Pelješki most - ko koga zeza

Post Reply
mayab

#1576 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by mayab »

Tipicoti wrote:Image

Image

Image

Tri puta jeftinije i kada duvne malo jaci vjetar ne lete prikolice sa njega kao nekidan u Dubrovniku.

Image
Naravno da bi to bila daleko pametnija investicija, ali nemoj misliti da tu nisu u igri i raznorazni EU talovi i lobiji, neko treba mlatnuti debele provizije , u to nemojte sumLJati!
Jel realno, nakon sto Hr ima ogromnih iskustava sa mostovima-autocestama -i-BUROM , samo budala ( ili lopov ) bi se odlucila na gradnju ogromnog mosta na moru
GeeTnT

#1577 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by GeeTnT »

...s tunelom se ne moze zatvorit pristup medjunarodnim vodama i ne mogu se zajebavat Bosnjaci tj "radikalni islamisti"...
Bazinga1234

#1578 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Bazinga1234 »

Od "projekata" Peljeski most i Luka u Neumu najviše profitiraju Hdz ( hr i BiH) i sda.
Kejn

#1579 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Kejn »

Bazinga1234 wrote:Od "projekata" Peljeski most i Luka u Neumu najviše profitiraju Hdz ( hr i BiH) i sda.
SDA je ovim potezom probrala simpatije neodlučnih glasača. A vi u ljevici pokažite koji put srednji prst Bakiru i bacite koji selfiji. Usput koji tweet opalite ionako vam je to maksimanlni domet političkog djelovanja.
Vipsilon

#1580 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Vipsilon »

Kejn wrote:
Bazinga1234 wrote:Od "projekata" Peljeski most i Luka u Neumu najviše profitiraju Hdz ( hr i BiH) i sda.
SDA je ovim potezom probrala simpatije neodlučnih glasača. A vi u ljevici pokažite koji put srednji prst Bakiru i bacite koji selfiji. Usput koji tweet opalite ionako vam je to maksimanlni domet političkog djelovanja.
SDP je nešto malo skupio poenčića rezolucijom o federalizaciji.
Kejn

#1581 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Kejn »

Vipsilon wrote:
Kejn wrote:
SDP je nešto malo skupio poenčića rezolucijom o federalizaciji.
Svakako. I DF isto. Ne sporim to, deklaracija je zaista bila Bosansko Hercegovačka, ali me nervira politizacija suvereniteta i integriteteta BiH komentarima "SDA je najviše profitirala ovim". Zvuči ko članak iz Avaza. I šta ako je profitirala? Evo ja pozivam sve stranke bh. orjentacije da profitiraju oko stvari koji se zovu integritet i suverenitet BiH.
animals

#1582 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by animals »

Ja bi napravio i tunel i most..
a tunel bi bilo pametno napraviti od Banja Luke do Sarajeva..ili most.. :D
dječak sa šibicama

#1583 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by dječak sa šibicama »

Tri su ponuđača predala svoje ponude u drugom krugu tendera za projekt izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta, pokazalo je javno otvaranje ponuda koje je završeno danas u 12:21 sati. Ponude su predali austrijski Strabag, talijansko-turska zajednica ponuditelja koju čini Astaldi s turskom tvrtkom Içtas i kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) s partnerima.

Predstavnik talijanske zajednice u kojoj nastupaju Cimolai s njezinim partnerom nije bio na predstavljanju ponuda. Inače, procijenjena vrijednost radova od strane naručitelja Hrvatskih cesta iznosi 1,756 milijardi kuna bez PDV-a, a ponude kako se pokazuje uvelike premašuju procijenjenu vrijednost: Astaldi sa svojim turskim partnerom ponudio je izvesti radove za 2,551 milijardi kuna bez PDV-a, Strabag za 2,622 milijardi bez PDV-a, a kineski CRBC za 2,08 milijardi kuna bez PDV-a.
Hafis

#1584 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

e jesu se u Hrvatskoj prergli s cijenom ponude.
Za te pare mogu samo dobiti rudare iz Zeničko-tuzlanskog bazena da im prokopaju tunel.
spreca

