Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#1501 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Ja mislim da nije tolika razlika u potrosnji kad grijanje radi non stop sa minimalnom dozvoljenom snagom u odnosu na ta paljenja gasenja grijanja.
Kad se grijanje ugasi kuca bi trebalo da ohladi,a kad ohladi moras vise energije ulozit da ponovo ugrijes,dok zidovi ponovo prime toplotu.U takvim situacijama pec cesto ne moze da radi na najmanjoj snazi jer bi presporo podizala temp kotla.
Kad radi non stop onda i na najmanjoj snazi lako dogrijeva vodu,i pravi pauze.

Kod mojih nivo 1 sam editovao na jos slabije.......minimalno moguce........doziranje peleta 0,2 sekunde.....pauza doziranja 6 sekundi.......ispod toga ne moze mislim ugasila bi se vatra......temp u dimnjaku je 80-100 *C.......i pec na ovako slaboj snazi pravi pauze......radi 24h na dan i trosi ovih dana 1 vrecu dnevno......izolacija nije nesto.......ima stiropora na zidovima 5 ili 3 cm.....na plafonu nema nista...prozori stari drveni....90m2 ......ispod njih je sprat koji se ne grije.

Sa paljenjem gasenjem ja se ne sjecam da su manje trosili..........ako i jesu manje trosili to je onda mala razlika tako da im se ne isplati radi toga gubitovaj konfor koji sad imaju.........u svako doba dana noci ista temp kuce.......neuporedivo sa paljenjem/gasenjem
sabanss

#1502 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Nadzorna_ploca wrote:Jest kad bi to taj razlog bio.
Jbg ga, uvijek imas likova kojima je 19 u vlastitioj pretoplo i 26 u tudjoj prehladno :D

Za male kvadrature u stanovima u sredini sa dobrom izolacijom iz vlastitiog iskustva ne treba puno peleta. Pec mi vec na jedinici odlazi u gasenje poslije dva sata vremena jer su svi radijatori zatvorili termoglave (Interio Kamin 18 kW). Dnevni boravak i djecija oko 23, kupatilo maximum, moja spavaca 19.
__Phoenix__

#1503 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by __Phoenix__ »

SaltCity__ wrote:Pa to je super kad ti masina radi 5h dnevno i odrzi zadatu temp. Zar ne ???
Sad da li mašina radi 5h ili pumpa radi 5h...
SaltCity__

#1504 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

rovac13 wrote: Kad se grijanje ugasi kuca bi trebalo da ohladi,a kad ohladi moras vise energije ulozit da ponovo ugrijes,dok zidovi ponovo prime toplotu.U takvim situacijama pec cesto ne moze da radi na najmanjoj snazi jer bi presporo podizala temp kotla.
Kad radi non stop onda i na najmanjoj snazi lako dogrijeva vodu,i pravi pauze.
Kuca se ne ohladi do te mjere da zidovi budu hladni i slicno, temp. (bar kod mene) se kerece u rasponu od 23-24,2 ) Bukvalno sa paljenjem joj treba pola sata da ugrije od 23 - 24,2 u kuci. Poslije toga se pec gasi, a jos jedno 20 min. radi ventilator koji raspuse sve u gorioniku. Tako kad temp opet padne na 23.0 , ponovo se pali i sve tako. Ako je hladno vani vise ce se puta u toku dana upaliti. Velike ovdje ustede pravi u pocetnim mejscima grijanja, kao i tamo u martu i aprilu Kada su temp vanjske od 10 - 20 stepeni. Prevruce bi bilo da radi cijeli dan, a ovako se samo dva puta u toku dana upali.
rovac13

#1505 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

SaltCity__ wrote:Prevruce bi bilo da radi cijeli dan, a ovako se samo dva puta u toku dana upali.
Kako je moguce pored svih uredjaja za podesavanje da nekom bude pretoplo.
Kod mojih termoglave postavljene na mrvicu ispod 5 od mogucih 6.......i nema pretoplo....temp je zakovana u jednu vrijednost.......pec se povremeno pali i gasi samo da bi odrzavala zadatu vodu u kotlu........sto nema nikakve veze sa temp u sobi.

Kod nas kad bi se pec palila dva puta dnevno mi bi se svi smrzli :D
Danguba

#1506 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Sada vidimo da ima razlicitih programa na razlicitim kotlovima. Neki imaju 1-5 drugi od 1-10 pa treci opet nesto trece.
Zna li neko ili ima tabela koliko koji kotao trosi u nekom programu. Mislim da je to negdje bilo ali ne mogu da nadjem.
Po tezini peleta koji je kotao sprzio mozemo znati i koliko se energije utrosilo za grijanje. Pojedine racunice i price mi ne stimaju pa bi bilo najbolje vidjeti tabele.

1kg peleta priblizno 5KW toplotne snage.
isx

#1507 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Za thermoflux kotlove imas specifikacije na njihovom sajtu.

Sent from my iPhone using Tapatalk
rovac13

#1508 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Kako znate da su programi kod svih na fabrickim postavkama ?
Kod mene npr nisu........kod mene je nivo 3 otprilike onako kako je fabrika stavila nivo 1.

