Pelješki most - ko koga zeza

Post Reply
SaraFina

#4776 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by SaraFina »

Novak20 wrote:
SaraFina wrote:
Novak20 wrote:
Tvojim poganim rječnikom rečeno, u ovome grupnjaku, Komšo je primio dva u zicugu. :D

Neeee. Pogrešno...Stožernik je primio tri od Komšića uz podršku Bošnjaka i postao redovan furundžija Dodiku. :D
Za sve i svašta. S osmijehom :D

P.S nije pogan riječnik. To su stilske figure!

Što tebe boli stožernikov položaj furundžije nije mi jasno? Unižava HR nacionalni korpus? :D
:lol:

Zaboli me za stožernika. On, Mile i Kolinda su dobili što su htjeli.

Ne znam zašto tebe boli što su Komšo i Džaferović dobili ono što nisu htjeli. Mogu sad da kmeče, a i ti s njima. :D

Ma ne kmečim ja, daleko od toga, odurno mi samo. Kako će stožernik platiti ovaj VETO Miletov, Allah jedino zna
:D
SaraFina

#4777 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by SaraFina »

spreca wrote:
palermo wrote:
spreca wrote:Sta je po vama prioritetnije Mostar Zg preko Medjugorja ili Ze i Tz preko Orasja za Zg i sa istom tom marsrutom za BG?
pa to ti je prilično nebitno pitanje, pošto je Mostar-Zagreb već gotovo završen .....a ove dionice što nisu završene su već započete.....
Cuj nebitno...da pojdnostavim...Zasto je bila prioritetnija dionica Mo-ZG od od TZi Ze preko Orasja za Zg a ujedno za iste pare i za BG

HR je napravila autoput prema svojoj obali i modernizirala granični prijelaz nakon izvjesnog vremena te krak tog autoputa za Međugorje.
Iluzorno je da ne kažem glupo taj krak predstavljati kao povezanost Mostara sa ZG u budućnosti. Razdaljina je 600 km. (U zemljopisnom, ekonomskom pa i kulturnom smislu )

Hr turizam je ograničen trenutno na obalu. Pa su ljudi sebe radi uveli tu trasu za Međugorje. A ne da se spajaju sa Mostarom udaljenim 600 km.
Pa Split je 400 km od ZG pa kao da u drugoj državi. A ne Mostar koji je u BiH.
spreca

#4778 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by spreca »

SaraFina wrote:[

HR je napravila autoput prema svojoj obali i modernizirala granični prijelaz nakon izvjesnog vremena te krak tog autoputa za Međugorje.
Iluzorno je da ne kažem glupo taj krak predstavljati kao povezanost Mostara sa ZG u budućnosti. Razdaljina je 600 km. (U zemljopisnom, ekonomskom pa i kulturnom smislu to je šizofrenično)
Ja shvatam i jedne i druge da hoce da se povezu,ali mislim da se trebaju orvo raditi dionice koje ce pomoci razvoju federacije uopste a ova dionica to nije u udnosu dva kantona tj.TK i ZDK koji su srce razvoja federacije....kontam neke politicke poteze HDZa ali gdje tu logika....Hr moze praviti kuda hoce a ako to nije nas prioritet zasto nam je to potrebno prije nego se povezu osnovni strateski pravci za razvoj kake takve industrije od koje zivi federacija pa i drzava...od turizma i to vjersog moze da zivi samo Medjugorje a ne HNK,jer Hr nemoze samo od turizma da zivi a kamoli oni
SaraFina

#4779 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by SaraFina »

spreca wrote:

Iluzorno je da ne kažem glupo taj krak predstavljati kao povezanost Mostara sa ZG u budućnosti. Razdaljina je 600 km. (U zemljopisnom, ekonomskom pa i kulturnom smislu to je šizofrenično)
Ja shvatam i jedne i druge da hoce da se povezu,ali mislim da se trebaju orvo raditi dionice koje ce pomoci razvoju federacije uopste a ova dionica to nije u udnosu dva kantona tj.TK i ZDK koji su srce razvoja federacije....kontam neke politicke poteze HDZa ali gdje tu logika....Hr moze praviti kuda hoce a ako to nije nas prioritet zasto nam je to potrebno prije nego se povezu osnovni strateski pravci za razvoj kake takve industrije od koje zivi federacija pa i drzava...od turizma i to vjersog moze da zivi samo Medjugorje a ne HNK,jer Hr nemoze samo od turizma da zivi a kamoli oni

