Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Danguba

#726 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

karabajaze wrote:Veoma su mali ili nikakvi gubici pri presovanju piljevine u pelet tako da se od 1 tone piljevine dobija pribbližno tona peleta.
Hvala,
mislio sam zapreminski piljevine. Pretpostavljao sam da si kupovao po m3 piljevinu.
Koliko m3 piljevine treba za 1 tonu peleta?
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#727 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

6-7 kubika zavisno od vrste piljevine, hrast, bukva , jela, ovo se odnosi na suhu piljevinu
Danguba

#728 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Hvala,
bas mi ta info treba da vidim kako stvari stoje. :D
karabajaze

#729 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

prodajem presu za pelet 22 kw , pa ako ima interesanata :idea:
Danguba

#730 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

karabajaze wrote:prodajem presu za pelet 22 kw , pa ako ima interesanata :idea:
koliko ono ona pravi na sat peleta ako imas piljevine... :D
karabajaze

#731 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

od 170 kg na sat pa naviše, zavisno od vrste piljevine, al ovo je realn kapacitet, a ne onaj što govore da može 400, može al stočne hrane, i ovoj je kapacitet 800 kg/h al stočne hrane
Danguba

#732 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

karabajaze wrote:od 170 kg na sat pa naviše, zavisno od vrste piljevine, al ovo je realn kapacitet, a ne onaj što govore da može 400, može al stočne hrane, i ovoj je kapacitet 800 kg/h al stočne hrane
Hvala ti na informacijama. Mozda nekoga ovo zainteresuje.

Razmisljao sam isto kao ti, pratio sta si radio i na kraju odustao iz istih razloga. :wink:
bumerangss

#733 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by bumerangss »

Samo da se pohvalim grijsanjem na pelet jer odkako ga koristim nisam se bolje ni ugrijao! Ekoloski prihvatljivo, cisto ne przni a i ekonomski prihvatljivo u odnosu na struju i plin a nema patnje pri paljenju vatre kao kod drva i uglja. Super stvar
Filter

#734 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

bumerangss wrote:Samo da se pohvalim grijsanjem na pelet jer odkako ga koristim nisam se bolje ni ugrijao! Ekoloski prihvatljivo, cisto ne przni a i ekonomski prihvatljivo u odnosu na struju i plin a nema patnje pri paljenju vatre kao kod drva i uglja. Super stvar
:) :thumbup:
saiks

#735 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by saiks »

Koliko cesto cistite pec. Slusam frajera neki dan svaki drugi dan cisti pec,kaze nece da radi ako ne ocisti,nemoze potpaliti pelet. Ja ove godine kupio bijeli pelet,i moze 10 dana izdrzati bez ciscenja. Dok s drugim peletom svakih 7 dana cistim.
rovac13

#736 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

saiks wrote:Koliko cesto cistite pec. Slusam frajera neki dan svaki drugi dan cisti pec,kaze nece da radi ako ne ocisti,nemoze potpaliti pelet. Ja ove godine kupio bijeli pelet,i moze 10 dana izdrzati bez ciscenja. Dok s drugim peletom svakih 7 dana cistim.
Moji roditelji ne ciste pec prije 20 dana.Eventualno na 15 dana ako su extra niske temperature pa kotao puno vise radi i puno vise izgori peleta.

Kotao termoflux 25 a pelet trgovir (uvijek nabavljaju u julu ili avgustu)
Filter

#737 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

ovisi od potrosnje. sad je mazija, vise se trosi, vikendom cistim i to je ok.
po onim temperaturama oko plusa svake druge, trece hefte.

u principu nakon dvadesetak potrosenih vreca... to je meni neka mjera
rovac13

#738 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Filter wrote:u principu nakon dvadesetak potrosenih vreca... to je meni neka mjera
To je to :-D
Moji trose vrecu dnevno i ciste kotao na 20-ak dana......samo su oko nove godine kad su bili veliki minusi trosili vise
Nisrin

#739 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nisrin »

Je li moze preporuka gdje kupiti neku pec na pelet koja se moze prikopcati na cetralno grijanje (3 radijatora, kuca sa termoizolacijom, fasadom, 55-60m2), da je nekih 7-9kw, a ne kako svi preporucuju peci od 3500KM za toliku kvadraturu?!

Da li su cijene tih peci osjetno nize tokom ljetne sezone kada pada cijena i peletu???!
titinho

#740 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by titinho »

Nisrin wrote:Je li moze preporuka gdje kupiti neku pec na pelet koja se moze prikopcati na cetralno grijanje (3 radijatora, kuca sa termoizolacijom, fasadom, 55-60m2), da je nekih 7-9kw, a ne kako svi preporucuju peci od 3500KM za toliku kvadraturu?!

Da li su cijene tih peci osjetno nize tokom ljetne sezone kada pada cijena i peletu???!
pogledaj malo i po internetu. ekoline gracanica, thermoflux jajce, alfa plam, ove za pelet radi i mbs smederevo, ovi italijanski i njemacki su dosta skuplji , njih drzi obi, a ima raveli na palama

znam da penny drzi ekoline gracanica kamine (http://pennyplus.com/proizvod/kamin-eko ... 1kw/P36271)
u kemopromu ima kamina znam sigurno da imaju alfa plam, pogledaj malo te kamine na pelet, mislim da ja alfa pun pogodak samo ako nadjes oko 10 kw
cjenovno i mbs su otprilike kao i alfa plam
Last edited by titinho on 18/01/2015 14:56, edited 1 time in total.
titinho

#741 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by titinho »

a
sabanss

#742 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Nisrin wrote:Je li moze preporuka gdje kupiti neku pec na pelet koja se moze prikopcati na cetralno grijanje (3 radijatora, kuca sa termoizolacijom, fasadom, 55-60m2), da je nekih 7-9kw, a ne kako svi preporucuju peci od 3500KM za toliku kvadraturu?!

