Peksinizam Vol 1 & 2 (Spojene 'smrdljive' teme)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JanuaryJones

#26 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by JanuaryJones »

S4mpion wrote:Prosto je nevjerovatno koliko su naši ljudi fascinirani zapadom i koliko ih muči kompleks manje vrijednosti.

Čak i na ovoj temi nađe se mjesta za priču o mitskim bićima, ljudima na zapadu. :mrgreen:
Nikakav kompleks. Nikakva mitska bića, prosječni ljudi sa prosječnim poslovima, djeca, kuća, cuko. Srednja klasa. Nikakvi bogatuni. To su ljudi sa kojima sam radila, živjela, dijelila prostor na dunjaluku i svi su odreda imali uredne higijenske navike. Ali da ne bude samo zapadnjaci, recimo Libanonci imaju isto poprilično visoke higijenske navike.
P308

#27 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by P308 »

_mufljuz_ wrote:
JanuaryJones wrote:Neki dan sam se posvađala sa jednim članom familije koji svom unuku zamjera pretjerano lickanje (u kupatilu je predugo, svaki dan pere kosu, tracka se i sl.). Djetetu je 14+ godina i ja sam oduševljena što ima takve navike jer opet, s druge strane familije je odvratna praksa kupanja jednom sedmično, obično nedeljom, pred školu ili posao. Ja to ne mogu da shvatim! Kao ni nosanje iste odjeće po par dana. Ljudi na zapadu se tuširaju jednom ili dva put dnevno i to djecu od malih nogu uče. A kod nas se uči peksinluku i tome da je dovoljno jednom sedmično se okupati.

U doba kada, tople vode, struje, plina šta je to što ljude sprječava da se redovno tuširaju i održavaju higijenu?

ne bi vjerovala koliko si u krivu :mrgreen:
:thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

#28 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ja guzim svaki dan a ne operem se po heftu-dvije, šta ima veze naši smo. :mrgreen:
p206

#29 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by p206 »

da mali nije peško?
treba to na vrijeme rješavat
jao_situacije

#30 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by jao_situacije »

Zar se svaki čovjek znoji u istim količinama i ima isti fizički napor u toku dana. U teretani se obavezno poslije treninga tuširam ali sad da još i kući svaki dan to radim kad je vani -5 :shock: i čuj ljudi na zapadu u Bostonu 600 000 beskućnika i oni se ja mislim isto kupaju 2 puta na dan..
JanuaryJones

#31 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by JanuaryJones »

A i vi se sa svakakvim peksinima družite. Elem, nebitno koliko se ljudi van BiH kupaju, što se kod nas kupaju jednom sedmično? Jel zbog jeftine struje?
S4mpion

#32 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by S4mpion »

JanuaryJones wrote:
S4mpion wrote:Prosto je nevjerovatno koliko su naši ljudi fascinirani zapadom i koliko ih muči kompleks manje vrijednosti.

Čak i na ovoj temi nađe se mjesta za priču o mitskim bićima, ljudima na zapadu. :mrgreen:
Nikakav kompleks. Nikakva mitska bića, prosječni ljudi sa prosječnim poslovima, djeca, kuća, cuko. Srednja klasa. Nikakvi bogatuni. To su ljudi sa kojima sam radila, živjela, dijelila prostor na dunjaluku i svi su odreda imali uredne higijenske navike. Ali da ne bude samo zapadnjaci, recimo Libanonci imaju isto poprilično visoke higijenske navike.
Svi ti ljudi koje si nabrojala su možda 0.0000000000000001% zapadnog stanovništva, pa je stvarno besmisleno uplitati ta mitska bića u raspravu o higijeni.
dječak sa šibicama

#33 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by dječak sa šibicama »

Opcepoznato da se ne znoje svi ljudi jednako, niti se zimi znojis koliko i ljeti.

Niti je prijatno kupati se kad je -20 napolju, koliko god u kuci bilo toplo, ne mozes se hermeticki odvojiti od minusa napolju.

