Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
skupljac_zeljeza

#6076 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by skupljac_zeljeza »

Peryton_ wrote: 17/10/2022 17:25
Dobar je pelet, ali da je dobar za milju, nije.
Sto se tice kolapsa mreze, zastrašivanje obicno.
I da poskupi struja 200% ne može se sa inverterima i toplotnim pumpama mjesečno nabiti račun 1000 KM. Sada jeste toplije, ali mi bez prestanka rade dva invertera 18-ka i 12-ka na 26 što daje u sobi 23,5° ili 24°, a nekada i 25°i pratim brojilo i preći će mi možda 50-60 KM više u odnosu na redovni račun. Neka u hladnijim danima bude i 150 -200 KM više kakvo je to opterećenje mreže ili kako mi se to ne isplati u odnosu na pelet? Pa i na ugalj koji je trenutno u Banovićima 270 KM. To nas Bičakčić plaši da može preprodavati po masnoj cijeni vani. Kakva smo mi banda ne bi me čudilo da ovi iz elektrodistribucije budu lažirali 'iskakanja'. Nekada se pelet prodavao po 180 KM i ok je ako je otišao na 350 KM, ali sve preko toga je korištenje ove krize za profiterstvo. Ako je vlada subvencionirala i poticala kupovinu peći na pelet, trebala bi sada svu ovu razliku iznad 350 KM. Ako je dala subvencije za TP trebala bi dati više od 300 kilovat sati po trenutnoj cijeni kakav je plan Bičakčića. Ili neka krenu inspekcije da rade svoj posao. Inverteri nisu kvarcne grijalice, uljani radijatori i konvektori nego imaju štedni režim 4:1, a u idelnim uvjetima i 5:1.
Peryton_

#6077 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Peryton_ »

Ma sve je uredu, razumijem ja i ovog agresivnog Romima, covjek je donekle upravu ali nazivati ljude pogrdnim imenima zato sto hoce da ustede novac,nema nikakvog smisla. Ljudi ce prelaziti na struju zbog plina a kamoli peleta.
Sto se tice cijene peleta, mislim da ce 700 maraka za tonu biti nasa nova realnost sledece godine.
romim

#6078 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by romim »

To pouzdano znas da je zastrasivanje?
A sam rece, sa struje te moze skinuti samo ako trafo pregori?
Jesi siguran da nece pregoriti ako se budu svi grijali kao ti?
Ja svaki put kad odem do trznog vidim ljude kako nose grijalice i konvektore, neki cak guraju po par komada u kolicima.
Struja postoji godinama, da je bila povoljna opcija za grijanje, na pelet i ostale vidove grijanja niko se ne bi grijao.

I ti si sam napisao da imas par tona peleta u steku.
Da ga nemas, sigurno bi ga kupio da imas rezervu.
Isto kao sto @isx se pravi pametan, klimice legle ko ebe peletare, a isto izjavljuje kako ima par tona peleta u steku, a da nema kupio bi da ima.

I tako svi ispadate pametni a svi u steku imate pelet, a da nemate kupili bi ga kao sto ga drugi kupuju po ovoj cijeni.

Situacija je sad takva kakva jeste ali ce sigurno brzo doci opet da ce se traziti alternative grijanju na struju kao sto je to uvijek bilo.

Mene iziritiralo to sto samo jedan po jedan ispadaju i kao mi smo pametni, a ovi sto moraju kupiti pelet su glupi.

Sam si izjavio da neces moci potpuno pokriti inverterima i ako si i konvektore kupovao bas ti je dobra investicija.
I da nisi imao pelet u steku kupio bi i ti bar jednu tonu po 870km kad su te nudili, da imas da se osiguras.
Ali posto imas u steku nisi kupio nego se smijes ovim sto kupuju.

Druze nisam ja agresivan i ne vrijedjam nikog, vec naprotiv.
Ti i pojedini koji su kao presli na struju a u steku vam ostalo peleta ismijavate ovde druge ljude koji su bili prinudjeni kupiti pelet po sadasnjoj cijeni, a i vi sami bi ga kupili da vam nije ostalo u steku.
semsasuljakovic

#6079 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by semsasuljakovic »

Čovjek vam realno govori da je grijanje na struju neodrživo u smislu da se većina ljudi grije na struju, da to EP mreža jednostavno ne može podnijeti, a vi ne kontate.
Hajde ok inverteri, znamo da oni ne troše. Ali ako odjednom u selu od 500 kuća njih 250 upali 3 konvektora od po 2kW, znate li vi koja je to količina energije?

