Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post Reply
Pietje_Bel

#151 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by Pietje_Bel »

Prozor wrote:sta ti koristis? u mene je VLC
real player
homo_sapiens

#152 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by homo_sapiens »

Sejdicevo svjedocenje treba reprizirati. Sejdic je Kralj ! :D
1gorstak

#153 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by 1gorstak »

valterbranisarajevo wrote:U suštini cilj ovog mog posta je bio da se sjetimo nekih zaboravljenih heroja.
Biti covjek je najveci izazov. Mladena Stojanovica su cetnici ubili prije pola vijeka, a Maju Stojanovic bi da hapse ovi danasnji upravo zbog te ljudskosti.
JBL

#154 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by JBL »

RTS reprizu nisam docekao, oko 21h bio neka lokalna emisija B1, poslije toga neki dokumentarac o crkvama. Kad je pocela repriza? 1 poslije ponoci?! Jel sinoc zavrsen unakrsno ili?
karanana

#155 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by karanana »

pocelo je nesto kasnije, oko pola 12 mozda. bio neki glupi show svadba 48 sati, prije toga. sheshku je ostalo jos nesto malo vremena sa safetom, mozda pola sata. ne znam ko ce biti iduci svjedok, ali ono od jucer je jedan od boljih momenata ovog showa i trebao bi postati legendaran.
vjesticanametli

#156 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by vjesticanametli »

JBL wrote:Seselj ce biti oslobodjen zbog nesposobnosti suda i tuzilastva... Nekoliko primjera:

Seselj tvrdi da je ARBiH muslimanska vojska, Koblar tvrdi da nije.
Sudija intervenise i potvrdi da je Arbih muslimanska vojska

Seselj tvrdi da u Srebrenici nije bilo genocida, svjedok protestira.
Sudija intervenise i potvrdi pravo Seselja da tvrdi svoje iako je isti sud osudio Krstica zbog sudjelovanja u genocidu.

Svjedok i optuzeni se slazu da se radi o cetnicima nekog vojvode
Sudija pocne filozofirati o boji sajkaca/subara/kokardi....

itd, itd, itd....
nazalost ne pogledah kraj ispitivanja ovog svejdoka, a ne mogu da se sjetim imena :? je li to onaj sto je zarobljen sa jos sestoricom na golom brdu.......jedini prezivio i onakvu zastitu od cetnika imao.....neke stvari nikako ne mogu da skontam u vezi tog svjedoka...... jos kad rece da danas u SA zivi cetnik koji mu je isaretio ocima da nece preziviti zarobljavanje ali da on ne zeli reci njegovo ime jer zaboga cetnik zivi u SA............ :roll: :x
vjesticanametli

#157 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

yugi wrote:Pratim suđenje tom monstrumu i čini mi se da je Perica Koblar prvi svjedok tužilaštva koji je uspio uzdrmati do sad samouvjerenog i bolesno arogantnog smrada šešelja.Već je nekoliko prethodnih učesnika na forumu naglasilo kako i nisu baš najzadovoljniji radom tužilaštva sa čim bi se i ja složio.Pogotovo se to odnosi na samozvane eksperte tužilaštva koje je zločinac doslovce rasuo.Naravno često se dešava da u svom nastupu šešelj djeluje dominantno ali koliko god to za njegovu četničku bratiju izgledalo atraktivno to za sudsko vijeće apsolutno ne pije vode.
Što se tiče samog svjedočenja Koblara meni su zasmetale dvije stvari-prvo kada je koljača Brneta nazvao puno boljim čovjekom od šešelja(mada nije teško biti bolji čovjek od tog monstruma) i drugo kada nije htio izgovoriti ime čovjeka koji je takođe učestvovao u zločinu odnosno bio je prisutan prilikom egzekucije, a kao razlog za to je naveo to što ta četnička spodoba danas živi u Sarajevu.
Što se pak tiče posljednjeg svjedoka i ja sam mišljenja da će šešelj iskoristiti evidentnu intelektualnu inferiornost svjedoka i osporiti mnoge od njegovih navoda.
to je to :roll: ne znam......toliko je "uljepsavao" brneta....te bolji covjek, te kafa.....odo procitat temu da vidim je li iko pomislio ono sto sam i ja :roll:
karanana

#158 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by karanana »

sad slusam uzivo kraj safetovog svjedocenja. ali bolje je na tv-u jer ide direktno na nasem bez prevoda na engleski.
JBL

