Pelješki most! Zahuktala se izgradnja! BiH i HR!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#76 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Bobi »

Connaisseur Karlin wrote: 18/07/2020 10:55 u Neum se moze uloziti , da postane BiH Monako
Pa to ali treba rjeshiti ground and air povezanost sa ostatkom ssvijeta. Monako ima blizu i aerodrom ili dobre francuske auto puteve.
Connaisseur Karlin

#77 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Connaisseur Karlin »

Bobi wrote: 18/07/2020 11:02
Connaisseur Karlin wrote: 18/07/2020 10:55 u Neum se moze uloziti , da postane BiH Monako
Pa to ali treba rjeshiti ground and air povezanost sa ostatkom ssvijeta. Monako ima blizu i aerodrom ili dobre francuske auto puteve.
Neum ima ostatk staze za slijetanje :-D :kiss: samo treba ulagati :-D
Kejn

#78 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Kejn »

Malostonski zaljev je dubok 28 metara. Za luku je dovoljna dubina od 6 metara, ja ne znam odakle vam gluposti da bh. akvatorij plitak.
high_volume

#79 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by high_volume »

Kejn wrote: 18/07/2020 13:23 Malostonski zaljev je dubok 28 metara. Za luku je dovoljna dubina od 6 metara, ja ne znam odakle vam gluposti da bh. akvatorij plitak.
Ja mislim da ti, zapravo, ovdje samo provociraš, da nisi primitivac pa da ne znaš za zaštićenu zonu Malostonskog zaljeva, i da te ne jarca toliko klero-bošnjački nacionalizam koliko se čini...

Image
Image
Image

https://www.zastita-prirode-dnz.hr/zast ... -podrucja/
Bobi
Forum administrator

#80 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Bobi »

Ma to ti je samo za CRO :mrgreen: a MI (neke interesne skupine u Sarajevu :D ) to cemo ukinuti ,poravnati i napraviti luku radi prosperiteta BiH njihovih naroda bla bla...rasta ekonomije la bla i tako to i svako ko ne bude to zelio je neprijatelj BiH i zalaže se za interese neprijatelja BiH i nekih interesa susjedno-komšijskih država :D.
vaučer

#81 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by vaučer »

Neum je objektivno gledajući u usporedbi s mnogim mjestima na jadranskoj obali - bezveze. Pogled u brdo, nema borove šume, planine kao Biokovo, nema tradicionalnu povjesnu jezgru ni zanimljivu arhitekturu (ako pod zanimljivo ne računamo apartmansku betonizaciju koju je projektirao komšijin mali). Jedini stvarni potencijal je u orjentaciji na unutarnji, subvencionirani turizam, ostalo su bajke.
Kejn

#82 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Kejn »

high_volume wrote: 18/07/2020 13:49
Kejn wrote: 18/07/2020 13:23 Malostonski zaljev je dubok 28 metara. Za luku je dovoljna dubina od 6 metara, ja ne znam odakle vam gluposti da bh. akvatorij plitak.
Ja mislim da ti, zapravo, ovdje samo provociraš, da nisi primitivac pa da ne znaš za zaštićenu zonu Malostonskog zaljeva, i da te ne jarca toliko klero-bošnjački nacionalizam koliko se čini...

Image
Image
Image

:lol: Kako si nepripremljen to je nevjerovatno. Pa i sama tvoja karta pokazuje bh. teritorijalne vode označene bijelom bojom na koje se ne odnosi HR odluka jer nema ingerencije nad tim vodama. Tačno se vidi linija razgraničenja koja ide polovinom malostonskog zaljeva od Pelješca sa HR strane do Kleka odnosno BOS strane kojoj po mapi pripadaju Škoji i Vrh Kleka sa hridom Lopata, što naravno pripada BiH jer je HR priznala BiH sa tim granicama :lol:

Mogu ti samo reći hvala što potvrđuješ moje teze :thumbup:
Edin H.