Podržavam veću cijenu struje na iznad 300-400 kWh. Jer drukčije neće biti struje ni za koga.
laik1981

#6080 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by laik1981 »

semsasuljakovic wrote: 17/10/2022 18:05 Čovjek vam realno govori da je grijanje na struju neodrživo u smislu da se većina ljudi grije na struju, da to EP mreža jednostavno ne može podnijeti, a vi ne kontate.
Hajde ok inverteri, znamo da oni ne troše. Ali ako odjednom u selu od 500 kuća njih 250 upali 3 konvektora od po 2kW, znate li vi koja je to količina energije?

Podržavam veću cijenu struje na iznad 300-400 kWh. Jer drukčije neće biti struje ni za koga.
Mislis li se ti grijati na struju?
romim

#6081 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by romim »

isx wrote: 17/10/2022 17:23 Pa normalno da sam ostavio kotao. Pa zar inverter nije toplotna pumpa?
A je li toplotna pumpa inverter?
Normalno je da si ostavio, ali da ti nije ostalo peleta isto je tako normalno da bi kupio bar tonu po ovoj cijeni.
Ja cijenu peleta ne opravdavam, nego reagujem na vas nacin kako po vama su sve glupani koji su kupili pelet, a lupili bi ga i vi da vam nije ostalo.
skupljac_zeljeza

#6082 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

semsasuljakovic wrote: 17/10/2022 18:05

Ljeti trošim između 700 i 800 kWh. Danas platio račun za prošli mjesec 922 kWh. Znači da mi ostavi struje da samo ne hodam po mraku i da se sedmično jednom tuširam, a izbacam perilice, sušilice, bojlere šporete, televizore, kompjutere, fenove, routere, printere, kuhala, zamrzivače, soundbare..... i hodam usmrđen mažući Argetu o praveći sendviče da ne bih trošio preko rerne ili ringle i onda morao prati šerpe i tanjire.
semsasuljakovic

#6083 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by semsasuljakovic »

skupljac_zeljeza wrote: 17/10/2022 18:23

Ljeti trošim između 700 i 800 kWh. Danas platio račun za prošli mjesec 922 kWh. Znači da mi ostavi struje da samo ne hodam po mraku i da se sedmično jednom tuširam, a izbacam perilice, sušilice, bojlere šporete, televizore, kompjutere, fenove, routere, printere, kuhala, zamrzivače, soundbare..... i hodam usmrđen mažući Argetu o praveći sendviče da ne bih trošio preko rerne ili ringle i onda morao prati šerpe i tanjire.
Govorimo o zimskom periodu...
shape of despair

#6084 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shape of despair »

zima max 240kwh. nemam klimu,inverter i sl. masina za ves,sude,susilica,ostalo nije vriedno spomena
romim

#6085 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by romim »

Ja ne znam gdje ti zivis i kakve uredjaje imas i sta sa strujom radis, ali to je nenormalna potrosnja.
Dvije porodice, frizideri, televizori, ves masine, susilica itd pa zimi sa dva invertera se potrosi 700kwh.
Ljeti je potrosnja oko 300kwh za dvije porodice.
isx

#6086 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

romim wrote: 17/10/2022 18:17
isx wrote: 17/10/2022 17:23 Pa normalno da sam ostavio kotao. Pa zar inverter nije toplotna pumpa?
A je li toplotna pumpa inverter?
Normalno je da si ostavio, ali da ti nije ostalo peleta isto je tako normalno da bi kupio bar tonu po ovoj cijeni.
Ja cijenu peleta ne opravdavam, nego reagujem na vas nacin kako po vama su sve glupani koji su kupili pelet, a lupili bi ga i vi da vam nije ostalo.
2 tone viška od lani u podrumu su plaćene, mislim 350 KM. Moj kotao vozi paletu mjesečno da grije cijelu kuću. Velim, po 1.000,00 KM ga nikad nebih kupio, taman da nemam ništa. Skupili bi se u dnevnu i potpalili kamin. Drva se mogu još zbaviti.
sabanss

#6087 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

922 kWh :shock: Mislim da ti netko krade struju ili je 12-točlana porodica :D

Bez zezanja... Ne štedim, kuham, perem, topla voda pa je 300-tinjak prosjek
Peryton_

#6088 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Peryton_ »

Puno je 922kwh,tu je nesto sumnjivo.
Opet se vracam na pelet i na Romima, ja da nemam tonu peleta, ovu godinu bih morao kupiti tonu peleta ili loziti drva. Ali isto tako da nisam uzeo invertere ode 4x870. Ko je rekao da je neko glup zato sto uzima pelet, niko. Uzimaju ga oni koji nazalost nemaju alternativu. Par komsija vratilo pec na cvrsto grijanje koji su izbacili kad su presli na pelet. Sreca pa su imali dimnjake spremne.
sabanss

#6089 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Upravo... Drva nisi toliko poskupila. Pelet je jedini energent koji je imao rast od 300%
LA Vicent

#6090 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by LA Vicent »

Zimi preko 1600kwh

Januar i februar oko 220 struje do 250

4 klime non stop rade griju 143 kvadrata.

