Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#4601 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

golfiista wrote:Elgrad teslić 340 KM/t sa dostavom u SA. 90% bikva, na oko se ne čini loš, svijetao bez prašine. Vidjet ćemo kako gori, trebao bi biti kaloričniji od smrče ili jele kao osnovnog sastava.
Kolega da se nisi zabunio :)
Valjda jela treba biti kaloricnija.
To smo vec jednom savladali i to na ovoj temi .

https://imgur.com/ZeFUtPw
golfiista

#4602 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

rovac13 wrote:
golfiista wrote:Elgrad teslić 340 KM/t sa dostavom u SA. 90% bikva, na oko se ne čini loš, svijetao bez prašine. Vidjet ćemo kako gori, trebao bi biti kaloričniji od smrče ili jele kao osnovnog sastava.

Ja
Svi se griju na jelovinu umjesto na bukvu, hrast ili grab.
Maraschino

#4603 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

golfiista wrote:
rovac13 wrote:

Ja
Svi se griju na jelovinu umjesto na bukvu, hrast ili grab.
Nije isto metar kubni, prostorni i tona. Tu lezi kvaka.

Danas rodjak dobio 3t nekog iz Novog Grada po 340km/t.
Pridjem i pogledam i onako u sebi kazem ''neka ti je Bog na pomoci''. Cim sam vidio da je taman i sitan nije mi trebalo vise.

Ljudi gledaju gdje je jeftinije a ne gdje je dobar. Pa ako vec imas taj kriterij zasto se grijes na pelet?
rovac13

#4604 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Evo objasnio ti covjek :)
Da ne letis pred rudu sledeci put :)

Svi se griju na bukvu zato sto u metar drva bukve dobijes bubam tonu bukovine.Dok u metar jelovine bi dobio mozda 600-700 kg jelovine.Onda je bolje uzet bukve dobijes vise kg.

Ali peleta kupis 1000kg i jednog i drugog,onda jelovina ima malo vise kalorija.
golfiista

#4605 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Ima logike, mada i nije neka razlika u kalorijama, a bar nece lijepiti smolu po zidovima peci.
Maraschino

#4606 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

golfiista wrote:Ima logike, mada i nije neka razlika u kalorijama, a bar nece lijepiti smolu po zidovima peci.
Slazem se da mi tu razliku skoro da ne osjetimo. Mnogo je bitnije da je pelet kvalitetan a ne od odpada iz pilana. Piljevina i prasina od prorezivanja je dobra ali okorci i sama kora je smece a na nasu zalost to se melje i nama prodaje. Za izvoz ide okorceno cisto drvo koje se melje a za nas smece i jos skuplje.
golfiista

#4607 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Tako je. Umjesto da se stane u kraj monopolu, da se kontrolise kvalitet, da se subvencionira, kako pelet, tako i peći, niko nista. Prepusteni sami sebi.
13dide12

#4608 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by 13dide12 »

Da li neko ima Kendin kamin 15 kw. Zanimaju me postavke, temperatura vode, snaga, kako smanjiti potrosnju, i tako to.
A pelet nabavljen prije nekoliko dana, Mi Bones, tona 300 km, cini se da je dobar.
adoadop

#4609 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

13dide12 wrote:Da li neko ima Kendin kamin 15 kw. Zanimaju me postavke, temperatura vode, snaga, kako smanjiti potrosnju, i tako to.
A pelet nabavljen prije nekoliko dana, Mi Bones, tona 300 km, cini se da je dobar.
Ja sam koristio Mi Bones ovu godinu i imam još malo. Ja sam zadovoljan iako bi na nedjeljnom čišćenju budi po manji grumen šljake u posudi.
Mežutim nikad nije paljenje zakazalo a i dobro ugrije što je najvažnije.
Gdje si ga nabavio za 300 KM i jel to cijena sa prevozom? Hvala
adoadop

#4610 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Kako odabrati kvalitetan pelet?
Pogledajte sliku

Image
Broj 1. je Mi Bones (koristio ga ove zime - zadovoljan) (plaćen 330 KM prošle godine krajem aprila, sa prevozom)
Broj 2. EU - Pal Kiseljak 340 KM sa prevozom
Broj 3. Jelika doo Pale 340 KM sa prevozom
Sva tri se pokazala dobri (isto) u čaši sa vodom.
Šta preporučujete?
13dide12

#4611 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by 13dide12 »

adoadop wrote: Ja sam koristio Mi Bones ovu godinu i imam još malo. Ja sam zadovoljan iako bi na nedjeljnom čišćenju budi po manji grumen šljake u posudi.
Mežutim nikad nije paljenje zakazalo a i dobro ugrije što je najvažnije.
Gdje si ga nabavio za 300 KM i jel to cijena sa prevozom? Hvala
Na Palama
Sad vec vidim evo 320 KM tona.
A prijevoz je 50 KM do Sarajeva po turi, bez obzira na kolicinu.
Tropix

#4612 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Tropix »

Kakav je sastav Mi-Bones peleta? Izgleda previse taman...
Maraschino

#4613 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

adoadop wrote:Kako odabrati kvalitetan pelet?
Pogledajte sliku

Broj 1. je Mi Bones (koristio ga ove zime - zadovoljan) (plaćen 330 KM prošle godine krajem aprila, sa prevozom)
Šta preporučujete?
2.
1.
3.
dajdza-ze

#4614 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by dajdza-ze »

Maraschino wrote:
adoadop wrote:Kako odabrati kvalitetan pelet?
Pogledajte sliku

Šta preporučujete?
2.
1.
3.
De malo obrazlozi. :?:
Maraschino

#4615 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

dajdza-ze wrote:
De malo obrazlozi. :?:
Samo dva na oko bitna faktora, boja i sjaj.

