Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Kondenzator

#826 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

rovac13 wrote:Meni tu nesto smrdi :-).
Kosarica izgorila zbog nekvalitetnog peleta ????.
Valjda pelet ako je nekvalitetan temperature su manje nego sto treba da bude.......kako ce tek da izgori kad bude kvalitetan pelet.

I grijac da pregori radi peleta ......sumnjivo.

Kotao sam mora da radi ko curica......samo se dosipa pelet i cisti kotao u 10-20 dana

Vjerujem da taj majstor nije ustimao kotao.
Kosarica moze izgorit ako u peleti ima ljepila. Tako mi je objasnio serviser i meni to ima logike. Ako je svasta zdrobljeno ( a pogotovo ljepilo ) pretpostavljam da to moze da nabije vecu temperaturu... Ne znam... Zato sam dosao ovdje po pomoc, jer informacija je vrlo malo ( pravih ).

Da li mozes reci gdje nabavljas pelet i koliko dugo koristis pec vec?

Mislim da ni postavke nisu bile dobre odnosno bile su default ( fabricke ) i vjerovatno su one ok kad je pelet dobra. Serviser koji je bio juce je mijenjao postavke ventilatora sa lupam 120 sekundi na 300 sekundi i jos neke parametre je mijenjao a sve su se ticale ventilatora.

Naravno da sam ga pitao da li ove postavke znace da se vidimo uskoro, jer ce ventilator crknuti na sto je rekao da nece da garantuje. Mada jasno nam je svima da je normalno da ventilator radi 3 minute fabrika sama bi ga postavljala na toliko ili ne ? :)
rovac13

#827 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Kondenzator wrote: Da li mozes reci gdje nabavljas pelet i koliko dugo koristis pec vec?

Mislim da ni postavke nisu bile dobre odnosno bile su default ( fabricke ) i vjerovatno su one ok kad je pelet dobra. Serviser koji je bio juce je mijenjao postavke ventilatora sa lupam 120 sekundi na 300 sekundi i jos neke parametre je mijenjao a sve su se ticale ventilatora.

Naravno da sam ga pitao da li ove postavke znace da se vidimo uskoro, jer ce ventilator crknuti na sto je rekao da nece da garantuje. Mada jasno nam je svima da je normalno da ventilator radi 3 minute fabrika sama bi ga postavljala na toliko ili ne ? :)
Ustvari pelet koriste moji roditelji...ja ne :D

Nabavljaju ga u trgoviru pored Gracanice......UVIJEK preko ljeta......i uvijek je bio dobar.

Sto se postavki tice ventilator mora radit non stop,dok pec radi,samo se steluje koliko jako da vuce zrak,kod nas je na minimumu.

A puz za doziranje peleta kod nas radi na minimumu haman i on......0,2 sekunde dozira .....pa 6 sekundi pauzira.....jako mala vatra.....voda zadana na 70*C .......nikad kondenza........temp na izlazu u dimnjak je oko 80-100*C.......cisti se u 10-20 dana jednom.

Kotao je termoflux 25........ima 5 razlicitih nivoa vatre koji se automatski mogu mijenjati po potrebi.......ali kod nas radi samo na novou 1 najmanjem i to je puno......jer griju samo 90m2
Kondenzator

#828 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

Svi oni koji nisu pratili moj post neka se vrate samo jednu stranicu unazad. Govorio sam o losoj peleti. Tu losu pelet sam nabavio od firme Pelet doo Rogatica. Saznali smo da se bave proizvodnjom namjestaja sto znaci da sav otpad koriste za proizvodnju peleta.

Dobio sam njihov kontakt telefon i zovem ih ujutro.

Znaci opet ponavljam.. Nismo imali iskustva, prva nam je sezona, ali vjerujte pec nije mogla radit 5h u kontinuitetu. Error ovaj error onaj...