Pa Mostar vazdušno ne može da se poveže ni sa čim, aerodrom zvrlji prazan, za razliku od tuzlanskog (da ne pominjem sarajevski) i evo povezaće se sa Zegejem na 600 km udaljenosti :D i dalje sa eUropom.
(Ekonomski, zemljopisno i sl)
Split je 400 km od ZG, a izgleda da je u zasebnoj državi. Povezan godinama prije autoputem. A Split je za jedan Mostar pojam urbanosti i razvoja. Kako turizma sada tako i u drugim segmentima. A 200 km manje udaljen plus.
spreca

#4780 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by spreca »

SaraFina wrote:
spreca wrote:

Pa Mostar vazdušno ne može da se poveže ni sa čim, aerodrom zvrlji prazan, za razliku od tuzlanskog (da ne pominjem sarajevski) i evo povezaće se sa Zegejem na 600 km udaljenosti :D i dalje sa eUropom.
Split je 400 km od ZG, a izgleda da je u zasebnoj državi. Povezan godinama prije autoputem. A Split je za jedan Mostar pojam urbanosti i razvoja. Kako turizma sada tako i u drugim segmentima. A 200 km manje udaljen plus.
Nista strasno da svaki kanton finansira svoj dio,problem je sto se sve radi zajednickim sredstvima dok vazni kantoni kao TK ostaje slijepa crijevo, a do nega se ocekuje da puni budzet,daje jeftinu struju itd. dok iz Buskog dzabe curi lova u EP HR
Hafis

#4781 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

Jel to neka nova šema na forumu? Bogami tetka, izgleda da ga imaš.
Odoh ja da ne smetam :D
palermo

#4782 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by palermo »

SaraFina wrote:

Sad te moram korigirati :D

Hr nije gradila nikakav autoput prema Mostaru iz ZG... Nego svojoj obali :D

Kakve su to nebuloze. Onda je krak pušten jedan zbog vjerskog turizma i zarade iz Međugorja. Ko iole normalan može razmišljati o nekoj tijesnoj povezanosti dva grada u dvije različite države (u ekonomskom, zemljopisnom ili bilo Kom drugom aspektu) na daljinu od preko 500 km.
Uozbilji se molim te.
izvini, molim te.....
palermo

#4783 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by palermo »

spreca wrote: Cuj nebitno...da pojdnostavim...Zasto je bila prioritetnija dionica Mo-ZG od od TZi Ze preko Orasja za Zg a ujedno za iste pare i za BG
Pa nebitno, zato što je završeno......dakle, što god mislio, možeš govoriti samo o prošlom vremenu....

a sad, prav za prav, i Mostar i Međugorje su dio koridora Vc pa možda je zbog toga ovo bilo prioritetnije od Orašja......stranci, jebi ga...

P.S Međugorje (odnosno ZVirovićI- granica sa Hrvatskom nije pravila država Hrvatska nego država Bosna i Hercegovina, kao što država Biosna i Hercegovina sada pravi trase, Buna.Počitelj i Počitelj-Zvirovići......opet dio nekakvog koridora Vc
SaraFina

#4784 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by SaraFina »

spreca wrote:
SaraFina wrote:
spreca wrote: Ja shvatam i jedne i druge da hoce da se povezu,ali mislim da se trebaju orvo raditi dionice koje ce pomoci razvoju federacije uopste a ova dionica to nije u udnosu dva kantona tj.TK i ZDK koji su srce razvoja federacije....kontam neke politicke poteze HDZa ali gdje tu logika....Hr moze praviti kuda hoce a ako to nije nas prioritet zasto nam je to potrebno prije nego se povezu osnovni strateski pravci za razvoj kake takve industrije od koje zivi federacija pa i drzava...od turizma i to vjersog moze da zivi samo Medjugorje a ne HNK,jer Hr nemoze samo od turizma da zivi a kamoli oni

