Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
- Magarece_godine
#751 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Imate li preporuku za kotao na pelet ? Termomont Toby, Termoflux ili Stilmetal ?
Kontam CEntrometal peć na ugalj zamijeniti sa kotlom na pelet. Zapravo, centrometal kontam ostaviti kao backup u sistemu, a nakačit pelet... Danas bio lik, gledao to, kaže mi da će mi trebati 300-400 maraka materijala (ventili, bakarne cijevi...) da se kotao nakači na postojeći sistem ... Nešto mi puno to za tako "jednostavan" proces ...
Kontam CEntrometal peć na ugalj zamijeniti sa kotlom na pelet. Zapravo, centrometal kontam ostaviti kao backup u sistemu, a nakačit pelet... Danas bio lik, gledao to, kaže mi da će mi trebati 300-400 maraka materijala (ventili, bakarne cijevi...) da se kotao nakači na postojeći sistem ... Nešto mi puno to za tako "jednostavan" proces ...
- Danguba
#752 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Opet ja.
Kod nas su najbolji Kovan Gracanica po misljenju mnogih pa i samih majstora. Kada sam ja imao tu dilemu, sam serviser Termofluxa mi je objasnio da je za nijansu bolji Kovanov jer im je obloga deblja. Na upit koji on ima kotao, odgovorio je Termoflux pa sam tako i ja odlucio. Razlika u cijeni je bila 1.300 KM sto znaci skoro jednu sezonu grijanja. Kao sto sam i naveo nekih problema sa Termofluxom nisam imao.
Sto se tice prespajanja i pratece opreme, to nimalo nije jeftino. Ja sam imao sve dovedeno do kotlovnice i samo spajanje sa materijalom plus dva dizajn(kupatila) i dva obicna radijatora izaslo me 1.900 KM. U tu cijenu pored materijala(razne bakarne cijevi, termostati, ekspanziona posuda, pumpa, troputni mijesajuci ventil, obicni ventili i razni spojni materijal) i ruku, uracunato hladna i topla proba i ovjera garancije na kotao.
Ono klasicno spajanje na kotao iznosi otprilike kao montaza tri radijatora. Onaj ko se razumije zna o cemu govorim. Cijena razvoda zavisi od regije do regije. Kod nas je od 45-60KM/radijatoru.
Pustanje u probu novog pelet kotla sa probama i ovjerom garancije(znaci da je sve uradjeno i spojeno na kotao) kosta 300KM. Zato ti je najbolje da nadjes ovlastene servisere od tog kotla koji namjeravas ugraditi, da ti on sve drugo pozavrsava i izace te jeftinije.
Kod nas su najbolji Kovan Gracanica po misljenju mnogih pa i samih majstora. Kada sam ja imao tu dilemu, sam serviser Termofluxa mi je objasnio da je za nijansu bolji Kovanov jer im je obloga deblja. Na upit koji on ima kotao, odgovorio je Termoflux pa sam tako i ja odlucio. Razlika u cijeni je bila 1.300 KM sto znaci skoro jednu sezonu grijanja. Kao sto sam i naveo nekih problema sa Termofluxom nisam imao.
Sto se tice prespajanja i pratece opreme, to nimalo nije jeftino. Ja sam imao sve dovedeno do kotlovnice i samo spajanje sa materijalom plus dva dizajn(kupatila) i dva obicna radijatora izaslo me 1.900 KM. U tu cijenu pored materijala(razne bakarne cijevi, termostati, ekspanziona posuda, pumpa, troputni mijesajuci ventil, obicni ventili i razni spojni materijal) i ruku, uracunato hladna i topla proba i ovjera garancije na kotao.
Ono klasicno spajanje na kotao iznosi otprilike kao montaza tri radijatora. Onaj ko se razumije zna o cemu govorim. Cijena razvoda zavisi od regije do regije. Kod nas je od 45-60KM/radijatoru.
Pustanje u probu novog pelet kotla sa probama i ovjerom garancije(znaci da je sve uradjeno i spojeno na kotao) kosta 300KM. Zato ti je najbolje da nadjes ovlastene servisere od tog kotla koji namjeravas ugraditi, da ti on sve drugo pozavrsava i izace te jeftinije.
Last edited by Danguba on 30/01/2015 21:27, edited 1 time in total.