Clanci o Pelet doo rogatica:

https://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q= ... 1o8u2AUm2A

http://podrinje.in.rs/forum/printthread ... 079&page=3

Znaci savjet izbjegavati pelet doo rogatica u sirokom luku
rovac13

#829 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Moji uveli pelet 2008. godine.......prve godine nije bilo dobro......gasila se pec.......te potpaljivanje ne valja te pretrpa se ona posuda gorionik.....ja tad nisam znao nista.......a majstor dodje odvrne samo da gori jako nekako utrefi da se ne gasi.

Sve dok ja nisam pronasao sve opcije za stelovanje u skrivenom meni-u ovog kotla.

Kad sam ga sam ustimao ko sebi......nikad vise nije bilo problema.

Moze biti i do peleta .......a moze biti i do postavki.
Kondenzator

#830 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

rovac13 wrote:Moji uveli pelet 2008. godine.......prve godine nije bilo dobro......gasila se pec.......te potpaljivanje ne valja te pretrpa se ona posuda gorionik.....ja tad nisam znao nista.......a majstor dodje odvrne samo da gori jako nekako utrefi da se ne gasi.

Sve dok ja nisam pronasao sve opcije za stelovanje u skrivenom meni-u ovog kotla.

Kad sam ga sam ustimao ko sebi......nikad vise nije bilo problema.

Moze biti i do peleta .......a moze biti i do postavki.
Jel i kod vas centrometal? Ako jeste mozes li podijelit sa nama kako se ulazi u postavke? Kakav je pepeo bio kad se prvobitno gasila mekan, sitan ili uljepljene grudve citaj gromade.

Da li Vam je stradalo nesto do sad grijac il bilo sta drugo?
mukimax

#831 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

@kondenzator

Mislim da bi neko rjesenje bilo da kad majstor sastavi kotao, kupis 2-3 vreće nekog pelleta koji je OK, i onda ćeš znati je li do kotla ili do pelleta.

Inače koji ti je kotao je li to onaj na čvrsto gorivo sa dograđenim pellet setom ili je neki iz nove generacije CM kotlova koji se lože samo pelletom?
Kondenzator

#832 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

mukimax wrote:@kondenzator

Mislim da bi neko rjesenje bilo da kad majstor sastavi kotao, kupis 2-3 vreće nekog pelleta koji je OK, i onda ćeš znati je li do kotla ili do pelleta.

Inače koji ti je kotao je li to onaj na čvrsto gorivo sa dograđenim pellet setom ili je neki iz nove generacije CM kotlova koji se lože samo pelletom?
Moze biti, ali cisto sumnjam. Jeste taj je na cvrso sa dodatkom. Sad cu do kotlovnice i mislim da imam tog cvrstog pepela o kojem govorim. On se tako zalijepi da jednostavno moramo udarat kosaricom o zid da bi te gromade spale il gulit necim metalnim. Znaci zalijepi se skroz. Mislim da lakve god su postavke to se ne bi smjelo dogadjat!
rovac13

#833 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Banksy wrote:Ove godine najbolje su se pokazali peleti Fis Vitez, drugi Vladrag, treći Trgovir,
prošle Fis Vitez, Trgovir i Em Ho (ili tako nešto) Karakaj, rade za EU, OBi ih nabavlja (ali ove godine isti ti peleti su se pokazali katastrofalnim, skoro kao rogatički)
pretprošle opet najbolji Fis Vitez, itd.
Upravo zbog ovog ja sumnjam da nije problem pelet neko pec ili postavke.

Njemu ( njoj) ni jedan pelet skoro nije bio dobar.

Za ovih godina mi smo koristili,u pocetku neki gracanicki,spacva,eupal,konjuh,fis,kovan,trgovir......mozda sam koji i zaboravio......i nikad ni sa jednim nije bilo problema.