Nista strasno da svaki kanton finansira svoj dio,problem je sto se sve radi zajednickim sredstvima dok vazni kantoni kao TK ostaje slijepa crijevo, a do nega se ocekuje da puni budzet,daje jeftinu struju itd. dok iz Buskog dzabe curi lova u EP HR

Ja sam se referirala na ovo "povezivanje" od 600 km :D na daljinu, a ti na finansiranje.
Dalje, hoću reći da Varaždin i okolica izgleda mrtvi, kao nakon neke apokalipse, a do slovenačke granice preskok hoda, do ZG također. Okolina prelijepa. Brdovito i prepuno zelenila. Možeš komotno ondje živjeti i putovati u ZG na rabotu ili u Sloveniju...Znači ako taj kraj doživio egzodus, šta imamo pričati za Mostar? I neki krak autoputa koji će donijeti boljitak kad ga spoje. Hoće ali migracija u jednom pravcu od 600 km. I nadalje u EU.
spreca

#4785 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by spreca »

palermo wrote:
spreca wrote: Cuj nebitno...da pojdnostavim...Zasto je bila prioritetnija dionica Mo-ZG od od TZi Ze preko Orasja za Zg a ujedno za iste pare i za BG
Pa nebitno, zato što je završeno......dakle, što god mislio, možeš govoriti samo o prošlom vremenu....

a sad, prav za prav, i Mostar i Međugorje su dio koridora Vc pa možda je zbog toga ovo bilo prioritetnije od Orašja......stranci, jebi ga...

P.S Međugorje (odnosno ZVirovićI- granica sa Hrvatskom nije pravila država Hrvatska nego država Bosna i Hercegovina, kao što država Biosna i Hercegovina sada pravi trase, Buna.Počitelj i Počitelj-Zvirovići......opet dio nekakvog koridora Vc
I da nisu dio koridora Vc,nemam nista protiv da se rade sve ceste, treba raditi i postojece i one gdje ih ranije nije bilo ali je u interesu svih nas (bar bi tako trebalo biti)da se rade one dionice koje ce najvise pogodovati rastu BDPa i ince razvoju privrede,a to sto bnda iz SDa je prepustila mnoge poluge upravljanja istoj takvoj bandi iz HDZa to je druga stvar i protiv kojih treba da se borimo svi, i jedni i drugi itreci jer se to sve obija o glavu nas koji kao porezni obveznici inace sve u drzavi finansiramo na razne nacine tako i puteve i banditsku vladu
spreca

#4786 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by spreca »

SaraFina wrote:
Ja sam se referirala na ovo "povezivanje" od 600 km :D na daljinu, a ti na finansiranje.

Dalje, hoću reći da Varaždin i okolica izgleda mrtvi, kao nakon neke apokalipse, a do slovenačke granice preskok hoda, do ZG također. Okolina prelijepa. Brdovito i prepuno zelenila. Možeš komotno ondje živjeti i putovati u ZG na rabotu ili u Sloveniju...Znači ako taj kraj doživio egzodus, šta imamo pričati za Mostar? I neki krak autoputa koji će donijeti boljitak kad ga spoje. Hoće ali migracija u jednom pravcu od 600 km. I nadalje u EU.
ma Ok...nista licno :-D ....isto vazi i za @palerma....mi samo debatiramo sta bi bilo najbolje i zasto se radi ovako kako se radi.....u ovoj drzavi ja imam najvise prigovora Sarajevu odnosno nesposobnoj i kretenskoj SDA...svima nama je jasno da za SDA uglavnom postoji KS, zato vise ulazu truda u putne pravce prema moru(da se moze za cas vikendom na Jadran) ali da to pokriju drugi (TK i ZDK) na razne nacine
Kolinda

#4787 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Kolinda »

Kako ono reče :lol: "Pelješki most izolira zapadnu Hercegovinu" a Bog te mazo gdje je ova iz geografije dobila 2.
spreca

