Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
golfiista

#2001 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Ne znam da li je za ove teme, al hajde da ne trazim okolo. Da li bi se isplatilo poskidati stakla sa prozora ( plasticni cetvorokomorni) i napunit ih plinom ili sta vec ide ( lowe stakla) ? Hvala.
Filter

#2002 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

golfiista wrote:Ne znam da li je za ove teme, al hajde da ne trazim okolo. Da li bi se isplatilo poskidati stakla sa prozora ( plasticni cetvorokomorni) i napunit ih plinom ili sta vec ide ( lowe stakla) ? Hvala.
imas na temi pvc stolarija te seme sa argonom i bez punjenja argonom + imas prozore sa low-e premazom.
po onome sto sam citao low-e premaz + argon, daje vrlo dobre rezultate.

btw sva staklarija na kuci mi je sa tim folovima
shlauf

#2003 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Banksy wrote:Taj iz Ilijaša, je li ga ko probao ove godine, kakav je kvalitet?
Ja nagrabusio sa njim. Uzeo tri tone i kotao se mora čistiti svaka 3 dana. Reklamirao da mi zamjene, obećali da će to uraditi pa ništa od tog dogovora nisu ispoštovali. Sljedeće sedmice treba da mi se dopremi Fekry koji sam koristio prethodne dvije sezone i bio sam više nego zadovoljan.
bumerangss

#2004 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by bumerangss »

Ja ne znam pa ko zna nek postavi na ovu temu onaj link sa klixa o nestasici peleta :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2005 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Bobi »

adoadop

#2006 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Ovo uopste nije tačno, peleta se moze naći. A ako misle da će na ovaj način profitirati , prevarili su se.
Samo će napraviti da se ljudi teze odlučuju preci na pelet u budućnosti.
Realna cijena ljeti je oko 200 KM, a zimi oko 250 KMs tim da kvalitet mora biti konstantan.
Ako nema kvaliteta , neću ga dzaba, radije se vratiti na drva ili toplotne pumpe.
nadžak

#2007 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nadžak »

adoadop wrote:Ovo uopste nije tačno, peleta se moze naći. A ako misle da će na ovaj način profitirati , prevarili su se.
Samo će napraviti da se ljudi teze odlučuju preci na pelet u budućnosti.
Realna cijena ljeti je oko 200 KM, a zimi oko 250 KMs tim da kvalitet mora biti konstantan.
Ako nema kvaliteta , neću ga dzaba, radije se vratiti na drva ili toplotne pumpe.
Kako to druže? Jel stvarno ovo ovako ili onako pretpostvaljaš?
rolenc

#2008 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rolenc »

Najveci problem je sto nema garancije kvaliteta peleta. U maju prosle godine tip roditeljima i jaranu dovezao pelet po 250 KM. Pita ga jaran koliko je procentualno ucesce bukve. Covjek se nasmija i pita ga da li je stvarno ozbiljan jer, kako kaze, uglavnom svi ovde presuju jelu i smrcu. Vazno je da nema problema sa sagorijevanjem, odlicno gori i uvijek bih licno za nizu cijenu svjesno uzeo tonu vise slabije kaloricnog. Problem je kad ga platis 350 KM i vise, nema kaloricnosti, a uz to jos pravi problem. Druga stvar je tipicni balkanski bezobrazluk i dizanje cijena kad je narod u nevolji. Zamisli da sad onima u Zenici dignu cijenu struje dok su termoblokovi van funkcije. Zato je vazno uvijek iznositi sve dobre i lose strane isporucilaca peleta jer ih to u dobroj mjeri prodrma. Ovi sto kazu treba uzeti na vrijeme, pa da su svi kupovali u ljeto bila bi opet navala i neko bi na kraju ostao donji. Mozda neko ima problem sa skladistenjem, nije racunao na jaku zimu ili iz nekog razloga nije ima lovu.
klavirdžija

#2009 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by klavirdžija »

Šokantno, u BiH se još jedna ubleha ispostavila kao ubleha! :D

Još malo pa ćemo i te pelete uz vodu uvoziti, pored toliko vituelnog kvalitetnog drva i nevjerovatno jake i uređene drvne industrije. :lol:
insomnia78

#2010 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by insomnia78 »

Sad kad malinari navale na proizvodnju paleta pa onda do godine udare kmecati kako ga nemaju kome prodati
klavirdžija

#2011 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by klavirdžija »

insomnia78 wrote:Sad kad malinari navale na proizvodnju paleta pa onda do godine udare kmecati kako ga nemaju kome prodati
Oni su već prešli na proizvodnju mlijeka kineskog magarca, kažu da tu neće imati globalne konkurencije.
Filter

