Perseidi, kiša meteora večeras

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
texel

#26 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by texel »

Barcafan wrote:Ja sam protekle zime, jedne hladne i djelimično maglovite noći uspio slučajno vidjeti jedan "meteor", poprilično velik s obzirom da je bio vidljiv a napolju je bilo maglovito. Rekoh slučajno no, ništa nije slučajno. Međutim, taj "meteor" ne htjede nikako da "ugine" kao što meteori imaju običaj, već nastavi da leti preko cijelog horizonta nevjerovatnom brzinom nestavši sa mog vidika ali pritom ne gubeći intenzitet sjaja kao što to meteori imaju običaj već ga ne mogah više vidjeti zbog maglovitog vremena koje je ograničavalo moj vidik. Sav taj niz neobičnih događaja koji se zbiše u nekoliko trenutaka dovede me na nepobitni zaključak da sam, vjerovatno, upravo gledao ni manje ni više nego leteći tanjir ili nešto slično. Taj zaključak mi je kasnije, dok sam više puta prebirao po svojem sjećanju na tih par čudnih trenutaka, potvrdila i činjenica da taj "meteor" nemaše repa kao što to imahu drugi meteori koje vidjeh tokom svog bivstvovanja. :kravata:

:mrgreen: :mrgreen: Nešto mi Laka naumpade čitajući ovaj tekst, heheh! Probajte njega zamisliti da ovo priča :mrgreen:
threshold

#27 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by threshold »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
elizabeth a

#28 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by elizabeth a »

threshold wrote:E jbg, ja otvorio temu i sve, a nijedan nisam vidio (10 minuta gled'o, i dosadilo)...
:lol: :lol:
I ja sam bila budna oko pola 4, i nisam ništa vidjela :lol: :lol:
threshold

#29 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by threshold »

elizabeth a wrote:
threshold wrote:E jbg, ja otvorio temu i sve, a nijedan nisam vidio (10 minuta gled'o, i dosadilo)...
alibaba_i_30_godina

#30 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by alibaba_i_30_godina »

threshold wrote:
elizabeth a wrote:
Bas mi vas zao, necete imati srece narednu godinu dana ... a i zelje ce vam ostati neostvarene jer niste vidjeli nijednu zvijezdu padalicu/meteor. :oops: :mrgreen: :mrgreen:
elizabeth a

#31 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by elizabeth a »

NeyDan wrote: Bas mi vas zao, necete imati srece narednu godinu dana ... a i zelje ce vam ostati neostvarene jer niste vidjeli nijednu zvijezdu padalicu/meteor. :oops: :mrgreen: :mrgreen:
NeJma veze, ja sam ove godine našla djetelinu s četiri lista, pa sam mirna :D

A za thresholda ne znam :lol: :lol:
Joey Tribbiani

#32 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by Joey Tribbiani »

vidio jedan...gledo 47 sekundi, pospan bio
alibaba_i_30_godina

#33 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

elizabeth a wrote:
NeyDan wrote: Bas mi vas zao, necete imati srece narednu godinu dana ... a i zelje ce vam ostati neostvarene jer niste vidjeli nijednu zvijezdu padalicu/meteor. :oops: :mrgreen: :mrgreen:

Vazi li to ako ti neko drugi nadje djetelinu s cetiri lista pa onda pokloni?! :mrgreen: :mrgreen:

Mozda je i baksuzna, pa sam je zato i dobio. :lol:
elizabeth a

#34 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by elizabeth a »

NeyDan wrote:
elizabeth a wrote:

Vazi li to ako ti neko drugi nadje djetelinu s cetiri lista pa onda pokloni?! :mrgreen: :mrgreen:

Mozda je i baksuzna, pa sam je zato i dobio. :lol:
Ja sam svoju našla - što je sigurno, sigurno je :D
A to skontaj od koga si je dobio, pa vidi :razz:
Jara

#35 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by Jara »

Vidjela 2 aviona, gore visoko...oko 03.00.
threshold

#36 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by threshold »

i ja sam nasao zlatnu ribicu

:P
minjonja

#37 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by minjonja »

prosle godine krenuli na trebevic, trazili to neko polje sa kojeg se posmatra, ja cula ko bice neko okupljanje. kontamo nema sanse da se izgubimo, te nema gore toliko ulica... izgubili se nekoj vukojebini, nema nikakve rasvjete i kuca svaki kilometar. parkirali sa strane ceste i tako posmatrali sa ulice mozda sahatak. vidjeli smo ih dosta. kad vidimo niz ulicu se spusta sumnjivo sporo auto, a s druge strane se penje covjek sa sjekirom. mi brze bolje uletismo u auto i spustimo se na spomen park vraca. i odande se moglo fino vidjeti.

sjecam se kad sam prvi put ugledala meteorit. mislim da sam vristala 15 minuta. dugo je trala, nekoliko sekundi i razvukla se preko citavog neba. nas dvije lezale nocu na terasi na zgradi. nismo ni znale da ce biti kisa meteora. onda ih je uslijedilo jos nekoliko. ko nije nikad gledao, neka gleda. lijepo je. daleko od svih televizora, kompjutera, mobitela, obaveza, samo vas grupica dobrih prijatelja gledate u nebo i pricate.
Suzie Q