Sta je sa situacijom kad dobijete sitniji pelet........zar ga tad nece lakse i brze puz izguravat na vatru.......kod nas svake godine novi pelet ponovo dostimam doziranje/pauziranje/ventilator jer sa svakim peletom malo se drugacije ponasa.

Tako da ne vjerujem da se moze znat potrosnja po specifikaciji.

Ali sam se nagledao uljepsavanja prica o potrosnji :-D
Muamer Bajric

#1509 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Muamer Bajric »

Jos jedno moje pitanje. Nakon sto se postigne odredjena temperatura kotao se gasi. Da li ga postavim da ide u modulaciju? Koja je bolja varijanta? Kotao je termofluks 25. Hvala unaprijed.
isx

#1510 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Normalno. Te neces ga staviti na konstantnu snagu 10.

Sent from my iPhone using Tapatalk
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#1511 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

Rugafet wrote:
Lozac wrote:Prema iskustvima ostalih korisnika na forumu, čini mi se malo veća potrošnja, ali definitivno mislim da je glavni uzročnik toga loša izolacija jer postignuta temeratura u sobi relativno brzo opada kad se isključi kotao (pri nižim vanjskim temperaturama). Ako neko ima neki prijedlog za dodatnu racionalizaciju potrošnje bio bih zahvalan.
Stiropor 5cm i fino po tavanu poredat, mada najbolje da ides kombinaciju 3+2 cm, na nacin prvo redas trojku pa preko sastava dvojka, onda to sve pritisnes necim tezim (cigla, kamen, guma sta god imas pri ruci) Radi sobu po sobu ako nemas para za sve odjednom pa da vidis razlike. Najvise temperature gubis upravo kroz plocu.
Ma kakva 3+2 cm, treba 10+10, kod mene 25 cm izolacija u tavanu i spremam se još da dodam kad budem raspoložen ( 20 cm vune i 5 cm stiropor). :idea:
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#1512 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

Evo mog posta iz aprila 2016, na strani 49.
04/05/2016 23:45

Sezona 2015./2016 , grijano 165 kvadrat10 cm stiropor fasada, potrošeno 3,6 tona peleta Zavidovici, 25 kw termoflux eco, krov 25 cm vuna i stiropor. :skoljka: Pozdrav do jeseni :zzzz:

Ko nema dobru izolaciju može zaboraviti na malu potrošnju peleta. U ovakvim uslovima loše ili nikakve izolacije preopručujem grijanje na ugalj :-)
Muamer Bajric

#1513 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Muamer Bajric »

Jedno pitanje za Filtera? Posto imamo isti kotao mozes li mi reci tamo u postavkama u meniju 4 Stend by opcija, kad termostat posigne zadatu temperaturu gasi kotao to je opcija ON mislim. Vidio sam u uputstv za kotao da postoji i opcija OF tj, da se kotao ne gasi nego da radi na minimalnoj snazi odnosno modulaciji. Kako je postavka kod tebe i koji je tvoj savjet da ja postavim.
Hvala unaprijed, a i na svemu do sada.
Rugafet

#1514 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Rugafet »

karabajaze wrote:
Rugafet wrote:
Lozac wrote:Prema iskustvima ostalih korisnika na forumu, čini mi se malo veća potrošnja, ali definitivno mislim da je glavni uzročnik toga loša izolacija jer postignuta temeratura u sobi relativno brzo opada kad se isključi kotao (pri nižim vanjskim temperaturama). Ako neko ima neki prijedlog za dodatnu racionalizaciju potrošnje bio bih zahvalan.
Stiropor 5cm i fino po tavanu poredat, mada najbolje da ides kombinaciju 3+2 cm, na nacin prvo redas trojku pa preko sastava dvojka, onda to sve pritisnes necim tezim (cigla, kamen, guma sta god imas pri ruci) Radi sobu po sobu ako nemas para za sve odjednom pa da vidis razlike. Najvise temperature gubis upravo kroz plocu.
Ma kakva 3+2 cm, treba 10+10, kod mene 25 cm izolacija u tavanu i spremam se još da dodam kad budem raspoložen ( 20 cm vune i 5 cm stiropor). :idea:
Ok, slazem se sto deblje to bolje, mada ne treba ni pretjerivati, mislim 25 cm je ok mozda ako si u Finskoj, Kod nas 10/15 cm je dovoljno. Sto se tice savjeta od 5 cm, nije svako u mogucnosti lupat 20 cm stiropora po tavanu, ipak to dosta i kosta. 5 cm ipak drugacije zvuci a fino radi posao.

Gledaj brke sto ih reda. Ovdje nema zime to je sigurno.