#1585 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by spreca »

Otkud bijedi lova
GeeTnT

#1586 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by GeeTnT »

Hafis wrote:e jesu se u Hrvatskoj prergli s cijenom ponude.
Za te pare mogu samo dobiti rudare iz Zeničko-tuzlanskog bazena da im prokopaju tunel.
Istina...trajalo bi malo duze, ali zato glede nataliteta bi bio pun zgoditak. Dobijes most i tisucu jake i sposobne mladezi...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1587 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by pici »

spreca wrote:Otkud bijedi lova

izcigancilo se od EU fondova... sad kad ruje i svabe dodju po svoj dio
155_mm

#1588 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by 155_mm »

pici wrote:

zvat ce se "Most Sadake".
spreca

#1589 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by spreca »

155_mm wrote:
pici wrote:

zvat ce se "Most Sadake".
Ma ici ce Kokoshinda u Moskvu....mozda i njoj obecaju prvo mali a onda veci koji je povelik kao i Cvijanovicki :lol:
Rugafet

#1590 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Rugafet »

Kejn wrote:
Ma samo da znaš kako su pobrali simpatije. Pa ja stvarno ne mogu da vjerujem da ima neko ko će nakon svih ovih godina u kojima je kristalno jasno da je likovima iz SDA stalo samo do ličnog bogaćenja glasati za njih. Kakva Bosna i integritet i qurac palac, pare i vlast su njima bitni i ništa više.
Kejn

#1591 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Kejn »

Rugafet wrote:
Kejn wrote:
Ma samo da znaš kako su pobrali simpatije. Pa ja stvarno ne mogu da vjerujem da ima neko ko će nakon svih ovih godina u kojima je kristalno jasno da je likovima iz SDA stalo samo do ličnog bogaćenja glasati za njih. Kakva Bosna i integritet i qurac palac, pare i vlast su njima bitni i ništa više.
A ljevici je ko fol stalo do građana BiH? Malo morgen. Zelena mafija barem da utisak da radi nešto, Ovi se više i ne trude.
Rugafet

#1592 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Rugafet »

Nije ni njima stalo to je sigurno. Pisao sam o SDA samo što si njih spomenuo.
patriot_1

#1593 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by patriot_1 »

Da nam to kaže Amerikanac ili Njemac,razumio bih ali kad to kaže netko iz Srbije ili BiH,,,e to je već smješno!
Obi Wan Bosnian

#1594 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Obi Wan Bosnian »

Opetja033 wrote:
Za Klek se slazem, mada ni vrh Kleka nije sporan. Tj. nije sporan ni zvanicnom Zagrebu, ali jeste ovim internet ratnicima.

Za ostalo ne mislim da si u pravu, ali priznajem da nisam ekspert. Izlaz na more, sam po sebi, ti ne garantuje bilo šta. Podvlacim - nisam ekspert i moguce je da grijesim ali koliko sam ja shvatio, vrh Kleka i ova dva ostrva su nuzni da bi se BiH mogla smatrati pomorskom zemljom. Mozda je u pitanju na sta imamo pravo u jednom a na sta u drugom slucaju po pitanju slobodnog i neometanog pristupa otvorenom moru, pitanje pomorskog suvereniteta, itd. Zapravo to je vrlo vjerovatno. Mislim da ne bi imali ni blizu ista prava da vrh Kleka i dva ostrva nisu nasi. I ja mislim da nije problem u tome koliki je pristup moru nego na koji nacin imas pristup moru.

Volio bih da me ispravis, ili neko ko je bolje upoznat sa materijom.
Vrh Kleka i dva školja su bitna da bi mogli napraviti luku na južnoj strani Kleka. U surpotnom bi morali u Neumu a tamo nije dovoljno duboku. Na južnoj strani kleka je puno bolje da se pravi luka ali da bi to imalo smisla moramo imati vrh Kleka i dva školja.
Point.