#2012 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

rolenc wrote:Najveci problem je sto nema garancije kvaliteta peleta. U maju prosle godine tip roditeljima i jaranu dovezao pelet po 250 KM. Pita ga jaran koliko je procentualno ucesce bukve. Covjek se nasmija i pita ga da li je stvarno ozbiljan jer, kako kaze, uglavnom svi ovde presuju jelu i smrcu. Vazno je da nema problema sa sagorijevanjem, odlicno gori i uvijek bih licno za nizu cijenu svjesno uzeo tonu vise slabije kaloricnog. Problem je kad ga platis 350 KM i vise, nema kaloricnosti, a uz to jos pravi problem. Druga stvar je tipicni balkanski bezobrazluk i dizanje cijena kad je narod u nevolji. Zamisli da sad onima u Zenici dignu cijenu struje dok su termoblokovi van funkcije. Zato je vazno uvijek iznositi sve dobre i lose strane isporucilaca peleta jer ih to u dobroj mjeri prodrma. Ovi sto kazu treba uzeti na vrijeme, pa da su svi kupovali u ljeto bila bi opet navala i neko bi na kraju ostao donji. Mozda neko ima problem sa skladistenjem, nije racunao na jaku zimu ili iz nekog razloga nije ima lovu.
bukva je zakletva, majka sa dvoje djece, tito i partija...

:roll: jbga
BarbaDue

#2013 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by BarbaDue »

Ozbiljbo sam počeo razmišljati da ovo ljeto ugradim peć na pelet, međutim kada posmatram ovo jebavanje sa cijenam i kvalitetom mi govori da dobro razmislim. Koji će mi klinac grijanje ako ću za dvije godine za tonu plaćati 400km.

Ata vi mislite jel moguć taj scenario?
Magarece_godine

#2014 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Magarece_godine »

BarbaDue wrote:Ozbiljbo sam počeo razmišljati da ovo ljeto ugradim peć na pelet, međutim kada posmatram ovo jebavanje sa cijenam i kvalitetom mi govori da dobro razmislim. Koji će mi klinac grijanje ako ću za dvije godine za tonu plaćati 400km.

Ata vi mislite jel moguć taj scenario?
Nije majstore. Na trzistu je sve vise proiizvodjaca peleta. Prije pet godina buducnost peleta je bila neizvjesna, medjutim sada ogroman broj ljudi koristi ovaj energent i postoji potraznja. Samim tim sve je više fabtika, samim tim i konkurencija je veca, sto je garant realnih cijena. Za 10 dana peleta ce biti ispod 300 KM, sigurno...
isx

#2015 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

rolenc wrote:Najveci problem je sto nema garancije kvaliteta peleta. U maju prosle godine tip roditeljima i jaranu dovezao pelet po 250 KM. Pita ga jaran koliko je procentualno ucesce bukve. Covjek se nasmija i pita ga da li je stvarno ozbiljan jer, kako kaze, uglavnom svi ovde presuju jelu i smrcu. Vazno je da nema problema sa sagorijevanjem, odlicno gori i uvijek bih licno za nizu cijenu svjesno uzeo tonu vise slabije kaloricnog. Problem je kad ga platis 350 KM i vise, nema kaloricnosti, a uz to jos pravi problem. Druga stvar je tipicni balkanski bezobrazluk i dizanje cijena kad je narod u nevolji. Zamisli da sad onima u Zenici dignu cijenu struje dok su termoblokovi van funkcije. Zato je vazno uvijek iznositi sve dobre i lose strane isporucilaca peleta jer ih to u dobroj mjeri prodrma. Ovi sto kazu treba uzeti na vrijeme, pa da su svi kupovali u ljeto bila bi opet navala i neko bi na kraju ostao donji. Mozda neko ima problem sa skladistenjem, nije racunao na jaku zimu ili iz nekog razloga nije ima lovu.
I šta ćeš dobiti time? Više toplotne energije sigurno ne. Kod mene savršeno gori, nema truna ostataka i šljake ali zato i ne nabija temperaturu kako treba. Slabo je kaloričan. Eco peć ga guta i uvijek traži više nego onog bolje kaloričnog. Dakle svodi se na isto.

I ko tvrdi da je bukov više kaloričan?
sabanss

#2016 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Filter wrote:
aris 8 wrote: Molim savjet, da li da parametre podesim npr dozator i jačinu ventilatora kao kod tebe i da izvadim turbulatore ?
Hvala
sta god da cackas po parametrima, mislim da nije pametno uklanjati turbulatore jer onda pec gubi smisao.
Takodjer se mogu sloziti sa ovim. Ovo je ujedno i odgovor za ove kojima je serviser "postimao" kotlove. Mozda ste naletili na dobrog servisera, a mozda je samo dobar pelet ili nesto trece...

Osim toga moram da se osvrnem i na ovo sa peletom od ciste bukovine. Bukva je manje kaloricna od smrce, kod peleta kupujemo na kilogram ne na metar kubni tako da specificna masa drveta ne igra ulogu.
rolenc

#2017 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rolenc »

Jasno je da je smrča/jela nesto kaloričnija ako gledamo po jedinici mase. Najkvalitetniji pelet (i takav se izvozi) onaj kojeg cini kombinacija bukva (tvrdo drvo) i jela/smrča (kao meko drvo) jer kombinuje najbolje osobine jednog i drugog. Obicno je kvalitetniji pelet kod onih koji proizvode namjestaj jer je piljevina koja se uzima kao sirovina nastaje od ostataka cistog zdravog drveta, a ne skarta. Kod crnogoricnih postoji manji rizik (mada rijedak) od ostataka smole ako nije propisno uklonjena.
r_faruk

#2018 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by r_faruk »

merjem-2006 wrote:Peleta ima u Ilijašu (firma Bioenergy, u krugu nekadašnje željezare) cijena vreće 15 kg 4,5 KM. Uzeo 4 vreće da probam. Tona 300 KM i na dostavu se čeka 7 dana. Vidjećemo kakav je...

