Taj je zakon samo za međunarodni prometni kanal512MB wrote:Nazalost zakon nalaze raspon od 500 metara i visinu od 60decembar2017 wrote:.Napravili smo iskorake te visina od 55 metara i rasponi od 280 metara između stupova mosta omogućuju našim prijateljima u BiH neškodljiv prolaz i sve ono što je potrebno za funkcioniranje luke Neum – poručio je pak premijer Plenković prigodom potpisivanja ugovora o gradnji Pelješkog mosta
Opet uzp-ovci jasu, jer nije pitanje o "neškodljivom " prolazu vec o neometanom prolazu na koje Bosna ima pravo po medjunarodnim zakonima.
Pelješki most - ko koga zeza
-
tetejac
#1826 Re: Pelješki most - ko koga zeza
-
tetejac
#1827 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Pa nek’ vas handri kasnije.sportman1 wrote:ova tema je volej za bakira i samo treba da ga smjesti pod precku i ima jos jedan mandat.
- Banksy
#1828 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Trenutno ima toliko tema na kojima bi mogao zakucat', sve mu se namješta...sportman1 wrote:ova tema je volej za bakira i samo treba da ga smjesti pod precku i ima jos jedan mandat.
- 512MB
#1829 Re: Pelješki most - ko koga zeza
E bravo, i takav kanal se ovde mora uspostavit jer BiH preko tog kanala mora imati izlaz u medjunarodne vode.tetejac wrote:Taj je zakon samo za međunarodni prometni kanal512MB wrote: Nazalost zakon nalaze raspon od 500 metara i visinu od 60
- Lincoln-Burrows
#1830 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Šteta, BiH je mogla razvijati ratnu mornaricu ovako neće moć ući nosač aviona.
- 512MB
#1831 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Nije vrijeme za kmeku, BiH zeli samo ono sta joj po medjunarodnom zakonu i konvenciji UNa pripada. Nista manje ni vise 
- Lincoln-Burrows
#1832 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Malkice je glupo da pored ove teme ima i ona jeli Bošnjaci trebaju imati svoju državu,
sve mi se pomiješalo u glavi. Hoće li se gradit ili neće?
sve mi se pomiješalo u glavi. Hoće li se gradit ili neće?
- deer_hunter
#1833 Re: Pelješki most - ko koga zeza
eee sad ako je prijedlog bh. srucnjaka bio 200m sirine i 55 visine, stvarno ne znam cemu sve ovo...osim ako se preko ovog ne pokusavaju dobiti nekakvi poeni pred izbore, al cisto sumnjam da bi nasi politicari to radili"Na sastanku Stručnih grupa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o osiguranju neškodljivog prolaska ispod budućeg mosta kopno - Pelješac, održanog u Sarajevu 7. decembra 2016. godine, prihvaćen je prijedlog bh. stručne grupe o dimenzijama plovnog puta koji podrazumijeva širinu plovnog puta od 200 metara te visinu svijetlog otvora od 55 metara", kazao je za naš portal Igor Pejić, sekretar Ministarstva za komunikacije i promet BiH.
Prema njegovim riječima, širinom ovog plovnog puta mogu ploviti svi brodovi koji mogu ući u prostor Jadranskog mora.
Međutim, interesantno je to da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine još uvijek nije verificiralo zaključke Stručnih grupa po pitanju ovoga mosta.
https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... ost/264374
-
155_mm
#1834 Re: Pelješki most - ko koga zeza
ne kontam ovo konstantno ponavljanje kao papagaj da je BiH protiv gradnje mosta. cime li hrane te papagaje.
kada je fino receno da se trazi da se utvrdi prolaz do otvorenog mora pa da se onda pravi most. sto bi bilo nesto najnormalnije.
izgleda da HR i nema namjeru da sa BiH dogovori neometani pristup otvorenom moru pa im se zuri sa mostom.
problem je u tome sto najveci kontejnerski brod na svijetu ima gaz od 16 metara i moze bez problema pod punim teretom da pristane uz poluotok klek. problem je samo sto je visi od 55 metara.
a najbolje im je ono "nasim bosnjackim prijateljima" tu se vidi kakav im je pogled na bosnjake. mislim da i onaj sto hoce da pokaze bosnjacima ko je gazda u BiH koristi isti termin.
kada je fino receno da se trazi da se utvrdi prolaz do otvorenog mora pa da se onda pravi most. sto bi bilo nesto najnormalnije.
izgleda da HR i nema namjeru da sa BiH dogovori neometani pristup otvorenom moru pa im se zuri sa mostom.
problem je u tome sto najveci kontejnerski brod na svijetu ima gaz od 16 metara i moze bez problema pod punim teretom da pristane uz poluotok klek. problem je samo sto je visi od 55 metara.
a najbolje im je ono "nasim bosnjackim prijateljima" tu se vidi kakav im je pogled na bosnjake. mislim da i onaj sto hoce da pokaze bosnjacima ko je gazda u BiH koristi isti termin.