- Filter
#753 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
kod mene je thermoflux 25 kw vec petu godinu i ja sam zadovoljan.
o cijeni ugradnje ne mogu ti pomoci, jer sam to radio davno i cijene bakra/cijevi variraju. ne znam sta ce ti sve ugraditi.
grundfosova pumpa je oko 80KM, ventili, ekspanziona, mozda rezervnu pumpu itd.
elem, prvo dobro rastabiri ovu temu, ima puno pametnih postova i... sretno
o cijeni ugradnje ne mogu ti pomoci, jer sam to radio davno i cijene bakra/cijevi variraju. ne znam sta ce ti sve ugraditi.
grundfosova pumpa je oko 80KM, ventili, ekspanziona, mozda rezervnu pumpu itd.
elem, prvo dobro rastabiri ovu temu, ima puno pametnih postova i... sretno
-
Omeras73
#754 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
pozdrav svima novi sam ovdje pa da i ja iznesem misljenje o grijanju na pelet ,jos nisam presao na pelet al planiram to vec dvije godine i sto vise vrijeme prolazi sve teze mi je se odlucit za koji kotao, najvise mi je zapeo za oko zelenozuti "Kovan" kotao ,na drugom mjestu je" Thermoflux" ,treci "Biodom"potom "Stilmetal". Sada se grijem na etazno "Alfa termo 20 kw ,koja ce ostat u sistemu grijanja i kad ubacim kotao na pelet .Magarece_godine wrote:Imate li preporuku za kotao na pelet ? Termomont Toby, Termoflux ili Stilmetal ?
- Magarece_godine
#755 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Konačno kvalitetna tema na ovom forumu! Hvala vam na odgovorima i ažurnosti.
Danguba, shvatam ja da prateća oprema i spajanje kotla na instalaciju skupo, ali u mom slučaju kotao postoji i već fercera, tako da neke stvari već postoje. Nisam ekspert, ali znam da imam već pumpu, ekspanzionu posudu, ozrake... Dobro, recimo da će trebati nekoliko ventila i još nešto cijevi .. ne kontam kako se to nabere na toliku sumu.
Gdje se u Sarajevu može nabaviti Kovan kotao ? Da budem iskren, dok sam gledao po netu kotlove, odmah sam isključio Gračanicu i Prnjavor
Kontam ko će u tim gradovima praviit kvalitetne kotlove. Što su predrasude, jelde 
Danguba, shvatam ja da prateća oprema i spajanje kotla na instalaciju skupo, ali u mom slučaju kotao postoji i već fercera, tako da neke stvari već postoje. Nisam ekspert, ali znam da imam već pumpu, ekspanzionu posudu, ozrake... Dobro, recimo da će trebati nekoliko ventila i još nešto cijevi .. ne kontam kako se to nabere na toliku sumu.
Gdje se u Sarajevu može nabaviti Kovan kotao ? Da budem iskren, dok sam gledao po netu kotlove, odmah sam isključio Gračanicu i Prnjavor
- titinho
#756 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
kako ide potrosnja peleta ?
kod mene kamin na pelet 21 kw. grije se 80 kvadrata kuce sa fasadom. grije se dnevni na 23 (nekad 24), nikad ispod 22.5, sobe i wc na 22. topla voda u bojleru.
znaci bez ikakve stednje, u kuci u kratkim rukavima.
decembar za 31 dana 34 vrece.
januar 30 dana /za sada/ 36 vreca.
pelet kupovan po 4.30 km vreca u septembru.
da pocnemo stediit spalo usparalo bi se i do 5-10 vreca.
kod mene kamin na pelet 21 kw. grije se 80 kvadrata kuce sa fasadom. grije se dnevni na 23 (nekad 24), nikad ispod 22.5, sobe i wc na 22. topla voda u bojleru.
znaci bez ikakve stednje, u kuci u kratkim rukavima.
decembar za 31 dana 34 vrece.
januar 30 dana /za sada/ 36 vreca.
pelet kupovan po 4.30 km vreca u septembru.
da pocnemo stediit spalo usparalo bi se i do 5-10 vreca.
-
karabajaze
- Grijem se na: TP Termoflux 16kw
#757 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Januar 2015. Potrošnja.
165 mkv grijano
peć radila 14 sati na dan
potrošeno 54 vreće (810 kg)
po satu 1,85 kg/peleta
26 kg peleta/dan
u kući nikad ispod 22*C
Termoflux eco 25 KW

165 mkv grijano
peć radila 14 sati na dan
potrošeno 54 vreće (810 kg)
po satu 1,85 kg/peleta
26 kg peleta/dan
u kući nikad ispod 22*C
Termoflux eco 25 KW
- Filter
#758 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
potrosnja u januaru 60+ vreca... mjera 
-
kokolina
#759 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
januar cca 200 m2 loše izolovane kuće 3 vreće, 15 sati radi, kratki rukav 
još da dodam da je kombi kotao neki prastari kostajnica sa CM pelet setom
još da dodam da je kombi kotao neki prastari kostajnica sa CM pelet setom
-
dam1
#760 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mene themoflux 25 kw
12 mjesec 67 vreca
1 mjesec 71 vreca
paljenje u 6 do 22 h
u dnevnoj nikad ispod 24 c, dva stana skupa caa130m2 dva bojlera
12 mjesec 67 vreca
1 mjesec 71 vreca
paljenje u 6 do 22 h
u dnevnoj nikad ispod 24 c, dva stana skupa caa130m2 dva bojlera
-
beskogradi
#761 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jesi li razmišljao da ostaviš postojeći kotao i na njega dodaš pelet plamenik?Magarece_godine wrote:Imate li preporuku za kotao na pelet ? Termomont Toby, Termoflux ili Stilmetal ?