#84 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Edin H. »

Bobi wrote: 18/07/2020 14:04 Ma to ti je samo za CRO :mrgreen: a MI (neke interesne skupine u Sarajevu :D ) to cemo ukinuti ,poravnati i napraviti luku radi prosperiteta BiH njihovih naroda bla bla...rasta ekonomije la bla i tako to i svako ko ne bude to zelio je neprijatelj BiH i zalaže se za interese neprijatelja BiH i nekih interesa susjedno-komšijskih država :D.
Nisam skonto iz tvog posta je li pravimo luku ili ne - ako nista da komsiji crkne krava :D
Bobi
Forum administrator

#85 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Bobi »

Kejn wrote: 18/07/2020 15:56 Kako si nepripremljen to je nevjerovatno. Pa i sama tvoja karta pokazuje bh. teritorijalne vode označene bijelom bojom na koje se ne odnosi HR odluka jer nema ingerencije nad tim vodama. Tačno se vidi linija razgraničenja koja ide polovinom malostonskog zaljeva od Pelješca sa HR strane do Kleka odnosno BOS strane kojoj po mapi pripadaju Škoji i Vrh Kleka sa hridom Lopata, što naravno pripada BiH jer je HR priznala BiH sa tim granicama

Mogu ti samo reći hvala što potvrđuješ moje teze
A teza da je taj zaljev zasticen od 1983 godine za vrijeme SFRJ nama drage...idi igraj klikera :mrgreen:
Bobi
Forum administrator

#86 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Bobi »

Edin H. wrote: 18/07/2020 16:49
Bobi wrote: 18/07/2020 14:04 Ma to ti je samo za CRO :mrgreen: a MI (neke interesne skupine u Sarajevu :D ) to cemo ukinuti ,poravnati i napraviti luku radi prosperiteta BiH njihovih naroda bla bla...rasta ekonomije la bla i tako to i svako ko ne bude to zelio je neprijatelj BiH i zalaže se za interese neprijatelja BiH i nekih interesa susjedno-komšijskih država :D.
Nisam skonto iz tvog posta je li pravimo luku ili ne - ako nista da komsiji crkne krava :D
Ja samo navijam...Kejn i ovaj Novi Nick ce ravnati :mrgreen:
Kejn

#87 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Kejn »

Bobi wrote: 18/07/2020 18:05
Kejn wrote: 18/07/2020 15:56 Kako si nepripremljen to je nevjerovatno. Pa i sama tvoja karta pokazuje bh. teritorijalne vode označene bijelom bojom na koje se ne odnosi HR odluka jer nema ingerencije nad tim vodama. Tačno se vidi linija razgraničenja koja ide polovinom malostonskog zaljeva od Pelješca sa HR strane do Kleka odnosno BOS strane kojoj po mapi pripadaju Škoji i Vrh Kleka sa hridom Lopata, što naravno pripada BiH jer je HR priznala BiH sa tim granicama

Mogu ti samo reći hvala što potvrđuješ moje teze
A teza da je taj zaljev zasticen od 1983 godine za vrijeme SFRJ nama drage...idi igraj klikera :mrgreen:
A gdje živiš ti? U dragoj SFRJ ili BiH? Po tome kako zastupaš HR, prije da si iz Lipe Naše :roll:
Bobi
Forum administrator

#88 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Bobi »

Kejn wrote: 18/07/2020 18:23 A gdje živiš ti? U dragoj SFRJ ili BiH? Po tome kako zastupaš HR, prije da si iz Lipe Naše
Ma hoce da me ožene tamo :lol: ... a chije ti stavove zastupaš, BiH sigurno ne ?
Mediteranetum u Neum Kleku zasticen rezervat prirode ..prc ne smije se dirat :mrgreen: , štaš sad, sam neumski zaljev ne ulazi u ovaj Malostonski tako da ova uredba iz 1983 se ne pika, sta se odmah pališ .
Kejn

#89 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Kejn »

Bobi wrote: 18/07/2020 18:34
Kejn wrote: 18/07/2020 18:23 A gdje živiš ti? U dragoj SFRJ ili BiH? Po tome kako zastupaš HR, prije da si iz Lipe Naše
Ma hoce da me ožene tamo :lol: ... a chije ti stavove zastupaš, BiH sigurno ne ?
Mediteranetum u Neum Kleku zasticen rezervat prirode ..prc ne smije se dirat :mrgreen: , štaš sad, sam neumski zaljev ne ulazi u ovaj Malostonski tako da ova uredba iz 1983 se ne pika, sta se odmah pališ .
Naravno da zastupam stavove BiH jer za razliku od tebe i ovog High on drugs, ne zastupam interese Hrvatske i štitim suverenitet BiH. Ne kontam kakav rezervat prirode o čemu buncaš? Naravno da se uredba više "ne pika" ukoliko istu ne donese u BiH na svom teritoriju malostonskog zaljeva. Sam ti je kolega pokazao hr mapu na kojem se vidi da se rezervat ne uopšte ne prostire na teritorijalne vode bih niti na kopneni dio bh.
Bobi
Forum administrator