#159 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by JBL »

Ja gledam samo sliku, veceras cekam reprizu prenosa. Imam osjecaj da zenska (sudija) ne konta bas ..
Vojislav

#160 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by Vojislav »

Ne bih da vam stavljam so na ranu ali ja zaista mislim da je ovaj sud u Hagu jedna velika sprdnja. Prosto je neverovatno za šta sve Šešelja optužuju a kako glupavo to pokušavaju da dokažu. Eto u tom slučaju tog nekakvog Vojvode Brne i njegovih zločina. Pa zar nije bilo moguće do sad rasvetliti ceo ovaj slučaj, ko je stradao, gde je stradao, kako je ubijen i najvažnije ko su ubice!? Pa to i nije trebao biti neki problem. Pa onda osuditi neposredne izvršioce i ponuditi im nekakvu nagodbu (u smislu smanjenja kazne ili boljih uslova u zatvoru) za eventualno svedočenje protiv Šešelja. To je mogao da uradi sud u BIH a da se sud u Hagu usresredi isključivo na Šešeljevu povezanost i ulogu u čitavom tom slučaju sa osloncem na presudu u ovom slučaju. Stvarno ne razumem. Onda bi ovakvi svedoci bili totalno nepotrebni. Ovako, Šešelj će da ispadne manje-više nevin u celoj toj priči (iako svi znamo da nije). Dobiće neku smešnu kaznu i biti vrlo brzo (ako ne i odmah) pušten. To je tragedija haškog tribunala. Na žalost, vrlo brzo će on nama ovde u Beograd. Srećom pa je čovek ego-manijak pa ga je lako navući da samoga sebe skenja ali ostaje sramota da se "provukao", a provući će se gotovo sigurno...Tuga je to...
klixober

#161 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by klixober »

Vojislav wrote:Ne bih da vam stavljam so na ranu ali ja zaista mislim da je ovaj sud u Hagu jedna velika sprdnja. Prosto je neverovatno za šta sve Šešelja optužuju a kako glupavo to pokušavaju da dokažu. Eto u tom slučaju tog nekakvog Vojvode Brne i njegovih zločina. Pa zar nije bilo moguće do sad rasvetliti ceo ovaj slučaj, ko je stradao, gde je stradao, kako je ubijen i najvažnije ko su ubice!? Pa to i nije trebao biti neki problem. Pa onda osuditi neposredne izvršioce i ponuditi im nekakvu nagodbu (u smislu smanjenja kazne ili boljih uslova u zatvoru) za eventualno svedočenje protiv Šešelja. To je mogao da uradi sud u BIH a da se sud u Hagu usresredi isključivo na Šešeljevu povezanost i ulogu u čitavom tom slučaju sa osloncem na presudu u ovom slučaju. Stvarno ne razumem. Onda bi ovakvi svedoci bili totalno nepotrebni. Ovako, Šešelj će da ispadne manje-više nevin u celoj toj priči (iako svi znamo da nije). Dobiće neku smešnu kaznu i biti vrlo brzo (ako ne i odmah) pušten. To je tragedija haškog tribunala. Na žalost, vrlo brzo će on nama ovde u Beograd. Srećom pa je čovek ego-manijak pa ga je lako navući da samoga sebe skenja ali ostaje sramota da se "provukao", a provući će se gotovo sigurno...Tuga je to...
Mada mislim da sudije i tuzioc nisu na visini zadatk...tuzioc totalno indisponiran,a sudije djeluju totalno nekompetentno,postavljaju neka debilna irelevantna pitanja tipa:"da li su svi Romi muslimanske vjeroispovjesti?" i dopustaju Seselju da vrsi propagandu u politicke svrhe...znaci uprkos tome,mislim da Seselju ne gine jako duga kazna.On je vec sam sebe dovoljno ukopao pricama kako je slao dobrovoljce,gdje je i s kim bio na ratistu...da ne nabrajam...mislim da se Sheshko jako dugo odlezati.
karanana

#162 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by karanana »

vojislave, manje-vise se slazem s tobom, optuzba vrlo slabo radi svoj posao. i ja mislim da su se mogli naci bolji dokazi i bolji svjedoci i sto kazes da se neki deal mogao napraviti da neko od njegovih svjedoci.

