Razumijem ali ja bi takve ''postene'' zaobilazio u sirokom luku. Hoce da imaju vecu zaradu od proizvodjaca...dobro si rekao, kome je zapelo taj i mora.tcz wrote:kakav je onaj iz Ilijasa ovaj nije u tom svijetu. Onaj te naruci ti dodjes i onda ti oni radnici kazu nema i sl. da je preprodavac jest i da je skup jest ali kome je frka jbg.Maraschino wrote:
Cuj nije varalica![]()
Klasicni svercer.
Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
- Maraschino
#3476 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
-
bumerangss
#3477 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
I mene zanima... tema nešto utihnula... Na OLX-u ima ponude 360 do 420 KM.goshpar wrote:naručuje li iko pelet. ima li ga. kakve su cijene...
Je li mu to realna cijena?
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#3478 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Bila bi to realna cijena da se radi o čistom i kvalitetnom peletu. Većina ovog smeća što se prodaje , ne vrijedi ni 200 maraka.
-
mirzasut
#3479 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Tačno, možda malo više...maks_rs wrote:Bila bi to realna cijena da se radi o čistom i kvalitetnom peletu. Većina ovog smeća što se prodaje , ne vrijedi ni 200 maraka.
Pošaljem upit za cijenu jednom poznatom proizvođaču peleta iz gračanice, dobijem odgovor da peleta ima kolko želiš i da je cijena 409,35 KM
- Maraschino
#3480 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Reci slobodno koji je od trojice da ga malo popljujemo, zasluzeno.mirzasut wrote:Tačno, možda malo više...maks_rs wrote:Bila bi to realna cijena da se radi o čistom i kvalitetnom peletu. Većina ovog smeća što se prodaje , ne vrijedi ni 200 maraka.
Pošaljem upit za cijenu jednom poznatom proizvođaču peleta iz gračanice, dobijem odgovor da peleta ima kolko želiš i da je cijena 409,35 KMNije me iznenadila visina, nego ove decimale u cijeni, vjerovatno je sve poreze čovjek tu ukalkuliso, treba ga razumjeti
-
diff
#3481 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Prva grijna sezona na pelet i nisam zadovoljan načinom rada peći, jer svako gašenje peći zahtjeva čišćenje košarice ložišta. Koristim sobnu peć Centrometal ZV16 spojenu na centralno grijanje. Do sada sam proučavao kako optimalno podesiti peć, ali nažalost ne mogu podesiti kad imam loš pelet. Pelet sam kupio od lakalnog dobavljača po cijeni 450 KM/t, a proizvođač je Vladrag.
U tekstu ispod su slike tokom rada peći, i pepela nakon sagrjevanja peleta.
Dijelovi pepela su tvrdi kao kamen, pa možda zbog takvog taloga u ložištu ne može da prolazi dovoljno zraka i da se podesi dobro sagorjevanje, kao i zbog same činjenice ako ima pijeska u peletu da isti ne može goriti.
Na sliakma je prikazano:
- pepo nakon 3 h u vodi (nije omekšao, tvrd ko kamen)
- pelet nakon 10 min stajanja u vodi,
- plamen rada peći na programu 9 (fumi pelet -9 i zrak 9)
- plamen rada peći prilikom čišćenja (samo je u ovom slučaju bio prije automatskog čišćenja Pr2, tako da nije bilo puno peleta u košarici ložišta)
Slika 1. Pepo nakon 3 h tretmana u vodi

Slika 2. Pelet nakon cca 10 min tretmana u vodu

Slika 3. Pelet nakon cca 10 min tretmana u vodi (u ovom uzorku okom se nije mogao primjetiti pijesak)

Slika 4. Rad peći na PR9 (s tim da je FUMI dobava peleta -9, a zrak +9)

Slika 5. Rad peći u automatskom čišćenju (program prije automatskog čišćenja PR2, zato je mali plamen)

