Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
Kataklinger
#1601 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja ove sezone uzeh opjevani Kovan pelet, iskustva katastrofalna. Ostavlja 2x vise sljake u gorioniku nego onaj "talijanski" Kalori pellet koji je uz to znatno jeftiniji.
Skoro se ugasio kotao, na displeju Alarm. Hajd sto nije bilo dovoljno peleta u spremniku ali trecina gorionika je bila sljaka a toliko sljake jos nisam vidio prosle sezone kad sam koristio iznad pomenuti Kalori pellet.
Dalje, vec sam pisao, primjecujem da se kotao/pumpa sta vec pocesto pali pa me nervira jer huci do drugog sprata. Ne znam postavke napamet a nisam trenutno kuci pa ne mogu napisati. Uglavnom fabricke su postavke na kotlu. Znam samo da pumpa radi kad voda u kotlu postigne 40C.
Na ovim Kovan Ekoline kotlovima nema tih podesavanja snage, modulacija i ostalih cki materina. Na termostatu podesim npr 23C i ako je na termostatu temperatura ambijenta ispod 23C, pali se kotao, u suprotnom je na standby sta vec.
Skoro se ugasio kotao, na displeju Alarm. Hajd sto nije bilo dovoljno peleta u spremniku ali trecina gorionika je bila sljaka a toliko sljake jos nisam vidio prosle sezone kad sam koristio iznad pomenuti Kalori pellet.
Dalje, vec sam pisao, primjecujem da se kotao/pumpa sta vec pocesto pali pa me nervira jer huci do drugog sprata. Ne znam postavke napamet a nisam trenutno kuci pa ne mogu napisati. Uglavnom fabricke su postavke na kotlu. Znam samo da pumpa radi kad voda u kotlu postigne 40C.
Na ovim Kovan Ekoline kotlovima nema tih podesavanja snage, modulacija i ostalih cki materina. Na termostatu podesim npr 23C i ako je na termostatu temperatura ambijenta ispod 23C, pali se kotao, u suprotnom je na standby sta vec.
-
SaltCity__
#1602 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Prva mi je sezona sa peletom i za sad sam zadovoljan. Sobnu tem. regulisem termostatom i drzim je izmedju 23-23.8 stepena. Pec se upali kad temp spadne na 22.9 i grije dok ne postigne 23.8. i tako stalno.Znaci grije do maksimuma i gasi se. Zavisno koliko je hladno vani tako se i pali. Kad je toplije upali se dva puta u danu a kad su minusi i do 6- 7 puta.
Sad me zanima, kako da postignem konstatnu temp u radiatorima od 45-50 stepeni ? Nemam termo glave na radiatorima. Sta mi je sve potrebno od opreme ?
Hvala.
Sad me zanima, kako da postignem konstatnu temp u radiatorima od 45-50 stepeni ? Nemam termo glave na radiatorima. Sta mi je sve potrebno od opreme ?
Hvala.
-
isx
#1603 kvalitet i cijena peleta u BiH
4 putni mjesajuci i ACC10, pumpa za radijatorski i kotlovski krug. Kakav ti je termostat?
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
SaltCity__
#1604 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Termostat sobni bezicni, Salus.
-
isx
#1605 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
I kod mene je salus, ali ima podioke na 0.5 stepeni, a ti spominjes 22.9 i 23.8 temperature.
-
SaltCity__
#1606 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
isx wrote:I kod mene je salus, ali ima podioke na 0.5 stepeni, a ti spominjes 22.9 i 23.8 temperature.
Salus T105 , kod mene su podioci na 0.2 a pogrijesio sam sa 22.9, ustvari je 22.8
-
Kondenzator
#1607 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav svima,
Imamo centrometal pec na pelet. Nemamo termostat, vec navijamo pec na vrijeme da kazem "ofrlje" u zavisnosti od toga koliko je hladno vani ili palimo rucno i gasimo.
Na radijatorima imamo obicne ventile. Razmisljamo o ugradnji termoventila. Cijena po komadu nas dodje oko 25 KM.
Interesuje me koji su benefiti i ima li smisla ugradjivat ih bez termostata?
Kako sam shvatio princip njihovog rada je kad se voda zagrije termoglava zatvara taj radijator i ta voda ne kruzi samim tim je kotlu lakse zagrijat ostatak radijatora?
Kako trenutno funkcionise nase grijanje sa obicnim ventilima? Voda stalno kruzi ?
Imamo centrometal pec na pelet. Nemamo termostat, vec navijamo pec na vrijeme da kazem "ofrlje" u zavisnosti od toga koliko je hladno vani ili palimo rucno i gasimo.
Na radijatorima imamo obicne ventile. Razmisljamo o ugradnji termoventila. Cijena po komadu nas dodje oko 25 KM.