#90 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Bobi »

Kejn wrote: 18/07/2020 18:41
Naravno da zastupam stavove BiH jer za razliku od tebe i ovog High on drugs, ne zastupam interese Hrvatske i štitim suverenitet BiH. Ne kontam kakav rezervat prirode o čemu buncaš? Naravno da se uredba više "ne pika" ukoliko istu ne donese u BiH na svom teritoriju malostonskog zaljeva. Sam ti je kolega pokazao hr mapu na kojem se vidi da se rezervat ne uopšte ne prostire na teritorijalne vode bih niti na kopneni dio bh.
Ooo noooo..ti zastupaš stavove koje su protiv BiH...zastupaš interese skupina koje žele destrukciju,nasilje nad prirodom,urbicid i tako to. O zasticenim podruchima u BiH malo prochitaj... :D ..edukuj se bre :D.
SaraFina

#91 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by SaraFina »

Pa ako će da te žene Bobi, ne možeš Neum u miraz ponijeti. Ne? 🤭 😃Nego kao dobar mladoženja s perspektivom, vidi što je s lukom Ploče i našim pravima u BiH. To bi bio patriJotski čin, pun hvale. A ne fliskuletine o rezervatima prirode. Dok nam susjedi crpe Buško i još štošta uzimaju. 🥱

Sporazum o Neumu i Luci Ploče – tako je prepoznat u medijskom prostoru i političkoj retorici – dugo se dogovarao. Temelj za njegovo donošenje nalazi se u Vašingtonskom sporazumu, kojim je kreirana današnja Federacija BiH.

U vremenima iznimno zategnutih odnosa Bošnjaka i Hrvata, a posebno Hrvatske i Bosne i Hercegovine, i nije bilo nimalo lako postići dogovor o Neumu i Luci Ploče. Još u startu njegovog dogovaranja, Hrvatska je bila posve nezainteresirana za ovaj sporazum. Faktički, dugo je šutjela, nalazila razne izgovore da ne sjedne za stol sa bh. stranom i započne razgovore o rješavanju slobodnoga prolaska svojih roba i građana kroz teritorij BiH u općini Neum i korištenju kapaciteta Luke Ploče bh. privrede. Naravno, razumljivo je ovakvo držanje zvaničnog Zagreba spram Sporazuma o Neumu i Luci Ploče, jer se u tim vremenima kroz Neum prolazilo, a da se uopće nije imao dojam da se ulazi i izlazi u BiH.
Preuzevši glavnu riječ u dogovaranju Sporazuma o Neumu i Luci Ploče, Sklar je bukvalno natjerao zvanični Zagreb da se aktivno uključi u dogovaranju ovog sporazuma. Nakon skoro tri godine razgovora, došlo se do teksta Sporazuma koji je bio prihvatljiv objema stranama. Konačno, Sporazum je potpisan u Zagrebu 22. novembra 1998. godine. Potpisali su ga Alija Izetbegović i Franjo Tuđman.

Međutim, Parlamentarnoj skupštini BiH trebalo je nešto više od godinu da da saglasnost na Sporazum. Ta je saglasnost od Parlamenta BiH dobivena 3. decembra 1999. godine. Nakon toga je Sporazum otišao Predsjedništvu BiH, jer je ono ovlašteno za potpisivanje i slanje na objavu u „Službenom glasniku BiH“ ovakvih sporazuma. I tako, 23. marta 2001. godine Sporazum potpisuje tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Živko Radišić. U „Službenom glasniku BiH“ Sporazum o Neumu i Luci Ploče je objavljen 14. maja 2001. godine. Treba li posebno naglasiti da Sabor Republike Hrvatske Sporazum nikada nije ratificirao iako je na njemu bio potpis Franje Tuđmana.