Kakvo ograničenja na 300.

To mladomusliman i kriminalac bičakćić nek sebi uvede.
romim

#6091 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by romim »

Peryton_ wrote: 17/10/2022 20:32 Puno je 922kwh,tu je nesto sumnjivo.
Opet se vracam na pelet i na Romima, ja da nemam tonu peleta, ovu godinu bih morao kupiti tonu peleta ili loziti drva. Ali isto tako da nisam uzeo invertere ode 4x870. Ko je rekao da je neko glup zato sto uzima pelet, niko. Uzimaju ga oni koji nazalost nemaju alternativu. Par komsija vratilo pec na cvrsto grijanje koji su izbacili kad su presli na pelet. Sreca pa su imali dimnjake spremne.
Zato sto i ti i @isx i jos neki clanovi dodju i kazu ja presao na struju nisam budala da kupujem pelet itd.
Samim tim ispadose budale oni koji su morali kupiti i vi ih ismijavate.
A evo trenutno sam uzro za primjer tebe i isx i vidi oba imate u steku par tona peleta.
Da nemate sigurno bi kupili bar tonu i ne bi pricali tako, ali ono posto imate pelet od prije onda ono ko je budala da ga kupuje i placa toliko.

Ja i sam imam 2 tone od 2019 godine, kad je kupljeno 6 tona, ali nisam nikog prozvao ovde i rekao da je neko budala ili glup sto ga kupuje jer znam da au ljudi prinudjeni.
Vec dvije sezone sam se grijao kombinacijom klime i pelet.
Da nisam imao ove godine, morao bih kupiti tonu da imam.

Kad se spomene struja svi odmah kao klime i tp, a takvih je skroz mali broj koji imaju taj vid grijanja.
A sve i da svi uvedu invertere, grijanje na struju kompletne populacije je neodrzivo.

Evo sad sam bio u trznom i dodje covjek i kupi konvektor.
Bukvalno svaki put kad dodjem vidim ljude kako nose konvektore kao da se dzaba dijele.

I evo usput cijena peleta iz prve ruke

Image
zposao

#6092 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by zposao »

semsasuljakovic wrote: 17/10/2022 18:05 Čovjek vam realno govori da je grijanje na struju neodrživo u smislu da se većina ljudi grije na struju, da to EP mreža jednostavno ne može podnijeti, a vi ne kontate.

Ko kaže da inverteri ne troše?
skupljac_zeljeza

#6093 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

sabanss wrote: 17/10/2022 20:05
922 kWh :shock: Mislim da ti netko krade struju ili je 12-točlana porodica :D

Bez zezanja... Ne štedim, kuham, perem, topla voda pa je 300-tinjak prosjek
Četveročlana porodica, ne krade niko. Ovo je račun bez inventera. Za proteklih deset dana od kako mi rade inventeri potrošio sam 331 kWh pa očekujem sličan račun. Pratim potrošnju jer testiram rad inventera u raznim modovima.

Image
sabanss

#6094 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Brate, 10 dana je 24*10=240 kWh.

Vani je toplo vrijeme još uvijek, ljudi su za vikend u kratkim rukavima po Sarajevu hodali. Ako ti sada klime troše kilowat na sat u januaru te nigdje nema.
skupljac_zeljeza

#6095 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Ukupna potrošnja svih uređaja, a ovaj račun je bez inventera koji u oktobru rade bez prestanka. Inventeri ne troše puno u odnosu na račun iz septembra kada nisu radili. Ovih 331 je sveukupna desetodnevna potrošnja. Ne znam koliko su potrošili inventeri, ali po mom tempu potrošnje nisu potrošili mnogo.

Poenta je u onih 300 kWh koje predlaže Bičakčić. Bez grijanja se može potrošiti dosta više. Ako mi ne može postojećom mrežom obezbijediti potrebnu količinu neka izbaci mrežarinu iz računa. Zašto se ona plaća? Ako je problem mreža vjerovatno bi rekli da se ne smije potrošiti recimo više od 500 kWh po brojilu nego on kaže da možemo koristiti koliko hoćemo mrežu, ali da ćemo to skuplje platiti što neko izvlači zaključak da nas skupom strujom tjera da ne koristimo mrežu. I po skupljoj struji će nekome biti isplatnije dati mjesečno 500 KM nego 1000 KM čime on nije rasteretio mrežu ili je rasteretio minimalno pa tim bezobrazlukom tjera penzionera da se grije na Smederevac, a on ganja super profit po evropskom tržištu. Zašto ne rasterećuje mrežu banovićkim ugljem čija je trenutna cijena 270 KM po toni i ne može se dobiti jer se izvozi Srbiji? Proljetos je poskupio na 220 KM i vjerujem da će otići na 300 KM do januara, ali ga nema ili ima jedva nešto malo što ne može zadovoljiti domaće tržište.