Ostaje još da promjenim pelet, pa da vidim kako će to sve funkcionisati, ali nisam viđao certificarni pelet klase A1, samo klasa A2, a i ta certifikacija mi je sumnjiva. Da li neko zna gdje ima uzeti certificirani pelet klase A1, kako bih ispitao rad peći, jer mi je prva sezona grijanja na pelet.
Molio bih da što više ljudi piše o svojim iskustvima sa peletom i ostalim problemima koje prati ovaj način grijanja.
Kakva su vaša iskustva?
U tekstu ispod su slike tokom rada peći, i pepela nakon sagrjevanja peleta.
Dijelovi pepela su tvrdi kao kamen, pa možda zbog takvog taloga u ložištu ne može da prolazi dovoljno zraka i da se podesi dobro sagorjevanje, kao i zbog same činjenice ako ima pijeska u peletu da isti ne može goriti.
Na sliakma je prikazano:
- pepo nakon 3 h u vodi (nije omekšao, tvrd ko kamen)
- pelet nakon 10 min stajanja u vodi,
- plamen rada peći na programu 9 (fumi pelet -9 i zrak 9)
- plamen rada peći prilikom čišćenja (samo je u ovom slučaju bio prije automatskog čišćenja Pr2, tako da nije bilo puno peleta u košarici ložišta)
Slika 1. Pepo nakon 3 h tretmana u vodi

Slika 2. Pelet nakon cca 10 min tretmana u vodu

Slika 3. Pelet nakon cca 10 min tretmana u vodi (u ovom uzorku okom se nije mogao primjetiti pijesak)

Slika 4. Rad peći na PR9 (s tim da je FUMI dobava peleta -9, a zrak +9)

Slika 5. Rad peći u automatskom čišćenju (program prije automatskog čišćenja PR2, zato je mali plamen)

