Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
HelaS
#6551 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Pelet kod "Drvosječe" 690 KM za A1, 670 KM za A2, sa PDV. Kakva je ovo cijena?
- Haris.ba
- BarbaDue
#6553 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Problem je svaka izmanipulisana cijena.
Govoriš kao da si jedan od proizvođača peleta.
Ja kao kupac imam interes da se cijene peleta kontrolišu, da. Ne može svako izvršiti malverzaciju i na kraju formirati nerealnu cijenu.
Uplitanje države je nekorektno prema proizvođačima peleta iz nekoliko razloga.
Ja kao kupac imam interes da se cijene peleta kontrolišu, da. Ne može svako izvršiti malverzaciju i na kraju formirati nerealnu cijenu.
- Danguba
#6554 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Po kojoj cijeni nabavljate drvo iz drzavne sume?Babbuka wrote: ↑24/10/2025 17:37 Uplitanje države je nekorektno prema proizvođačima peleta iz nekoliko razloga.
Prije svega, država im nije pomogla u teškom periodu koji su imali unazad 2 godine i mnogi su zatvorili. Ako im se nije pomoglo ranije, ne treba se ni sada petljati.
Pored toga, ovo ograničenje mogu okačiti mačku o rep i svi to znaju. Pelet će se jednostavno fakturisati u RS, pa će se tamo kucati maloprodajni računi bez ograničenja.
Sta vam kaze kalkulacija?
- Haris.ba
-
Babbuka
#6556 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Ti govoriš kao neko ko nema pojma o životu, pa ti to nisam odmah rekao nego sačekao da vidim imaš li još gluposti u sehari. I vidim da imaš.BarbaDue wrote: ↑24/10/2025 23:37 Problem je svaka izmanipulisana cijena.
Uplitanje države je nekorektno prema proizvođačima peleta iz nekoliko razloga.
Predlažem da pročitaš ponešto iz ekonomije, možda naučiš da je kontrola cijena maltene nemoguća i u ozbiljnijim državama, kamoli u BiH u kojoj se nadležni u ekonomiju razumiju kao...ti.
-
Babbuka
#6557 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Po kojoj cijeni ti nabavljaš kondome i lubrikante?Danguba wrote: ↑25/10/2025 00:31Po kojoj cijeni nabavljate drvo iz drzavne sume?Babbuka wrote: ↑24/10/2025 17:37 Uplitanje države je nekorektno prema proizvođačima peleta iz nekoliko razloga.
Prije svega, država im nije pomogla u teškom periodu koji su imali unazad 2 godine i mnogi su zatvorili. Ako im se nije pomoglo ranije, ne treba se ni sada petljati.
Pored toga, ovo ograničenje mogu okačiti mačku o rep i svi to znaju. Pelet će se jednostavno fakturisati u RS, pa će se tamo kucati maloprodajni računi bez ograničenja.
Last edited by Babbuka on 25/10/2025 08:34, edited 1 time in total.
-
Babbuka
#6558 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Ako koga zanima, evo par činjenica:
- ove godine su proizvođači kotlova i kamina na pelet proizveli i prodali rekordne količine grijnih tijela, što je povećalo domaću potražnju za peletom.
- Problem nije napuhavanje cijena, nego peleta - NEMA
- Odavno nisam razgovarao s nekim iz ove branše, ali odokativnom metodom mislim da je proizvodna cijena dobrog peleta trenutno oko 400 KM/t + PDV
Svakome ko se vrti u biznisu je poznato da su peletari u banani već 2 godine, mnogi su i zatvorili. Od države nisu dobili nikakvu podršku ili pomoć, sukladno tome toga smatram da ne bi bilo korektno ni sada da se država miješa u to tržište.
Država da je htjela biti korisna, prije svega bi uspostavila tehničke standarde za pelet, da se ne prodaje smeće puno pijeska. Dalje, uspostavila bi se i rezerva peleta pri robnim rezervama, čime bi se tržište stabilizovalo.
Ovako idioti izmišljaju neka beskorisna ograničenja cijena koja dijete u vrtiću može zaobići i zbog kojih će pelet čak poskupiti jer će biti dodatnih radnji koje su trošak.
- ove godine su proizvođači kotlova i kamina na pelet proizveli i prodali rekordne količine grijnih tijela, što je povećalo domaću potražnju za peletom.
- Problem nije napuhavanje cijena, nego peleta - NEMA
- Odavno nisam razgovarao s nekim iz ove branše, ali odokativnom metodom mislim da je proizvodna cijena dobrog peleta trenutno oko 400 KM/t + PDV
Svakome ko se vrti u biznisu je poznato da su peletari u banani već 2 godine, mnogi su i zatvorili. Od države nisu dobili nikakvu podršku ili pomoć, sukladno tome toga smatram da ne bi bilo korektno ni sada da se država miješa u to tržište.
Država da je htjela biti korisna, prije svega bi uspostavila tehničke standarde za pelet, da se ne prodaje smeće puno pijeska. Dalje, uspostavila bi se i rezerva peleta pri robnim rezervama, čime bi se tržište stabilizovalo.
Ovako idioti izmišljaju neka beskorisna ograničenja cijena koja dijete u vrtiću može zaobići i zbog kojih će pelet čak poskupiti jer će biti dodatnih radnji koje su trošak.