Interesuje me koji su benefiti i ima li smisla ugradjivat ih bez termostata?
Kako sam shvatio princip njihovog rada je kad se voda zagrije termoglava zatvara taj radijator i ta voda ne kruzi samim tim je kotlu lakse zagrijat ostatak radijatora?
Kako trenutno funkcionise nase grijanje sa obicnim ventilima? Voda stalno kruzi ?
-
isx
#1608 kvalitet i cijena peleta u BiH
Termoglava zatvara kad se u prostoriji postigne određena temperatura, nebitna je temperatura vode. Najbolja kombinacija je termoglave + termostat, termoglavama regulises temperature u svakoj sobi posebno, a termostatom npr kreiras dnevni/nocni rezim rada, 23/18 otprilike, odnosno palis gasis pec iz dnevne sobe bez potrebe za silaskom u kotlovnicu.
-
__Phoenix__
#1609 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sve zavisi koji tip termoglave je u pitanju, ako su to one s brojevima od 1-5 recimo, to nipošto jer samim nepovratnim ventilom na kotlu ti imaš dosta dobru regulaciju temperatura, + termostat.
-
isx
#1610 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kako sa termostatom u dnevnoj na 23-24, bez termoglave ogranicavas spavacu na 18?
-
__Phoenix__
#1611 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Bez termostata, samo sa termoglavom, sve ti je "od oka" podešavanje temperature po prostorijama.
-
isx
#1612 kvalitet i cijena peleta u BiH
Citaj sta sam napisao 3 posta iznad. Po termostatu u dnevnoj vidim da su termoglave izuzetno precizne. Kako od oka kad svaki podiok ima oznaku temperature na specifikaciji termoglave.
-
aris 8
#1613 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav.
Interesuje me ima li iko kakva iskustva sa turbulatorima?
Pec je interio 14 termiflux 2013g plavi display.Serviser mi kaze da trebam skinuti turbulatore 6 kom, al kad ih skinem pec ko traktor izlazni plinovi prelaze 250 stepeni .A prije toga serviser je podesavao parametre kad je ostavljala sljake.
Ovako je postavio parametre:
Dozator snaga 1 - 1.1
2 - 1.3
3 - 1.7
4 - 1.9
5 - 2.1
Brzina ventilatora snaga 1- 1.100
2- 1.300
3- 1.500
4- 1.700
5- 1.900
Primjetio sam kako pec iz dana u dan povecava sljaku u gorioniku i povecava izlazne plinove sa turbulatorima cca 200 stepeni.A kad je ocistim generalno temparatura izlaznih plinova krece se u normali cca 160 stepeni maximalno. Sta da radim ....?
Interesuje me ima li iko kakva iskustva sa turbulatorima?
Pec je interio 14 termiflux 2013g plavi display.Serviser mi kaze da trebam skinuti turbulatore 6 kom, al kad ih skinem pec ko traktor izlazni plinovi prelaze 250 stepeni .A prije toga serviser je podesavao parametre kad je ostavljala sljake.
Ovako je postavio parametre:
Dozator snaga 1 - 1.1
2 - 1.3
3 - 1.7
4 - 1.9
5 - 2.1
Brzina ventilatora snaga 1- 1.100
2- 1.300
3- 1.500
4- 1.700
5- 1.900
Primjetio sam kako pec iz dana u dan povecava sljaku u gorioniku i povecava izlazne plinove sa turbulatorima cca 200 stepeni.A kad je ocistim generalno temparatura izlaznih plinova krece se u normali cca 160 stepeni maximalno. Sta da radim ....?
-
Kondenzator
#1614 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ok razumio sam vas, ali imam jos jednu nedoumicu. Uzmimo za primjer sljedeci ( kako je kod nas ).
Imamo 7 radijatora. Sve ih podesimo na trojku i nakon sto temperatura u prostorijama dostigne 21 stepen oni se pozatvaraju.
Na kotlu je podeseno da pumpa vodu kad je temperatura veca od 40 stepeni. Recimo da je u tom slucaju kotao na temp od 55 stepeni a svi radijatori su se zatvorili. Sta ce se desit tad? Pumpa nema gdje da pumpa jer su radijatori zatvoreni, a kotao i dalje radi. Sta se tad desava?
EDIT:
Dopuna... kotao ima termoregulaciju da na 65 stepeni se ugasi.. to je sve jasno. Jedina nedoumica je pumpa. Ona je podesena da pumpa kad je temp vode 40 stepeni i vise.
Znaci svi radijatori su se zatvorili, kotao se ugasio jer je temp vode sad na 65, ali sta je sa pumpom? Da li ce ona konstantno radit? Ako hoce gdje ce pumpat kad je sve zatvorilo se?
