Penzija za bivse pripadnike ABiH (1992-1995)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kecap

#1 Penzija za bivse pripadnike ABiH (1992-1995)

Post by kecap »

Vozdra,

Cuo sam da bivsi pripadnici ABiH imaju pravo na penziju. Ja sam za to saznao tek nakon sto je zavrseno sa prijavama za penziju, ali sam cuo da ce ponovo aktivirati mogucnost za trazenje penzije. Mnogo mojih kolega takodjer za to nije znalo, jer izgleda da su to nasi politicari zataskali da bi ustedili sto vise para. :x Da li mi neko moze reci kada ce se ponovno moci prijaviti za tu penziju? Takodjer, cuo sam da se visina penzije odredjuje po broju dana provedenih u armiji, kao i po visini cina. Zna li neko kako bi se mogla izracunati visina penzije?
sarlo

#2 Re: Penzija za bivse pripadnike ABiH (1992-1995)

Post by sarlo »

..
Maraschino

#3 Re: Penzija za bivse pripadnike ABiH (1992-1995)

Post by Maraschino »

...ja jos ni certifikate iskoristi nisam :?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: Penzija za bivse pripadnike ABiH (1992-1995)

Post by PipiDugaDevetka »

Maraschino wrote:...ja jos ni certifikate iskoristi nisam :?
Ja još trošim ove od američkog naroda:
Image
Maraschino

#5 Re: Penzija za bivse pripadnike ABiH (1992-1995)

Post by Maraschino »

PipiDugaDevetka wrote:
Maraschino wrote:...ja jos ni certifikate iskoristi nisam :?
Ja još trošim ove od američkog naroda:
Image
...imaju oni toga na Aljasci za ovakve kao sto smo mi :D

...mogu ti reci da nisu zalili :-) :D
downtoearth

#6 Re: Penzija za bivse pripadnike ABiH (1992-1995)

Post by downtoearth »

kecap wrote:Vozdra,

Cuo sam da bivsi pripadnici ABiH imaju pravo na penziju. Ja sam za to saznao tek nakon sto je zavrseno sa prijavama za penziju, ali sam cuo da ce ponovo aktivirati mogucnost za trazenje penzije. Mnogo mojih kolega takodjer za to nije znalo, jer izgleda da su to nasi politicari zataskali da bi ustedili sto vise para. :x Da li mi neko moze reci kada ce se ponovno moci prijaviti za tu penziju? Takodjer, cuo sam da se visina penzije odredjuje po broju dana provedenih u armiji, kao i po visini cina. Zna li neko kako bi se mogla izracunati visina penzije?
Mislim da je to neko pogrešno shvatiio. Koliko znam možeš ići ranije u mirovinu za vrijeme koje si proveo u ABiH i možeš ići sa 55 godina života ali ne odmah. Jesi li na to mislio?
Cholina_Lokica

#7 Re: Penzija za bivse pripadnike ABiH (1992-1995)

Post by Cholina_Lokica »

ja koliko znam da se to vrijeme provedeno u a rmiji racuna kao poseban staz, tj. uduplava se, i tako da mozes otici ranije u penziju... a penzija za samo taj staz ne postoji...
rajvosa^

#8 Re: Penzija za bivse pripadnike ABiH (1992-1995)

Post by rajvosa^ »

Dile wrote:ja koliko znam da se to vrijeme provedeno u a rmiji racuna kao poseban staz, tj. uduplava se, i tako da mozes otici ranije u penziju... a penzija za samo taj staz ne postoji...
Ne znam bas jel se uduplava (necu u to ulazit), al jeste vrijeme provedeno u vojsci se moze koristiti kao staz. Moj stari eto bio od pocetka do kraja rata, i fali mu 11 dana da moze u penziju :x Jebi ga. Sad vec stariji covjek, mislio evo makar da koju markicu uscari, vako treba cekat 65 il sta ti ja znam. Nikakvih primanja. Ko zna hocel i dzivjet 65tu. Jebi ga.
malivuk

#9 Re: Penzija za bivse pripadnike ABiH (1992-1995)

Post by malivuk »

raspitaj se,ima posebna kategorija,za pripadnike koji su otpusteni,a ne koji su otisli sami prilikom demobilizacije,i nesto sto nisam znao,da uvjerenje o stazu u armiji vrijedi samo 6 mjeseci,i ne izdaje se novo,znaci mora se iskoristiti u tih 6 mjeseci.
lopta

#10 Re: Penzija za bivse pripadnike ABiH (1992-1995)

Post by lopta »

kecap wrote:Vozdra,

Ne mozes tek tako, mozes dok napunis ili godine za penziju ili staz.
frakson

#11 Re: Penzija za bivse pripadnike ABiH (1992-1995)

Post by frakson »

Dok Crnkic kopa po papirima HVO-a i trazi laznjake, sta je pohvalno, pripadnici ABiH su ko svete krave, nesmiju se niti spomenut, da je ova nesretna drzava 50% pravna malo bi prekopao i ove druge i trece, a pripadnici ABiH da imaji morala bar bi se oglasili na bilo koji nacin ... ovako jednosmjerno sta ocekivati ... suzivot,toleranciju, ... supljak
Post Reply