Postavke su se cesto znale razlikovat..... svaki pocetak zime podesim im kotao na novo.......novi pelet nove postavke.
Danguba

#834 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Kondenzator wrote:
Moze biti, ali cisto sumnjam. Jeste taj je na cvrso sa dodatkom. Sad cu do kotlovnice i mislim da imam tog cvrstog pepela o kojem govorim. On se tako zalijepi da jednostavno moramo udarat kosaricom o zid da bi te gromade spale il gulit necim metalnim. Znaci zalijepi se skroz. Mislim da lakve god su postavke to se ne bi smjelo dogadjat!
Tebi definitivno pelet pravi problem.
Kao sto rece kolega, uzmi par vreca Fisovog neka ga spali pa vidi razliku.
Fisov i Trgovirov znam da najmanje osciliraju sa kvalitetom.

p.s. u tom peletu je vjerovatno smece(kora, smola, ljepilo...)
rovac13

#835 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

To naravno nije normalno.......kod nas je pepeo sitan kao brasno haman.......nikakve sljake nikad nije bilo.
belfy

#836 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

@Kondenzator,

ja sam poodavno pisao na ovoj temi o svojim iskustvima sa Centrometalovim kombinovanim kotlom. imam ga jako dugo i mislim da sam savladao i njegove najmanje boljke. ne znam koja ti je lokacija, ali ako nisi daleko mogu doci da ti programiram kotao i dam par savjeta. ako nadjes moje starije postove vidjeces da sam imao jako slicne probleme (los pelet i izgaranje grijaca). sve ostalo sto bih rekao bi bila repriza mojih postova od ranije na ovoj temi. samo se nemoj voditi ovim preporukama za kotlove drugih proizvodjaca, pogotovo jer ti je kotao kombinovani kao moj. i za grijac (te njegovo postavljanje) ti uzimaju dosta vise novca nego sto to zaista kosta. sam grijac je uvijek oko 60-70 KM, a mijenjanje istog nikada ne bi trebalo kostati preko 20KM. pozdrav.
Kondenzator

#837 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

belfy wrote:@Kondenzator,

ja sam poodavno pisao na ovoj temi o svojim iskustvima sa Centrometalovim kombinovanim kotlom. imam ga jako dugo i mislim da sam savladao i njegove najmanje boljke. ne znam koja ti je lokacija, ali ako nisi daleko mogu doci da ti programiram kotao i dam par savjeta. ako nadjes moje starije postove vidjeces da sam imao jako slicne probleme (los pelet i izgaranje grijaca). sve ostalo sto bih rekao bi bila repriza mojih postova od ranije na ovoj temi. samo se nemoj voditi ovim preporukama za kotlove drugih proizvodjaca, pogotovo jer ti je kotao kombinovani kao moj. i za grijac (te njegovo postavljanje) ti uzimaju dosta vise novca nego sto to zaista kosta. sam grijac je uvijek oko 60-70 KM, a mijenjanje istog nikada ne bi trebalo kostati preko 20KM. pozdrav.
Hvala na savjetu. Lokacija je Sarajevo. Mozes me kontaktirat na PM ako si takodjer iz Sa. Bas bi ti bili zahvalni.

A evo upravo sam slikao kako ste i sami rekli smece koje bude u mojoj pepeljari.
Image

Ponavljam jos jednom i ponovit cu milion puta. Pelet koja proizvodi smece sa slike gore je kupljena od firme Pelet doo Rogatica!
belfy

#838 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

u Zenici sam, no to nije probolem. malo je nezgodan datum da idem ovog vikenda, posto nam je Cimburijada, gdje sam tradicionalno prisutan. posalji broj mobitela u PM i javim ti se u narednih par dana kada mi bude usput. znam da ti problem izgleda veliki, ali nije nerjesiv. ne brigaj. cujemo se i vidimo onda.
Kondenzator

#839 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

belfy wrote:u Zenici sam, no to nije probolem. malo je nezgodan datum da idem ovog vikenda, posto nam je Cimburijada, gdje sam tradicionalno prisutan. posalji broj mobitela u PM i javim ti se u narednih par dana kada mi bude usput. znam da ti problem izgleda veliki, ali nije nerjesiv. ne brigaj. cujemo se i vidimo onda.
Kontaktirao sam te. Hvala ti. pa kad te put nanese bujrum...
Kondenzator

#840 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

Sto se tice kosarice dobio sam odgovor iz Centrometala. Radi se o kosaricama za novu plamenu glavu tako da je postupak brusenja sasvim normalan po njima.