#4788 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by spreca »

Disi Kolinda :mrgreen:
exliberal-ex

#4789 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by exliberal-ex »

Neki djavo me nagovori da picnem citar raspravu od pocetka....o tito dragi...dvije godine se ista suplja prodaje..pa dokle ljudi moji :lol:
problemnatravunu

#4790 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by problemnatravunu »

NARAVNO, TO JE TO, I SVE OSTALO JE SAMO BESPOTREBNO IZLIZAVANJE SLOVA NA TASTATURI KOMPJUTERA!
Ovo nije prvi put da Dodik brani projekt Pelješkog mosta i mnogi su vjerojatno pitaju kako to da Dodik odjednom brani i hrvatske interese, ali kad se malo više zakopa u priču, razlozi za njegov stav nameću se sami po sebi.
Jedan od mogućih razloga leži upravo u gradnji Pelješkog mosta. Naime, na raspisanom natječaju za gradnju pristupnih cesta do Pelješkog mosta, specifično za dionicu Duboka - Šparagović, najniža je ponuda Integral Inženjeringa iz Laktaša u susjednoj Bosni i Hercegovini i iznosila je 321 milijuna kuna. Procijenjena vrijednost radova je 482 milijuna kuna bez PDV-a i pitanje je hoće li hrvatska strana prihvatiti takav ugovor.
Prema nama dostupnim informacijama ugovor Integralom još nije potpisan.

Da se radi o bilo kojoj drugoj kompaniji bi to bila tek još jedna vijest, ali riječ je o tvrtki nevjerojatno blisko povezanoj sa samim Dodikom. Integral je još prije nekoliko godina bio pod istragom Tužiteljstva BiH zbog sumnjivog sklapanja poslova s entitetskim vlastima, čitaj Dodikom. Od 2000. godine do 2008. godine Integral je u BiH izgradio cesta, mostova i drugih objekata u vrijednosti od više od 300 milijuna KM. Veći dio poslova tvrtka je dobila zahvaljujući posebnom tretmanu.
Recept po kojem su im vladine institucije dodjeljivale poslove sastojao se u tome da bi oni imali najnižu ponudu, a kasnije bi aneksima na ugovore vrijednost uvećavana, čak i šesterostruko, kao u slučaju izgradnje administrativnog sjedišta vlade RS u Banjoj Luci. Početak kontroverze o izgradnji sjedišta vlade seže u 2005. godinu kada je Integral sklopio ugovor s Telekomom RS vrijedan 34 milijuna KM za izvođenje radova na izgradnji njihove poslovne zgrade.
Dakle, kakvi VITALNI NACIONALNI INTERESI ILI BRIGA ZA (NE)BLAMIRANJE BIH I PIČKEMATERINE , samo totalnim retardima tu nije nešto jasno :skoljka:
Point.

#4791 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Point. »

Kolinda wrote:Kako ono reče :lol: "Pelješki most izolira zapadnu Hercegovinu" a Bog te mazo gdje je ova iz geografije dobila 2.
Misliš iz zemljopisa?
Kolinda

#4792 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Kolinda »

Point. wrote:
Kolinda wrote:Kako ono reče :lol: "Pelješki most izolira zapadnu Hercegovinu" a Bog te mazo gdje je ova iz geografije dobila 2.
Misliš iz zemljopisa?
Ne mislim "iz zemljopisa" nego upravo iz geografije...
SaraFina

#4793 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by SaraFina »

https://m.vecernji.hr/premium/da-je-bih ... /komentari

Pazi velikomučenika i velikohrvatine :D

Zato što RS-u nije u interesu da sa susjedima, u ovom slučaju Hrvatskom, ima nove probleme. Trebamo se usmjeriti na rješavanje postojećih poput granice kod Kostajnice, izgradnje mosta u Gradiški, odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj Gori. To su teme o kojima trebamo razgovarati i pronaći rješenje, a ne da teme kao što je izgradnja Pelješkog mosta, koji je na hrvatskom teritoriju, istaknemo kao glavni problem. Ja pripadam onim političarima koji misle da se ne treba miješati u unutarnje poslove drugih zemalja. Pelješki most za mene je isključivo unutarnje pitanje RH.