medjutim, neko prije stranicu rece da seselj izlaskom iz haga umire i ja se slazem s time. nema njemu mjesta ni u srbiji kakva god da je ona sada, a 50% je radikalska. koliko god da je nikolic isti ko i seselj ipak mislim da radikali danas nisu sto i radikali prije 10 godina i sto isto neko rece, koja bi bila uloga seselja danas u politici kada su sve njegove teznje i planovi potpuno propali i apsolutno nisu ostvarivi. naprotiv, ne samo da je pala ideja velike srbije nego je i kosovo izgubljeno. on i da vam se vrati u beograd, ili bi bio fizicki smaknut, ili bi bio potpuno marginaliziran (vjerovatno bi dobio mjesto pocasnog dozivotnog predsjednika svoje stranke) i imao bi ulogu kao sto je imaju predsjednici njemacke ili izraela, a to je nista.
JBL

#163 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by JBL »

Mislim da nece.... Osudjen ce biti na pritvor +2 godine (tek toliko da nije utroseno pedesetak mio KM bezze). Sudije redno postavljaju debilna pitanje. Kod proslog je to bilo filozofiranje o Bosnjacima iako je svjedok sin crnogorsko/slovenskog bracnog para i njegova nacionalna/vjerska pripadnost nema nikakve veze sa njegovim svjedocenjem.
karanana

#164 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by karanana »

jeli iko slusao nakon safeta? ko je novi svjedok? cuo sam da ce biti zasticen, ali generalno sam htjeo da vidim ko je svjedok.
da vas pitam, da ste pozvani da svjedocite protiv sheshka jer imate neke relevantne informacije koje mogu pomoci optuzbi (a zivite na podrucju federacije), da li bi trazili da vam zastite identitet i ako bi, zasto?
sarajovasi

#165 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by sarajovasi »

Pjesma "Bosnjak" je objavio list "BOSNJAK" u svome izdanju od 2. 7. 1891.
Napisao Safet-beg Bašagić

Znas Bosnjace, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u nasoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire.
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.
yugi

#166 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by yugi »

Iskreno pribojavao sam se malo ovog unakrsnog ispitivanja jer Safet mi i nije baš djelovao najpribranije ali poslije onog što sam sinoć bio u prilici gledati definitivno mogu reći da je Sejdić car.
Stičem da monstrum totalno gubi kompas kad mu se dovedu svjedoci koji su neposredni učesnici zbivanja.One samozvane eksperte tužilaštva je počesto dovodio u totalno nezavidan položaj al su ga Koblar i Sajo izbacili iz takta.
Joj al kad Sajo reče, "da sam u prilici rješio bih ja to za sva vremena" :lol: :lol: :lol:
Sajo kralju :thumbup:
yugi

#167 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by yugi »

karanana wrote: da vas pitam, da ste pozvani da svjedocite protiv sheshka jer imate neke relevantne informacije koje mogu pomoci optuzbi (a zivite na podrucju federacije), da li bi trazili da vam zastite identitet i ako bi, zasto?
Otišao bih iste sekunde i apsolutno mi nebi padalo na pamet da tražim bilo kakvu vrstu zaštite.Zaista mi nije jasno čega se to ljudi plaše.
Ono što će meni biti interesantno je to da li će tužilaštvo BiH nakon svih onih podataka koji su izneseni na suđenju a koji se odnose na zločine Brneta i Vasketa, podići optužnice protiv tih spodoba.
karanana

#168 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by karanana »

izgleda da je recept za rusenje monstruma dovoditi ljude "iz naroda", ucene, neucene (sajo legendo)....

kako ga je iznerviralo kad mu je sajo govorio ti, tebe, tvoji.....hahaha.
ima li gdje arhivirana snimka od jucer? nadam se da ce neko nekad kad se ovo sudjenje zavrsi staviti naj-trenutke na dvd. sigurno ce dijelovi od jucer biti na njemu kao i ono kad seselj cita svoje pismo koje je napisao za sud psujuci im majke i sve po spisku.
karanana