I da nakon sto je serviser promijenio postavke na ventilatoru situacija je mnogo bolja. Jutros sam zatekao vrlo malo pepela u pepeljari, ali idalje mi se pojavljuju grudve koje se zalijepe za kosaricu. Sto bi ja objasnio time da u zavisnosti sta udje u gorionik da li pelet koja sadrzi ljepila ili ne dobit ce se ta zaljepljena masa na kosarici ili nece.
Banksy

#841 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Banksy »

rovac13 wrote:
Banksy wrote:Ove godine najbolje su se pokazali peleti Fis Vitez, drugi Vladrag, treći Trgovir,
prošle Fis Vitez, Trgovir i Em Ho (ili tako nešto) Karakaj, rade za EU, OBi ih nabavlja (ali ove godine isti ti peleti su se pokazali katastrofalnim, skoro kao rogatički)
pretprošle opet najbolji Fis Vitez, itd.
Upravo zbog ovog ja sumnjam da nije problem pelet neko pec ili postavke.

Njemu ( njoj) ni jedan pelet skoro nije bio dobar.

Za ovih godina mi smo koristili,u pocetku neki gracanicki,spacva,eupal,konjuh,fis,kovan,trgovir......mozda sam koji i zaboravio......i nikad ni sa jednim nije bilo problema.

Postavke su se cesto znale razlikovat..... svaki pocetak zime podesim im kotao na novo.......novi pelet nove postavke.
Ja ipak mislim da su u pitanju peleti, što nam je rekao i serviser. Rogatički su puni smeća, smole, ljepila, ko zna čega, ispadali su samo tvrdi komadi koji su skoro začepili cijev i cijelu peć i zaustavljali je svakih par sati. S peletima FIS Vitez, a i onim Trgovir i Vladrag (ove godine) peć radi kao sat. Kakogod, svako ima svoja iskustva i prema njima će se orijentirati.
svabo-sa

#842 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by svabo-sa »

Imam pitanje vezano za peci ili kotlove Stilmetal kakav je kvalitet istih ima li iko da je uzeo ovu marku peci i moze li podjeliti pozitivna ili negativna iskustva?
Dvoumim se oko kupovine izmedju Stilmetala ili Biodoma 27 pa sad ako moze neko strucno misljenje ili misljenje korisnika koji imaju ove peci bio bih zahvalan :-D
kokolina

#843 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

mukimax wrote:Prošle sezone i dio ove koristio sam kovanov pellet iz Olova. Koštao me 284 KM po toni sa prevozom.Kotao kovan radio dobro. Ove sezone (drugi dio) koristio pellet Bioenergy iz Ilijaša koštao me 270 KM po toni sa prevozom. Kotao radio dobro.
Sa oba pelleta kotao čistim nakon potrošenih 300 - 400 kg, odprlike 8-15 dana.

Što se tiče kaloričnosti, Kovanov pellet je kaloričniji i od 1 kg pelleta sam dobivao 4,15 kWh korisne energije, izmjerene na izlazu iz kotla odnosno polaznom vodu koji ide u radijatore.

Pellet Bioenergy,od 1 kg pelleta sam dobivao 4,02 kWh korisne energije.

Dakle Bioenegy je jeftiniji ali je i manje kaloričan. Ako poredimo cijene korisne energije izražene u KM/kWh, dobijemo slijedeći rezultat:

Pellet Kovan: 1 kWh = 0,0685 KM
Pellet Bioenergy: 1 kWh = 0,0672 KM

Može se zaključiti da je Bioenergijev pellet povoljniji!