Mislim da sam ovu opciju ranije obrazlagao....
Plamenik je 1500 do 2000KM, kotao maxuz na pelet je 4000 do 6000KM (vrlo gruba procjena). Ušteda minimalno 2000KM.
Ako bi plamenik trošio i 15% više peleta (zbog slabijeg iskorištenja), odnosno ako je godišnja potrošnja, recimo, 4 tone sa "maxuz" kotlom, onda bi sa plamenikom bila 4.6 tona - 600kg peleta više ili 0.6tx300KM/t=180KM više za sezonu.
Drugim riječima, "maxuz" kotlu bi trebalo 11 godina da "otplati" razliku u cijeni.
Ovu početnu uštedu bi dobro bilo investirati u toplinsku pumpu (klima uređaj) pa bi onda ušteda bila još veća.
- Magarece_godine
#762 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Zanimljiva računica! Komšija ima isti kotao Centromtal kao ja, i žestoko se kaje što je ugradio set na pelet na njega... Ima fakat problema. Vodim se tom logikom. Sa druge strane ovaj Centrometal mi se zgadio, pa sam odlučio napravit kako treba pa koliko god da košta ... Inače dobio sam (mislim da jesam) dobru ponudu za kotao od 30 kw ...
-
mukimax
#763 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Veliko zadovoljstvo procitati nesto od beskogradi-abeskogradi wrote:Jesi li razmišljao da ostaviš postojeći kotao i na njega dodaš pelet plamenik?Magarece_godine wrote:Imate li preporuku za kotao na pelet ? Termomont Toby, Termoflux ili Stilmetal ?
Plamenik je 1500 do 2000KM, kotao maxuz na pelet je 4000 do 6000KM (vrlo gruba procjena). Ušteda minimalno 2000KM.
Ako bi plamenik trošio i 15% više peleta (zbog slabijeg iskorištenja), odnosno ako je godišnja potrošnja, recimo, 4 tone sa "maxuz" kotlom, onda bi sa plamenikom bila 4.6 tona - 600kg peleta više ili 0.6tx300KM/t=180KM više za sezonu.
Drugim riječima, "maxuz" kotlu bi trebalo 11 godina da "otplati" razliku u cijeni.
Ovu početnu uštedu bi dobro bilo investirati u toplinsku pumpu (klima uređaj) pa bi onda ušteda bila još veća.
Hvala na jako poucnim i korisnim komentarima
-
zziddane
#764 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Moze li mi neko reci ko proizvodi najkvalitetniji pelet i koja je cijena ljeti?Kakvog je kvaliteta Ekoline kamin 11 kW i da li je dovoljan za grijanje stana od 70 m2 koji ima dobru izolaciju i koliko bi potrosio peleta za sezonu.Zivim na Palama.
-
mukimax
#765 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kamin 11 kW je dovoljan za stan od 70 m2.zziddane wrote:Moze li mi neko reci ko proizvodi najkvalitetniji pelet i koja je cijena ljeti?Kakvog je kvaliteta Ekoline kamin 11 kW i da li je dovoljan za grijanje stana od 70 m2 koji ima dobru izolaciju i koliko bi potrosio peleta za sezonu.Zivim na Palama.
Dobar pellet ljeti se moze kupiti po cijeni oko 270 KM.
Kovanov pellet u Olovu bez prevoza je 250 KM, a jedan je od kvalitetnijih.
Za stan od 70 m2 bi trebalo oko 2,5 tone pelleta po sezoni.Ovo je gruba procjena jer na potrošnju utiče niz faktora koji ovise o konkretnom slučaju.
- rovac13
#766 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jel neko od vas koji se grijete na pelet u istom prostoru se grijao na plin ???
Malo mi cudan podatak od pojedinih ljudi da isto kosta grijat se na plin ili pelet.....ili cak malo jeftinije na plin....posve cudno ?
Malo mi cudan podatak od pojedinih ljudi da isto kosta grijat se na plin ili pelet.....ili cak malo jeftinije na plin....posve cudno ?
