Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
-
nedim01
#226 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
Armije RBiH je negdje do kraja 1993. jos uvijek imala perice i zivka...kasnije je sve otislo u tri lijepe...
to ljudi trebaju da znaju, sta je to bilo 1992, pa se tako godinu dana kasnije promijenilo...
to ljudi trebaju da znaju, sta je to bilo 1992, pa se tako godinu dana kasnije promijenilo...
- vjesticanametli
#227 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
uzas pa kakav je ono svjedokkaranana wrote:da li je ovo stvarno istina da su sukobi u mostaru poceli u septembru 91 kao sto sheshko potencira? ja se nesto ne sjecam i nesto sumnjam da je bilo borbi, ali nisam siguran. medjutim sheshkova sugestivna pitanja zbune ove neuke svjedoke i pomazu njegovoj tvrdnji.
- karanana
#228 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
ja sam se iznerviro i nisam mogo gledati vise.
i sudije vide da su svjedoci karanane i probavaju indirektno da pomognu optuzbi medjutim nista. seselj be biti oslobodjen za bosnu i hercegovinu.
i sudije vide da su svjedoci karanane i probavaju indirektno da pomognu optuzbi medjutim nista. seselj be biti oslobodjen za bosnu i hercegovinu.
-
klixober
#229 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
Evo sta je Avdic napisao u Slobodnoj Bosni.Nadam se da je snimak dostavio Hagu,inace je saucesnik u zlocinu.
UTORAK, 1. JULI
Gdje ću, šta ću, iza ponoći, nigdje prispio nisam, a vrelina spavati ne dopušta, pa gledam suđenje VOJISLAVU ŠEŠELJU u Haagu. Svjedok iz Mostara govori o pokoljima Šešeljevih i srodnih četnika nad bošnjačkim i hrvatskim civilima u okolini Mostara u ljeto 1992. Sve skupa, stotinjak pobijenih. Šešelj opovrgava da je imao svoje koljače u Hercegovini. Ne znam da li je živa Šešeljeva majka Danica, ako jeste, onda je Haško tužilaštvo amaterska družina što nije nju uvrstila za svjedoka. Da potvrdi, ili demantira autentičnost snimka razgovora koji je vodila sa sinom u vrijeme u kojem su četnici klali i bacali žrtve na mostarsko smetljište Uborak. Imam taj snimak i prenosim ga u autentičnoj verziji.
Danica Šešelj (iz stana na Grbavici): “Vojo, sine moj, šta ovo radite po Grbavici, ubijate, koljete ljude..?”
Vojislav Šešelj: “I treba da koljemo i ubijamo balije i ustaše”
Danica Šešelj: “Ali, Vojo, šta će biti sa tvojim tetkama u Popovu polju?”
Vojislav Šešelj: “I njih treba klati i ubijati ako su ostali među ustašama i balijama”.
Dakle, Danicu za svjedoka: majka, a ne zločinac!
- karanana
#230 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
ma najvaznije je da tuziteljstvo dovodi nekakve lijeve i, neka mi oproste jer bi i ja mozda bio da sam na njihovom mjestu pred onim monstrumom, senilne svjedoke. garantujem da oni vec i imaju ovakve snimke ali su toliko maloumni da ih nece ni objaviti.
SAHRANJENA ŠEŠELJEVA MAJKA
BEOGRAD - Danica Šešelj, majka Vojislava Šešelja, u prisustvu više od 1.000 ljudi sahranjena je juče na Batajničkom groblju. Na sahrani su bili prisutni svi članovi porodice Šešelj, osim Vojislava Šešelja, koji nije tražio odobrenje Haškog tribunala da prisustvuje sahrani.
U kapeli pored kovčega preminule Danice bile su njene sestre Mara i Vida, snaha Jadranka Šešelj sa sinovima i najstariji sin Vojislava Šešelja Nikola sa suprugom Milicom. Poslednjem ispraćaju Šešeljeve majke prisustvovali su Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić i mnogobrojni funkcioneri SRS, koji su nosili stranačke bedževe. U posmrtnoj povorci bili su i brat Radovana Karadžića Luka, Brana Crnčević, Dragan Marković Palma i mnogobrojni prijatelji porodice Šešelj. Krst je nosio najstariji sin Vojislava Šešelja - Nikola Šešelj.