Lik nema obraza. Apsolutno. A ono lukavi Latini, treba preinačiti u naivčine latinske.
Vodi ga ona propala budaletina Čović ko mečku i daju mu medijskog prostora po medijima u HR da ocrni zle Bošnjake.
Bolje bi Čoviću bilo da se bavi EPHZHB. Ima to i telefoniju i kladare još. AL je sahranio.
Bošnjaci imaju neslomljivu želju dominirati nad Hrvatima i kasnije nad RS-om i Srbima, a najveća greška Daytona jest što je BiH očuvana jer smo mogli izgraditi tri subjekta koja bi živjela u miru i toleranciji. Ovo stanje ne daje BiH velike izglede.

Nakon burne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Pelješki most obranio je Milorad Dodik, a htjeli su ga “minirati” bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH. Tako je preko noći promijenjena percepcija o njemu, a Dodik je postao graditelj novih odnosa. Proglašavajući veto, zaustavio je odluku bošnjačkog i hrvatskog kolege Šefika Džaferovića i Željka Komšića, koje su pak birali Bošnjaci.

RASPRAVADodikova brana za Pelješki most

Što je razlog da ste proglasili veto zbog Pelješkog mosta?

Zato što RS-u nije u interesu da sa susjedima, u ovom slučaju Hrvatskom, ima nove probleme. Trebamo se usmjeriti na rješavanje postojećih poput granice kod Kostajnice, izgradnje mosta u Gradiški, odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj Gori. To su teme o kojima trebamo razgovarati i pronaći rješenje, a ne da teme kao što je izgradnja Pelješkog mosta, koji je na hrvatskom teritoriju, istaknemo kao glavni problem. Ja pripadam onim političarima koji misle da se ne treba miješati u unutarnje poslove drugih zemalja. Pelješki most za mene je isključivo unutarnje pitanje RH.

Ova tema nije uopće nova, zašto je ponovno izronila iz političkog Sarajeva?

Znam da se u prošlosti razgovaralo o tome na koji način popraviti performanse samog mosta kako bi se zadovoljili zahtjevi, prije svega bošnjačke, sarajevske politike u realizaciji nekih irealnih planova. Most je podignut na 55 m visine i širine između stupova od 200 metara. Na taj su ustupak hrvatske vlasti pristale. Uz to imamo činjenicu da su angažirana velika sredstva EU i posve sigurno EU ne bi ušao u proceduru odobravanja da po njemu sve nije bilo perfektno pravno čisto. Sljedeća stvar koja je bitna jest da to rade Kinezi i kineske kompanije koje su prisutne i ovdje u RS-u. Sve to izaziva negativne konotacije. A od toga RS ne bi imao nikakve koristi. Dakle, RS-u je u interesu da rješava otvorene probleme s Hrvatskom. Mi smo državotvorni entitet u BiH, subjekt smo međunarodnog prava. I sam ustav to je afirmirao kroz pravo da srpski član Predsjedništva pokrene vitalni entitetski interes i da konačna odluka o tome bude donesena ovdje u Narodnoj skupštini RS-a, a ne da bude stvar takvih većina kakve imamo u Predsjedništvu kroz Komšića i Džaferovića, koji dijele isto glasačko tijelo i koji vjeruju u iste vrijednosti.

Neki nagađaju da ste ovim potezom vratili dug predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganu Čoviću?!

U politici ima mnogo špekulacija. Niti sam ja što dužan gospodinu Čoviću niti obrnuto postoji takav odnos. Ali upravo zbog toga vrlo dobro surađujemo u političkim pitanjima. I to je vrlo principijelno. Taj odnos nikada nije bio protiv interesa trećeg, u ovom slučaju Bošnjaka. Mi pokušavamo veoma pažljivo odmjeriti svaki naš potez u svakom pitanju. Naša politika nije politika trgovine, nego politika suradnje koja treba osigurati da naši narodi koje mi predstavljamo zajedno s Bošnjacima budu afirmirani na pravi način po kapacitetu konstitutivnosti kako je to predviđeno Daytonskim mirovnim sporazumom.

