Hafis wrote:LBVIEW wrote:
exliberal-ex wrote:Pade mi ovo na pamet jutros...radi li iko ista.?...vidim tema mrtvs,
Tesko - radna snaga angazirana nekoj zaobilaznici u Dublinu-u.

Nije do radne snage, dokle god postoji trg A. Izetbegovića na Tromeđi kod Međugorja. Motivacija postoji a nije problem naštancati radnih dozvola za Cro. Samo se ne zna je li to dovoljno kvalificirana snaga.
Fakat se rijetko javljam na politici, al' fakat nekada moram.
Naravno da odmah na pocetku razbijem stereotipove, ja sam 100% dijaspora, tako da ne moras korsititi taj argument.
Znam zaista puno Hrvata, sto rodjenih u Hrvatskoj, sto rodjenih u BiH ali ne razumijem kako je ogromna vecina trimovana na isti fazon.
Ogroman broj ima taj nipodastavajuci stav prema nama Bosnjacima, kao nizoj sorti, kao nepismenim i glupim domorodcima sa kojima nije moguce niti potrebno komunicirati na istom nivou.
Zatim, sto je meni jako zanimljivo, jako je rijetko sresti nekog Hrvata koji za sebe kaze da je iz Bosne (ili Hercegovine da zadovoljim formu). Ovaj fenomen je bio prisutan vec 90-ih a ne tek sada sa pojavom Komsica.
Takodjer je za tu vecinu sasvim normalno da sve obaveze izvrsavaju prema Hrvatskoj, kao svojoj jedinoj domovini, bez imalo obzira ili potrebe prema drzavi u kojoj su rodjeni ili odakle su im roditelji. Apsolutno nema razlike izmedju ljudi iz Prozora, Krapine, Siska, Banjaluke ili Splita.
Isti spin, ista spika, isti fazon, tisucu mi bubnjeva Darkvuda, sto bi rekao Zagor.
Ali na drugu stranu polazu na sva prava koja im pripadaju u toj istoj drzavi koje se u potpunosti odricu.
Uvijek ce dati prednost Hrvatskoj u odnosu na BiH, bez obzira o cemu se radi.
Parafraziram: Nekom iz Kotor Varosi je bitnije da Metkovic dobije vodovod nego da Kotor Varos dobije ulicnu rasvjetu.
Ocigledan primjer ove paradigme je pljacka hidropotencijala Buskog blata. Gdje su ovdje zastitnici Hrvatskih interesa u BiH!?
"Volite SE" pozivati na svicarski model, a zaboravljate da drzavljani Svicarske bez obzira bili oni eticki Italijani, Francuzi ili Nijemci uvijek, ali bas uvijek, stavljaju na prvo mjesto svoju domovinu, Svicarsku! Gdje "ste tu VI"!?
Sutra bih potpisao Svicarski model, ali sa svim pravima i obavezama!
Volio bih znati je su li "Hafisi" i "Kolinde" ikada razmislile sta zele ti ljudi sa kojima dijele isto nebo i tlo, zasto tako razmisljaju!?
Nije bolan slucajnost Komsic!
91-92 sam 100% na hrvaskoj strani, kontam na istoj smo talasnoj duzini, borimo se za istu stvar, dok u kasno ljeto 92-e nisam upoznao HVO!
Nigdje ni traga od BiH, samo sahovnica i krstovi.
I jos mi celavi bradati frajer pocijepa iskaznicu Armije BiH.
Halo, 92-e, gdje je tada Komsic bio, niste ni znali za njega!?
Ne mozes sijati mrznju i sovnizam i kontati da ces poznjeti humanizam i razumjevanje.
*eibga, priroda stvari je takva, sve ti se vrati, kao bumerang.
HDZ je nazalost odabrao pogresnu kartu, svima je ocigledno.
Ne mozes leci sa Dodikom a probuditi se kao "Domoljub" i Bosanac. Ne pije to vode.
Mislim, u biti, zao mi je, mogli smo biti najbolja raja (parafraziranje, da ne pitas ko smo "Mi" a ko ste to "Vi"), bas pravo, samo da nije kompleksa vise vrijednosti i pohlepe.
Sada je nepovratno kasno, na zalost.
Mi smo sazrjeli, sa propratnim teskocama i djecijim bolestima i znamo sabrati 2+2.
I jos nesto glede dijaspore, posto cesto vrijedas ljude koji iz raznoraznih razloga rade i zive van svojih domovina kao perace guzica, nadnicare i baustelce.
Da istina je ima jako puno ljudi koji to rade, sve posteni poslovi gdje se novac zaradi jako tesko, ali posteno. Nisu na grbaci drustvu, opstini ili drzavi. Zaradjuju sa svojih 10 prsta.
Ali nas ima masallah i drugih, od plasticnih hirurga, preko gradjevisnskih inzinjera, IT strucnjaka, pilota, vlasnika velikih firmi pa do poznatih fizicara i matematicara. Kao i svim drzavama.
Ako si imao srecu (ili nesrecu) da ostanes svoj na svoj, ne vrijedjaj one koji nisu imali takvu srecu. Ne znas njihove sudbine i ne sudi o njima.