Last edited by Babbuka on 25/10/2025 14:22, edited 2 times in total.
-
Armin2013
#6559 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Po kom osnovu Vlada ima pravo da se upliće u formiranje cijena peleta, ok slažem se za osnovne životne namirnice, za neke proizvode koje proizvodi jedna firma i drži monopol? Slažem se da ima pravo da kontroliše cijenu peleta ako drvo prodaje po povlaštenoj ciji peletarima. Ali, ti prodaješ drvo iz šume po tržišnim cijenama a ograničiš cijenu proizvoda koji se dobije od tog drveta. Nema logike. Što nisu ukinuli PDV na pelet?
Ja da proizvodim pelet sada bi ga stavio u skladište i prodavao samo na vreču u sjedištu firme pa izvolite.
Ja da proizvodim pelet sada bi ga stavio u skladište i prodavao samo na vreču u sjedištu firme pa izvolite.
- Haris.ba
#6560 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Zakon o kontroli cijena.
Vidjecemo sta ce biti na kraju.
-
Babbuka
#6561 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Nije nuklearna fizika, evo ti onako iz glave:
- Biće prodaja preko firmi iz RS koje ne podliježu ograničenju
- Prodaja sa dostavom kupcu (makar fiktivnom) gdje će pelet biti unutar ograničenja, a "dostava" će se naplaćivati još 200-300 KM/t
- Danguba
#6562 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Nećete još dugo.
Svaki ovaj val silovanja cijena stotine ako ne i hiljade se odluče za nešto drugo.
Pokaži kalkulaciju gdje je tona preleta 400 KM ili je to od čibuka.
Svaki ovaj val silovanja cijena stotine ako ne i hiljade se odluče za nešto drugo.
Pokaži kalkulaciju gdje je tona preleta 400 KM ili je to od čibuka.
- vjeshalica
#6563 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Pitaj ga jos koliko pretovari drvne mase da odvuce sto vise doznacenog za manje dolazaka, sto na otprmenicama pise manja masa i slicno. Nece ti dati odgovor na to pitanje.Danguba wrote: ↑25/10/2025 00:31Po kojoj cijeni nabavljate drvo iz drzavne sume?Babbuka wrote: ↑24/10/2025 17:37 Uplitanje države je nekorektno prema proizvođačima peleta iz nekoliko razloga.
- Danguba
#6565 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
U ovom trenutku sigurno najskuplji nacin grijanja je sa peletom.
Skoro sam kupio tonu loz ulja za jednu kucu i sa popustom i povratom akciza nece me izaci ni 1,5 k KM a dovoljno za 2-3 godine grijanja i tople vode.
Skoro sam kupio tonu loz ulja za jednu kucu i sa popustom i povratom akciza nece me izaci ni 1,5 k KM a dovoljno za 2-3 godine grijanja i tople vode.
-
Babbuka
#6566 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Nećeš ni ti još dugo naplaćivati pola sata 100 KM.
Svako ovo poskupljenje će natjerati ljude na nešto drugo.
Baj d vej, da ponovim pitanje: po kojoj cijeni ti nabavljaš kondome i lubrikante?
Last edited by Babbuka on 25/10/2025 20:45, edited 1 time in total.
-
Babbuka
#6567 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Drug, čini mi se da se drvo obračunava po zapremini, a ne masi. Hajde to i nekako, ali molim te objasni mi kako si zaključio da sam ja peletar, ili si samo kao ovčica krenuo za ovim @Danguba ?vjeshalica wrote: ↑25/10/2025 17:14 Pitaj ga jos koliko pretovari drvne mase da odvuce sto vise doznacenog za manje dolazaka, sto na otprmenicama pise manja masa i slicno. Nece ti dati odgovor na to pitanje.
-
Babbuka
#6568 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Sve navedeno tačno, a kalkulacija je još nepovoljnija za pelet kada se uzme u obzir muljanje sa kvalitetom peleta., gdje se hladno kupac ošteti za 20%
- Danguba
#6569 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
-
Babbuka
#6570 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Izgleda da sam pogodio
Nisam očekivao da ćeš se tako brzo dozvati pameti, ali mi je svakako drago
Pozdrav
-
kokolina
#6571 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Ima li igdje peleta da znate i po kojoj cijeni
U mostaru nema vreče nigdje
U mostaru nema vreče nigdje
- the_hooligan_ec
#6572 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Zna li neko u Sarajevu da je slucajno vidio da na pumpi ima peleta na vrecu uzeti. 
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#6573 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Jes' vlada sredila tržište, svaka im dala! 
- BarbaDue
#6574 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Ne bi da nekog uvrijedim ili podcjenim ali nije mi jasno šta ste toliko čekali sa kupovinom?
- the_hooligan_ec
#6575 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Ja sam licno uzeo prije 2 mjeseca nego pitam cisto onako da nema gdje kod nas na pumpama, jer vikendom lozim citav dan pa ne trosim ovo sto sam regularno uzeo za zime uzmem nekad vrecu dvije ovako kad se lozi citav dan. Inace radnim danima nema niko kuci prije 4 pola 5 tako da i ne lozimo prije 6-7 navecer.