Ostaje još da promjenim pelet, pa da vidim kako će to sve funkcionisati, ali nisam viđao certificarni pelet klase A1, samo klasa A2, a i ta certifikacija mi je sumnjiva. Da li neko zna gdje ima uzeti certificirani pelet klase A1, kako bih ispitao rad peći, jer mi je prva sezona grijanja na pelet.
Molio bih da što više ljudi piše o svojim iskustvima sa peletom i ostalim problemima koje prati ovaj način grijanja.
Kakva su vaša iskustva?
- rovac13
#3482 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Diff kako ti se kretala potrosnja po danu sa takvim peletom,kakva je kvadratura i izolacija.
Mozda nema problema,mozda su ocekivanja bila prevelika.
Kod nas inace pelet nije nesto,pogotovo sad kad je frka oko njeg.
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#3483 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Upravo tako ,naročito je (ne)kvalitet nepovoljan za male sobne peći i kamine.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#3484 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
- rovac13
#3485 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Evo primjera kako ocekivanja mogu biti razlicita.
Ali ja sam bio na peletu od 2008. do 2012. roditelji su do 2016. mi smo znali da ne otvorimo vratica na kotlu po 15-20 dana,samo sipali vrece peleta.
Ispod 7-10 dana se niakd nije otvralo cistilo,i to ne sto moramo nego reda radi da bude cisce,mozda bolje iskoristenje.
Sljaku nismo imali,samo sitni pepeo koji se usisa .
Prije nije bilo problema sa nabavkom peleta,pa sam uvijek nabavljao na ljeto,tad je kao bio najkvalitetniji.
A danas daj bze uopce doci do njega,malo ko brine o kvalitetu.
Pitar je zadovoljan kad ne cisti pec 2-3 dana i nemam nista protiv toga.Pitar sa Kariba wrote:Svasta, ja sam do ove godine uzimao "Vladrag" pelet i dobar je bio. Nisam mora cistiti pec dva- tri dana.
Ali ja sam bio na peletu od 2008. do 2012. roditelji su do 2016. mi smo znali da ne otvorimo vratica na kotlu po 15-20 dana,samo sipali vrece peleta.
Ispod 7-10 dana se niakd nije otvralo cistilo,i to ne sto moramo nego reda radi da bude cisce,mozda bolje iskoristenje.
Sljaku nismo imali,samo sitni pepeo koji se usisa .
Prije nije bilo problema sa nabavkom peleta,pa sam uvijek nabavljao na ljeto,tad je kao bio najkvalitetniji.
A danas daj bze uopce doci do njega,malo ko brine o kvalitetu.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#3486 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mene nije kotao, nego toplozracni kamin i trazi vise odrzavanja.
Onda ja ba godinama bio na "zdrvima"
ovo mi je doslo, kak'i.... Ono gospodski (kosulja,kravata) ides ocistiti pec. 
Ja je odrzavao nikad staklo nije bilo prljavo.
Onda ja ba godinama bio na "zdrvima"
Ja je odrzavao nikad staklo nije bilo prljavo.
-
diff
#3487 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Grijem stan od 55 m2 grijne površine, stan kompletan renoviran, i postavljen stiropor od 3 cm sa unutrašnje strane na vanjske zidove (nažalost sa unutrašnje strane), ko zna kad ću dočekati da se svi stanari dogovore da se uradi normalna izolacija. Urađen plivajući pod sa stiroporom debljine 3 CM A120. Tako da mislim da je stan dobro izoliran u odnosu na staru gradnju (uvijek može bolje).rovac13 wrote:Diff kako ti se kretala potrosnja po danu sa takvim peletom,kakva je kvadratura i izolacija.
Peć mi dnevno radi 2 3 ujutro i 4 5 poslije podne, dnevna potrošnja sa ovakvim načinom rada je jedna vreća. Obično mi je temperatura vode na izlazu podešena do 60 C, osim kad se tek peć pali pa želim da što prije ugrije.
Ima li neko da postavi slike od sobnih kamina na pelet poslije gašenja kako izgleda košarica ložišta.
- Maraschino
#3488 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
@diff, ove godine je pelet haos. vjerovatno sto nije moglo proci izvoz to nama uvaljuju.
sto se tice peleta u casi, on se prirodno raspadne ali bi trebao potonuti a ako ispliva gore, los kvalitet, od kore ili drugog smeca.
one crne granule u posudi, i to je donekle normalno ali ih ne smije biti puno. mnogo zavisi od temperature kotla. primjetio sam da na nizim temperaturama imam vise tih crnih ''ucahurenih'' komada. probaj dici zadanu temperaturu pa vidi.
potrosnja ti je malo povecana za tu kvadraturu a to je vjerovatno zbog loseg peleta(kaloricna moc) i kakva ti je stolarija?
sto se tice peleta u casi, on se prirodno raspadne ali bi trebao potonuti a ako ispliva gore, los kvalitet, od kore ili drugog smeca.
one crne granule u posudi, i to je donekle normalno ali ih ne smije biti puno. mnogo zavisi od temperature kotla. primjetio sam da na nizim temperaturama imam vise tih crnih ''ucahurenih'' komada. probaj dici zadanu temperaturu pa vidi.
potrosnja ti je malo povecana za tu kvadraturu a to je vjerovatno zbog loseg peleta(kaloricna moc) i kakva ti je stolarija?
-
diff
#3489 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
PVC stolarija, profil Aluplast 5000.Maraschino wrote:@diff, ove godine je pelet haos. vjerovatno sto nije moglo proci izvoz to nama uvaljuju.
-
CooK