Imamo 7 radijatora. Sve ih podesimo na trojku i nakon sto temperatura u prostorijama dostigne 21 stepen oni se pozatvaraju.
Na kotlu je podeseno da pumpa vodu kad je temperatura veca od 40 stepeni. Recimo da je u tom slucaju kotao na temp od 55 stepeni a svi radijatori su se zatvorili. Sta ce se desit tad? Pumpa nema gdje da pumpa jer su radijatori zatvoreni, a kotao i dalje radi. Sta se tad desava?
EDIT:
Dopuna... kotao ima termoregulaciju da na 65 stepeni se ugasi.. to je sve jasno. Jedina nedoumica je pumpa. Ona je podesena da pumpa kad je temp vode 40 stepeni i vise.
Znaci svi radijatori su se zatvorili, kotao se ugasio jer je temp vode sad na 65, ali sta je sa pumpom? Da li ce ona konstantno radit? Ako hoce gdje ce pumpat kad je sve zatvorilo se?
-
isx
#1615 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kad se zatvore radijatori, manje vode cirkulise, temperatura vode raste i kotao se ugasi. Pumpa radi i dalje, dok temperatura vode ne padne ispod one zadane za rad pumpe.
-
Kondenzator
#1616 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
jel to problem za pumpu ako su se sve termoglave zatvorile, a ona radi?isx wrote:Kad se zatvore radijatori, manje vode cirkulise, temperatura vode raste i kotao se ugasi. Pumpa radi i dalje, dok temperatura vode ne padne ispod one zadane za rad pumpe.
-
isx
#1617 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kupi neku pametnu pumpu koja ce smanjiti protok tada.
- rovac13
#1618 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Obicno svi griju bojler u kupatilu tom vodom.Kondenzator wrote: gdje ce pumpat kad je sve zatvorilo se?
Cak i kad bi sve termoglave zatvorile u istom trenutku......a sto ce se realno tesko desit.......voda onda moze da kruzi kroz bojler.
-
isx
#1619 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Da, bojler i susaci u kupatilu su uvijek otvoreni.
-
Kondenzator
#1620 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Grijemo bojler, a na susace sam mislio isto stavit termoglave, ali sam sad skontao da bi ih bilo dobro ostavit na obicnim ventilima i uvijek otvorene i tako bi rijesio problem ako dodje do zatvaranja svoh termoglava.isx wrote:Da, bojler i susaci u kupatilu su uvijek otvoreni.
Imamo dva susaca u wcima plus bojler tako da bi to bila sigurnost u gore navedenom slucaju.
Ali generalno sta kad bi ti susaci bili zatvoreni i bojler iskljucen sa kotla a pumpa radi. Da li bi mogla nastat havarija?
-
belfy
#1621 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
cak i ako se sve termoglave zatvore pumpa ce cirkulisati preko razvodnika. dakle, nece biti problema sve i ako radi non-stop. naravno, bolje je imati sisteme koji ce je iskljucivati, ali to cisto radi ustede na elektricnoj energiji.
-
sabanss
#1622 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kotao svakako ima termostat koji kontrolise pumpu, samo sto ne mjeri temperaturu zraka vec vode u povratnom vodu.belfy wrote:cak i ako se sve termoglave zatvore pumpa ce cirkulisati preko razvodnika. dakle, nece biti problema sve i ako radi non-stop. naravno, bolje je imati sisteme koji ce je iskljucivati, ali to cisto radi ustede na elektricnoj energiji.
Termostat je kod kotlova na pelet totalno nepotrebna stavka koja samo smeta. Sve sto treba su termoglave.
-
isx
#1623 kvalitet i cijena peleta u BiH
Kako bez termostata podesis nocni rezim? Pred spavanje trcis po kuci i zavrces termoglave na 15 radijatora?
- rovac13
#1624 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mojih samo termoglave odrzavaju temp i to super precizno.
24h na dan ista temperatura.......nema nikakvih rezima nocni dnevni jutarnji
24h na dan ista temperatura.......nema nikakvih rezima nocni dnevni jutarnji
-
isx
#1625 kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mene je na 18C od 23h-04h, a 23C od 4h pa nadalje. Ujutro u 6 kad se ustane na posao kuca topla, ma gotiva. 
Doduse spavaca je uvijek limitirana termoglavom na 18.
Jos jedna prednost sobnog bezicnog termostata je da mozes uvijek upalit/ugasit pec bez da maknes iz dnevne, odnosno podesiti nizu temp kad se ne boravi u kuci.
Doduse spavaca je uvijek limitirana termoglavom na 18.
Jos jedna prednost sobnog bezicnog termostata je da mozes uvijek upalit/ugasit pec bez da maknes iz dnevne, odnosno podesiti nizu temp kad se ne boravi u kuci.