U govoru održanom nad grobom Danice Šešelj, Aleksandar Vučić je, između ostalog, rekao:
- Majka Danica umrla je 5. oktobra. Nije slučajno. Bog je to tako uredio. Umrla je na dan kada je počelo umiranje i nestajanje Srbije. Umrla je na dan kada su na vlast došli oni koji su napisali optužnicu protiv njenog sina, oni koji su ga oterali u Sheveningen. Danica nije izdržala. Vojislav mora. I zbog Danice i zbog Srbije - rekao je Aleksandar Vučić i nastavio:
- Ova snažna, jaka i hrabra Hercegovka, naviknuta na muke i patnju, nije ni mogla, a ni htela, da sakrije suze i očaj kada je sin Vojislav odlazio u haški kazamat. U noći pre nego što je poslednji put otkucalo Daničino srce, na bolesničkoj postelji, majka se požalila na najveću muku. "Prevario me moj Vojo", reče Danica i nastavi: "Rekao je: vraćam se za tri dana, najviše tri meseca, al' vidim ja sad da njega srpski dušmani ne puštaju." Zaspala je Danica sa brigom za sina Vojislava, sa željom da on i njegova sestra Dragica u gnezdu porodice Šešelj dočekaju starost i na slobodi žive onako kako je to dozvoljeno svim
-
syntax
#231 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
Mahala uopce nije bila napadata, u pocetku rata da, izmedu viteza i mahale bile su velike cerade jer su iz dijela mahale djelovali snajperisti, vitezani su se branili u krizancevom selu i buhinim kucama od muslimana iz zenice...ld wrote: u isto vrijeme cetnici su imali srbiju iza ledja i sve ono naoruzanje,da ne nabrajam
i domobrani takodje,hrvatske je sve doturala,od ljudsta pa do MTSa
u vitez su redovno sletali helikopteri HVa sa svjezim ljudstvom i MTSom,a mi smo ih samo prackama mogli skidati
citavu godinu dana u srcu vitaza je opstala ,,mahala,, kilometar sa kilometar,branilo ju je izmedju 50-100 boraca,totalno odsjeceni
domobrani su ih napadali sa svim i svacim,cak su pun kamion eksploziva detonirali na prvoj liniji,kod djamije
da se htjelo u mahali bi bio genocid ali NIJE !!!
-
Liska
#232 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
karanana wrote:da li je ovo stvarno istina da su sukobi u mostaru poceli u septembru 91 kao sto sheshko potencira? ja se nesto ne sjecam i nesto sumnjam da je bilo borbi, ali nisam siguran. medjutim sheshkova sugestivna pitanja zbune ove neuke svjedoke i pomazu njegovoj tvrdnji.
U septembru 1991, tocnije 18-19 tog mjeseca u i oko Mostara je doslo preko 10 000 rezervista iz Srbije i Crne Gore, koji se rasporedjuju po mostarskim kasarnama a uskoro mirnim putem zauzimaju vecinu brda oko Mostara. To je za nas pocetak rata jer poslije toga vise nista nije bilo isto. Rezervisti su svaku vecer pucali po gradu, napijali se i provocirali Hrvate i Bosnjake. Odmah poslije njihovog dolaska dolazi do tajnog organiziranja Hrvata i do zacetka HVO-a u Mostaru. Nekih sukoba do pravog rata nije bilo, bilo je jedno puskaranje na Rondou, pokoja otmica oficira i dizanje kafica u zrak, obostranog da se razumijemo.
- karanana
#233 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
ok ali seselj kaze da se vec tada nije moglo prelaziti s lijeve na desnu obalu i obratno, da su na mostovima bile kontrolne tacke srba s jedne a hrvata s druge strane, da je bilo pucanja s jedne na drugu stranu....e to laze ja mislim.Liska wrote:karanana wrote:da li je ovo stvarno istina da su sukobi u mostaru poceli u septembru 91 kao sto sheshko potencira? ja se nesto ne sjecam i nesto sumnjam da je bilo borbi, ali nisam siguran. medjutim sheshkova sugestivna pitanja zbune ove neuke svjedoke i pomazu njegovoj tvrdnji.
U septembru 1991, tocnije 18-19 tog mjeseca u i oko Mostara je doslo preko 10 000 rezervista iz Srbije i Crne Gore, koji se rasporedjuju po mostarskim kasarnama a uskoro mirnim putem zauzimaju vecinu brda oko Mostara. To je za nas pocetak rata jer poslije toga vise nista nije bilo isto. Rezervisti su svaku vecer pucali po gradu, napijali se i provocirali Hrvate i Bosnjake. Odmah poslije njihovog dolaska dolazi do tajnog organiziranja Hrvata i do zacetka HVO-a u Mostaru. Nekih sukoba do pravog rata nije bilo, bilo je jedno puskaranje na Rondou, pokoja otmica oficira i dizanje kafica u zrak, obostranog da se razumijemo.
-
Liska
#234 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
To laze sigurno. Moglo se prelaziti slobodno i na samom pocetku rata a ne tada. Nije bilo nikakvih punktova na mostovima a pucalo se navecer, najcesce na naselja Luka i Mahala. I to nije bilo nesto sto se dogadjalo svaku vecer i pogotovo ne u septembru nego pocetkom 1992. godine.