Što se tiče sagorjevanja oba peleta su dobra i nisam imao nikakvih problema. Možda kod Bioenergyja da malkice ima vise pepela.
I da dodam, Kovanov pellet je u Olovu 250 KM/t, ljetna cijena ali bez prevoza, mene je prevoz za Sarajevo kostao 34KM/t. Ako bi cijena prevoza iz Olova bila jeftinija od 28 KM po toni onda bi isplativije bilo koristiti Kovanov pellet.
na piku pelet iz Foče još uvijek stoji po 220 KM po toni
Danguba

#844 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Evo malo informacija sa drugog foruma(nadam se da se nece administracija buniti). Kolega se potrudio i eksperimentisao sa peletom raznih proizvodjaca. Dosao je do zanimljivih podataka.

Steta. Blokirana je stranica. Ako nekoga interesuju rezultati mogu mu na pp dati link.
Magarece_godine

#845 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Magarece_godine »

Ajde baci link....
Danguba

#846 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Magarece_godine wrote:Ajde baci link....
r a j v o s a-x.com-> umjetnost zivljenja->grijanje na pelet :D
mukimax

#847 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

kokolina wrote:
mukimax wrote:Prošle sezone i dio ove koristio sam kovanov pellet iz Olova. Koštao me 284 KM po toni sa prevozom.Kotao kovan radio dobro. Ove sezone (drugi dio) koristio pellet Bioenergy iz Ilijaša koštao me 270 KM po toni sa prevozom. Kotao radio dobro.
Sa oba pelleta kotao čistim nakon potrošenih 300 - 400 kg, odprlike 8-15 dana.

Što se tiče kaloričnosti, Kovanov pellet je kaloričniji i od 1 kg pelleta sam dobivao 4,15 kWh korisne energije, izmjerene na izlazu iz kotla odnosno polaznom vodu koji ide u radijatore.

Pellet Bioenergy,od 1 kg pelleta sam dobivao 4,02 kWh korisne energije.

Dakle Bioenegy je jeftiniji ali je i manje kaloričan. Ako poredimo cijene korisne energije izražene u KM/kWh, dobijemo slijedeći rezultat:

Pellet Kovan: 1 kWh = 0,0685 KM
Pellet Bioenergy: 1 kWh = 0,0672 KM

Može se zaključiti da je Bioenergijev pellet povoljniji!

Što se tiče sagorjevanja oba peleta su dobra i nisam imao nikakvih problema. Možda kod Bioenergyja da malkice ima vise pepela.
I da dodam, Kovanov pellet je u Olovu 250 KM/t, ljetna cijena ali bez prevoza, mene je prevoz za Sarajevo kostao 34KM/t. Ako bi cijena prevoza iz Olova bila jeftinija od 28 KM po toni onda bi isplativije bilo koristiti Kovanov pellet.
na piku pelet iz Foče još uvijek stoji po 220 KM po toni
Hvala na informacijama,
jesi li koristila ovaj fočanski pellet, ili znas li slucajno nekoga ko jeste, kakva su iskustva?
LP
bigmaster

#848 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by bigmaster »

jedno pitanje,hocu da uzmem kamin na pelet za centralno grijanje,pa me interesuje sledece,sta da uzmem,imam oko 100kv prostora,imam tri opcije kamina u glavi
eko kovan 11kw
thermoflux interio 14kw
stilmetal 15kw
da li tko ima kakva iskustva sa navedenim kaminima,i ako moze da napise koju rijec,sto se tice i potrosnje tokom jedne sezone,i kakve su kvalitete iste,mislim na rad samih,hvala unaprijed,mnogo cete mi pomoci sta kupiti,ako napisete koju rijec
PulleNo1

#849 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by PulleNo1 »

Može li mi ko reći da li ima razlike kod pelleta od bukve i od hrasta ? i koji bi po vama trebalo da je bolji ?
Danguba

#850 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

PulleNo1 wrote:Može li mi ko reći da li ima razlike kod pelleta od bukve i od hrasta ? i koji bi po vama trebalo da je bolji ?
Mala razlika.

Image
Post Reply