Šta je od momenta stavljanja Tuđmanovog potpisa na Sporazum uradila Republika Hrvatska? Ništa. Ustvari, ništa pozitivnoga. Naprotiv.
Bobi
Forum administrator

#92 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Bobi »

SaraFina wrote: 18/07/2020 19:18 Pa ako će da te žene Bobi, ne možeš Neum u miraz ponijeti. Ne? Nego kao dobar mladoženja s perspektivom, vidi što je s lukom Ploče i našim pravima u BiH. To bi bio patriJotski čin, pun hvale. A ne fliskuletine o rezervatima prirode. Dok nam susjedi crpe Buško i još štošta uzimaju.
Moja politička opcija nije na vlasti tako te upucujem na adresu aktuelnih vladara u Sarajevo..Vlada BiH B.B. koji to pitanje ne rješavaju vec 25 godina. Zna se ko vlada :oops: :mrgreen:
SaraFina

#93 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by SaraFina »

Bobi wrote: 18/07/2020 19:51
SaraFina wrote: 18/07/2020 19:18 Pa ako će da te žene Bobi, ne možeš Neum u miraz ponijeti. Ne? Nego kao dobar mladoženja s perspektivom, vidi što je s lukom Ploče i našim pravima u BiH. To bi bio patriJotski čin, pun hvale. A ne fliskuletine o rezervatima prirode. Dok nam susjedi crpe Buško i još štošta uzimaju.
Moja politička opcija nije na vlasti tako te upucujem na adresu aktuelnih vladara u Sarajevo..Vlada BiH B.B. koji to pitanje ne rješavaju vec 25 godina. Zna se ko vlada :oops: :mrgreen:

Kao budući HR zet, sa možebitnim političkim utjecajem? Ili čisto informativno🥱 pročitaj postano. 🤓

Treba li posebno naglasiti da Sabor Republike Hrvatske Sporazum nikada nije ratificirao iako je na njemu bio potpis Franje Tuđmana.

Šta je od momenta stavljanja Tuđmanovog potpisa na Sporazum uradila Republika Hrvatska? Ništa. Ustvari, ništa pozitivnoga. Naprotiv.
Bobi
Forum administrator

#94 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Bobi »

A sta je vlada BiH osim ratifikacije ucinila....samo pred izbore povuku pitanje o patritizmu ugrozenosti i tako to...kad zadovolje svoje guzice slučaj bace u ladicu. Pitanje Luke Ploce i Buskog Blata treba da rješava aktuelna vlast u Sarajevu koja je nesposobna da vidi dalje od svog nosa.
high_volume

#95 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by high_volume »

Kejn wrote: 18/07/2020 15:56
:lol: Kako si nepripremljen to je nevjerovatno. Pa i sama tvoja karta pokazuje bh. teritorijalne vode označene bijelom bojom na koje se ne odnosi HR odluka jer nema ingerencije nad tim vodama. Tačno se vidi linija razgraničenja koja ide polovinom malostonskog zaljeva od Pelješca sa HR strane do Kleka odnosno BOS strane kojoj po mapi pripadaju Škoji i Vrh Kleka sa hridom Lopata, što naravno pripada BiH jer je HR priznala BiH sa tim granicama :lol:

Mogu ti samo reći hvala što potvrđuješ moje teze :thumbup:
Ne samo što je Malostonski zaljev prirodno zaštićeno područje, nego je još i Malostonska kamenica zaštićena školjka, i uz to normirana kroz pravila EU o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima. Narušili se ova norma, Hrvatska će tužiti BiH i tražiti odštetu

https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32012R1151

Image
Image
Image
Image

https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... LL&from=EN

Ja i dalje mislim da ti samo podlo i perfidno provociraš, jer niko sa gramom mozga u glavi ne može razmišljati niti planirati izgradnju luke u Malostonskom zaljevu, na teritoriji BiH, pa taman i da nije zaštićeno područje, jer je jednostavno to nemoguće postići, obzirom na veličinu prostora i brdo poluotoka.

A da, zaboravih, brdo bi poravnali na nivo 2 m visine od mora. OK ako je tako

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
SaraFina

#96 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by SaraFina »

Bobi wrote: 18/07/2020 20:11 A sta je vlada BiH osim ratifikacije ucinila....samo pred izbore povuku pitanje o patritizmu ugrozenosti i tako to...kad zadovolje svoje guzice slučaj bace u ladicu. Pitanje Luke Ploce i Buskog Blata treba da rješava aktuelna vlast u Sarajevu koja je nesposobna da vidi dalje od svog nosa.
Pa eto pokušala je osporiti pelješki recimo. Što može uraditi još, pare su iz EU fondova? Poslati deset kamikaza sa eksplozivom da sruše konture stubova, koja izvire iz mora? Potvrditi Kolindine ublehe o džihadlijama i BiH kao leglu islamskih terorista?