-
mukimax
#767 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Imao sam tu nesrecu da se grijem na plin, i da isti kupujem od Sarajevogasa.rovac13 wrote:Jel neko od vas koji se grijete na pelet u istom prostoru se grijao na plin ???
Grijanje na pellet (po sadašnjim cijenama pelleta i plina) je jeftinije od grijanja na plin oko 48%.Ovo je moje iskustvo, koristio sam oboje u istom prostoru.
- Sodom1
#768 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ako ima neko saznanja ,iskustva o kotlu/peci/ Kenda ,neka napise par recenica. Kakav je taj produkt uopste. Mislim da se proizvodi u Cazinu,nisam siguran
Hvala
Hvala
- gol-man
#769 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
samo da kažem da potrošnja plamenika nije 15 % veća nego ide i do 50 %. Pitaj ove što imaju plamenike koliko troše!mukimax wrote:Veliko zadovoljstvo procitati nesto od beskogradi-abeskogradi wrote:Jesi li razmišljao da ostaviš postojeći kotao i na njega dodaš pelet plamenik?Magarece_godine wrote:Imate li preporuku za kotao na pelet ? Termomont Toby, Termoflux ili Stilmetal ?
Hvala na jako poucnim i korisnim komentarima
Kolega imao CM peć i plamenik , spucao 6 tona za 4 mjeseca, nije se čestito ugrijao ( na kraju je drva ložio jer nije hto kupovati pelet po 380 KM u pola szone ). Ugradio Thermoflux kamin na pelet , za cijelu iduću sezonu potrošio nepune 4,5 tona i nije ga gasio. Zime su bile skoro identične ( 2011/12 i 2012/13)
- Ostri_Mac
#770 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Upravo tako! Mi smo tacno na 50% srezali od kada smo uzeli pelet...eh sad, par postova iza sam objasnio kako smo se grijali do sada na pelet...samo 2xpaljenje i 2x gasenje bez regulacije bilo kakve....i potrosnja je bila >50% u odnosu na plin....mukimax wrote:Imao sam tu nesrecu da se grijem na plin, i da isti kupujem od Sarajevogasa.rovac13 wrote:Jel neko od vas koji se grijete na pelet u istom prostoru se grijao na plin ???
Grijanje na pellet (po sadašnjim cijenama pelleta i plina) je jeftinije od grijanja na plin oko 48%.Ovo je moje iskustvo, koristio sam oboje u istom prostoru.
Sada sam uzeo termostat, spojio na pumpu (thermoflux 25kw kotao), programirao termostat, uzeo SALUS u Vokelu, bezicni, radi extra...odlicne funkcije...mislim da ce potrosnja spasti jos najmanje 20% mozda i vise u prelaznom periodu jer nece biti pregrijavanja i bacanja energije kroz "otvori brate, izgorismo"
- Referent za ONO i DSZ
#771 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mene interesuje kamin na pelet air sistem (bez prikljucka na centralno grijanje). Kamin koji grije kroz one resetke pomocu ventilatora onoliko koliko vatra gori. Kakvi su se pokazali, kako grije , trosi i da li je ovaj ventilator bucan.
Preporuke za proizvodjaca jer ima raznih po shoping centrima.
Mislim da ovo vec drugi put pitam al ne vidim odgovora sto mi je malo cudno. Nije valjda da niko ne koristi ovaj kamin.

Mislim da ovo vec drugi put pitam al ne vidim odgovora sto mi je malo cudno. Nije valjda da niko ne koristi ovaj kamin.

-
sabanss
#772 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ako si iz Sarajeva imas u Kuci sevdaha u zimskoj basti grijanje na ovakve kamine. Mislim da su KOVAN. Odes i vidis da li tri kamina mogu grijati bastu pod staklom usred zimeReferent za ONO i DSZ wrote:Mene interesuje kamin na pelet air sistem (bez prikljucka na centralno grijanje). Kamin koji grije kroz one resetke pomocu ventilatora onoliko koliko vatra gori. Kakvi su se pokazali, kako grije , trosi i da li je ovaj ventilator bucan.
- Referent za ONO i DSZ
#773 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
E super ublizu je to.
Pa jel mogu il ne mogu
Pa jel mogu il ne mogu
- rovac13
#775 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Uh ovdje nesto ne pase.gol-man wrote:Zime su bile skoro identične ( 2011/12 i 2012/13)
U zimi 2011/2012 je bio onaj hladni februar cini mi se kad se temperature spustale ispod -20 i skoro mjesec dana je bilo prehladno.
Dok u zimi 2012/2013 skoro da i nije bilo minusa kako treba