#3490 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ljudi ba pelet je smece ove godine. Nista se ne cudite, ni prevelikoj potrosnji, ni sljaci, ni tim tvrdim ostacima nakon sagorijevanja. I najveci proizvodjaci su ove godine poceli uvaljivati slabiji kvalitet peleta e sad zamislite sta sve prodaju ovi manji odnosno manje renomirani proizvodjaci. Najgore je sto se sada ni za kakve pare ne moze kupiti kvalitetan pelet za potrebe testiranja novih peci, sve kvalitetno je izvezeno. Jedino zamoliti nekoga ko ima proslogodisnji pelet da vam posudi par vreca radi testiranja jer je razlika kao nebo i zemlja izmedju peleta prodavanog do novembra 2016-te i ovog peleta koji se sada prodaje.
- Filter
#3491 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
pelet koji sam kupio prosle godine i pelet od ove godine, koji je dosao u junu/julu (ne mogu se tacno sjetiti) je identican.
jedna paleta, koja je dosla u septembru je dosta tamnija, malo vise pepela, ali nema sljake. radi kao i ovaj svjetliji.
jedna paleta, koja je dosla u septembru je dosta tamnija, malo vise pepela, ali nema sljake. radi kao i ovaj svjetliji.
-
CooK
#3492 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kad si ga to narucio pa si dobio u junu? Moguce da su proslogodisnje zalihe. Znam dvadesetak ljudi koji se griju na pelet i svi su dobili losiji pelet ove godine. Kod nekih je malo losiji u vidu da samo ima veci postotak kore a kod nekih je katastrofa i kada su bili ovi minusi i veca potrosnja morali su 2 puta dnevno cistiti gorionik jer se napravi poveca cvrsta gromada pa blokira toplotu od grijaca i onemogucuje paljenje peleta.
-
almirkoba
#3493 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
jel se meni čini ili je tržište prestalo da lududuje danas sam bio na 5-6 mjesta radi drugih stvari a ne peleta i svi imaju peleta izloženog od binga do ogreva-skladišta, bar što se tiče tk kantona..
- golfiista
#3494 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Vaznije je staklo. Profil je 30% povrsine otvora. Staklo sa lowe premazom i argonom je extra stvar.diff wrote:PVC stolarija, profil Aluplast 5000.Maraschino wrote:@diff, ove godine je pelet haos. vjerovatno sto nije moglo proci izvoz to nama uvaljuju.
-
saimidin
#3495 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ne čini ti se, i ja sam primijetio, a i cijene su krenule blago dole, sada je većina nabavila i ako ne bude jake zime bit ce jeftin u proljeće,almirkoba wrote:jel se meni čini ili je tržište prestalo da lududuje danas sam bio na 5-6 mjesta radi drugih stvari a ne peleta i svi imaju peleta izloženog od binga do ogreva-skladišta, bar što se tiče tk kantona..
ako baš zazimi, pa se zalihe potroše brzo, onda će opet cijene ići preko 400
- Filter
#3496 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
narucio krajem marta-pocetkom aprila, kad je bio po 220KM i jos jednu paletu, pocetkom maja.CooK wrote:Kad si ga to narucio pa si dobio u junu? Moguce da su proslogodisnje zalihe. Znam dvadesetak ljudi koji se griju na pelet i svi su dobili losiji pelet ove godine. Kod nekih je malo losiji u vidu da samo ima veci postotak kore a kod nekih je katastrofa i kada su bili ovi minusi i veca potrosnja morali su 2 puta dnevno cistiti gorionik jer se napravi poveca cvrsta gromada pa blokira toplotu od grijaca i onemogucuje paljenje peleta.
oba puta dosao ascare direktno iz proizvodnje, jos uvijek dobro vruc. pogotovo unutrasnje vrece.
- moa
#3497 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jest to je pelet sa podrucija cernobila pa bujrum.bumerangss wrote:I mene zanima... tema nešto utihnula... Na OLX-u ima ponude 360 do 420 KM.goshpar wrote:naručuje li iko pelet. ima li ga. kakve su cijene...
Je li mu to realna cijena?
-
diff
#3498 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
[quote="golfiista"][quote="diff"][quote="Maraschino"]@diff, ove godine je pelet haos. vjerovatno sto nije moglo proci izvoz to nama uvaljuju.
potrosnja ti je malo povecana za tu kvadraturu a to je vjerovatno zbog loseg peleta(kaloricna moc) i kakva ti je stolarija?[/quote]
PVC stolarija, profil Aluplast 5000.[/quote]
Vaznije je staklo. Profil je 30% povrsine otvora. Staklo sa lowe premazom i argonom je extra stvar.[/quote]
Tako je kod mene, staklo sa low-e premazom i punjeno argonom ali dvoslojno.
Rijesio sam problem sa peci, na vratima bude sa 4 strane brtva, medjutim kod mene je bila sa tri strane i ventilator je na takav nacin jedan dio zraka usisavao na vrata, a ne kroz loziste, sto je rezultiralo losije gorenje.
potrosnja ti je malo povecana za tu kvadraturu a to je vjerovatno zbog loseg peleta(kaloricna moc) i kakva ti je stolarija?[/quote]
PVC stolarija, profil Aluplast 5000.[/quote]
Vaznije je staklo. Profil je 30% povrsine otvora. Staklo sa lowe premazom i argonom je extra stvar.[/quote]
Tako je kod mene, staklo sa low-e premazom i punjeno argonom ali dvoslojno.
Rijesio sam problem sa peci, na vratima bude sa 4 strane brtva, medjutim kod mene je bila sa tri strane i ventilator je na takav nacin jedan dio zraka usisavao na vrata, a ne kroz loziste, sto je rezultiralo losije gorenje.
-
seadss
#3499 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav, da li neko zna koja je šifra za servisni meni i koji je način ulaska, mislim koje se tipke pritisnu na kotlu Ekokovan 20kw? Negdje sam pročitao ali sad ne mogu da nađem
-
CooK
#3500 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kao neko ko prati dostupnost i cijene peleta mogu slobodno izjaviti da je peleta sve vise na trzistu a da su cijene u padu sto i nije bas normalno s obzirom da je decembar. Vec je pocela borba za prodaju pa se vec ponovo pocinje nuditi besplatna dostava. Bice svega do kraja zime...