Buško jezero teritorijalno je u tkz; većinskom HR kantonu. Pa i tu odlučuju federalni partneri iz HDZ BiH. Zamisli.
Eto teme kod punca na večeri mladoženja. Srećno i berićetno! 🙃
SaraFina

#97 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by SaraFina »

Image
Image
Image

Možda Kejn i trolla, ali od kud tebi da treba beskičmenjački poviti leđa zbog izgradnje mosta?
U zamjenu za most, je trebalo nešto tražiti. A ne mazohistički još opravdavati kartama ambicije susjeda. HR je ono dominantna i od njih nam ovisi?
high_volume

#98 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by high_volume »

SaraFina wrote: 18/07/2020 20:29
Možda Kejn i trolla, ali od kud tebi da treba beskičmenjački poviti leđa zbog izgradnje mosta?
U zamjenu za most, je trebalo nešto tražiti. A ne mazohistički još opravdavati kartama ambicije susjeda. HR je ono dominantna i od njih nam ovisi?
Otkud tebi zaključak da sam pisao da treba beskičmenjački poviti leđa? Ili tek onako zalupiš iza sebe, pa ako se primi...

Da si htjela odgovor, pročitala bi makar ovu temu, ima samo dvije stranice. Nego ti dosadno, pa malo zabacuješ udice, ne bi li se gage upecale.

Inače, Malostonski zaljev je prirodno zaštićeno područje, takvo odlučeno zakonima bivše države, koju je ova država, od koje inače svi bježe u Wiene i druge bolje države, svojim zakonom u obavezi prihvatiti, do drugačije odluke. Pitanje je da li u BiH iko i zna za ovaj zakon iz 1983. godine :-)
Bobi
Forum administrator

#99 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Bobi »

SaraFina wrote: 18/07/2020 20:19
Bobi wrote: 18/07/2020 20:11 A sta je vlada BiH osim ratifikacije ucinila....samo pred izbore povuku pitanje o patritizmu ugrozenosti i tako to...kad zadovolje svoje guzice slučaj bace u ladicu. Pitanje Luke Ploce i Buskog Blata treba da rješava aktuelna vlast u Sarajevu koja je nesposobna da vidi dalje od svog nosa.
Pa eto pokušala je osporiti pelješki recimo. Što može uraditi još, pare su iz EU fondova? Poslati deset kamikaza sa eksplozivom da sruše konture stubova, koja izvire iz mora? Potvrditi Kolindine ublehe o džihadlijama i BiH kao leglu islamskih terorista?

Buško jezero teritorijalno je u tkz; većinskom HR kantonu. Pa i tu odlučuju federalni partneri iz HDZ BiH. Zamisli.
Eto teme kod punca na večeri mladoženja. Srećno i berićetno! 🙃
Ma prica je da se pravi luka u Neumu ..de se vrati prethodnu stranicu :mrgreen: a ti ubacujes most i Busko blato , rezon je bio ako sam protiv luke da stitim interese susjeda :lol: a ne smeta ti destrukcija koja bi se ucinila sa neumskim zaljevom izgradnjom luke :D ?
Bobi
Forum administrator

#100 Re: Pelješacki most! Zahuktala se gradnja! BiH i HR!

Post by Bobi »

high_volume wrote: 18/07/2020 20:36
SaraFina wrote: 18/07/2020 20:29
Otkud tebi zaključak da sam pisao da treba beskičmenjački poviti leđa? Ili tek onako zalupiš iza sebe, pa ako se primi...

Da si htjela odgovor, pročitala bi makar ovu temu, ima samo dvije stranice. Nego ti dosadno, pa malo zabacuješ udice, ne bi li se gage upecale.

Inače, Malostonski zaljev je prirodno zaštićeno područje, takvo odlučeno zakonima bivše države, koju je ova država, od koje inače svi bježe u Wiene i druge bolje države, svojim zakonom u obavezi prihvatiti, do drugačije odluke. Pitanje je da li u BiH iko i zna za ovaj zakon iz 1983. godine :-)
Malo sam ja to proguglo, izgleda fakat da BiH ne prihvata tu uredbu o Malostonskom zaljevu...jebiga :D a i ta odluka iz 1983 da se odnosi samo na teritoriju tadašnje SRH .
Post Reply