Kod thermofluxa cini mi se da kotlovi za centralno pocinju od 14 kW.

Mada ti snaga ne igra znacajnu ulogu u cijeni. Recimo taj od 14 kW je bio oko 3400 kada sam ja kupovao dok je 50 kW kostao 4400.
kokolina

#743 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

vidim na piku već neko vrijeme fočanski pelet sa cijenom 220 KM po toni
u bingu je isti taj skoro 450 KM
ima li ko iskustva sa ovim fočanskim peletom
saiks

#744 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by saiks »

Pazite se ljudi kakav pelet uzimate. Najgore kad kupis par paleta a on nevalja,stvara kamene grudve u peci,pa dnevno par puta ti gasi pec,i moras cekicem cistiti. Meni se jednom desilo,ali sreca samo sam i uzeo jednu paletu tad,a muke covjece.
Danguba

#745 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

saiks wrote:Pazite se ljudi kakav pelet uzimate. Najgore kad kupis par paleta a on nevalja,stvara kamene grudve u peci,pa dnevno par puta ti gasi pec,i moras cekicem cistiti. Meni se jednom desilo,ali sreca samo sam i uzeo jednu paletu tad,a muke covjece.
i meni se desilo jednom kada sam probavao neki pelet. puno tih crnih kamenih grudvi da ih ni usisivac ne moze usisati.

i jos jedno, pazite na duzinu peleta. meni se desilo da mi pelet na oko izgleda lijepo, cisto i bez mnogo prasine ali malo duzi. mislio sam da to nece predstavljati problem. medjutim taj isti pelet napravio mi je pravu zbrku. prvo mi je zaglavio puznu traku da se nije mogla okretati. morao sam sve prazniti i sa improvizovanim sipkama i usisivacem ocistiti traku. taman sam mislio da se problem rijesio kad primijetim da puzna traka okrece a temperatura cas ide gore cas dole. jedino sto sam logicki mogao zakljuciti da zbog duzine peleta traka ga nije mogla ravnomjerno unositi u gorionik. nikada vise duzi pelet od 2 cm.
Danguba

#746 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Je li neko(a mislim da smo svi) razmisljao ''sta ako nestane struje'' na duze vrijeme zbog neke havarije?

Prvo sto mi je palo na pamet i oko cega se vrtim to je neki agregat. Znam da je glomazan, moras imati neki natkriven prostor, nekada i smrdi...ali bi dobro dosao da premosti nestanak el. energije.
Jos ko je razmisljao unaprijed pa uradio i kucnu instalaciju koju mozes prikljuciti na agregat, svaka mu cast. Za malo vise kablova ne bi razmisljao ''sta kada nestane''. Ja sam tu priliku propustio. kasno se sjetio.

Gledam neki dan neke ulicne svirace i iza njih neki mobilni akumulator na koji su prikopcali kablove za napajanje pojacala.

Na nekim forumima sam citao da su i dva akumulatora dovoljna da pec na pelet moze raditi.

O cemu vi razmisljate? Imate li ideja?
saiks

#747 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by saiks »

Danguba wrote:Je li neko(a mislim da smo svi) razmisljao ''sta ako nestane struje'' na duze vrijeme zbog neke havarije?

Prvo sto mi je palo na pamet i oko cega se vrtim to je neki agregat. Znam da je glomazan, moras imati neki natkriven prostor, nekada i smrdi...ali bi dobro dosao da premosti nestanak el. energije.
Jos ko je razmisljao unaprijed pa uradio i kucnu instalaciju koju mozes prikljuciti na agregat, svaka mu cast. Za malo vise kablova ne bi razmisljao ''sta kada nestane''. Ja sam tu priliku propustio. kasno se sjetio.

Gledam neki dan neke ulicne svirace i iza njih neki mobilni akumulator na koji su prikopcali kablove za napajanje pojacala.

Na nekim forumima sam citao da su i dva akumulatora dovoljna da pec na pelet moze raditi.

Taj sam

Imam dizel agregat koji mi je u kotlovnici. Napravio mu auspuh pa direkt u dimnjak spojio. A na ormaricu od struje samo okrenem sklopku sa broja 1 na broj 2 i struja ide preko agregata.
Danguba

#748 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

saiks wrote: Taj sam

Imam dizel agregat koji mi je u kotlovnici. Napravio mu auspuh pa direkt u dimnjak spojio. A na ormaricu od struje samo okrenem sklopku sa broja 1 na broj 2 i struja ide preko agregata.
svaka cast :thumbup:
kokolina

#749 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

Danguba wrote:Je li neko(a mislim da smo svi) razmisljao ''sta ako nestane struje'' na duze vrijeme zbog neke havarije?

zbog ovoga moj muž neće da razmišlja o kotlu na pelet nego samo o kombinovanom :?
doduše sad nam ni kombi kotao neće pomoći u slučaju nestanka struje jer nam je ove godine majstor ugradio nepovratni ventil tako da topla voda nema slobodan prolaz prema radijatorima na spratu

ono kad je zapado snijeg prije par godina uspješno smo grijali pola kuće na drva bez struje
druga polovina se nije mogla ugrijat jer su nam svi radijatori na jednoj liniji tako da topla voda ipak nije mogla dobaciti do kraja linije

na kraju smo ipak kupili agregat :D
Filter

#750 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

saiks wrote: Taj sam

:thumbup:
svaka cast druze
Post Reply