'POSTUPAK MIRENJA'Komšić: Nije sporan Pelješki most nego morska granica s Hrvatskom

Vaš je potez bio iznenađenje za mnoge, posebno one zarobljene u odnosima Hrvata i Srba?!

Srpski i hrvatski narod u povijesti su imali mnogo teških trenutaka. U pravilu, kad jedan narod obilježava neku pobjedu, drugi obilježava komemoraciju. Povijest je nešto što nam ne ide u prilog. Sudbina bivše zemlje ovisila je o srpsko-hrvatskim odnosima. U ovome trenutku mislim da su Srbi i Hrvati riješili svoja pitanja, makar u pogledu odnosa država. Hrvatska je država hrvatskog naroda, a Srbija, naravno, srpskog naroda. RS doživljavam kao državu našeg naroda ovdje, svjestan istodobno političke uloge i značaja hrvatskog naroda u BiH. U okviru toga mi pokazujemo primjer na koji ćemo način graditi te odnose. Mislim da budućnost pripada upravo odnosima koje smo izgradili gospodin Čović i ja, odnosno politički pokret koji nas slijedi.

No ipak je zbunjujuće da srpski član Predsjedništva podržava pravo RH da gradi most, a hrvatski je protiv?!

To izgleda tako, ali mi branimo pravo Hrvatske da na vlastitom teritoriju uređuje odnose kako hoće. Isto to tražimo i za sebe. To je isto kao da se netko nama miješa da u Banjoj Luci gradimo vodovod.

Je li vas na ovakav stav motiviralo i potpisivanje sporazuma o gradnji mosta u Gradiški?

Sada je ispalo da su to povezane priče, ali moram vam reći da nas je Zagreb maltretirao 10 godina oko toga. To nije bilo ni fer ni pošteno. I to nećemo zaboraviti. Taj je most trebao biti izgrađen 2008. Jedanaest godina ljudi iz Banje Luke i RS-a maltretiraju se na neuvjetnom graničnom prijelazu u Gradišci. U Hrvatskoj nije bilo političke volje, prije svega političkog rukovodstva države. Radujemo se što se most može graditi.

Ima li ovaj događaj potencijal donijeti bolje razumijevanje između dva naroda, Srba i Hrvata?

Najvažnije je osjetljivo pitanje Drugog svjetskog rata nekako konzervirati kod jednog i drugog naroda na način da istine koje važe ne treba osporavati. Ne može nitko Srbima reći da nisu ubijani od ustaškog režima. Naravno da su Srbi osjetljivi kada netko to negira. Isto tako bilo je nekih loših primjera kako su se Srbi odnosili prema Hrvatima u razdoblju raspada Jugoslavije. Sada je nova realnost. Hrvatska je neovisna država i članica je EU. RS kao entitet ima za cilj ojačati svoje kapacitete. Imamo hrvatski narod u BiH kao konstitutivni u BiH. Na tim zadanim postavkama treba graditi odnose.

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJEPelješki most napokon je 'izronio' iz mora

Gotovo devet mjeseci nema nove vlasti. Mislite li da je priča o Pelješkom mostu povezana s odvlačenjem pozornosti s opstrukcija iz Sarajeva?

Iz Sarajeva uvijek traže novi konflikt. Ali moram reći da se grdno varaju oni koji misle da mi Srbi jadikujemo što te vlasti tamo nema. To nama služi kao dokaz da BiH ne može biti funkcionalna i održiva. To je dokaz da se ovdje pokušavaju nametnuti određeni koncepti koji nisu u interesu svih. Nemogućnost izbora u skladu s izbornim rezultatom nije stvar pobjednika, nego prava naroda da ih njihovi predstavnici zastupaju u vlasti. Ako to narodu ne dopuštate, onda što? Ovo vrijeme pokazuje da BiH kao država nema nikakvog smisla.

Kakva je suradnja s druga dva člana Predsjedništva, za koje neki čak kažu da su obojica bošnjačka?