#169 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by karanana »

yugi wrote:
karanana wrote: da vas pitam, da ste pozvani da svjedocite protiv sheshka jer imate neke relevantne informacije koje mogu pomoci optuzbi (a zivite na podrucju federacije), da li bi trazili da vam zastite identitet i ako bi, zasto?
Otišao bih iste sekunde i apsolutno mi nebi padalo na pamet da tražim bilo kakvu vrstu zaštite.Zaista mi nije jasno čega se to ljudi plaše.
Ono što će meni biti interesantno je to da li će tužilaštvo BiH nakon svih onih podataka koji su izneseni na suđenju a koji se odnose na zločine Brneta i Vasketa, podići optužnice protiv tih spodoba.
pa mislim...ako nisu do sad, nece ni nakon ovoga...jer nije sajo prvi koji iznosi ove podatke o ovoj dvojici. opste je poznato ko su bili ova dvojica cak i od prije rata a kamoli za vrijeme rata.
yugi

#170 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by yugi »

karanana wrote:
yugi wrote:
pa mislim...ako nisu do sad, nece ni nakon ovoga...jer nije sajo prvi koji iznosi ove podatke o ovoj dvojici. opste je poznato ko su bili ova dvojica cak i od prije rata a kamoli za vrijeme rata.
To je ono što mene u cijelom tom galimatijasu oko suđenja u Hagu najviše i pogađa.
Našem tužilaštvu bi u mnogome bio olakšan posao na eventualnom suđenju tim četničkim smradovima jer ako ništa mogli bi pozvati iste svjedoke.
Neshvatljivo mi je da se poslije onakvih optužbi ne poduzima ništa.
Ono što si dobro primjetio/la (izvini relativno sam nov na forumu pa ne znam) je to da šešelja upravo najviše dovode do ludila ti "narodni" svjedoci.Nadam se da je tužilaštvo pozvalo još nekoliko neposrednih učesnika.
vjesticanametli

#171 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

a zasto je koblar bio u pritvoru iako je bio pripadnik armije bih :?
karanana

#172 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by karanana »

vjesticanametli wrote:a zasto je koblar bio u pritvoru iako je bio pripadnik armije bih :?
meni je to sve zapetljano. mozda ima neko ko je vise cuo o tome kad se to zapravo i desavalo ali navodno je sa padom golog brda kolala i prica da su ne-bosnjaci odnosno srbi u armiji bih izdali i predali polozaje i presli na stranu karadzicevaca. cini mi se da je i protiv koblara vodjena istraga da bi i on mogao da bude jedan od izdajnika te da su ga karadzicevci pustili da se vrati u sarajevo kako bi bio kao neki spijun ili nesto. mozda nisam u pravu, ali ako neko zna, nek me ispravi
yugi

#173 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by yugi »

Pa mislim da je i sam Koblar prilikom svog svjedočenja rekao da je jedan od trojice zarobljenika koga je zarobila VRS (dakle ne Brnetova žgadija) kasnije prešao u redove VRS.Moguće da je i to bio jedan od razloga zašto je sama istraga vođena.Inače poznato mi je da je oko toga u javnosti bilo dosta kontroverzi.
vjesticanametli

#174 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

karanana wrote:
vjesticanametli wrote:a zasto je koblar bio u pritvoru iako je bio pripadnik armije bih :?
meni je to sve zapetljano. mozda ima neko ko je vise cuo o tome kad se to zapravo i desavalo ali navodno je sa padom golog brda kolala i prica da su ne-bosnjaci odnosno srbi u armiji bih izdali i predali polozaje i presli na stranu karadzicevaca. cini mi se da je i protiv koblara vodjena istraga da bi i on mogao da bude jedan od izdajnika te da su ga karadzicevci pustili da se vrati u sarajevo kako bi bio kao neki spijun ili nesto. mozda nisam u pravu, ali ako neko zna, nek me ispravi
i ja sam na to pomislila cim sam cula ono ispitivanje ali vidim da niko nije spomenuo na temi pa nisam htjela ni ja. ali moze biti svasta

a taj sto je presao je Despotovic ako sam dobro zapamtila. bilo mu je ponudeno i pristao je. krajisniku nisu mogli oprostiti sto je momim roĐŽo i jos se bori protiv njih a za Roberta ne znam ali tuga covjece imao je 18 god. :(
yugi

#175 Re: Perica Koblar i Živko Krajišnik Bosanski heroji

Post by yugi »

Mislim da bi se i Despotović sigurno isto proveo kao pokojni Robert i Krajišnik da su pali brnetovim zvjerima u ruke.Na kraju krajeva mislim da je to Koblar i eksplicitno ustvrdio na suđenju.Ako se sjećate dijela izjave u kome Koblar govori o Brnetovoj posjeti zatvoru kada se obratio ovoj trojici među kojima je bio i Despotović.
Post Reply