-
klixober
#235 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
Problem je sto tuzilastvo dovodi svjedoke koji ne mogu recenice sastaviti,posebno ovaj zadnji.Seselj u ispitivanju isprica svoju verziju,svjedok uopste to ne negira.Ja se licno sjecam pocetka rata..dolazi moja mama iz Mostara i govori kako cetnici iz Srbije haraju Mostarom,pljacvkaju prodavnice,maltretiraju gradane.Moja stara nije relevantan svjedok jer je bila samo kratko u Mostaru,ali sigurno ima stotine Mostaraca koji su vidjeli Seseljevce.
-
Barbarez
#236 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
Upravo tako. Imao sam i ja mogucnost da pratim te iskaze i to sudjenje. Ja ne da bih sutra glasao na izborima da ljudi kao Perica Koblara budu vodje Bosne i Hercegovine nego bih mu dao dva litra krvi svaki dan! Kako covjek svjedoci, kako pametno i lagano spstra cetnika na zemlju i one nesposobne sudije. Majke mi moje najvise me je posjetio na Safeta Susica kda bi pape igrao fudbal. Laganini i sa bosanskom lakocom i ponosom!valterbranisarajevo wrote:U suštini cilj ovog mog posta je bio da se sjetimo nekih zaboravljenih heroja. Sudbina Živka Krajišnika ili "Živka Krajišnika" je zadesila mnoge.
Međutim javno svjedočenje Perice Koblara u vremenima kada mnogi još umiru od straha od Šešelja zaslužuje moj respekt..
E zalosno je sto tahvih nema vise i sto veliki dio ljudi ne zele da svjedoci ni nakon 16 godina. Hocemo da se zlocinci kazne a nece mnogi da pomjere kuzicu i cunu i da weekend na moru zamijene svjedocenjem o onome sta su ocima vidjeli 92, 93, i tako dalje. Na zalost takvih i sam imam u familji :-(
- karanana
#237 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
jel ovo nece biti sudjenja na PTC-u veceras?
-
klixober
#238 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
Nema u najavi programa.karanana wrote:jel ovo nece biti sudjenja na PTC-u veceras?
- karanana
#239 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
na programskoj shemi pisalo od 21 i nesto do 23. tada nije bilo. kontam da nece pomjeriti, ali nista izgleda. moguce je da je bila skroz zatvorena sjednica danas.
- Topla voda
#240 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
nema ovo bas veze sa seseljom...syntax wrote:Mahala uopce nije bila napadata, u pocetku rata da, izmedu viteza i mahale bile su velike cerade jer su iz dijela mahale djelovali snajperisti, vitezani su se branili u krizancevom selu i buhinim kucama od muslimana iz zenice...ld wrote: u isto vrijeme cetnici su imali srbiju iza ledja i sve ono naoruzanje,da ne nabrajam
i domobrani takodje,hrvatske je sve doturala,od ljudsta pa do MTSa
u vitez su redovno sletali helikopteri HVa sa svjezim ljudstvom i MTSom,a mi smo ih samo prackama mogli skidati
citavu godinu dana u srcu vitaza je opstala ,,mahala,, kilometar sa kilometar,branilo ju je izmedju 50-100 boraca,totalno odsjeceni
domobrani su ih napadali sa svim i svacim,cak su pun kamion eksploziva detonirali na prvoj liniji,kod djamije
da se htjelo u mahali bi bio genocid ali NIJE !!!
kazes u pocetku rata da...pa od 16.04.92 do februara 93 i vasingtonskg sporazuma.
taj rat je i trajao samo 10 mjeseci.
mahala mozda nije bila konstantno pjesadijski napadana,jer se nije mogla zauzeti bez extremno velikih gubitaka,ali je bila pod teskom artiljerijskom vatrom i odsjecena,bez dostupne hrane,llijekova i oruzja.
da se moglo ,a ne da se htjelo..jer se htjelo...u mahali bi bila egzekucija i preseljenje.
- max_power
#241 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
jeli ovo pocela zavrsna rijec na sudjenju seselju, nema svjedoka samo pustaju telefonske razgovore?
sad su bili karadzic i milosevic iz 1991.
seselj stalno ponavlja da su snimci neautenticni...
sad su bili karadzic i milosevic iz 1991.
seselj stalno ponavlja da su snimci neautenticni...
- Edin H.
#242 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
E stvarno ne kontam kakve veze imaju ovi razgovori sa Seseljom?
Zasigurno govore o umjesanosti srpske vlasti u rat u Bosni, ale eto presudise da oni nisu ucestvovali
Zasigurno govore o umjesanosti srpske vlasti u rat u Bosni, ale eto presudise da oni nisu ucestvovali
- max_power
#243 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
ma smotani su ovi tuzitelji, neznaju ni izgovarati nasa prezimenaEdin H. wrote:E stvarno ne kontam kakve veze imaju ovi razgovori sa Seseljom?
eto koliko su vremena proveli studirajuci dokaze, da ni to nisu naucili....