Mnogo ih je koji tako govore. Ali, nominalno, tu su bošnjački i hrvatski član Predsjedništva. Funkcioniramo u skladu s poslovnikom. No funkcioniranje Predsjedništva ne možete promatrati izvan činjenice da nisu konstituirani Vijeće ministara i Parlament. Ni Predsjedništvo u takvim okolnostima jednostavno ne može funkcionirati. Kao dosadašnji predsjedavajući činio sam sve da pokušam stvoriti novu dinamiku u BiH. Nisam u tome uspio, ponajprije vezano za utvrđivanje statusa zemlje kao kandidata za članstvo u EU. U Sarajevu su odlučili ne uspostaviti vlast i mi smo izgubili prigodu ove godine dobiti status kandidata.

Jesu li prihvatljive europske integracije koji bi značile odustajanje od prava predstavljanja naroda i njihove konstitutivnosti?

Ne.

Na što ste spremni pristati?

Prije svega na poštivanje ustava i prava koja su napisana tamo, zatim se mora jamčiti autonomno odlučivanja naroda o svom statusu. Samo na to sam spreman pristati.

A što je s tvrdnjama da u BiH mora vrijediti zakon većine?

Znate što?! Sanjati nije zabranjeno. Oni koji to traže imaju problem, a ne mi. Pokušali su to oni uraditi nizom rješenja koja su samo dodatno zakomplicirala situaciju u BiH. Svako rješenje kojim se htjelo eliminirati dva entiteta i tri konstitutivna naroda kao osnove za odlučivanje i temelj BiH napravilo je lošiju BiH.

PREDSTAVLJEN PROJEKTVizualizacija kompletnog projekta Pelješki most: Pristupne ceste vrijede kao pola mosta, milijardu kuna

Kako gledate na poziciju bh. Hrvata?

Moja je izborna jedinica RS. Ustav je rekao da RS bira Srbina, ali nije rekao da to čine samo Srbi, nego su birali Hrvati, a dominantan broj njih glasao je za mene. Ja imam pravo i obvezu u tome smislu, moram poštovati i osluhnuti i što su interesi tog naroda. Sama konstitucija BiH nije išla u prilog pozicioniranju hrvatskog kolektiviteta u političkom smislu. Ne bih sada da idemo nazad pa da kažem da je to za to kriva tadašnja hrvatska država i političko vodstvo Hrvata u BiH, koji su olako pristali da se ustroji FBIH, a nisu inzistirali na tome da ostane hrvatski entitet u BiH. To je povijesna prilika u kojoj su Hrvati odlučivali, a ne ja. Očigledno da sada vodeći Hrvati i hrvatska politika u BiH snažno osjećaju debalans. A vodi procesu majorizacije Hrvata, odnosno preglasavanja i nametanja volje bošnjačkog naroda. To je tendencija koja se nastavila nakon formiranja muslimansko-hrvatske FBiH. Nametanje silom najbolje govori da je to štetilo Hrvatima.

A tko je kriv za ovakvu podređenu poziciju Hrvata?

Ruku na srce, rekao bih da nije bilo do njih, nego do hrvatske države koje je pristala da se Hrvati majoriziraju u samoj BiH. Ali sada upravo treba inzistirati na kolektivitetu, odnosno konstitutivnosti. Činjenica je da je Daytonski sporazum jasno utvrdio da se neke odluke, čak i u FBiH, ne mogu donositi a da u tome nije sudjelovao jedan predstavnik Hrvata. Visoki predstavnici to su eliminirali i doveli u neizdrživu poziciju hrvatski narod. Ja to vidim i ne želim da se to više događa Hrvatima, ali ni mom narodu. Dakle, jedini ovdje koji bi mogli promijeniti stvari u BiH jesu Bošnjaci i bošnjačka politička elita.
Last edited by SaraFina on 21/07/2019 11:49, edited 1 time in total.
SaraFina

#4794 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by SaraFina »

Kolinda wrote:
Point. wrote:
Misliš iz zemljopisa?
Đes' Kolinda? Kaj se dela?
exliberal-ex

#4795 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by exliberal-ex »