Pelet bi se trebao raditi od okorcenog drveta a tada je puno svjetliji nego kada se drvo drobi sa korom koja je u nekim slucajevima vec truhla.
Pretpostavljam da se radi okorcavanje ali taj pelet od cistog drveta ide za izvoz dok se nama stanca ovaj od ostataka.
golfiista

#4616 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

El grad, Teslić, spržio 15 vreća, u posudi apsolutno ni praške nema, dakle odličan pelet.
almirkoba

#4617 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by almirkoba »

iskustva bh power bratunac što se može kupiti u bingu.
Maraschino

#4618 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

almirkoba wrote:iskustva bh power bratunac što se može kupiti u bingu.
Prije neki dan sam ga vidio i na izgled nije los. Nisam ga palio.
betametazon

#4619 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Iluzorno je pricati i o cijenama i o kvalitetu kod nas. Kvalitet varira od ture do ture kod jednog istog proizvodjaca i to je ovdje vise puta potvrdjeno.
Mozes naletiti na dobar i to je stvar srece vise nego visoke cijene...

Neko upita ako ti je cijena kriterij sto se grijes na pelet. Pa ja licno zato sto nemam alternativu a uveo sam ga kad su cijene ljeti bile i po 220 do 250 KM sto mi je bilo prihvatljivo.
dajdza-ze

#4620 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by dajdza-ze »

Pozz. Sta se to promjenilo sto je uticalo na cijenu peleta od tada do danas. Da poskupi sa 250 na 350km? Da realno sagledamo cinjenice. Jedino su gazde pohlepnije nego prije. I ako je bilo nekih realnih faktora mislim da je pelet previse poskupio. :twisted:
LED

#4621 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by LED »

Desila se veća potražnja
To je čista ekonomija, potražnja diktira cijenu.
Dok je potražnja bila manja, proizvođači su gomilali proizvod u skladištima i prodavali ga po prihvatljivoj cijeni da se riješe zaliha koji su manje više kvarljiva roba (zbog vlage)
Danas narod kao mahnit kupuje i ne pita puno za cijenu (sjetite se redova za upis na sajmu u Gračanici), a skladišta su prazna.

Dok alternativa (npr. toplotne pumpe) ne bude prihvatljivija široj narodnoj masi, ostaju ovakve cijene i skuplje.
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#4622 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

Nije samo cijena problem - i druge stvari koje nam handre budžet su poskupile i više nego pelet ( gorivo sa 1.6 na 2.2 da ne nabrajam dalje).
Problem je što je pelet generalno loš što ga čini još skupljim i što cijena ne znači uvijek i kvalitet.
Broj novih korisnika je u opadanju pa je zato i cijena stabilna zadnjih godinu i par mjeseci.
Alternativa postoji , samo treba biti otvorenog uma. Ja sam smanjio potrošnju za 2 tone.
sbatke

#4623 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sbatke »

Da li je ko koristio pelet Ramaž iz Čajniča.Na izgled je dosta tamniji nego Fekry koji sam koristio prošle godine?
betametazon

#4624 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

maks_rs wrote:Nije samo cijena problem - i druge stvari koje nam handre budžet su poskupile i više nego pelet ( gorivo sa 1.6 na 2.2 da ne nabrajam dalje).
Problem je što je pelet generalno loš što ga čini još skupljim i što cijena ne znači uvijek i kvalitet.
Broj novih korisnika je u opadanju pa je zato i cijena stabilna zadnjih godinu i par mjeseci.
Alternativa postoji , samo treba biti otvorenog uma. Ja sam smanjio potrošnju za 2 tone.
Pa daj nam otkrij tajnu. Pretpostavljam da to opet podrazumjeva dodatne investicije za sta nismo svi spremni...

A sto se tice cijene i potraznje...ja sam se iznenadio kad sam vidio koliko je velikih firmi, ustanova, skola, trznih centara i sl preslo na grijanje peletom...to su sistemi koji hladno potrose po pola tone, tonu i vise peleta dnevno, znate li koja je to potrosnja? Pored takvih potrosaca mali ne moraju ni postojazti Meni nije jasno kako im se isplati grijati na pelet ali...
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#4625 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

betametazon wrote:
Pa daj nam otkrij tajnu. Pretpostavljam da to opet podrazumjeva dodatne investicije za sta nismo svi spremni...

A sto se tice cijene i potraznje...ja sam se iznenadio kad sam vidio koliko je velikih firmi, ustanova, skola, trznih centara i sl preslo na grijanje peletom...to su sistemi koji hladno potrose po pola tone, tonu i vise peleta dnevno, znate li koja je to potrosnja? Pored takvih potrosaca mali ne moraju ni postojazti Meni nije jasno kako im se isplati grijati na pelet ali...
Nije tajna ,samo nije za ovu temu :D.
Naravno da treba investicija ako želiš da izbjegneš monopol peletara, ako ne - trpiš i plaćaš koliko zinu.
Što se tiče velikih potrošača , ko će znati njihovu računicu kad je pola toga u sivoj zoni.
Odmah se zapitam na šta se grije direktor te ustanove :D.
Post Reply