#38 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by Suzie Q »

Barcafan wrote:Ja sam protekle zime, jedne hladne i djelimično maglovite noći uspio slučajno vidjeti jedan "meteor", poprilično velik s obzirom da je bio vidljiv a napolju je bilo maglovito. Rekoh slučajno no, ništa nije slučajno. Međutim, taj "meteor" ne htjede nikako da "ugine" kao što meteori imaju običaj, već nastavi da leti preko cijelog horizonta nevjerovatnom brzinom nestavši sa mog vidika ali pritom ne gubeći intenzitet sjaja kao što to meteori imaju običaj već ga ne mogah više vidjeti zbog maglovitog vremena koje je ograničavalo moj vidik. Sav taj niz neobičnih događaja koji se zbiše u nekoliko trenutaka dovede me na nepobitni zaključak da sam, vjerovatno, upravo gledao ni manje ni više nego leteći tanjir ili nešto slično. Taj zaključak mi je kasnije, dok sam više puta prebirao po svojem sjećanju na tih par čudnih trenutaka, potvrdila i činjenica da taj "meteor" nemaše repa kao što to imahu drugi meteori koje vidjeh tokom svog bivstvovanja. :kravata:
bivši momak moje prijateljice je čak dospio i do dnevnika Nove TV jer je vidio nlo....nije prošlo malo uhitila ga policija s pola kile trave. misterija riješena :lol:
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#39 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by Priorat »

Suzie Q wrote:
bivši momak moje prijateljice je čak dospio i do dnevnika Nove TV jer je vidio nlo....nije prošlo malo uhitila ga policija s pola kile trave. misterija riješena :lol:
na sta sad ciljas? da nema nlo-ova ? :D
alibaba_i_30_godina

#40 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

elizabeth a wrote: Ja sam svoju našla - što je sigurno, sigurno je :D
Ja nikada nisam bio uspjesan u tome ... a znam ljudi koji samo pogledaju u zemlju nadju je.

Priznaj koliko si ti tragala. :D :D
elizabeth a

#41 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by elizabeth a »

NeyDan wrote:
elizabeth a wrote: Ja sam svoju našla - što je sigurno, sigurno je :D
Ja nikada nisam bio uspjesan u tome ... a znam ljudi koji samo pogledaju u zemlju nadju je.

Priznaj koliko si ti tragala. :D :D
Ne dugo - našla sam ih sigurno 5-6 u zadnje dvije godine :P :D
winnie

#42 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by winnie »

angy wrote:Mi smo maksuz otisli na barice zbog meteora da ih fino vidimo i bili smo do maloprije i vidjela sam ih bas bas dosta ali smo sjedili od 12 i oci su mi ispale i vrat mi se ukocio od gledanja al je fakat prelijepooooooo :)
jel bilo hladno i sta je najbolje obuci?
Kristijana

#43 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by Kristijana »

Jara wrote:Vidjela 2 aviona, gore visoko...oko 03.00.
Ja vidjela tri aviona. :lol: Baš oko 3h prolaze redovno.

A meteora sam vidjela manje nego lani. Na portalu pisalo vidjeće se bolje nego lani, al jok. Ja vidjeh jedva jedan - dva u dva sata aktivnog buljenja. :( Iduće godine odoh van grada da gledam, istina je da se bolje vidi iz mraka. :)
nellington

#44 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by nellington »

Suzie Q wrote:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#45 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by Truba »

ja beze sat vremena setao ko debil
da sam barem s nekom forumašicom bio vako ništa nit vidio :roll: :roll: :roll:
Barcafan

#46 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by Barcafan »

Ja se ne zezam. Neka vas moj stil pisanja ne odvede na pogrešne zaključke... :D
minjonja

#47 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by minjonja »

Barcafan wrote:Ja se ne zezam. Neka vas moj stil pisanja ne odvede na pogrešne zaključke... :D
a zar ne moze biti da rep meteora nisi vidio zbog magle i uopsteno da nisi imao dobar pogled na meteor tako da ti je cudno izgledao :roll: to mi vise ima smisla nego da si svemirski brod vidio.
Barcafan

#48 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by Barcafan »

minjonja wrote:
Barcafan wrote:Ja se ne zezam. Neka vas moj stil pisanja ne odvede na pogrešne zaključke... :D
a zar ne moze biti da rep meteora nisi vidio zbog magle i uopsteno da nisi imao dobar pogled na meteor tako da ti je cudno izgledao :roll: to mi vise ima smisla nego da si svemirski brod vidio.
Ma jok velika tačka bez repa ali je išla možda nekom brzinom od 20.000 km/h.
Meteor ne traje više od par sekundi dok je ovo išlo preko cijelog neba sve dok nisam više mogao da vidim dakle, nije meteor 100% ali mene ne začuđuje puno postojanje takvih letjelica samo me čudi što ih ne viđam češće :)
4m3l

#49 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by 4m3l »

Joj ja Sam se slomio gledajuci a nista nisam vidio
minjonja

#50 Re: Perseidi, kiša meteora večeras

Post by minjonja »

4m3l wrote:Joj ja Sam se slomio gledajuci a nista nisam vidio
odakle si gledo?
Last edited by minjonja on 14/08/2010 15:36, edited 1 time in total.
Post Reply