koriste mister, miss i prezime.
John Cleese

#18 Re: Persiranje

Post by John Cleese »

julisiz es grant wrote:
uglavnomja wrote: engleski :-)
Zato se na engleskom mnogo češće koriste pridjevi da bi se iskazao stepen bliskosti (dear, love, dude, pal...) ili odbojnosti (asshole :D ) za ljude sa kojima su on the first name basis ("na ti" kod nas) a za osobe koje mi persiramo koriste mister, miss i prezime.
Pridjevi? :|
Zanimljivo :D
supercali

#19 Re: Persiranje

Post by supercali »

Sa stranim jezicima je malo drugacija stvar zavisno od jezika do jezika jel i od drzave do drzave
Ako cemo se ograniciti na nase prostore i nase govorno podrucje onda ima tacno razgraniceno ti vi i sl
John Cleese

#20 Re: Persiranje

Post by John Cleese »

uglavnomja wrote:u norveskoj se "vi" kaze samo kralju i slicnim funkcijama i u prevodu Poirota (i to se kaze "oni").
U nekim krajevima Hrvatske svojevremeno su se na taj nacin (u trecem licu mnozine) obracali, a i govorili o osobama kojim je govornik, po tadasnjim i tamosnjim drustvenim normama, dugovao tu vrstu iskazivanja postovanja. Od roditelja, pa redom dalje... ("Mamica su strukle pekli...")

U talijanskom tome slicno vrijedi i danas.
Dovoljno je da neku (odraslu) osobu ne poznaju - obratice joj se u trecem licu jednine.
Ajatolah_

#21 Re: Persiranje

Post by Ajatolah_ »

John Cleese wrote: U nekim krajevima Hrvatske svojevremeno su se na taj nacin (u trecem licu mnozine) obracali, a i govorili o osobama kojim je govornik, po tadasnjim i tamosnjim drustvenim normama, dugovao tu vrstu iskazivanja postovanja. Od roditelja, pa redom dalje... ("Mamica su strukle pekli...")
Potvrđujem, moja prabaka je za svoju mamu govorila "oni". :)
supercali

#22 Re: Persiranje

Post by supercali »

To prvi put cujem nisam znao za to trece lice
Hajvan

#23 Re: Persiranje

Post by Hajvan »

uglavnomja wrote:ne persiraju se ljudi samo zbog godina nego prvenstveno zbog postovanje prema "nebliskim" i nepoznatim osobama.
persiram i iz pristojnosti, postovanje, navike (jer sam naucen)…
no, prvenstveno persiram osobe s kojima zelim ostati na distanci (cak i mnogo mladje od mene)

distanca je iz raja izasla :lol:
ExNihilo

#24 Re: Persiranje

Post by ExNihilo »

Jednom prilikom sam čuo paradoksalno-fascinantnu lingvističku konstrukciju, koja je glasila: "Jebem Vam mater". :lol:

Inače, čini mi se da postoji negativna korelacija između razvoja jednog društva i peglativnog opterećavanja društvenim normama, u koje svakako spada i mnoštvo varijabli koje određuju način pozdrava ili obraćanja.
seln

#25 Re: Persiranje

Post by seln »

supercali wrote:
Onda su te pogresno ucili bar sto se tice opsteg bontona koji se postuje svuda u svijetu
To sa kretanjem nema veze
Pozdravlja uvijek mladji nebitno je li u prolazu ili stoji stariji odgovara
To je neko postovanje jer ti odajes pocast starijem jer si prvi ga pozdravio
To sa sjedenjem takodjer s tim da mladji dok sjedi ustaje i pozdravlja

Ps i da muskarac uvijek prvi pozdravlja zenu bez obzira na godine

Pps. Persira se i zenska osoba svaka dok ona ne predlozi prelaz na ti
Po islamskom bontonu, pravila nazivanja selama su:

-pojedinac grupi
-dolaznik ili prolaznik vec prisutnom
-jahac ili vozac pjesaku
-mladji starijem

Ne znam za bombon, bonton ili kako vec, ali meni ovo zvuci logicno.
Post Reply