Niti ima potrebe zimi toliko se kupati, dovoljno je tri puta sedmicno istusirati se, ili dva. Kako kome treba, bitno je da ne smrdis.

Ljeti te vrucina tjera da se tusiras svaki dan, osim ako ne uzivas u "mirisu" vlastitog znoja. Ili se ne znojis :D
Ljakan

#34 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Ljakan »

ja se kupam jednom godisnje i to ako bas moram.
jao_situacije

#35 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by jao_situacije »

Jeste nedjeljom je jeftina struja i vjerujem da ljudi vole da uštede ukoliko imaju el. bojlere..
apoksiomen

#36 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by apoksiomen »

jao_situacije wrote:Jeste nedjeljom je jeftina struja i vjerujem da ljudi vole da uštede ukoliko imaju el. bojlere..
Pa nije ništa jeftinija nego radnim danom od 1 do 4 i po noći do 7-8 ujutro.
kerima1

#37 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by kerima1 »

Ljakan wrote:ja se kupam jednom godisnje i to ako bas moram.
:lol: :D
dječak sa šibicama

#38 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by dječak sa šibicama »

apoksiomen wrote:
jao_situacije wrote:Jeste nedjeljom je jeftina struja i vjerujem da ljudi vole da uštede ukoliko imaju el. bojlere..
Jeste, ali ko radi, njemu to od 1 do 4 nista ne znaci.

Hvala promucurnoj Elektroprivredi.
avetinja

#39 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by avetinja »

Ja se kupam svakog rođendana.
dobar osjecaj

#40 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by dobar osjecaj »

JanuaryJones wrote:Neki dan sam se posvađala sa jednim članom familije koji svom unuku zamjera pretjerano lickanje (u kupatilu je predugo, svaki dan pere kosu, tracka se i sl.). Djetetu je 14+ godina i ja sam oduševljena što ima takve navike jer opet, s druge strane familije je odvratna praksa kupanja jednom sedmično, obično nedeljom, pred školu ili posao. Ja to ne mogu da shvatim! Kao ni nosanje iste odjeće po par dana. Ljudi na zapadu se tuširaju jednom ili dva put dnevno i to djecu od malih nogu uče. A kod nas se uči peksinluku i tome da je dovoljno jednom sedmično se okupati.

U doba kada, tople vode, struje, plina šta je to što ljude sprječava da se redovno tuširaju i održavaju higijenu?
Ja imam svakodnevni kontakt s nekoliko siromasnijih porodica koje imaju djecu tog uzrasta. Ne zamjeraju im pretjerano lickanje nego ne mogu priustiti da toliko ukljucuju bojler i plate toliko struje za svakodnevna dugotrajna tusiranja. Dosta ljudi, narocito tinejdzera imaju veoma cudnu percepciju o kolicinama vode koju mogu trositi prilikom jednog tusiranja, sto nije problem kad se ima uslova za to, ali kad se gleda svaki kW struje i kubik vode onda jeste problem. U vrijeme kad sam imala elektricni bojler, kapacitet tog bojlera je bio toliki da sam se ja mogla istusirati dva do tri puta sasvim kvalitetno. Sjecam se kad su me posjecivali rodjaci tinejdzeri. Tokom samo jednog tusiranja jedan sanjivi tinejdzer isprazni taj puni kapacitet bojlera i prvi put sam dozivjela da vidim da ona kazaljka na bojleru sleti do dna plavog dijela koji pokazuje hladnu vodu.
Meni je svakodnevno tusiranje imperativ ali uvidjam da je djeci potrebno ukazivati da paze na kolicinu tople vode koju olako rasipaju.
ja1977

#41 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by ja1977 »

Samo pref Bajram i novu godinu.
Jel' problem?
tapeta

#42 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by tapeta »