#1595 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Point. »

patriot_1 wrote:
Da nam to kaže Amerikanac ili Njemac,razumio bih ali kad to kaže netko iz Srbije ili BiH,,,e to je već smješno!
To poredis Rvatsku sa Amerikom i Njemackom :lol:
spreca

#1596 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by spreca »

patriot_1 wrote:
Smijesno ili ne ...ajmo poceti od toga da je tebi vazno ko je rekao a nije ti vazno dali je to istina ili ne a istina je da je Hrvatska siromsna drzava kao i BiH.....s obzirom visinu vanjskog duga ( ne racunajuci unutrasnjI)je bijednija od BiH .....mozes se saglasiti ili ne ali matematika i cifre ne lazu......ne mrzim ja Hrvatsku kao drzavu ali mrzim politiku koju vodi(posebno ova zadnja garnitura)kao i bosansku politiku....ja mogu da mrzim pojedince a nikako narode.....isto to mislim i o BiH......zato vazna je istina a ne ko je rekao.
zunazu

#1597 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by zunazu »

Most će se graditi, ali to je trenutno na nivou propagande kad je u pitanju Hrvatska.

U nivo stvarnosti će preći kada sa Bosnom regulišu granicu i ispoštuju međunarodne propise o gradnji mostova. Vrlo jednostavno.
Hafis

#1598 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

Tako je - međunarodni propisi o gradnji mostova.

Uostalom, struka je svoje već rekla. Međunarodno priznati stručnjaci za mostogradnju, barbe Mehmed i Ševal, jasno su precizirali problematiku:

Mehmed Bublin s Građevinskog fakulteta u Sarajevu kaže da bi, ukoliko bi most bio visok 30 metara, to praktično bila pregrada koja bi se nalazila ispred luke i spriječila bi BiH izlaz na otvoreno more. - Bitno je da BiH zauzme stav o visini mosta i da, ako treba, ide na sudsku arbitražu da bi se spriječila gradnja mosta nižeg od 60 metara - poručio je Bublin..

Na to da je za BiH neprihvatljivo da plovna visina Pelješkog mosta bude niža od 60 metara te da raspon glavnog luka bude manji od 500 metara, upozorava i v. d. predsjednika Pomorskog društva BiH Ševal Kovačević.
Kejn

#1599 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Kejn »

Most nije problem ukoliko je moguće da Hrvati civilizirano dogovore granicu, visinu mosta i raspon lukova te međunarodni plovni put koji će spajati međunarodne vode sa teritorijalnim vodama BiH, a koji će i dalje biti dio Hrvatskih teritorijalnih voda ali sa posebnim plovnim režimom za međunarodno plovidbu u širini najmanje 2,5 nautičke milje.

Ukoliko ovo nije moguće i u koliko se ide da se suverenitet i integritet države BiH, uz pomoć pete kolone, namjerno ugrozi, onda most nije moguće graditi jer BiH strana nikada neće dati saglasnot, a ona je kako vidimo iz pisma EU komisije potrebna.
Hafis

#1600 Re: Pelješki most - ko koga zeza

Post by Hafis »

spreca wrote:
patriot_1 wrote:
Smijesno ili ne ...ajmo poceti od toga da je tebi vazno ko je rekao a nije ti vazno dali je to istina ili ne a istina je da je Hrvatska siromsna drzava kao i BiH.....s obzirom visinu vanjskog duga ( ne racunajuci unutrasnjI)je bijednija od BiH .....mozes se saglasiti ili ne ali matematika i cifre ne lazu......ne mrzim ja Hrvatsku kao drzavu ali mrzim politiku koju vodi(posebno ova zadnja garnitura)kao i bosansku politiku....ja mogu da mrzim pojedince a nikako narode.....isto to mislim i o BiH......zato vazna je istina a ne ko je rekao.
S tim da je Hrvatska većinu duga skrhala u izgradnju autoputova, čija dužina danas iznosi cca 1.325 km.
Financijsko stanje u BiH može samo hvaliti ili upređivati s bilo kim:
1. duševni bolesnik,
2. političar u vlasti,
3. nedobronamjerna osoba
4. zadrigli dijasporac internet-patriJot.
Post Reply