- 512MB
#1835 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Znaju i oni da je glupost sta pricaju, da cuj "nasim p4ijazeljima bla bla", nemoze. Zakon je zakon.
Sve i jedan dug prema drzavi BiH da se izmiri pa tek onda mozemo pricat o nekim dogovorima i ustupcima od strane Bosnjaka.
Sve i jedan dug prema drzavi BiH da se izmiri pa tek onda mozemo pricat o nekim dogovorima i ustupcima od strane Bosnjaka.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#1836 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Ako Izetbegovic kaze da nema mosta onda ga i nema.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#1837 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Kao dobri susjedi nisu ni morali ici na arbitrazu vec samo ispostovati medjunarodne ugovore o pravima na pristup medjunarodnim vodama. Hrvatska je ta koja je osporavala Slovencima pristup ili im ponudila manje nego sto im po medjunarodnom ugovorima pripada. Jbga, onda su i Slovenci poceli igrati tako kako su igrali-prljavo.deer_hunter wrote:Sve pet, samo cuj Hrvati htjeli da zajebu Slovence...koliko se sjecam Janezi su bili u talu sa arbitrima i svako normalan bi izasao iz takve arbitraze sto su Hrvati i uradili, drugog izbora nije bilo. Ostalo si u pravuIma Bosne_Bice Bosne wrote:Nije problem gradnja mosta, jebes most. Peroblem je sto Hrvatska nece da ratifikuje (valjda se tako kaze)dogovor o granici i tako Bosni, crno na bijelo, garantira prolaz do medjunarodnih voda. Ima Bosna jos na nekoliko mjesta nerijesenene granicne sporove sa Hrvatskom, a ja koliko razumijem BiH trazi rijesenje u paketu sto bi dobri susjedi i trebali da ucine. Ovaj problem, ako ostane nerijesen, bi kocio BiH ulazak u EU u buducnosti. Hrvatska je tako htjela da zajebe i Slovence, ali srecom po njih i oni su u EU, a i nemaju "trojanskog konja" unutra kao sto Bosna ima.
Hrvatska je vec dobro pokazala da nije prijatelj BiH ma koliko se retoricki upinjali da dokazu da jesu. Hrvatska ce biti i veliki ucjenjivac i glavni kocnicar pristupa BiH u EU.
Da se razumijemo, nisam navijac ni jedne strane, samo neka se ispostuju medjunarodni, medjudrzavni i ini sporazumi i sve ce biti kako treba.
-
dječak sa šibicama
#1839 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Bake treba angazovati Davida Koperfilda da izvede nestajanje mosta
i dobija izbore
i dobija izbore
-
155_mm
#1840 Re: Pelješki most - ko koga zeza
ma medjunarodni zakon je jasan po pitanju pristupa BiH otvorenom moru alli to ove u HR boli tuki. i ja ih razumijem moze im se. ali ovo ponizavanje tipa da pojasnimo nasim prijateljima je stvarno van svakog ukusa.512MB wrote:Znaju i oni da je glupost sta pricaju, da cuj "nasim p4ijazeljima bla bla", nemoze. Zakon je zakon.
jedino ne kontam ove iz EU. imaju priliku da rijese jedan spor oko razgranicenja ovdje na balkanu oni to propustaju. sad imaju mogucnost pritiska davanja novca za taj most. mada nije iskljuceno da ce ipak na kraju pronaci neku gresku u proceduri tendera ili slicnog i povuci sredstva pa nek se onda HR dogoavara sa kinezima kako i sta ce dalje. nije nikakakva tajna da ovi iz RU nisu nimalo sretni izabirom kineza.
- horkesh
#1841 Re: Pelješki most - ko koga zeza
A što bi njih bilo briga za naše probleme s razgraničenjem? Njima je stalo do razgraničenja EU, a ovo ide u korist EU, na kraju krajeva.155_mm wrote:
jedino ne kontam ove iz EU. imaju priliku da rijese jedan spor oko razgranicenja ovdje na balkanu oni to propustaju.
Svakako su rekli da nikoga više neće primiti, a da prvo nije riješio probleme s granicama. Što, opet, znači da će Hrvatska u konačnici moći da diktira i BiH i Srbiji po svom nahođenju.
No, mi svakako nikad nećemo ući u EU, pa se i ne moramo nikad zamarati s tim.
-
155_mm
#1842 Re: Pelješki most - ko koga zeza
neki ovdje imaju potpuno pogresno viziju odnosa snaga u EU. neki izgleda misle da svoju "genetsku superiornost" mogu prodavati i po EU.
u svakom slucaju ovog ljea bi mogla biti posljednja turisticka sezona u neumu i jedino za sta jos moze valjati to je za luku.
u svakom slucaju ovog ljea bi mogla biti posljednja turisticka sezona u neumu i jedino za sta jos moze valjati to je za luku.