Poslano sa mog F5 koristeći Tapatalk
Ovaj bioenergy ja kupujem vec drugu godinu. Ove godine sam morao zvati majstora da podesi pec jer je bilo nekih problema u sagorijevanju. Zapusi se katastrofalno, sljaka do vrha, svaki dan cistio loziste..... Dosao majstor i
Sada radi savrseno. Generalno, ove godine im je nesto losiji pelet (tako mi majstor kaze), mada poslije podesavanja sve radi odlicno.... Kod mene je bilo potrebno produziti vrijeme gasenja na 10 min.
Hemel

#2019 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Hemel »

Je li iko vagao vrece od peleta? Uporedjivao njihovu zapreminu?

Osnovna gustina predstavlja odnos suve mase i zapremine punog svežeg drveta.

Osnovna gustina odabranih vrsta drveta –drvo sušeno u peci

Smrča 430 kg/m3
Jela 410
Beli bor 490
Ariš 550
Bukva 680
Hrast 650
Breza 610
Topola 410
Bagrem 730

Iz ovoga se vidi da nam za 1t peleta treba 1,47 m3 bukve a 2,44m3 jele.
Ako to sve trebamo sabiti u 66,66 vreca po 15 kg, zapremina ne bi trebala biti ista. U ova dva drasticna primjera i razlika u zapremini bi trebala biti ocita.
belfy

#2020 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

Hemel wrote:Je li iko vagao vrece od peleta? Uporedjivao njihovu zapreminu?

Osnovna gustina predstavlja odnos suve mase i zapremine punog svežeg drveta.

Osnovna gustina odabranih vrsta drveta –drvo sušeno u peci

Smrča 430 kg/m3
Jela 410
Beli bor 490
Ariš 550
Bukva 680
Hrast 650
Breza 610
Topola 410
Bagrem 730

Ako to sve trebamo sabiti u 66,66 vreca po 15 kg, zapremina ne bi trebala biti ista. U ova dva drasticna primjera i razlika u zapremini bi trebala biti ocita.
i ako neko izvaga tu vrecu peleta i vaga pokaze 15 kg sta znas od tih parametara koje si napisao?

ili da im mjeri i zapreminu, ali sta bi uopste sa tim dokazao?

pises samo da bi pisao?
Hemel

#2021 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Hemel »

belfy wrote: i ako neko izvaga tu vrecu peleta i vaga pokaze 15 kg sta znas od tih parametara koje si napisao?

pises samo da bi pisao?
Ako ti bar ovo nista ne znaci, sta cu ti ja.
Valjda bi zapremina vrece sa peletom od jele trebala biti veca.
belfy

#2022 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

Hemel wrote:
belfy wrote: i ako neko izvaga tu vrecu peleta i vaga pokaze 15 kg sta znas od tih parametara koje si napisao?

pises samo da bi pisao?
Ako ti bar ovo nista ne znaci, sta cu ti ja.
Valjda bi zapremina vrece sa peletom od jele trebala biti veca.
to mi znaci tacno koliko i tebi - nista. sve i kada bi im mjerio zapreminu (jer je tezina uvijek ista) neces nikada moci dokazati koliko kojeg drveta neko koristi. tako da je ovo samo pricanje uprazno... valjda se ovdje slozimo.
Hemel

#2023 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Hemel »

belfy wrote: to mi znaci tacno koliko i tebi - nista. sve i kada bi im mjerio zapreminu (jer je tezina uvijek ista) neces nikada moci dokazati koliko kojeg drveta neko koristi. tako da je ovo samo pricanje uprazno... valjda se ovdje slozimo.
ma razumijem da je 15 kila, 15 kila(ako je ima) ali zapremina bi trebala biti drugacija(vreca punija/praznija)
belfy

#2024 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

Hemel wrote:
belfy wrote: to mi znaci tacno koliko i tebi - nista. sve i kada bi im mjerio zapreminu (jer je tezina uvijek ista) neces nikada moci dokazati koliko kojeg drveta neko koristi. tako da je ovo samo pricanje uprazno... valjda se ovdje slozimo.
ma razumijem da je 15 kila, 15 kila(ako je ima) ali zapremina bi trebala biti drugacija(vreca punija/praznija)
a to ces odokativno ustanoviti ili reci: "cekaj da izmjerimo kubikazu?". ne zajebavaj. rekoh da ovakva rasprava nicemu ne vodi.
Hemel

#2025 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Hemel »

gubim volju za raspravu.
nije ni cudo sto nam svasta u vrecama prodaju.

ziv/a bio/la.
Post Reply