Što se tiče vremena kuća je tako izolovana da nemam neke koristi od sunca i potrebno je bar 27°vani da probije izolaciju. Možda više preko stakla na prozorima. A noću pada i do 5-6°što rashlađuje zidove.
Armin2013

#6096 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

Svi mi tražimo neku varijantu da bolje prođemo tj, jeftinije prođemo, samo mislim da je malo ko iskren kada je riječ o potrošnji. I još nešto nekom je 22 stepena ok, meni zima. Ja ložim drva i ugalj godišnje potrošim oko 6t uglja i oko 7 metara drva, grijem jedan sprat, kuća 10x10, nije neka izolacija, narodno grijanje. Cijelo vrijeme sam u šorcu u kući. Ove godine sam ugalj platio 180 KM/t, ako se dobro sjećam, i 3 palete drva, u paleti 1,7m3, po 200 KM po paleti.

Što se tiče grijanja na struju, ne znam za ostala mjesta u FBiH ali u Gračanici ako želiš otvorit firmu i treba ti priključak od 100 kW, ne možeš dobit jer nema dovoljno, sistem preopterećen. Kod mene u kući već duže vrijeme se javlja problem da veš mašina ponekad neće da radi, fali joj struje, tako i kod komšije. Kada ugasim bojler ona počne radit. Šta će biti kada se grijelice popale vidjet ćemo.

lp,
Armin2013

#6097 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

A što se tiče cijene peleta u Obrt Comerc je bilo po 13,00 KM vreća, ne znam ima li još.
Ako zabrane izvoz do marta 2023 cijena će past, i bit će peleta to je moje mišljenje.
A možda se pelet trenutno izvozi pod briketom.

lp,
profatr

#6098 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by profatr »

Grijem se na pelet, puhalica, i potrošim 500 kwh struje. Bojler se uključi svaki dan, dvije škrinje, frižider, kuhanje, pranne, peglanje i sl. U taj rang ispod 300 kwh potrošnje mogu upasti samo penzioneri.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#6099 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by stetoskop »

Armin2013 wrote: 18/10/2022 07:52 Što se tiče grijanja na struju, ne znam za ostala mjesta u FBiH ali u Gračanici ako želiš otvorit firmu i treba ti priključak od 100 kW, ne možeš dobit jer nema dovoljno, sistem preopterećen. Kod mene u kući već duže vrijeme se javlja problem da veš mašina ponekad neće da radi, fali joj struje, tako i kod komšije. Kada ugasim bojler ona počne radit. Šta će biti kada se grijelice popale vidjet ćemo.
Ima struje dovoljno, nego je preopterećena trafo stanica i niskonaponski kablovi.
I kod mene (Kanton Sarajevo), prošle zime su bili problemi. Sve što je hladnije, napon pada i do 175V, jer povečava se potrošnja u naselju zbog grijanja.
Tu se mora postaviti jača trafo stanica i dodati još kablova prema objektima.
Armin2013 wrote: 18/10/2022 07:55

I briket je trenutno pod zabranom izvoza do 31.10., a ako usvoje ovaj prijedlog do 31.03. briket će moći za izvoz.
zigzag

#6100 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by zigzag »

stetoskop wrote: 18/10/2022 08:23
Armin2013 wrote: 18/10/2022 07:52 Što se tiče grijanja na struju, ne znam za ostala mjesta u FBiH ali u Gračanici ako želiš otvorit firmu i treba ti priključak od 100 kW, ne možeš dobit jer nema dovoljno, sistem preopterećen. Kod mene u kući već duže vrijeme se javlja problem da veš mašina ponekad neće da radi, fali joj struje, tako i kod komšije. Kada ugasim bojler ona počne radit. Šta će biti kada se grijelice popale vidjet ćemo.
Ima struje dovoljno, nego je preopterećena trafo stanica i niskonaponski kablovi.
I kod mene (Kanton Sarajevo), prošle zime su bili problemi. Sve što je hladnije, napon pada i do 175V, jer povečava se potrošnja u naselju zbog grijanja.
Tu se mora postaviti jača trafo stanica i dodati još kablova prema objektima.
Armin2013 wrote: 18/10/2022 07:55

I briket je trenutno pod zabranom izvoza do 31.10., a ako usvoje ovaj prijedlog do 31.03. briket će moći za izvoz.
Što znači da će Sarajevo imati najviše problema ove godine. Biće redovi kvarovi na trafostanicama.
Kod nas ostalih vjerovatno neće. Ovi oko mene što su uvijek bili na uglju su i ostali na uglju tako da nema nikakve razlike u odnosu na ranije godine.
Post Reply