Image
Image
Filter

#1515 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Muamer Bajric wrote:Jedno pitanje za Filtera? Posto imamo isti kotao mozes li mi reci tamo u postavkama u meniju 4 Stend by opcija, kad termostat posigne zadatu temperaturu gasi kotao to je opcija ON mislim. Vidio sam u uputstv za kotao da postoji i opcija OF tj, da se kotao ne gasi nego da radi na minimalnoj snazi odnosno modulaciji. Kako je postavka kod tebe i koji je tvoj savjet da ja postavim.
Hvala unaprijed, a i na svemu do sada.
pozz drug, kod mene je na postavljeno na ON.
u tom slucaju termostat gasi kotao, ali i u tom rezimu kotao ide u modulaciju (prebaci u nizi stepen) u slucaju da je zadata temperatura u kotlu blizu dostignute a jos uvijek nije dostignuta temperatura u sobama tj. nema signal od termostata.
ima ovdje jos raje sa istim kotlom, ali svi imamo drugaciji pristup :mrgreen: :lol: jbga milion varijanti. neko stima preko mis ventila, neko preko termostata, termo glava, neko stima preko pumpe...neko sa svim tim klincima palcima
adoadop

#1516 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Ako je pauza između dva paljenja kotla veća od sat onda neka termostat gasi kotao , kako je to kod Filtera i kod mene. A ako je ta pauza manja od sat možda je bolje da kotao konstantno radi. Ja sam to tako razumio od stručnjaka (Haske, Karabaya)
Streptokok

#1517 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Streptokok »

Rugafet wrote:[q
Ok, slazem se sto deblje to bolje, mada ne treba ni pretjerivati, mislim 25 cm je ok mozda ako si u Finskoj, Kod nas 10/15 cm je dovoljno. Sto se tice savjeta od 5 cm, nije svako u mogucnosti lupat 20 cm stiropora po tavanu, ipak to dosta i kosta. 5 cm ipak drugacije zvuci a fino radi posao.

]
10-15 je dovoljno na zidove ali na potkrovlje ništa ispod 20. od 5cm nema ništa, nula bodova.
Rugafet

#1518 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Rugafet »

Ja kazem da kod nas nema potrebe stavljati nista vise od 10 cm po tavanu, ako je kuca uradjena iole po nekom standardu (dobra stolarija, 8 -10 cm zidovi, kvalitetni radijatori i sl) 10 cm po tavanu je sasvim dovoljno. Napisao sam vec, naravno da je 'vise' bolje, ali u nekim situacijama to nema bas nekog smisla. Recimo, razlika izmedju 10 i 15 cm nije 50% u korist debljeg kako to izgleda, ili razlika izmedju 10 i 20 cm nije 'duplo' bolja, ako me razumijes sta hocu da kazem. A razlika u cijeni na recimo (samo) 130m2 nije bas zanemariva. Znaci, nema smisla stavljati prekomjernu debljinu stiropora po tavanu - Pod 1 ako ostatak kuce nije napravljen kako spada, jer ce toplina pobjeci na 'sto' drugih strana, pod 2. ako je kuca napravljena kako 'Bog zapovjeda' onda je sasvim dovoljno (podrucje BiH) onih 10 cm o kojima pricam.
rovac13

#1519 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Streptokok wrote:10-15 je dovoljno na zidove ali na potkrovlje ništa ispod 20. od 5cm nema ništa, nula bodova.
Ja se ni iz daleka nebi slozio sa ovom izjavom...........jer situacija kod kuce mi govori suprotno :D
Reglan

#1520 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Reglan »

Ima li neko ovdje thermoflux mintherm kamin, na koliko ste vi podesili ciscenje? pola sata, sat, sat ipo?
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#1521 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

Reglan wrote:Ima li neko ovdje thermoflux mintherm kamin, na koliko ste vi podesili ciscenje? pola sata, sat, sat ipo?

Nema prepisivanja kao u školi :D , moraćeš sam naći optimalno vrijeme. To ti ponajviše zavisi od kvaliteta peleta i podpritiska dimnjaka. Što kvalitetniji pelet i jači dimnjak , to je potrebni interval između čišćenja duži i obrnuto. Podiži interval između čišćenja lagano ,sve dok se ne počne zadržavati pepeo u gorioniku a onda malo skrati i to je to.
Reglan

#1522 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Reglan »

maks_rs wrote:
Reglan wrote:Ima li neko ovdje thermoflux mintherm kamin, na koliko ste vi podesili ciscenje? pola sata, sat, sat ipo?

Nema prepisivanja kao u školi :D , moraćeš sam naći optimalno vrijeme. To ti ponajviše zavisi od kvaliteta peleta i podpritiska dimnjaka. Što kvalitetniji pelet i jači dimnjak , to je potrebni interval između čišćenja duži i obrnuto. Podiži interval između čišćenja lagano ,sve dok se ne počne zadržavati pepeo u gorioniku a onda malo skrati i to je to.

kad uzimam veci interval ciscenja a kad manji?
Znaci ako mi se desi da se u posudi zadrzi pepeo da smanjim period ciscenja?
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#1523 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

Da, upravo to. Ako se pepeo zadržava ,skratiš lagano interval između čišćenja i eventualno produžiš trajanje samog čišćenja u sekundama.
Reglan

#1524 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Reglan »

Hvala :thumbup:
SaltCity__

#1525 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

Imal' zime ljudi ?!?!?! :mrgreen: :mrgreen:
Post Reply