De ba sarafina prestani gluposti valjat. Sad se sve prebacuje na Dodika eto on kriv jer da nije on potegao taj veto mi bi natherali hrvatsku da srusi to sranje....koga bolan vise lazete.
Prvo EU je odobrila pare....kinezi krenuli da prave ko ludi...most noje nizak da sprecava prolaz....jebem ti kad je novi most preko bosfora visok 55 metara i ispod njega prolazi sva vrsta brodova ukljucujuci i rusku mornaricu ...o cemu mi ovdje pricamo.?
SaraFina

#4796 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by SaraFina »

exliberal-ex wrote:De ba sarafina prestani gluposti valjat. Sad se sve prebacuje na Dodika eto on kriv jer da nije on potegao taj veto mi bi natherali hrvatsku da srusi to sranje....koga bolan vise lazete.
Prvo EU je odobrila pare....kinezi krenuli da prave ko ludi...most noje nizak da sprecava prolaz....jebem ti kad je novi most preko bosfora visok 55 metara i ispod njega prolazi sva vrsta brodova ukljucujuci i rusku mornaricu ...o cemu mi ovdje pricamo.?

O čemu ti? Dodik je zarad sopstvenih interesa potegnuo VNI. Ali se u hrvatskim medijima predstavlja poput nekog dobročinitelja i dobrosusjetski nastrojenog političara.

@Banksy ti je stavila link, a ja tekst kao dokaz za Dodikovu reakciju ( na ovoj stranici također imaš i kopiju dijela teksta) I ti meni ozbiljno postavljaš takva nesuvisla pitanja.

Dakle nije Dodik kriv, niti to iko tvrdi. Nego se ili prave budale ili zbilja jesu budale pa ovakve intervijue s njim objavljuju i favoriziraju nebuloze hrvatskog javnosti.
Dodik je isključivo radi osobne koristi povukao VNI, a ne da BiH ne bi ulazila u konfrotaciju sa HR zbog Pelješkog mosta. Je li ti jasno do ove tačke?

Ako jeste... HR javnost i istraživačko novinarstvo je palo magarcu za uši čim objavljuje ovako bijedne tekstove, a narod likuje i hvali Mileta.
Zašto to rade? Ili su zbilja kolektivno ludi i ne mogu prokužiti malverzacije dotičnog, ili žele podrivati odnose i između Hrvata u RH i Bošnjaka u BiH u cilju zbijanja redova.
Jer Pelješki i ova konfrotacija direktno se tiče odnosa FBiH i bošnjačkog naroda, te Hrvata iz HR.
Sad ako je spin, i oni koji su mrzili iz HR laktaškog mesara oduševljeni su podrškom. Ne znajući pozadinu i njegov osobni interes u cijeloj priči.
O tome ja govorim.
Kejn

#4797 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Kejn »

exliberal-ex wrote:De ba sarafina prestani gluposti valjat. Sad se sve prebacuje na Dodika eto on kriv jer da nije on potegao taj veto mi bi natherali hrvatsku da srusi to sranje....koga bolan vise lazete.
Mostovi u Istanbulu imaju visinu od 64 metra :roll:
SaraFina

#4798 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by SaraFina »

Kejn wrote:
Mostovi u Istanbulu imaju visinu od 64 metra :roll:

Trola bespotrebno.
Hafis

#4799 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

Dodik je u zadnji trenutak spasio BiH javne blamaže koju nam je namijenio Bakir Izetbegović preko one svoje dvojice portčkala u predsjedništvu.
Radi se o EU projektu povezivanja teritorija i barkanje u takve stvari u cilju napumpavanja patrijotizma u očima svog glasačkog tijela, najveća su moguća glupost. Dobro zna da bi samo vojna sila ili dobar potres mogu zaustaviti gradnju onog mosta, ali hajd'mo, nek raja misli da se k'o nešto i mi pitamo.
Point.

#4800 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Point. »

Kolinda wrote:
Point. wrote:
Misliš iz zemljopisa?
Nemoj samo ti da misliš.
Last edited by Point. on 21/07/2019 18:59, edited 1 time in total.
Post Reply