Ljeti skoro svaki dan, desi se nekad i dva puta dnevno, sve zavisi od znojenja i fizicke aktivnosti, tada i ne treba nesto grijati vodu, par minuta da se umlaci i usput se rashladis, a zimi, 2-3 puta sedmicno, nemam odredjene dane uskocim pod tus kad osjetim da je vakat :lol:
Ljudi stede elektricnu energiju, a i nema potreba za svakodnevnim trljanjem ako covjek nije nesto fizicki radio pa se znojio ko telce, da mi je bojler ukljucen svaki dan, dosao bi mi tri puta veci racun, jer zimi treba pola dana da se zagrije ledena voda, ovako preko dana.
I nema to veze s narodom u BiH ili negdje drugo, niko me nije specijalno nekim navikama ucio, valjda je covjeku urodjeno kako da se brine za svoje tijelo :-)
jao_situacije

#43 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by jao_situacije »

dječak sa šibicama wrote:
apoksiomen wrote:
Jeste, ali ko radi, njemu to od 1 do 4 nista ne znaci.

Hvala promucurnoj Elektroprivredi.
Pa ja logično, kažeš šefu odo ja kući da se otuširam pa se vratim za jedno sahatak :lol:
sizifinho

#44 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by sizifinho »

Kakve gluposti na forumima možeš pročitati to nigdje na svijetu nema. Prvo, zapad nam kroji kulturu... a tamo gori peksini nego bilo gdje.. Ali hajde zanemarit ćemo to.
Evo ti jedan fun fact.
Tvoja koža ima svoju mikrofloru. Ta mirkoflora te štiti, vjeruj mi, od takvih zlih baja da bi ti se pupak odvezao kada bi ih počela nabrajati.
Šta su ljudi uradili?
Pranjem ruku, i pretjeranom higijenom, mi štetimo našu prirodnu mikrofloru i samim time slabimo nespecifični imunitet.
Dva puta dnevno se prati...kakva parodija.
Kupanje je proces higijene. Čovjek koji se kupa svako tri-četiri dana nije peksin. Njegova koža je SIGURNO zdravija od tebe koja se dva puta dnevno pereš.
Oni što imaju kosu znaju šta se dešava kad kosu previše često pereš.

Jedino odumrle stanice mogu biti argument za pranje dva puta dnevno, ali osim ako nisi zmija pa ti se koža dnevno mijenja ili imaš neku gljivičnu bolest, stanice će se same odlljuštit.
Bambi_na_kofeinu

#45 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Bambi_na_kofeinu »

I ja bih se tuširala dva puta na dan da mi je pranje nakon obavljene nužde i izuvanje u kući nepoznanica, a većini zapadnjaka jeste.
Drugi stil života.
p206

#46 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by p206 »

svakodnevno kupanje il tuširanje nije zdravo, jer se koža i kosa previše isušuje i peruta, i ne stigne se obnoviti
to bi bilo isto kao kad bi svaki dan visio u teretani, time bi postigao napredak naravno, ali bi isto tako imao bezbroj popucalih mišićnih vlakana koji se nikako ne bi mogli stići obnoviti

ljeti i onako nema smisla, jer kad se istuširaš i izađeš na +30 napolju, još se više znojiš jer znoj hladi tijelo...to je ustvari prirodna reakcija organizma da reguliše temperaturu
slabo mi to nešto iz biologije...izgleda da su neki luftali s prvog časa :mrgreen:
Last edited by p206 on 29/01/2015 17:49, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#47 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by detroit-mercy »

Vela Havlile, znal u tebe famelija da nevalja dzulupast okolo hodat :mrgreen: .
burekodsira

#48 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by burekodsira »

ko li ono i zasto izmisli parfem :D

truhli zapad :-)
detroit-mercy

#49 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by detroit-mercy »

Bambi_na_kofeinu wrote:I ja bih se tuširala dva puta na dan da mi je pranje nakon obavljene nužde i izuvanje u kući nepoznanica, a većini zapadnjaka jeste.
Drugi stil života.
Kolko se puta sexas hevticno :mrgreen:
Veljko_Lukic

#50 Re: Kupanje jednom sedmično

Post by Veljko_Lukic »

Samo za novu godinu i veće svece, slava i to, mi smo poštena kuća. Sta ima da se kupljamo po vas cijeli dan, valja radit!
Post Reply