- Edin H.
#244 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
Evo neki cetnik, ali pokusava da izbjegne da svjedoci
satro hasta
- karanana
#245 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
sta ono bi sinoc sa onim cetnikom sa majicom sa srpskim orlom?
hoce li svjedociti veceras?
ne kontam da je optuzba dovela cetnika kao njihovog svjedoka. ne samo sto su nesposobni da fino proberu i ispituju prijateljski nastrojene svjedoke-zrtve, oni su sada poceli dovoditi neprijateljski nastrojene svjedoke koji ce svjedociti u sheshketovu korist.
hoce li svjedociti veceras?
ne kontam da je optuzba dovela cetnika kao njihovog svjedoka. ne samo sto su nesposobni da fino proberu i ispituju prijateljski nastrojene svjedoke-zrtve, oni su sada poceli dovoditi neprijateljski nastrojene svjedoke koji ce svjedociti u sheshketovu korist.
- Edin H.
#246 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
Svjedocio je sinoc cetnik - rojalista
, odgovarao na pitanja odbrane.
Potpuno je promjenio iskaz, te ga je tuzilastvo proglasilo nepouzdanim svjedokom.
On tvrdi da mu nisu dali da procita izjavu koju je potpisao u Beogradu, jer je tuzilac zurio na avion, da su mu procitali sa laptopa, ali izjava koju je potpisao potpuno drukacija.
Sudija je trazio da svjedoci tuzilac koji ga je ispitivao, ali se sada odbrana tome suprotstavlja bez pripreme.
Kaze da su familija i on bili pod velikim pritiskom.
Ucestvovao je, kao sto kaze u oslobadjanju Vukovara, a Seselja zove "crvenim vojvodom", jer je bio blizak Milosevicu i neije se borio za povratak monarhijje. Tvrdi suprotno svojoj prvoj izjavi da se Seselj zalagao za sprjecavanje zrtava u Vukovaru.
Potpuno je promjenio iskaz, te ga je tuzilastvo proglasilo nepouzdanim svjedokom.
On tvrdi da mu nisu dali da procita izjavu koju je potpisao u Beogradu, jer je tuzilac zurio na avion, da su mu procitali sa laptopa, ali izjava koju je potpisao potpuno drukacija.
Sudija je trazio da svjedoci tuzilac koji ga je ispitivao, ali se sada odbrana tome suprotstavlja bez pripreme.
Kaze da su familija i on bili pod velikim pritiskom.
Ucestvovao je, kao sto kaze u oslobadjanju Vukovara, a Seselja zove "crvenim vojvodom", jer je bio blizak Milosevicu i neije se borio za povratak monarhijje. Tvrdi suprotno svojoj prvoj izjavi da se Seselj zalagao za sprjecavanje zrtava u Vukovaru.
- karanana
#247 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
jel ovo nema veceras snimka? ovo je zadnji dan sudjenja prije godisnjeg odmora tribunala.
ah evo ga, bas kad sam postovo na forumu pocinje. samo ovo ce biti glupo jer raspravljaju izgleda sa tim frajerom sto je uzimao izjavu od onog cetnika od sinoc.
ah evo ga, bas kad sam postovo na forumu pocinje. samo ovo ce biti glupo jer raspravljaju izgleda sa tim frajerom sto je uzimao izjavu od onog cetnika od sinoc.
- Edin H.
#248 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
Promasih to.karanana wrote:jel ovo nema veceras snimka? ovo je zadnji dan sudjenja prije godisnjeg odmora tribunala.
Sta je rekao taj tuzilac?
- karanana
#249 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
poslije par mjeseci za nas bosance, relativno dosadnih, sto se tice sudjenja voji, zadnja dva dana svjedocio tihi. ne znam zasto je on pozvan, valjda kao zrtva logora a u isto vrijeme i poznata politicka osoba pa da zna bolje artikulisati i nositi se sa vojinim pitanjima.
bogami ga sinoc vojo dobro pritisnu sto se islamske deklaracije tice, ali iako kontam sta je vojina poenta bila sto se tice ove knjige ipak mislim da je to manje relevantno za njegov slucaj.
bogami ga sinoc vojo dobro pritisnu sto se islamske deklaracije tice, ali iako kontam sta je vojina poenta bila sto se tice ove knjige ipak mislim da je to manje relevantno za njegov slucaj.
-
Ponekad s'proljeca
#250 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji
Na zapadu ako imas neki sudski proces, prije sudjenja te advokat posavjetuje kako i sta da govoris. Ja ne zanam da li ovi nasi supci uopste popricaju sa nasim svjedocima, dali ih upute kako treba da se ponasaju, da im pripreme kratke pismene podsjetnike itd.