- vivaldi
#1843 Re: Pelješki most - ko koga zeza
a zasto nikad nije dosla u obzir ideja da se napravi onaj pokretni most, naravno u jednom dijelu negdje izmedju dva luka pa da se u slucaju potrebe moze dizati i spustati (to bi ionako bilo vrlo rijetko, ako uopste bi ikad i bilo potrebe).
znam da je poglupo pitanje jer sigurno nije meni to prvo palo na pamet, ali ne sjecam se da sam ikad procitao bilo kakvo obrazlozenje zasto to ne moze. ako bi to rjsenje zadovoljilo obje strane onda par miliona ili par desetina miliona skuplje ne bi trebalo biti problem
znam da je poglupo pitanje jer sigurno nije meni to prvo palo na pamet, ali ne sjecam se da sam ikad procitao bilo kakvo obrazlozenje zasto to ne moze. ako bi to rjsenje zadovoljilo obje strane onda par miliona ili par desetina miliona skuplje ne bi trebalo biti problem
-
detroit-mercy
#1844 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Mozda je do raspona izmedju stubovavivaldi wrote:a zasto nikad nije dosla u obzir ideja da se napravi onaj pokretni most, naravno u jednom dijelu negdje izmedju dva luka pa da se u slucaju potrebe moze dizati i spustati (to bi ionako bilo vrlo rijetko, ako uopste bi ikad i bilo potrebe).
-
detroit-mercy
#1845 Re: Pelješki most - ko koga zeza
raja bez para ce I dalje ici u Neum taman da branu prema Peljescu naprave, gdje jos moze ljetovati za malo para155_mm wrote:neki ovdje imaju potpuno pogresno viziju odnosa snaga u EU. neki izgleda misle da svoju "genetsku superiornost" mogu prodavati i po EU.
-
internazionale
#1846 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Sto je kroatu iz Orahovica kod Gorazda drago zbog mosta na Peljescudječak sa šibicama wrote:Bake treba angazovati Davida Koperfilda da izvede nestajanje mosta
i dobija izbore
- vivaldi
#1847 Re: Pelješki most - ko koga zeza
ali u tom dijelu bi se onda projektom napravila dva stuba blizu jedan drugom, max 100 metara. ok, to bi nesto poskupilo gradnju, ali s obzirom koliki je to problem onda ni 20-30 miliona nije puno.detroit-mercy wrote:Mozda je do raspona izmedju stubovavivaldi wrote:a zasto nikad nije dosla u obzir ideja da se napravi onaj pokretni most, naravno u jednom dijelu negdje izmedju dva luka pa da se u slucaju potrebe moze dizati i spustati (to bi ionako bilo vrlo rijetko, ako uopste bi ikad i bilo potrebe).
-
detroit-mercy
#1848 Re: Pelješki most - ko koga zeza
Mislim da most nije toliki problem, problem je neometan pristup medjunarodnim vodama, oko toga se koplja lome.vivaldi wrote:ali u tom dijelu bi se onda projektom napravila dva stuba blizu jedan drugom, max 100 metara. ok, to bi nesto poskupilo gradnju, ali s obzirom koliki je to problem onda ni 20-30 miliona nije puno.detroit-mercy wrote:Mozda je do raspona izmedju stubovavivaldi wrote:a zasto nikad nije dosla u obzir ideja da se napravi onaj pokretni most, naravno u jednom dijelu negdje izmedju dva luka pa da se u slucaju potrebe moze dizati i spustati (to bi ionako bilo vrlo rijetko, ako uopste bi ikad i bilo potrebe).
-
155_mm
#1849 Re: Pelješki most - ko koga zeza
ma most nije problem i ovakav kakav je, to ovi papagaji ponavljaju danonocno da je problem most to je stvar izpiranja mozga. problem je u tome sto "prijatelje bosnjaka" boli tuki za medjunarodno pravo pristupa BiH otvorenom moru. kad se vec gradi takav objekat bilo bi valjda najnormalnije da se utvrdi granica i koridor do otvorenog mora. ali "bosnjacki prijatelji" to ne vide tako.vivaldi wrote:a zasto nikad nije dosla u obzir ideja da se napravi onaj pokretni most, naravno u jednom dijelu negdje izmedju dva luka pa da se u slucaju potrebe moze dizati i spustati (to bi ionako bilo vrlo rijetko, ako uopste bi ikad i bilo potrebe).
sto se tice BiH oba tu danas nista ne moze uciniti. malo protestvovati poslati koje pismo i to je sve. bitno je da ostane dokumentovano.a kako ce granice ovdje izgledati za 50 ili 100 godina to niko ne zna.
- vivaldi
#1850 Re: Pelješki most - ko koga zeza
fol je u tome sto vise ne znas sta je istina. hrpa strucnjaka nas je ubjedivala da hrvastka nema nikakve sanse da ga pravi bez odobrenja bih.155_mm wrote:ma most nije problem i ovakav kakav je
naravno svaka izjava iz bosne ili hrvastke se morala uzimati s rezervom i sumnjati u objektivnost, ali u trenutku kada je evropa dala pare to je istog momenta postao prelomni dogadjaj jer se to vise ne moze predstavljati kolindinim ili necijim drugim biserima.